Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Přehled novinek, které přinese Linux 3.13

Linux logo 2014
Linuxový kernel verze 3.13 se pomalu blíží. Aktuálně tu máme RC7, takže je nejvyšší čas podívat se, co nového se na nás chystá.

Novinky shrnul server Phoronix, vypíchl přitom několik bodů. Na prvním místě jsou aktualizace otevřených ovladačů pro Radeony, kde se dočkáme nového DRM (Direct Rendering Manager) patche, který výrazně zrychluje běh RadeonSI Gallium3D. U některých věcí lze očekávat až několikanásobné navýšení výkonu v OpenGL oproti kernelům z doby před 3.13.

K tomu se sluší doplnit, že v této verzi ovladače bude též podporován aktuálně poslední hi-end Radeon, model R9 290 (ano, je to víceméně formalita). Obecně podpora „Hawaii“ GPU je ale zatím poměrně raná a nelze počítat s hardwarovou akcelerací tolika věcí, jak to obvykle otevřený ovladač u Radeonů poskytuje.

V základu pak bude pro Radeony konečně aktivována podpora pro Dynamic Power Management, což mimo jiné sníží spotřebu a teploty/hlučnost karet. A nakonec u AMD grafik ještě zmiňme vylepšení v HDMI audio části, kde bude nově podporováno 7.1 audio na hardwaru zvládajícím DTS-MA a TrueHD. Nyní bude tato volba ve výchozím stavu zapnutá, dosud byla deaktivovaná a uživatel si ji musel zapnout sám.

Intel přidává do kernelu 3.13 svoje vylepšení týkající se podpory grafického jádra v procesorech „Broadwell“. Času je ale dost, tyto procesory na trh zamíří až později v tomto roce.

Pro grafiky Nvidia, v rámci ovladače nouveau, přibude testovací implementace power managementu, která ale není ještě plně připravena pro běžné nasazení.

Dále je zde Multi-Queue Block Layer, vrstva, který zrychlí běh s SSD. Dovoluje totiž I/O zátěž rozkládat na více CPU jader a používat současně více hardwarových front, takže vytížení systému bude optimální, narozdíl od současné implementace.

U Linuxu 3.13 se také rozloučíme s firewallem IPTables, ten bude v této verzi nahrazen novějším NFTables. Opravena bude chyba týkající se spotřeby procesorů Intel v některých starších serverech a pracovních stanicích. Vyvíjen je nový framework pro řízení spotřeby, Intel jej poprvé zahrne v této verzi kernelu.

Inu, vedle asi miliónu dalších drobnějších i větších věcí jsou toto hlavní body. Na své si přijdou zejména majitelé nějakého toho novějšího Radeonu, tedy pokud používají open-source ovladač, s linuxovými Catalysty toto nijak nesouvisí.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Přehled novinek, které přinese Linux 3.13

Žádné komentáře.