Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intelu prý docházejí výrobní kapacity, procesory mohou zdražit

Přestože Intelu sílí konkurence, může mu to být vcelku jedno. Výrobní kapacity narazily na svůj limit. Víc vyrábět nemůže, což znamená jediné - neklesne-li poptávka, porostou ceny…

Kompletní stávající procesorové portfolio Intelu vzniká na 14nm procesu. 14nm výrobní linky jsou ale plně saturované a poptávka po procesorech díky oživení nabídky stoupá. Jde patrně o další jev, se kterým Intel nepočítal: Poptávka je silná, ale Intel ji přestává být schopný uspokojit. V podstatě jediný veřejně známý krok, který pro zlepšení situace podnikl, byl odklad přechodu čipsetů z 22nm procesu na 14nm.

Redakce webu DigiTimes, která s informací potvrzenou svými zdroji přišla, jako příklad dává uvedení procesorů Whiskey Lake (~„Coffee Lake-referesh U“), které dále rozšiřují nabídku, ovšem bez rozšíření výrobních kapacit. Tento příklad nepovažuji za šťastný, neboť Whiskey Lake lze chápat jako náhradu Kaby Lake-R (obojí jsou mobilní 15W až čtyřjádra). Spotřeba křemíku je tedy na čip stále stejná.

Problémem je spíš generace Coffee Lake, která zvýšila počet jader ze 4 na 6, což zvýšilo spotřebu křemíku na každý vyrobený procesor. Zatímco high-endový čtyřjádrový Skylake měřil 122 milimetrů čtverečních a Kaby Lake to zvýšil pouze kosmeticky na 126 milimetrů čtverečních, high-endový Coffee Lake dosahuje 150 milimetrů čtverečních. Pokud tedy Intelu z jednoho 300mm waferu vypadlo 484 křemíků Skylake, dostane z téhož waferu pouze 392 křemíků Coffee Lake. Tedy o pětinu méně. To je navíc bez započtení výtěžnosti (defekty mají výrazněji negativní dopady u větších jader než u menších; závislost není lineární, ale exponenciální).

10nm Cannon Lake nyní Intelu chybí

Lze extrapolovat, že s vydáním generace Coffee Lake-refresh, která počet jader zvyšuje na osm, se situace dále zhorší. Stoupne-li plocha s dalšími dvěma jádry o dalších 25 milimetrů, vejde se na wafer již jen 332 čipů Coffee Lake-refresh. Tedy již o třetinu méně než Skylaků. Pokud tedy s každou další generací klesá objem čipů, které může Intel na 14nm linkách vyrobit, pak je logické, že dříve či později se možnosti výrobních kapacit dostanou pod úroveň poptávky.

Intel se to možná snaží mírně zpomalit (1) zařazením top modelu do produktové řady Core i9, pro kterou jsou typické vyšší ceny a tudíž u nižší objemy prodejů a (2) nepovolením HT u osmijádrového Core i7, což by dále mohlo zmírnit poptávku po jediném osmijádru řady Core i7, nicméně podle dostupných informací to nebude stačit. Procesorů bude málo, takže lze čekat podobný jev, jako když bylo málo pamětí nebo grafických karet. Výrobci sestav se bez procesorů neobejdou, takže se budou předhánět, kdo nabídne vyšší cenu, aby dodávku získal pro sebe. Procesorů pro retail segment tedy bude méně a lze očekávat - jako u kteréhokoli nedostatkového zboží - růst cen.

Situace může nahrát i AMD, která by s dodávkami neměla mít problém. 12-14nm procesory vyrábí v GlobalFoundries a výrobu 7nm rozjíždí v TSMC. Paralelní výroba na tří generacích výrobních procesů u dvou různých dodavatelů by měla být schopna určitý nárůst poptávky ustát. Problém bude spíš u výrobců sestavy, kteří s něčím takovým nepočítali a pokud budou chtít do svého portfolia zařadit více produktů postavených na AMD platformě, bude to nějakou dobu trvat. Desky a procesory pro velkoobjemovou výrobu se obvykle domlouvají měsíce předem, takže pokud by se nyní rozhoupali, mají naději tak nanejvýš na konec předvánoční sezóny.

Celá situace je důsledkem odkladu 10nm procesu Intelu, který by plochu procesorů zmenšil a i přes vyšší počet jader umožnil udržení téhož objemu (vyjádřeného v kusech) jako za prvních 14nm generací. V tomto ohledu se na situaci může něco změnit nejdříve za rok. Oficiální datum spuštění 10nm sériové výroby Intelu je druhá polovina roku 2019. Kdy se ostatně očekává i 7nm EUV proces Samsungu. Možná by nebylo od věci, pokud by si Intel pro jistotu nějaké kapacity u Samsungu zamluvil.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Intelu prý docházejí výrobní kapacity, procesory mohou zdražit

Úterý, 4 Září 2018 - 17:26 | Vláďa2 | Nemáte zač. Já si od jisté doby (před 10 lety)...
Úterý, 4 Září 2018 - 16:49 | Peter Fodrek | mne to je jasné vďaka za dovysvetlenie Edit>...
Úterý, 4 Září 2018 - 12:37 | Vláďa2 | Díky. Můj a váš výpočet nejsou v rozporu. Těch...
Úterý, 4 Září 2018 - 11:37 | Peter Fodrek | Prídavok: >Pokud je pravděpodobnost...
Úterý, 4 Září 2018 - 08:55 | Peter Fodrek | ok beriem, tú Vašu odpoveď som nezaregistroval.
Úterý, 4 Září 2018 - 08:43 | Vláďa2 | Nebyla to možná narážka na to, že dnes se...
Úterý, 4 Září 2018 - 02:16 | Jabba | Výkřik do tmy. Na jakousi diskuzi bys musel být...
Úterý, 4 Září 2018 - 01:57 | Jabba | To co se prodává (obecně) koncákům by *mělo mít*...
Pondělí, 3 Září 2018 - 23:28 | Vláďa2 | Nedávno jsem upozorňoval, že takhle se chybovost...
Pondělí, 3 Září 2018 - 23:07 | Blaazen | Pro zajímavost, jakou kvalitu mají kusovky, co se...

Zobrazit diskusi