Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Problém s výkonem na ThinkPadu P14s Gen2 (Intel) konečně vyřešen?

Tento článek je víceméně epilog k recenzi Lenovo ThinkPadu P14s Gen2, jenž si odnesl naše nejhorší ocenění, nicméně se ukázalo, že Lenovo chybu opravilo.

Pozorný čtenář si nejspíše vzpomene na příběh s programátorem Josefem, který byl smutný ze svého ThinkPadu T480 a po otestování novějšího ThinkPadu P14s Gen2 s Intel procesorem a NVIDIA grafickou kartou o mnoho veselejší nebyl.

Pokud Vás zajímá celý příběh a další detaily, odkážu na původní recenzi, ve které jsem udělal menší úpravu v první a závěrečné kapitole:

Pokud netušíte o co šlo a původní recenzi číst nechcete, problém tohoto notebooku je velmi jednoduchý. Některé modely s Intel procesory mají jako možnost přídavnou NVIDIA grafickou kartu, ale protože se jedná o relativně malý 14" business-class stroj, nějak velké GPU se do něj nevejde. Lenovo tak používalo malá NVIDIA GPU, u starších generací třeba GeForce MX150/250 a tak podobně. Tento novější model má novější grafiku NVIDIA T500, ta je k procesoru připojena jen přes čtyři PCIe linky třetí generace a navíc nemá žádný výstup na monitor, veškerá data z toho GPU tak tečou přes PCIe do iGPU, které musí data zpracovat a zobrazit, tím pádem nám to ukousne trochu napájecího limitu procesoru a jeho výkon. Grafická karta navíc sdílí s procesorem napájecí limit a ten se do jisté míry mění.

Notebook nemá dostatečné chlazení, aby tento Tiger Lake procesor uchladil při 28W odběru a k tomu GPU, které pro rozumný výkon potřebuje 15-18W. I to je důvod nekonzistentního výkonu a vysokých teplot. Mimochodem AMD verze tím netrpí, jelikož nemá přídavné diskrétní GPU, předpokládám, že model s Intel iGPU bez přídavné NVIDIA grafiky na tom bude stejně.

Problém s napájecím limitem se u testovacího kusu projevoval nepříjemně, pokud došlo na využití NVIDIA grafiky, třeba jen na zobrazení nějakého programu bez potřeby 3D výkonu, grafika si vzala klidně 15-17 Wattů energie a pro procesor tak zbylo nějakých osm Wattů, což vedlo k masivnímu podtaktování procesoru na nějakých 800 MHz a tím pádem byl výkon opravdu mizerný. Dokonce stačilo spustit si třeba Zoom meeting a akcelerovat ho NVIDIA grafikou a celý notebook šel takto do kolen. Většinou se napájecí limit pohyboval na horské dráze, takže místy CPU boostovalo i pře 1GHz, ale bylo možné notebook dostat do stavu, kdy zůstal podtaktovaný trvale. Stejným problémem trpí i ThinkPad T480 s GeForce MX150, se kterým byl fiktivní programátor Josef nespokojený.

Toto chování je dle mého názoru nepřijatelné u mobilní pracovní stanice, nehledě na ostatní neduhy, které zmiňuji v původní recenzi a některé se týkají i AMD verze(například částečně pájená RAM).

V době recenzování jsem tento problém poslal do Lenova společně se zpětnou vazbou, ale nikdy jsem nedostal žádnou reakci, takže jsem to vnímal tak, že to asi akceptují a vše je v pořádku. Nicméně došlo zdá se k problému a nějakému informačnímu šumu, kdy se moje zpětná vazba nedostala ke kompetentní osobě řešící pracovní stanice. Tato osoba nebyla zrovna nadšená z finální recenze, což není velmi překvapivé.

Nakonec vše dobře dopadlo, osobně jsme se sešli, zpětná vazba dost možná dorazila i do daleké Číny a byli jsme domluveni na tom, že Lenovo poskytne jiný kus na test a uvidíme, zda se problém projeví, nebo zda ho vyřešili změnou v power managementu v rámci novějšího BIOSu.

Prakticky stejný kus mi dorazil někdy v dubnu tohoto roku, od původního kusu se lišil jen jiným SSD a 1x16GB RAM. Já jsem po ruce neměl druhý 16GB modul, takže jsem testoval jen takto v jednokanálovém zapojení. Původně testovaný ThinkPad P14s Gen2 měl BIOS verze 1.44. Nový kus měl naflashovanou verzi 1.45, já jsem skrze Lenovo Vantage flashnul ještě novější verzi 1.49. Pokud měl notebook "cinkutý" BIOS, tak jsem ho tímto činem odstranil.

Test na pozlobení notebooku byl jednoduchý, stačilo v NVIDIA ovladačích nastavit, aby se Blender pouštěl skrze NVIDIA T500 grafickou kartu. Pak stačilo spustit Blender a v něm rendering skrze procesor, grafická karta tak řeší jen zobrazování okna, ale neměla by být prakticky nijak vytížená. Na původním notebooku šlo tímto pokusem docílit toho, že se procesor masivně podtaktovával a výkon byl o dost nižší. Na druhém modelu to dopadlo značně lépe, napájecí limit procesoru nikdy neklesl pod 13 Wattů a velmi často se pohyboval na vyšších hodnotách okolo 24-35 Wattů(pokles blízko k 15W byl typicky dost krátkodobý a CPU tikalo všemi jádry okolo 1,7-2GHz). Původní testovací kus scénu spočítal za 42 minut a osmnáct sekund, tento kus to stihnul za 35 minut, což je značné zlepšení. Pro zajímavost uvedu, že AMD Ryzen 7 PRO 5850U tuto úlohu zvládá spočítat za 17 minut a jednu sekundu.

Provedl jsem několik dalších testů a notebook se choval značně lépe, pokud byla NVIDIA T500 využita jen jako zobrazovadlo, brala si jen lehce přes 3 Watty, k odběru kolo 15-18W nedocházelo, procesor samotný dostal extra Watty pro lepší boost. To ale znamená vyšší hlučnost, než jaké dosahuje AMD verze a také značně vyšší teploty. Na druhou stranu máme více konzistentní výkon a nedochází k šíleným propadům výkonu a podtaktovávání procesoru na úroveň Pentií 3.

V podstatě opravu tohoto typu jsem tak nějak očekával, nic moc lepšího udělat nelze, jelikož by to vyžadovalo redesign napájení a chlazení. Jsem rád, že Lenovo tento problém alespoň částečně opravilo a tak jsem ochotný odebrat ocenění Deep In Shit, přičemž nadále si stojím za tím, že tento model není dobrá mobilní pracovní stanice a ocenění si nezaslouží žádné. 

Na horizontu se navíc objevují nové modely s AMD Ryzen 6000 a Intel Alder Lake procesory, doufám, že takové stanice budou veselejší a toto se opakovat nebude.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Problém s výkonem na ThinkPadu P14s Gen2 (Intel) konečně vyřešen?

Pátek, 24 Červen 2022 - 20:47 | Callisto | Jo vadí mě neobjektivní novinařina. Protože věřím...
Pátek, 24 Červen 2022 - 19:36 | Liquidfunk | Jo sorry, sem to upravil :) Nejaky navrat do...
Čtvrtek, 23 Červen 2022 - 15:02 | Majklos | Tak drobátko zaspal, no ;-)
Čtvrtek, 23 Červen 2022 - 12:45 | Karáš Svorka | Tam byl ještě zástupný bug, kdy bylo možné v...
Čtvrtek, 23 Červen 2022 - 12:44 | Karáš Svorka | IBM tu divizi nevlastní asi od roku 2005 :D
Čtvrtek, 23 Červen 2022 - 08:54 | Majklos | IBM, Liqui, IBM fakt ne :-)
Čtvrtek, 23 Červen 2022 - 06:28 | Anonym | "před 20 lety... cdr.cz byla pecka," Jo...
Středa, 22 Červen 2022 - 21:04 | TyNyT | Tak jo, je to tady skryté semeniště a rejdiště...
Středa, 22 Červen 2022 - 19:32 | hixaxon | Za mě díky za transparentnost ohledně komunikace...
Středa, 22 Červen 2022 - 19:19 | Callisto | TyNyT nesouhlasí, to je znamení že na tom něco...

Zobrazit diskusi