Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pro Telecom je zrychlení ADSL degradace na dial-up!

Internet pro všechny logo
Přijde vám ten nadpis jako nesmysl? ADSL a srovnávat ho s modemem? To snad ne! Ale ano! Tak nějak si po svém Český Telecom představuje zrychlení ADSL a širokopásmový Internet. Více v článku Miloslava Sovy a Tomáše Kaplera.

Kapitoly článků

2.  Pro Telecom je zrychlení ADSL degradace na dial-up!
Vlk se nažral a koza zůstala celá

Pokuď jste článek dočetli až sem, asi se ptáte, jestli je možná ještě nějaká změna. ZUI a alternativní operátoři proti tomuto jednostrannému rozhodnutí ostře vystupují, stanovisko ČTÚ a ministerstva informatiky není známo.

Jako uživatelé Internetu máte právo být informováni s předstihem a možná i vaše reakce přimějí ČTc k změně postoje nebo Ministerstvo informatiky k rozhodnému zásahu protože to byl právě ministr Mlynář který na základě studie ČTÚ požadoval navýšení rychlosti nebo snížení ceny. Rozhodně však nemohl tušit, jaké překvapení ČTc pro své uživatele připraví. Dovolím si podotknout, že takovéto řešení nemá ve světě obdobu a ČTc se snad mohl inspirovat pouze u bezdrátových sítí, kde něco podobného skutečně existuje, ale pouze kvůli kapacitním omezením. Degradace vysokorychlostního Internetu z rychlosti 512 kb/s na 64 kb/s je však pravděpodobně světový unikát!

Může si Telecom opravdu dělat co se mu zachce?

Na závěr snad už jen několik perliček z jednání, které by mohly zajímat i pana ministra Mlynáře.

Na otázku, zda Telecom neuvažuje o poskytnutí nižších rychlostí za nižší ceny (192/64 do 700Kč a 320/128 do 900,- Kč) Telecom odpověděl stručně a jednoznačně: "Ne!"

Rovněž o nějakém masivním rozšiřování ADSL si můžeme nechat jen zdát. Pomineme-li vysoké ceny této služby a neochotě ČTc dohodnout se s alternativními operátory na "propojení", které by přineslo na náš trh skutečnou konkurenci, ale i zkvalitnění a zlevnění celé služby pro koncového zákazníka je tu ještě vyjádření vedení ČTc, které alespoň mě osobně doslova vyrazilo dech. Český Telecom už dnes počítá, že do konce roku nezrealizuje víc než 16 tisíc přípojek přesněji řečeno nemá zájem zrealizovat větší počet přípojek, protože by si to vyžádalo nákup dalších zařízení.

Nezbývá jen popřát novému řediteli ČTc panu Gabrielu Berdárovi, aby se dokázal vypořádat se zpátečnickým myšlením některých vrcholných manažerů ČTc, kteří nejsou schopni nahlédnout do budoucnosti, nebo alespoň kopírovat kroky svých úspěšnějších zahraničních kolegů. Jako první by si měl pan ředitel prostudovat poslední zprávu Point-Topicu, z které je patrné, jak moc nám ujel vlak. A možná se pak za pár let nebudeme muset stydět když tato prestižní společnost ve své čtvrtletní zprávě doslovně uvádí: "I v České republice se po dlouhé tahanici mezi Českým Telecomem a tamním regulátorem konečně spustilo ADSL".

Dlouho jsem váhal, jestli zveřejnit i nedávný výrok nejmenovaného nejvyššího představitele ČTc, ale slova jako "Nás usnesení vlády o široké dostupnosti internetu do domácností nebo levném internetu nezajímá" jsou dostatečně výmluvná. Pro ty z vás, kteří se v této problematice teprve začínají orientovat si dovolím připomenout, že naše vláda se v dokumentu eEurope+ (který podepsaly všechny kandidátské země) zavázala, že udělá vše pro to, aby i u nás byl rychlejší, levnější a dostupnější Internet do konce roku 2002! Rychlejšího Internetu jsme se po dlouhých letech přeci jen dočkali, o tom jestli bude Internet také levnější a dostupnější můžete rozhodnout také vy. Co by jste chtěli vzkázat ministru informatiky? Co odpovíte na představy Českého Telecomu o ADSL?

Autoři Sova Miloslav a Tomáš Kapler jsou iniciátoři Výzvy k rozšíření Internetu v ČR a členové občanského sdružení Internet pro všechny.

Kapitoly článků
2.  Pro Telecom je zrychlení ADSL degradace na dial-up!

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pro Telecom je zrychlení ADSL degradace na dial-up!

Žádné komentáře.