Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Preview: ASUS Zenbook S16 s AMD Ryzen AI 9 HX 370 je v redakci

Zdroj: Karáš Svorka

První vlaštovka se Strix Point nám dorazila do redakce, ale poněkud na poslední chvíli...

Včera v odpoledních hodinách skončilo embargo na recenze produktů s novým AMD Strix Point APU. Nicméně nějaký notebook na testy jsem obdržel čtyři dny před koncem embarga, což je v případě notebooku prakticky nemožné rozumně otestovat, jelikož notebooky jsou poměrně komplexní zařízení.

Rozhodl jsem se tedy připravit tuto malou ukázku, než dotestuji vše ostatní a sepíšu plnohodnotnou recenzi.

Prvně je třeba říci, že ASUS Zenbook S16 je právě onen nejtenčí 16" notebook s tloušťkou pouhých jedenáct milimetrů. I proto jsem byl poněkud skeptický, jelikož ASUS zde osadil nejvyšší AMD Ryzen AI 9 HX 370.

Toto APU má konfigurovatelný napájecí limit v rozpětí 15 až 54 Wattů, ale očekávám, že bude možné vymáčknout ještě více. V tenkém ASUSu, který využívá technologie kosmické doby, tedy Ceraluminium™ procesor dosahuje v továrním nastavení až 17 Wattů. Můžeme přepnout na Performance režim, který je k mému překvapení celkem tichý a notebook nemá tendence odletět ze stolu. V tomto režimu je limit 28 Wattů a notebook má logicky značně vyšší výkon.

I tak se ale Ryzen AI 9 HX 370 nemůže projevit na plný výkon, to nám snad zařídí nějaké větší notebooky. Na druhou stranu i přes nízký limit je výkon velice dobrý.

AMD Ryzen AI 9 HX 370 je Zen5 produkt, k dispozici má čtyři Zen5 jádra se SMT a k tomu dalších osm Zen5c jader se SMT. Jedná se tak o první monolitické dvanácti jádro od AMD opravdu určené pro notebooky. Osobně jsem zvědavý, jak si tyto procesory povedou oproti plnotučným Zen4 osmi jádrům ála Ryzen 7 7840HS, bude se to nejspíše odvíjet od napájecího limitu a chlazení notebook.

ASUS Zenbook S16 má dále k dispozici 32GB LPDDR5X-7500 RAM, nepříliš dobré 1TB PCIe NVMe Gen4 SSD od Micronu a velmi dobrý OLED panel s rozlišením 2880x1800 pixelů a obnovovací frekvencí 120 Hertzů. Panel lze přepnout samozřejmě do 60 Hz režimu. Klávesnice má překvapivě rozumné rozložení a nechybí opravdu obří touchpad, který navíc podporuje po stranách funkce jako snižování jasu displeje a hlasitosti reproduktorů.

Integrovaný Radeon 890M je také zajímavý, jedná se o iGPU postavené na architektuře RDNA 3.5, cílem je tak energetická efektivita. Nicméně v těle Zenbooku S16 bude narážet na napájecí limit podobně jako procesor samotný. I tak očekávám lepší výkon, než u předchozích generací.

Do testovací metodiky jsem přidal nějaké veselé generování obrázků skrze Stable Diffusion, měřím čas, jak dlouho trvá vygenerovat takový obrázek.

 

AVX-512

Dále jsem provedl aktualizaci ffmpegu na verzi 7.0.1, kde x265 knihovna opravdu podporuje a použije AVX-512 instrukční sadu, z čehož by měly benefitovat všechny procesory Zen4 a novější. Nebo i Intel procesory, pokud to podporují.

Nadále používám video s medúzami, které je v UHD rozlišení, má délku okolo půl minuty, datový tok 140 Mbps a 30 FPS.

Originální video má 517 MB. Po konverzi má výsledné video v AV1 formátu asi 68 MB. Záleží ale na parametru -preset, ten má rozpětí hodnot 0 až 13, přičemž, čím nižší číslo tím je menší výsledný soubor. Testuji tak s dvěma presety, rychlejší(8) a pomalý(4). Tento proces bez problémů využije všechna dostupná CPU vlákna, ale ne vždy všechna na 100%, záleží na dané scéně, která se konvertuje.

Pro představu jak to vychází výkonnostně jsem změřil nějaké notebooky, které jsem měl zrovna po ruce. Bohužel jsem po ruce neměl žádný Zen4/Meteor Lake stroj. Nicméně i tak mě překvapil ThinkPad E16 Gen2 se starším Zen3+ Ryzenem 7 7735HS, výkon není vůbec špatný.

graph-1
graph-2

 

Cinebench 2024

 

Aby toho nebylo málo, takto u mé skladby notebooků dopadl Cinebench 2024.

graph-12

 

CPU-Z test a různé konfigurace Zen5/Zen5c jader

Aktuálně nemám vše dotestováno, ale pro zajímavost přidám ještě nějaké testíky z CPU-Z benchmarku, kde lze porovnávat skóre Zen5 a Zen5c jader. Zkouším tedy výkon pouze čtyř Zen5 jader, dále pouze osm Zen5c jader a pak všechna jádra. Pro srovnání přidávám stroje, které jsem měřil v minulosti.

graph-6

Jak můžeme vidět, minimálně v CPU-Z benchmarku, čtyři Zen5 jádra jsou přibližně podobně rychlá jako osm Zen2 jader. Jednovláknový výkon je samozřejmě o něco vyšší. Osm Zen5c jader je pak na úrovni přibližně osmi Zen4 jader Ryzenu 7 7840U, což je opět slušný výsledek. Všech dvanáct jader pak nabízí nejvyšší výkon.

Osobně se těším na tento procesor v nějakých tlustších noteboocích, v takto tenkém stroji se nemůže naplno projevit. Doufám v jejich nasazení v nějakých business class strojích a jsem rád, že AMD konečně opustilo maximálně osmijádrové procesory a k dispozici jsou tak 10C a 12C modely.

Diskuzi můžete využít i pro nějaké dotazy k notebooku, či přání na nějaké konkrétní testy, byť nezaručuji, že vše stihnu, nebo budu chtít testovat (:

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Preview: ASUS Zenbook S16 s AMD Ryzen AI 9 HX 370 je v redakci

Pondělí, 29 Červenec 2024 - 13:52 | Karáš Svorka | Něco můžu zkusit, ale těch režimů napájení je tam...
Pondělí, 29 Červenec 2024 - 13:50 | Karáš Svorka | Když nějaký Meteor Lake seženu, tak ho chci...
Pondělí, 29 Červenec 2024 - 12:44 | Majklos | Budou dotestovány meteor laky, nebo už to necháte...
Pondělí, 29 Červenec 2024 - 12:17 | Robin Seina | Bude se srovnávat i výkon grafiky při ruzných...

Zobrazit diskusi