Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Preview: herní klávesnice Func KB-460 se spínači Cherry MX Red

Func KB-460 - Obrázek 1
I do Česka pomalu míří nejnovější produkt americké společnosti Func. Herní klávesnice s USB hubem, Cherry MX spínači, LED podsvícením a bytelnou konstrukcí doplní myšku Func MS-3.

Je tomu zhruba tři čtvrtě roku, co jsem testoval herní myš Func MS-3 s podložkou Surface 1030XL. Sympatické duo herních periferií, jemuž k dokonalosti chyběl třetí díl skládačky: klávesnice. Tu Func představil loni v prosinci a bylo nasnadě, že jednoho dne, podobně jako myš a podložky předtím, doputuje i na český trh. Tak se nyní také děje, v Česku se objevuje klávesnice v americké verzi (tedy bez českých popisků a s nízkým Enterem - přesně tu jsme dostali na test), česká varianta se ale prý připravuje.

Jelikož nová klávesnice je po čertech ošemetná věc, vezmeme tento test opět postupně. Otestovat novou grafiku je snadné, hry vypadají stejně, jen jsou možná o něco plynulejší, nebo jde zapnout lepší detaily, ale hráč si nemusí na nic nového zvykat. U klávesnice je to o rozložení, ergonomii a také tom, jak se s klávesnicí jako takovou sžije. Ať již jako hráč, nebo jako psavec. V tuto chvíli mám za sebou asi 3 dny používání Funcu KB-460, po předchozích letech na polo-nízkoprofilových klávesnicích membránové konstrukce a s jiným rozložením kláves. Nebudu tedy vynášet zatím žádné soudy, jen si ukážeme, jaká klávesnice je a řekneme si první dojmy.

První dojmy

Func KB-460 - Obrázek 4

Klávesnici dostanete ve velké krabici, uvnitř s mohutným polstrováním. Samotná klávesnice je poměrně macek, váží více než 1,2 kilogramu a dalších 100 gramů přidá dodávaná předložka.

Func KB-460 - Obrázek 5

Přívodní kabel je velmi silný, bytelný, opletený a zakončený pozlaceným konektorem.

Func KB-460 - Obrázek 1

Podsvícení má tři úrovně intenzity plus čtvrtou, kdy se dokola postupně stmívá a rozsvěcí. Pravý Start je nahrazen Func klávesou aktivující různé věci (včetně právě intenzity LED podsvícení).

Func KB-460 - Obrázek 6

Samotné klávesy jsou, jak již zaznělo, tvořeny kloboučky s průsvitným popiskem (pro podsvícení) a Cherry MX spínači typu Red. To jsou poměrně ideální spínače pro hraní a poměrně nevhodné spínače pro psaní. Jejich specifikem je totiž chod: klávesy nekladou příliš odpor, sepnutí není hmatově ani zvukově odlišeno a probíhá zhruba v polovině dráhy spínače. Je to ideální pro hraní her, kde třeba máte dlouhodobě zmáčknuté klávesy W/A/S/D či Ctrl a podobně takže Cherry MX Red vám umožňují si trochu polevit ve stisku, aniž by došlo k jeho deaktivaci. Pro psaní je to ale - po přechodu z membránové klávesnice s jasně hmatově i zvukově odlišeným stiskem - trochu problém. Uvidím, jestli si v nadcházejících (tý)dnech zvyknu, ale to si povíme až později v hlavní recenzi.

Klávesnice, jak již zaznělo v prosinci v novince, umí makra, má vlastní paměť a profily a pochopitelně i obslužný software. To si necháme až na příště, zatím s klávesnicí pracuji jako s generickou, pod Linuxem, pro který Func žádný software nedodává.

V tuto chvíli mohu říci následující: Cherry MX spínače jsou bytelné a pracují velmi dobře (obvyklé zmáčknutí Shiftu, mezerníku či enteru úplně v rohu, které dělá problém levným klávesnicím a mají tendenci drhnout, je zde v pohodě), klávesnice sama má velmi bytelnou konstrukci. Co mi trochu nesedí, je uchycení předložky dvěma podivnými plastovými udělátky, která si koledují o zlomení či ztrátu - tohle bych raději viděl jako pevnou součást předložky. Předložka také není ke klávesnici připojena pevně, ale trochu plave, navíc je povrch jí i těla klávesnice (nikoli kláves) pogumován, což nemusí být každému příjemné. A nakonec tu máme kabel, který z klávesnice vyčuhuje napevno a kolmo, takže nepočítejte s tím, že ji budete moci přirazit k nějaké hraně.

Nic z toho, co jsem zatím uvedl a vyznívá negativně, nemusí být negativem pro vás, jsou to jen specifické vlastnosti, kterým se budu věnovat podrobněji ve vlastní recenzi v blízké budoucnosti. Pokud by vás ale zajímalo něco konkrétního, dejte vědět v diskusi, pokusím se to do recenze zahrnout, pokud to bude dávat smysl.

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme:
func logo Func KB-460 - Obrázek 2
Func KB-460

 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Preview: herní klávesnice Func KB-460 se spínači Cherry MX Red

Sobota, 11 Leden 2014 - 22:00 | JirkaH | Takovou klávesnici bych bral také, velký enter(...
Čtvrtek, 9 Leden 2014 - 13:49 | lyon | No nic, nejvyssi cas si poridit bryle... :) Diky...
Čtvrtek, 9 Leden 2014 - 13:10 | Kal Rab | http://codekeyboards.com/
Čtvrtek, 9 Leden 2014 - 10:37 | BTJ | Takze opet dalsi nepouzitelna klavesnice s ubohym...
Čtvrtek, 9 Leden 2014 - 09:15 | PHiLiPZ | http://www.pckeyboard.com/
Čtvrtek, 9 Leden 2014 - 09:04 | kkkk | Kdy někdo udělá pořádnou klávesnici pro lidi...
Čtvrtek, 9 Leden 2014 - 08:53 | PHiLiPZ | myslim, ze rozdiel je medzi US (maly enter) a UK...
Čtvrtek, 9 Leden 2014 - 08:25 | David Ježek | Vždyť je to proboha napsáno v článku: na cz verzi...
Čtvrtek, 9 Leden 2014 - 01:13 | lyon | Uh oh, co ten jednoradkovy Enter? Fotky, co jsem...

Zobrazit diskusi