Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Proč už AMD nenabízí produkty s 80 % výkonu Intelu za 40-50 % ceny Intelu?

Dokud bude AMD porad buldozerovat, tak je to vcelku jedno. Stavet 125W 8mi jadro vuci 65W 6ti jadru je dost smesne. Proste to 6ti jadro bude pomale a bude to nahanet poctem jader ala buldozer. Bude mit sice vysoky vykon, ale v realu bude pomale, protoze to na cem zalezi, zalezelo a vzdy zalezet bude je jednovlaknovy vykon a tam to bude v zatezi hodne tristni u AMD. Je smutne, ze se pusti nejaky tristni multivlaknovy test, ktery ani poradne nevyuziva pamet a hodnoti se vykon CPU. Jde ale o celek, kdy je samozrejme pro stejny vykon nejlepsi co nejmensi pocet jader! Uz jsem si to overil na vice sestavach, proste nejnovejsi threadripper je proste krute liny v desktopu. Jakoze je to videt i na beznem pouzivani aplikaci, ze je to proste pomale ..... jo, kdyz se pusti nejaky test nebo nejake enkodovani, tak jo .... ale kdyz clovek chce svizne pracovat, tak odezva GUI bude VZDY (a na tom se nikdy nic nezmeni, je to dane fyzikalne) zaviset na jednovlaknovem vykonu. Intel vi, proc si muze rict takove ceny a nezkrachovat ..... vi, proc i pres udajnou zravost jej najdeme v drtive vetsine notebooku a prakticky vsech firemnich dektopech .....

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

To čo hovoriš bola pravda pred 4 rokmi pri Ryzen 1000 a 2000, lenže Ryzen 3000 už ma jednovlaknovy vykon skoro rovnaky a momentalny Ryzen 5000 rada poraža intel všade aj v jednovlaknovom vykone a to pri 50% spotrebe.
To že Intel predava toho viac u notebookoch je tym že ludia velmi IT svet nesleduju a maju v pamati to že AMD je pomalšie, k tomu prispieva aj Intel reklama. JA osobne s tym nemam problem to aspon cenu AMD zraža dole a ja si môžem kupiť vykonejši uspornejši PC za menej penazi :)

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

víš proč je najdeme ve většině firemních pc/ntb, protože většina tehlech firem bere od dellu/hp/lenovo a ty amd moc nenabízí, pak ještě intel jim dá poloviční cenu oproti ceníkové a to by bylo, aby to to hp/dell neprodali za takové marže, další problém je, že zmenit intel za amd není ve firme sranda, když kupuješ 10 000 notebooků, necháváš si ten samý model vyrábět klidně i 3 a víc roků

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Proc si nekdo do desktopu (tedy predpokladam PC pro bezne pouzivani) dava Threadripper? Nemyslim to nejak zle, jen mne to proste zajima.
Threadripper je snad urcen pro pouziti v prostredi, ktere vyuziva mnoho vlaken (kompilace, enkodovani...), coz bezne pouziti desktopu neni. Vsude jinde snad patri Ryzeny, a ty jsou podstatne lepsi v ST nez soucasny Intel (vykon-cena-spotreba).
Ja jsem letos vymenil svuj 5 let stary notebook MSI, kde byl i7 5750HQ broadwell 4/8. Nebyl to vubec spatny procesor, enkodovani H.264 fullHD delal v realnem case (Handbrake: 1hod film ~ 1hod enkoding).
Dnes mam Lenovo s Ryzen 5800H, 8/16 a to encodovani dela 4x rychleji. Tzn. 2x vetsi pocet jader/vlaken ma 4x vetsi vykon. Ergo kladivko, kazde jadro je 2x vykonnejsi, nez ten Broadwell. A to pri stejne spotrebe (47->45W) a podstatne tissim chlazeni (Lenovo vs. MSI).
A muj o 10 let starsi svagr se hrozne divil, proc mam notebook s AMD a ne Intel. Prestal se divit, kdyz jsem mu to vysvetlil a ukazal. Stare pravdy o AMD vs. Intel nejpozdeji s 5. generaci Ryzenu uz proste neplati.
A proc se v enterpise pouziva Intel? No treba proto, ze Dell umele snizuje vykon ve svych ntb s AMD - viz napr. nedavny clanek https://diit.cz/clanek/dell-orezal-geforce-rtx-3070-v-noteboocich-s-proc....

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Dnes je popularne zjednodusovanie. Tazko povedat do akej miery Dell cielene znizoval vykon a do akej miery to bolo zapricinene niecim inym. Ono zasa procesy vo firmach, a zvlast velkych molochoch su tazkopadne a dlho tvraju. Ak Dell nepredava vela kusov AMD no tak osekali R&D, support a potom to tak vyzera, a nemuselo ist ani o nejaku cielenu akciu ale cisto klasicke setrenie nakladov. Pouzivame Delly ,intelacke a teda tiez to ziaden zazrak nie je. A tak isto na strane zakaznikov nie je jednoduche len tak vymenit Intel za AMD. Je kopec SW ktory je proste na platformu citlivy a neda sa zo dna na den vymenit cela infrastruktura len preto ze momentalne ma AMD zopar lepsich modelov, ale to plati aj naopak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Threadripper můžeš chtít i v desktopu pokud ti nestačí PCIE nebo potřebuješ více RAM, není to jen o vláknech i když ty jsou nejvíc vidět :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"... tak odezva GUI bude VZDY (a na tom se nikdy nic nezmeni, je to dane fyzikalne) zaviset na jednovlaknovem vykonu. "

Já bych prosil vysvětlit to fyzikálno :D To je takový blábol co jsi napsal....
Vždycky bude záležet na tom, jak je ten kód napsaný....

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

fyzikálně procesor je drahá elektrická plotýnka, která elektrickou energii přeměnuje na teplo a vedlejší produkt je, že u toho něco i spočítá :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No, a právě v tom teple Intel exceluje :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

> To je takový blábol co jsi napsal

asi tak... odezva GUI zavisi na vice komponentach, CPU je jen jedna z nich. Kvalitni shitpost, 10/10...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nehul a nepij, kdyz ve 3 rano pises prispevek..
:)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi byl zmrazen, nebo co? Dnes má AMD i vyšší single Core výkon, i když to záleží na aplikaci, určitě má ale vyšší 2 -4 jádrový výkon, než Intel. To možná zase změní Alder Lake, ale to teprve uvidíme.
Threadrippery vynech, ano, tam se stává, že malovláknové aplikace se lagují, např. hry, když se nenastaví game mode apod, ale to je speciální procesor pro speciální účely, navíc má zatím starší jádra.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nevim co meles za kraviny me 5950x boostuje na 1 jadru na 5160 jinak tak ze nevim kde je jako problem :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes postaviť PC čo sa týka CPU nie je problém aj intel ma relativne nizke ceny aj AMD.
Problém nastáva ak do PC chceme GPU :)
Lowend 600€
mid 1100€
hihgend 1500+€
Ani nie pred rokom to bola cca polovica.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kto planoval grafiku, tak mohol vidiet krasny trend predtaziarskej horucky, ktoru sme tu uz mali - mal rychlo kupovat. ;) Mnohi sme tak ucinili a mame uz 9 mesiacov highend za cenu dnesneho midrange. Ze sa karta uz zaplatila, je uz len prijemny bonus. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

trochu bych se ohradil ohledně porovnávání Ashoka vs v článku zmiňovaný i9
Ashoka porovnával procesor za 2000,- od AMD s procesorem intelu nejspíš i5 za 5000,-
ty vycházíš v porovnání úplně v jiné cenové kategorii, kde cena nehraje takovou roli
když se, ale podíváme do nižších pater, o kterých byla i v původním komentáři řeč, tak situace je zcela opačná. Hodně zmiňovaný i5-10400f za 3600,- vs ryzen 5 3600 za 5500,- kde výkon je stejný a jediné čím se 10400f provinil je vyšší spotřeba a končící platforma

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teraz budú končiť všetke platformy od 2022 sa prechádza na DDR5.
A ano to čo pisal autor sa da napísať aj opačne, AMD čo ma par % nad Intel stoji viac ako 2x tolko
AMD Ryzen Threadripper PRO 3995WX 5550€
Intel Xeon Gold 6330 2000€
:) Obe sú to americké firmy pre ktoré až na prvom mieste je zisk, žiadna charita :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je nekde nakej test 6330? Mi prijde ze cenove to bude odpovidat vykonu, pokud se nebudeme bavit o FPS v CS:GO

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ano, ale intel zařezává daleko rychleji výrobu desek, AM4 doufám že s námi tady ještě pár let bude, nehledě na to, že až vyjde zen4 tak se z zen3 stane low end a amd snad zaplaví se zen3 procesory trh když budou volné kapacity na jinem vyrobním procesu, takže si nebudou lézt do zelí s kapacitama jako to je teď zen2/3

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Amd se snazila zariznout b450, ale fanousci ji ukecali. Priste nic takovyho nebude, AMD vede, takze budou na jednu desku 2 generace, max jeste jedna pulgenerace.

Na b550 jeste bude zen 3d, ale bude jeste min cenove vyhodny nez zen 3 a to uz je co rict. Zen 3 mozna pujde s cenou lehce dolu kvuli alder lake. Zen 4 bude na am5 a bude drahy navic s drahou pameti. Zen 3 ale pak rozhodne nebude low end, protoze AMD misto snizeni ceny zen 3, zvysi cenu zenu 4. Pokud teda intel neudela nejaky cary mary s alder lakem, coz zname intel, asi ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IMHO zen4 s alderlake nemůžou napálit cenu vysoko, kvůli předchodu na novou platformu včetně pamětí, podle mě intel pojede furt to svoje a amd se prizpůsobí podle toho jak jim bude vycházet výkon a zen 3 se bude prodávat stále, nedává smysl aby se neprodával a nezlevnil, když kapacit by mohlo být už dost, spíš přestanou prodávat highend zen3 aby tolik nekonkuroval zen4, ale je to jenom čistá spekulace co by dávala mě smysl :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně jak píšeš, situace se dost otočila. Pokud se podíváme na cenu 10400F/11400F nemá na to AMD nyní žádnou odpověď. Ceny Ryzen 3600 jsou mimo tyto procesory. Dále je už 10600K pod 6K. Ryzen 5600X je na 6/12 celkem draný a 5800X je přímo cenově přestřelený, zde je opět Intel výhodnější. Takže když to shrneme, AMD má nyní zajímavější nabídku prakticky jen s procesory 5900X a výše, kde už Intel nemá odpověď. O tom by mohl být nějaký článek, jelikož to je k zamyšlení. Nějak nám ta lidovost AMD mizí a to i u grafik.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu že 10600kf se dá u nás už sehnat za stejný peníz jako Ryzen 3600 tak tu není pro herní využití vůbec co řešit, ta i5 je prostě na hry o dost lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Nějak nám ta lidovost AMD mizí a to i u grafik.

Sorry ale to je trochu mimo. Ad grafiky: cena za kterou AMD chce prodavat nemusi byt vubec cena za kterou se to realne prodava. Prilis velka poptavka a problemy ve vyrobe -> soucasna situace, tohle ale neni dusledek toho, ze by AMD nastavilo silene ceny grafikam a procesorum, tohle je dusledek trhu (nabidka / poptavka).

Jinak ale, jak psali vyse, AMD je firma ktera vydelava penize, kdyz ma lepsi produkt a lide ho chteji, nema duvod ho prodavat levne. Takze jo, mozna AMD neco prodava opravdu draz - ale myslim ze to je jen cast toho cenoveho rozdilu co vidis, zbytek je z nedostateku CPU. Hlavne v low-endu: AMD nema duvod vubec vyrabet low-end kdyz nestiha vyrabet hi-end, takze tech par kusu se pak prodava za ty ceny ktere vidite..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

.... jo a kdyz uz pises ze Intel je vyhodnejsi, o kolik je vyhodnejsi ? kdyz jsem kdysi kupoval FX8350, stal 200 eur, soudoby intel hi-end stal kolem 400. Je fajn ze intel je vyhodnejsi, ale musi byt o jistou sumu vyhodnejsi aby se vyplatil. Vic elektriny, hlucnejsi chlazeni, mozna potreba vymeny PSU... s buldozerem clovek alespon nemusel resit PSU, ten procak fakt dodrzoval tech 125W. S dnesnim intelem, pokud chci i 200W grafiku, tak svuj 450W Seasonic musim menit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"5800X je přímo cenově přestřelený, zde je opět Intel výhodnější."

AMD ryzen 5800X 420-425€
Intel Core I7 11700K - 410€

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

„Ashoka porovnával procesor za 2000,- od AMD s procesorem intelu nejspíš i5 za 5000,-“

Na druhé straně ale zmiňuje, že to byl 8jádrový procesor, takže zřejmě FX 8xxx, což pozicí v rámci produktové řady odpovídá Ryzenu 7 (akorát prostě v době generace Vishera byla vyšší řada AMD konkurenceschopná jen vůči Core i5).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle me ten cenovy schod byl taky vyssi. Intel prodaval 6 jadrove procesory i za 500USD a AMD melo 8 jadrovy procesor za 200USD. Sice vykonove ten Intel byl vys nez 20% ale cena byla vic jak 2x takova.
V APU segmentu nemelo AMD nikdy konkurenci, tam Intel ztracel vzdycky a pritom bylo AMD reseni s grafikou vzdycky levnejsi nez Intel reseni.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V apu segmentu Intel nikdy neztrácel protože téměř všechny jeho aktuální non-f procesory už od roku 2011 jsou technicky APU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano s nizsim vykonem GPU casti nez ma AMD. Ja pouzival Richland vpodstate jako herni PC. V dobe jeho vydani se Intel vykonem GPU k AMD ani neblizil a naopak AMD se vykonem procesoru blizilo k Intelu, navic uz v te dobe melo vice jader, coz je v nekterych ohledech lepsi nez min jader s vetsim vykonem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Většina APU trhu není zaměřena na výkon grafiky, příkladem jsou školy, firmy, kanceláře. Většina těch PC tam bude mít nějaký Intel právě z důvodu, že k němu není potřeba kupovat grafiku.
Opravdu tam nenajdete Ryzenová Géčka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to preto, lebo IT manazeri ani nevedia, ze existuje nejaky ryzen.
(vlastna skusenost)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale je pravda, že dneska pokud chcete nenáročný levný počítač, AMD toho moc nenabízí.
Když půjdu od toho úplně nejlevnějšího první 3 příčky jsou Celeron, Pentium G a Pentium Gold, proti tomu AMD vůbec nic nenabízí.
Pak už máme kategorii trochu lepšího low-endu, tam už alespoň teoreticky alternativa proti Core i3 10105 může být Ryzen 1200 s grafikou.
Já kdybych dneska chtěl nový počítač zaměřený na kancelář a cena/výkon, asi bych bral to i3 10105 nebo i5 10400.
Akorát v mém případě má AMD štěstí, že už mám Ryzen a můžu upgradovat i na řadu 5000 jen výměnou procesoru, takže můj příští procesor bude taky Ryzen.

Svým způsobem se situace otočila- dřív (před Ryzeny) se AMD hodilo do hodně levných počítačů (nějaké APU řady A) a jak člověk chtěl výkon, začal být lepší Intel.

Ale podle mě je naděje, že s končícím nedostatkem procesorů (kdy prostě nemělo smysl uvádět low-end modely, když se stojí fronty i na hi-end) se to spraví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No zrovna u skol by ty APU od AMD meli oproti Intelum dost velkou pridanou hodnotu. Myslim, ze ve volnem case se na skolach vzdycky hraly (sitove) hry a Intel mel vzdycky problem i s velmi fousatejma hrama. (na AMD vetsinou fungovali aktualni hry na low detaily) A naopak na standartnich skolach asi nebude zatez kde by byl potreba CPU vykon. Takze myslim ze ve skolach by doted byli AMD sestavy v kazdem pripade lepsi nez Intel sestavy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

dělám ve firmě která má asi 40 počítačů a odhadem 30 z nich je na AMD APU, některé pracovní stanice na plnotučných Ryzenech a asi jen 3 PC jsou na intelech. Servery jim jedou na Opteronech a na jednom Epycu. 100% notebooků je na AMD. Asi uvědomnělej ajťák :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ved prave, a neda si poradit. vacsinou ide o 50+ IT, ktori si idu svoje. a nestoji to za tie nervy sa s nimi dohadovat :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Začíná nám to tady dost ježkovaťet. Nabízet něco takového z dílen tsmc je Holý nesmysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to viděl jěště jinak. Vypíchnu: "Od roku 1994 ... mě všechny pc stály mezi 12 -15 000 korun ... Teď ... bych dal 25 000 ..."
Napadlo někoho, o kolik klesla hodnota Kč od roku 1994 vlivem inflace a zásahů ČNB? V devadesátkách pan Klaus rozjel inflaci kolem 50 %, aby oddlužil podniky. Pak to bylo nějakou dobu celem dobrý. Později Zemanova parta v ČNB tiskla peníze, aby snížila hodnotu Koruny proti Euru. Teď je taky docela slušná inflace a ceny rostou napříč sortimentem.
Takže (půjčím si) "ergo kladívko", po těch letech je PC za 25 kKč oproti 12 kKč vlastně za dobrou cenu. Podle inflační kalkulačky (přepočet dle ČSÚ) - https://www.penize.cz/kalkulacky/znehodnoceni-koruny-inflace#inflace - by na PC za 12 tisíc bylo nyní potřeba téměř 28 tisíc!

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

„Napadlo někoho, o kolik klesla hodnota Kč od roku 1994 vlivem inflace a zásahů ČNB?“

Jo, napadlo a i jsem mu to tam psal :-)
https://diit.cz/clanek/ryzeny-7-5700g-5-5600g-jsou-dostupne-od-9-390-6-7...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že hodnota Kč vůči dolaru proti Klausovým časům vzrostla, nedá se to naší inflací přepočítávat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Buď v klidu, Dolarů se taky natisklo jako šlupek. Nemluvě o hypotékové bublině :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jedno. Ale za Klause byl dolar za 30Kč, pak postupně klesal až někdy do krize, kdy byl za 16Kč. Pak začala blbnout ČNB a kurs se výrazně zhoršil, ne ale na Klausovu dobu. A protože se komponenty nakupují obvykle za dolary, má tohle na ceny daleko větší vliv než naše inflace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak jsem ten článek nepochopil. Ten citovaný povzdech neříká vůbec nic o nějakém TOP modelu. Ba dokonce naopak, evidentně mluví o levných čipech, ať už poukazem na 2 tisíce za CPU nebo tím, že vždy skládal počítače za 12 až 15 tisíc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

8c bulldozeru se za 2k podle mne nikdy neprodavalo a to jeste od 2015 konkurovalo snad jen trochu MT. Z toho pohledu ashockuv 'postulat' nedava moc smysl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že se podle vás neprodávalo, celkem nic neznamená. Podle Heuréky se FX-8300X prodávalo i pod 15 stovek. Ten procesor stál v době uvedení nad 3 tisíce. A pak jeho cena klesala.
Je zajímavé, jak v tom příspěvku, o kterém je tento článek vidíte stejně jako autor článku něco, co v něm není. On tam nepsal nic o tom, že by si kupoval ten procesor hned po uvedení, on tam nepsal nic o tom, že ten procesor konkuroval tomu nejlepšímu, co v té době Intel nabízel. On psal, že procesor od AMD za cca 2 tisíce dosahoval asi 80 % výkonu Intelu za 4-5 tisíc (to je výpočet z těch 40-50 % ceny). Což je dle mého celkem reálné, že dosahoval cca 80% výkonu nějaké i5. Podle čeho posuzoval ten výkon, opět v příspěvku není. Mohlo to být MT, mohl to být výkon ve hrách. Čistý ST to nebyl určitě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevim co Vas to opet popadlo :))
V dobe, kdy jeste melo vubec smysl bulldozer kupovat, stalo jeho 6adro pres 3k. Ja jsem ho kupoval nekdy 2015/2016.
8C se nikdy takhle levne neprodavala. To ze v nejakem vyprodeji v dobe, kdy to byl uplny lowend to dtalo 2k, nema smysl resit, protoze je to cherry pick priklad.
Cela uvaha od No-X se tim padem miji, jelikoz je zalozena na nesmyslnem prispevku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bulldozer nemělo smysl kupovat nikdy. Tedy z mého pohledu. Ale to vůbec neznamená, že někdo jiný neměl pohled úplně odlišný a přišlo mu dobré si koupit osmijádro za 2 tisíce. Nevím proč pořád opakujete, že se nikdy takhle levně neprodávalo, když se evidentně podle archivu heureky takhle levně prodávalo. AMD se nechovalo jako Intel. Ten své čipy nikdy nezlevňoval, AMD ty své prodávalo i po nástupu nových generací. Piledrivery se přestaly prodávat až někdy v roce 2019.
Ten příspěvek není nesmyslný, nesmyslný je jen článek na něm založený. Příspěvek jen jen postestem nad dobou, kdy se od AMD dalo něco levně koupit. A jako vlastník dvou Duronů a tří Athlonů, kdy žádný nepřekročil cenou 3 tisíce, většina ani 2 tisíce, mu dávám za pravdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jinak..
"Bulldozer nemělo smysl kupovat nikdy."
.. neni pravda. Melo jej smysl kupovat jako podstatne levnejsi alternativu pro MT ulohy.
"Nevím proč pořád opakujete, že se nikdy takhle levně neprodávalo, když se evidentně podle archivu heureky takhle levně prodávalo."
.. pokud se chcete odkazovat na data z roku 2017-2018 a dale, kdy se napr. 8300 opravdu za cenu 2k a nize prodaval, tak si laskave napred uvedomte, ze rodina Piledriver byla uvedena v roce 2012. Posledni "varianta" snad prisla na trh v roce 2014. Pokud chcete srovnavat ceny v roe 2017-2018 5-6 let stareho naprosto vybehoveho CPU, tak prosim opravdu beze mne, neb na to je mi skoda casu.
"Ten příspěvek není nesmyslný, nesmyslný je jen článek na něm založený. "
.. ne, oboji je nesmyslne. Nemuzu srovnavat vybehovou cenu vybehoveho CPU (viz prispevek) a jeste na nem zalozit nejakou uvahu (no-x), protoze na chybnem predpokladu nemuzu postavit zadnou korektni analyzu. Oboji je z meho pohledu chyba.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„8c bulldozeru se za 2k podle mne nikdy neprodavalo“

On to (jak vyplynulo z další diskuse) koupil až v době Ryzenů, kdy tyhle procesory už nikdo nechtěl.
Tak proto ta cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je nesmysl. 11900k je predrazeny procesor. To pak neni nic tezkeho mit 80% vykonu za 50% ceny, kdyz mate 120% vykonu za 75% ceny v podobe 10850k od intelu samotneho.

Procesory AMD jsou predrazene. Jedina jejich vyhoda je, ze maji budoucnost v podobe jeste predrazenejsiho zen 3d. Jinak 10400f je na urovni 3600 za min penez, 11400f je rychlejsi za stejne penize, pokud vam nevadi mit shit desku. Misto 5600x a 5800x si koupite u intelu o 2 jadra vic. Akorat 5900x a 5950x davaji smysl, protoze se oproti zen 2 procentualne moc nezdrazily, navic intel proti nim nema konkurenci.

Coz je vlastne absurdni. Jak muze mit AMD dobry pomer cena/vykon jenom u procesoru, ktery nemaj konkurenci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Misto 5600x a 5800x si koupite u intelu o 2 jadra vic." ... Nekoupím. Mám 5800X jednoduše proto, že jsem si nechtěl koupit děravý přímotop.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Misto 5600x a 5800x si koupite u intelu o 2 jadra vic."

Za kolik pak lze pořídit 10-jádro od intelu?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím že s procesory jsme na tom dobře. Na střední třídě za rozumnou cenu se dá i pracovat. Spotřeba šla dolů. cena trochu nahoru ale výkon šel hodně dopředu. Představa že budu rendrovat na 2/4 staré I5 nebo na 4/4 AMD před zenem byla absurdní.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuji mnohem větší absurdnosti.

Ten nárůst výkonu, když se do PC i386 přidal matematický koprocesor ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Výborný článek. S oblibou říkám že AMD Intelovatí a tohle mi ukázalo, že to není tak zcela pravda. Díky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebo se dá říct - výborně zvolený příklad tak, aby to tuto informaci neznalému dalo. Pokud si přečtete komentáře, tak je to právě naopak a AMD opravdu Intelovatí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Cherry pick dokáže zmanipulovat téměř jakoukoliv debatu.
Viz srovnání 5600g s 11900k.
Přitom většina ví, že 11900k byl a je jenom bait pro hňupy kteří na to naletí a zaplatí tu cenu, nebo pro bláznivé overclockery.
Sám Intel nabízí levnější a dokonce výkonnější alternativy v podobě 10900kf a 10850k které stojí cca okolo 10500Kč. Oba tyto procesory v herním výkonu plnohodnotně konkurují všem Ryzen 5000.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

10850k je rychlejsi nez 11900k ve kterym vesmiru? vicejadrove je v necem rychlejsi, v necem pomalejsi.. jednojadrove je to na dnesni pomery vykopavka.. k tomu silena spotreba.. kdyby to intel nedal za vyprodejovou cenu, nikdo to nekoupi..

'' Oba tyto procesory v herním výkonu plnohodnotně konkurují všem Ryzen 5000. ''

lol.. recenze rikaj neco jinyho.. zvladaly konkurovat tak rade 3000, vic ne..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak článek je postavený na nějakém postulátu a jeho popření. Takže "výborně zvolený příklad" je naprosto validní přístup. Nikde tu nikdo netvrdí, že to platí pro všechny procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vám neberu, ale vy zase nečtete na co reaguji. Uživatel kterému jsem toto psal, pochopil informaci z článku právě tím špatným způsobem. Takže pak to smysl dává a přebírám do jiného kontextu slova z jeho věty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak - mám limitovaný rozpočet (15 000 typicky) a chci nové PC . Dřív byla AMD validní a logickou volbou .Dneska když člověk dumá nad ceníky tak vyhrává Intel , situace se otočila o 180° .Intel za rozumnou cenu dnes nabízí víc hrubého vykonu , než AMD ve stejné cenové.
Demagogie s přestřelenou 11900k z garáž obchodu který fyzicky ani cenu co inzeruje na "Zboží.cz" nemusí plnit fatálně nezohledňuje logický zájem o i5-10400f , který s procesory AMD opravdu vede přímý souboj o mainstream - lowend zákazníka .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Grafická karta ...to už je úplná tragédie .Dneska stará nVidia 1660 u každého kdo si v poslední době PC kupoval , až to vypadá že nejde o náhodu ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak nechápu proč se to řeší? Pár let zpátky většina "PCMasterRace" komunity ráda platila Intelu a Nvidii za produkty s horším poměrem cena/výkon než AMD.
AMD nemusí za každou cenu nabízet své produkty tak levně jak to jen jde.
A podle poměru cena/výkon/spotřeba jsou ve všech cenových hladinách lepší než Intel.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale Intel a NVIDIA jsou značkové značky a mají lepší produkty ve všech ohledech, kdo to nechce vidět, tak to prostě nevidí.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ale AMD je značková značka a mají lepší produkty ve všech ohledech, kdo to nechce vidět, tak to prostě nevidí. :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Apple je ještě značkovější a má nejvyšší triliardovou hodnotu na světě, takže je ve všem nejlepčejší!!!!

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak pojem znackova znacka si pisem do dennicku. Este by som poprosil vysvetlit aka je neznackova znacka. Pochopil by som porovnanie povedzme market share, alebo sila brandu u zakaznika.Popularita znacky atd. ale znackova znacka, to mi nejak nevychadza.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před pár lety jsem od nějakého IŤáka neironicky slyšel, že Intel je značka. A to byl celý argument, proč Intel je lepší.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

aj u nas to tak bolo.
Intel je znacka je to autor modernych cpu a pod.
Az pokial nevidel moj 4c/4t notebook s AMD apu a dual vga.
moj stal cca 1000€ (HP) jeho 2800€ (Dell nie Mac)moj ma 32GB ram jeho max 16 a realne ma 2x4GB
moj z 2016 jeho 2019 ale Intel je znacka rovnako ako Microsoft kdezto s tym tucnakom ja toho vela neporobim :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neznačková značka .. to ještě lze zkousnout.
Ale co taková ... značková neznačka ?

PS:
Mohli (a mohly) bychom si tady mlátit o hlavy různá slovní spojení jako: "hodnocení brandu", "vnímání značky u zákazníka", "věrnost značce" ... atd, etc. ... Ale proč, když nám k tomu stačí ona ... značková značka?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejoptimálnější bude nazývat to neznačkovou neznačkou....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

--------------- --------------- --------------- --------------- --------------- --------------- ---------------
ako ste prosim vas prisli na to ze v ere stavebnych strojov malo AMD 80% vykonu intelu za 40-50% ceny intelu?
v mutliT mozno a to iba vtedy ked sme proti sme postacili 8C8T (8C4M) a teda 8-jadrovy/8-vlaknovy/4-modulovy FX a 4C8T haswell
UVEDOMME SA !!! 8 fyzickych neplnohodnotnyhc jadier FX malo iba 80% multiT vykonu 4 plnohodnotnych jadier haswellu s HT
1T vykon bol preto vtedy ABSOLUUUUUUUUUUUUUUUUUUUTNA katastrofa, iba nieco vyse polovica 1T vykonu intelu

priblizne rovnake datumy uvedenia a teda subezne CPU:

AMD FX-8370:
1T: 1630
multiT: 6126
uvedeny: sept. 2014
cena pri uvedeni: 194 $

Intel Ci7 4790K:
1T: 2468
multiT: 8057
uvedeny: jun 2014
cena pri uvedeni: 339 $

a to nepocitame Intel HEDT (vtedy AMD ziadne HEDT nemalo), najslabsi bol:
Intel Ci7 Extreme 5820K:
1T: 2014
multiT: 9813
uvedeny: aug. 2014
cena pri uvedeni: 389 $

a to nepocitame ABSOLUUUUUUUUUUUUUUUUUTNU zufalost v IT za posl. 1/4 storocia: FX 9370 (uvadzacia cena 576 $) a FX 9590 (uvadzacia cena 920 $), co bola este vacsia zufalost ako zlacnenie Intel HEDT 10. generacie na polovicne ceny oproti Intel HEDT 9. generacii

treba to uviest na spravnu mieru: uvedene tvrdenie "v ere stavebnych strojov malo AMD 80% vykonu intelu za 40-50% ceny intelu" plati iba pre multiT vykon a aj to iba vtedy ak si odmyslime absolutnu zufalost FX 9370 a FX 9590 a nepocitame najlacnejsi Intel HEDT

preto u AMD sa era stavebnych strojov (2011-2017) UPLNYM PRAVOPM nazyva TOTALNE SRACKOVYM obdobim
--------------- --------------- --------------- --------------- --------------- --------------- ---------------

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nasrať. Mne doteraz v pohode slúži Phenom II X6 1090T. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel Pentium MMX 233MHz - cca. 2.500 Kč

Takze treba me neva, ze je dneska AMD sebevedome a rika si stejne ceny jako Intel, ale vadi mi, ze se tak zdrazilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Procesor AMD bylo vždycky něco jako test inteligence, za 40 - 50% ceny člověk dostal 80% výkonu intelu, teď to vyjde skoro nastejno." Som clenom mensa a velmi rad by som vedel co bolo na tom test inteligencie? Za usetrene 2-3 tisicky by trvala praca dlhsie? Cena je jednorazova a vykon permanetny.... Za usetrenych par tisic v tych casoch bol permanetne degradovany vykon v hrach a aplikacia, ktore tiez stoja nemale peniaze. Ano, niekto povie a ved len na web ale to potom v tych casoch nebola dobra volba aj tak! Radsej low-mid range intel, vyrazne mensia spotreba a celorocne naklady a na prezerenia webu sa hodil viac vykon na jadro ako celkovy vykon.... Nie som fanatik ziadnej znacky a od 3000 rady mam AMD, tak ako som ho mal v casoch pred prichodom core architektury. Ale ma pobavilo ako sa obcan EU bucha do hrude a hovori o IQ v kontexte usetrenych par drobnych na CPU ako keby sme tu hovorili o kupe 2 miestneho coupe za 2 mega pre 4 clennu rodinu....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bezvadny :) Suprove jsem se nachytal. Podle nadpisu clanku, jsem neveril, ze jsem na DIIT. Coze? Kritika AMD? Konecne aspon nejaka vada na dokonalosti matky Terezy AMD.

A bum, prdlajz. Grafy, dukazy a zase oslavne ody.
No proc ne? Ja souhlasim.

Ale na jedno autor mozna zapomnel, pokud se pletu tak me opravte.
AMD krome 50% ceny za 80% vykonu Intel nenabizi jeste navic jen lepsi uspornost, ale nema nahodou i to APU 5600G o dost vykonnejsi integrovanou grafiku? Ja bych to videl jako dalsi vyhodu AMD.
A ovladace na apu od amd budou na 100pro lepsi nez na Intel. To je dalsi vec. Ale to je detail.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jinak teda, vi vite, ze nejsem fanousek AMD, ale obavam se, ze cenu procesoru od AMD dneska tvori predevsim Intel a ze teda vysoka cena procesoru AMD je chyba Intelu.

Ja treba zrovna ted stavel jedno PC a docela jsem si rikal, proc se nepoohlednout po Rakete, mohlo by to byt cenove zajimave. Jenze nebylo, furt to vyjde +- stejne jako AMD a jeste k tomu Raketa vic topi.
Takze je na Intelu, aby sve drtice energie zlevnil, lide se zacnou zamyslet, co koupit a nakonec bude muset zlevnit i AMD. Jenze, to se nestalo a AMD je i pres tu drahotu furt vyhodnejsi hned po mesici provozu!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U 5600G podle me neni zasadni vykon CPU casti ale ta GPU cast, ktera je oproti intelu vyrazne rychlejsi a navic jsou k ni i slusne ovladace... To je to proc bych se zajimal o APU od AMD, nikoliv primarne hruby vypocetni vykon.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.