Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prodeje PC spadly na úroveň krizového období konce roku 2018

Ne každý je tak zvláštní fanoušek Intelu jako D.Ježek, co je kvůli podpoře svého gurua ochoten "upgradovat" z i5-10400F na i3-12100. Výkonu je u procesorů dostatek, nové platformy tak nějak o ničem a grafické karty stále v krizi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a tak zase nebud uplny skarohlid ;)
David si chtel vyzkouset novejsi paltformu a prejit ze sockovani na budget. Z toho pohledu je to samozrejme posun a minimalne v ST a integrovanou grafikou si polepsil.
ps: A co my vime, treba tam za 4-5 let do toho strci 13600(k) z druhe ruky a bude mit dalsi dil serialu 'Socka PC'. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Budu, protože on sám svými argumenty vyvrací svoje důvody pro tento "upgrade".
Kromě toho se veřejně přiznal, že i kdyby nejlepší šestnáctijádro na světě stálo jako ta i3, tak by si stejně koupil i3, protože víc nepotřebuje. A to přesto, že ví o možnosti vypnutí jader a podvoltování. V jeho hlavě se uhnízdil nějaký psychický problém, který nechce řešit s odborníky přes hlavu, tudíž naší povinností je mu pomoci skrze diskuzi a být neoblomní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"A to přesto, že ví o možnosti vypnutí jader a podvoltování." <= Já o tom také vím a asi bych to nikdy neudělal. Nestojím o procesor, kde je více jader než bych potřeboval a abych je pak (zbytečně) vypínal. Dám přednost procesoru s pro mě optimálním počtem jader a slušnými provozními vlastnostmi (tedy nevyhoněný do extrému, jak se stalo u nejmenované společnosti zvykem). Podvoltování může dávat smysl, vypínání jader? Mě ne ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přečti si to pořádně. Těch více jader získáš za stejnou cenu jako méně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, jenže "i kdyby nejlepší šestnáctijádro na světě stálo jako ta i3" <= ... nic takového se nikdy nestane je to hypotetická / teoretická situace.

Nemá smysl se bavit o tom "coby, kdyby ...".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Má to smysl, pokud tím dokážeš zcestné uvažování. Je to celé v odkazované diskuzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Huh, on upgradoval? Proč? Vždyť to není 7 let staré ani. Navíc to CPU nemá E-Cores, takže to ani není změna paradigmatu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

https://diit.cz/clanek/core-i9-13900ks-vydan-vzorky-na-recenze-intel-nep...

Těžký případ, bez nějaké předchozí zkušenosti s iracionálnem se ani nepokoušej diskutovat. Viz jeho důvody pro upgrade a zároveň důvody proč nešel do 5600G.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim, ze pokud nekdo opravdu, ale OPRAVDU nepotrebuje max. ST. vykon, nebo Inteli grafiku (4:2:2 10-bit HEVC dekoding), tak Ryzen je mnohem rozumnejsi volba.

Zrovna vcera jsem komprimoval X GB soubory 7-zipem na 3900X (OC, UV, 3352/201 CB R15) a CPU nelezlo pres 60°C. 12900k je docela umeni drzet pod throttlovacima teplotama.
Oboji NH-D15, tekuty kov. Delam na nich stridave, stejna skrin atd. a ten projev je uplne jiny..
MSI PRO Z690-A do toho Intelu defaultne rvala snad 350-400W v auto-OC modu, nekecam. Presne cislo si nevybavuju. Tj. throttling behem ~3 sekund.

Takhle jsem si rikal, co s kremikem (a vsim kolem) delaji tisice a tisice cyklu teplneho namahani. Kazde druhe kliknuti mysi +20 stupnu. Obcasne +50 stupnu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak proc tu 12900K provozujete kdyz to zere jak prase? 350-400W? Vzdyt to zere jako RTX 3090, nasrat pote skutecne na takovy procesor!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, prave kvuli tomu dekodovani 10-bit 4:2:2 HEVC maximalnimu ST vykonu. Protoze - Adobe Premiere... Hodne veci tam bezi na jednom, dvou vlaknech - treba stabilizace.

12900K nebezi v auto OC modu, ale mam to poladene na max 90°C v Cinebench. Tam se dostane za nekolik malo desitek sekund v maximalni zatezi, jinak to jde. Ale jedine diky podvoltovani. Odhadem ~250W. Stoji to hodne casu, hodne modrych obrazovek ale pak se chova mnohem lepe.

Bez zateze je 12900K uplne vpoho (dokonce i se zamknutyma frekvencema (15W+?)), ale v zatezi - uff..

Do druheho stroje s Ryzenem jsem strcil ARC 380 kvuli dekodovani. Uzivatelsky, po cca 2 tydnech, zatim spokojenost. Co se energie tyce, tak myslim ze plichta, protoze ta ARC 380 nezere moc, ale zato porad, kdezto 12900K zere sice hodne, ale jen v kratkych spickach.

Davinci Resolve uz tolik nevisi na CPU. Celkove - je prijemnejsi na praci. Je to proste lepe navrzeny SW, flexibilnejsi a co se dela v Premiere slozite (a pomalu) je v Resolve tak nejak "out of the box, easy". Tam vidim budoucnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, co jsem říkal, že bez grafik na straně AMD nebo s brutálně drahými na straně NVidie, budou klesat i prodeje procesorů.
Prostě nejsou grafiky, proč by lidi upgradovali procesory?
AMD má ještě výhodu, že někteří čekali na Zen 4 a teda měli našetřeno a někteří zase využívají skvělého poměru ceny a výkonu předchozích generací, takže retail ještě chvíli setrvačností dojíždí, ale bude hůř. A pokud konečně AMD nešlápne na plyn s grafikama, tak bude ještě hůř, než být nutně muselo!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Herni pc tvori ponerne malou cast trhu takze grafiky budou mit mnohem mensi vliv, nez jim prisuzujes. Spise to je znamka zacinajici recese spolu s "good enough" efektem. Veci, ktere se na novem pc delat daji ale na 5 let starem ne, se hledaji dost tezko tak lide radeji plati energie a hypoteky.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

nemůžeš brách chybu amd, že nvidia zdražila, ano spojitost to má, ale stejně tak mohla nvidia nacenit geforce 40 mnohem méně a upevnit tak postavení amd a vyhladovět grafickou divizi amd

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohla, no, to už je hodně teoretická rovina. Když Nvidia naposledy zkoušela s velkými GPU konkurovat nízkou cenou, propadla se za šest kvartálů půl miliardy dolarů do mínusu (éra GT200 po vydání Radeonů HD 4000). Pak už to znovu nezkoušela a radši se spokojila s dočasným poklesem prodejů. Od té doby si Nvidia dává pozor, dá se říct, že má schopnost se vyhýbat velkým průšvihům, které by jí nutily výrazně zlevňovat, ale co rozhodně nemá, je schopnost fungovat se sníženými příjmy a vést cenovou válku.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jó to byla doba, 3/4 roku po uvedení jsem koupil novou GTX280 za 5 tisíc, GTX260 se dali sehnat i za 3,5 tisíce. Dost tomu samozřejmě pomáhal tehdejší kurz dolaru (17-19kč), ale i tak to bylo grátis.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja som gtx260 kupoval za 143€. To je rovnaka rada ako som v 2017 kupoval 1060 za 343€ a dnes 3060 445€. (gamingX, ventus je lacnejsi)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grafiky jsou podle mě aktuálně těžce v pohodě - jsou skladem, je velký výběr z mnoha generací a ceny jsou ve srovnání s bitcoinovou hrečkou úplně někde jinde, plus k tomu rozbujelý bazar těžebních karet. Nevím jak nVidia, ale třeba u AMD jsou navíc post-těžební karty provozními vlastnostmi lepší, než v těžební éře, takže kupovat novou kartu má i nějakou přidanou hodnotu.

Samozřejmě chápu, že jisté pikopromile hráčů prostě neustále ČEKÁ na čipletovou megagrafiku AMD nebo nižší ceny top modelů nVidie, soucítím s nimi, přeju jim hodně štěstí, ale tady se chleba rozhodně neláme.

Probíral jsem s klukama od ježíška novou RX6600 a dostal jsem z nich, že jůtubeři říkali, že RTXko je mnohem lepší než RXko a tím pádem z AMD nejsou úplně odvaření, ale Fortnite jim jede koneckonců "na dobré FPSka" a "neseká se", takže je to asi v pohodě. Toto je podle mě průměrný zákazník, který za svých X tisíc (kde si za X dosaďte cokoli) dostane aktuálně perfektní věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to vypada zajimeve jen v te low-end sfere, jako 6600, 6600XT, mozna jeste 6700, ktery se da sehnat za 9,5k, kde ta cena neni uplne spatna.
Vsechno nad tim je uz ale 12,15,18k Na to ze je to 2 roky stara generace je to porad podle mne hrozne moc.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Lidi porad kupujou RTX 3000 a Raptora nebo 5800x3d.
V praci bych upgrade uvital, ale narok na novy PC je jednou za 5let a ve velkem se nakupovalo za covidu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano za covidu se ve firmách nakupovalo často a bohužel kde jaký šrot. Třeba kolegy dostal místo starého 4 jádra i5 nadupanou i7 které má jádra 2 a 4 vlákna takže je to vlastně stejné. Když okusuje klávesnici tak je lepší se neptat co zas blbne :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel ještě prodává i7 co má 2 jádra? Na to jsem naposled nadával před dlouhou dobou, když jsem v notebooku dostal i7-3517U... Myslel jsem že už tyhle shity dlouho nedělají jako i7 ani jako i5

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě ano.
Pokud Váš způsob použití nevyužije ta "efektivní" jádra, tak máte 2 core CPU.

Poslední opravdu 2 core i7 byly 11. gen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Spousta lidí nakoupila v době Covidu, obzvláště kvůli dětem, které se musely učit remote.

2. S vizí ekonomické recese lidé přemýšlí, kde lze ušetřit. Pokud starý počítač dostatečně dobře funguje, tak nový počítač je v takové situaci položka, kterou snadno oželíte.

Už 35 let jsem počítačový nadšenec, vystudoval jsem informatiku a celou dobu mě obor živí. Ale světe div se, můj minulý počítač mi vydržel 9 let a protože ho nepoužívám na videohry, tak na všechno ostatní byl úplně v pohodě. Upgradoval jsem loni poté, co odešla základní deska, jinak bych důvod pro nový asi ani neviděl. A doufám, že ten současný vydrží minimálně stejně dlouho.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Problem je inde, Intel len pridal par bezviznamnych malich jadier a zvyšil spotrebu CPU žiaden zazrak a AMD kto chcel ZEN3 už ho ma a ZEN4 ludi odradza šialene vysoke ceny dosak a pamati.
Samozrejme aj šialena inflacia a krach malich a strednych podnikatelov kôli vysokym cenam energii hra v tom rolu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ceny dosak su vsetko, len nie sialene. Na trh sli proste len lepsie vybavene dosky v roznych formatoch. Ceny tomu zodpovedaju a navysenie je niekde mozno na urovni inflacie.

AMD vyrolovala najprv high-endove procesory, k tomu nema moc velky zmysel ponukat lowendovu dosku. Ked (ak) vyjdu aj lowendovejsie procesory (nez 6-jadra), dorazia aj podstatne lacnejsie dosky.

Uplne normalna strategia, Zen 3 je stale perfektne konkurencie schopna vec, preco mu podryvat predaje?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, mam besku s B450, tehda stala myslim neco kolem 1500,-. 4 sloty na RAM, 2 M2 sloty (jeden jen SATA), myslim 4 USB3 porty, jeden USB-C (zatim sem ho nepouzil) a ted v tom mam osazeny R5700X. Nevidim z tohodle pohledu zadnej benefit v desce za ted momentalne 4t+, ktera je vybavena parkticky stejne jako ta moje akorat RAM a PCI-E poplatne dobe (PCIE 5 pro GPU zacinaj na 6t.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ASUS PRIME B450-PLUS srpen 2018 stála 2700 Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíly byly vidět už mezi B450 a B550.
PCIe 3 -> PCIe 4
ETH 1Gb -> ETH 2.5GB

Implementace novějších věcí zkrátka něco stojí. Teď s paticí AM5 je to o dlaší krok dále.
PCIe 4 -> PCIe 5
DDR4 -> DDR 5
140W -> 230W
USB 3 gen2 -> USB4

Pokud cokoliv z toho nehodláte využívat, možná něco ušetříte. Možná taky ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vybava AM5 desek je divna. Ja na PC nikdy nepouzil vic jak dva USB 3.0 a dva USB 2.0 porty najednou. wifi a RGB nepotrebuju. Co ale potrebuju je osadit 4 PCIe karty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem dělal přestavbu a jistý úklid kolem desktopu. Pak jsem se jal připojovat kabeláž.
PSU-check. HDMI-check. USB-A klávesnici-check. USB-A myš-check. Další kabel, eh, další kabely, kde.... Ah, není co dál připojit:D

Ne, že by to u internal I/O bylo dramaticky jinak. 1x PCIe GPU, 3x ventilátory a.... Nic :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chybí mi v tom seznamu Wifi nebo ETH nebo jakýkoliv jiný způsob připojení modemu.
Anebo jste pro odeslání příspěvku použil IP-over-Pigeon?

* Pro ty co to neznají: Posílání paketů poštovním holubem. Je to recese, ale je zmíněna ve standardu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IPoP. Se skoro 1TB flashdisky to má i slušnou burst přenosovou rychlost. Jen je potřeba stahovat z jednoho zdroje. A v okolí letišť je problém s vyšší ztrátovostí packetů z důvodu dravců.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pardon, pravda, ještě RJ45.
Wifi by byla nicméně plně v souladu s předešlým, žádné další fyzické propojování;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zakladni deska s B550 stoji momentalne 2500,-
Ty levnejsi B650 za tech 4t+ prinaseji akorat podporu DDR5, ktere jsou momentalne o kapku rychlejsi a o hodne drazsi.(APU ktere by z DDR5 profitovali zatim nejsou) Samotna B650 neumi PCIe 5 na grafice, kde by to mozna v budoucnu davalo smysl
Desky s B650E jsou za tech 6t.
Zvysenej napajeci limit mi prijde spis jako nevyhoda, vzhledem k tomu ze pri spotrebe o 100W vetsi dostanu vykon o 5% vyssi.
Momentalne usetrim minimalne 10t. protoze platforma Zen4 mi oproti Zen3 nedava smysl. Proste narust vykonu pri mem usercase je zanedbatelny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

9let, tzn Haswell. Tam uz musi byt citit loudani s modernimi OS. Ja otevru na 4jadru coffee lake treba google slides a vedle pustim meet a odezva PC jde do haje.
Ale treba linux admin, ktery cely den nevyleze z terminalu a kompiluje kernel jen v cloudu, nic silneho nepotrebuje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz vlastnitne 6 jaderny procesor klidne i prvni generace Zen a nebo Coffe Lake, mate 8GB RAM, SSD, grafickou kartu stredni tridy rad RX 400 nebo RTX 2000, dokud vam neumre zakladni doska nemenite, kdyz uz navysite operacni pamet, nahradite S-ATA SSD NVMe, jestli ste nepouzili nekvalitni napajeci zdroj ktery vam umele zvysuje spotrebu energie jeji zbytecnou promenou na teplo a nebo pri svem odchodu do raje vam je neodpali(komponenty), nemate duvod menit.

Kto zakoupil jiz Zen III a nebo Alder Lake nebude menit minimalne 6 let.

Jake ze sou to dnes "moderni" hry kuli kterym by se vyrazny upgrade vyplatil? Ja osobne si pamatuju na Half-Life 2, Crysis a nebo GTA 4, dnes takove nenajdete, i majitele Playstation 5 jiz touzebne ocekavaji skutecnou next-gen hru vic jak 2 leta od jejiho vydani, ja osobne si myslim ze kdyz narvete kvalitni SSD do Playstation 4 Pro, rozdil pri hrani neopatchovane PS4 hry na PS 4 Pro a PS 5 nepoznate.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A stejně se PS5 prodává dobře. Zatím víc jak 30 milionů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8GB je nesmysl už mnoho let.
Nicméně, když jsem vyměnil ZEN1 za ZEN3 (jen výměna CPU), tak jsem se zbavil fps dropů. Netvrdil bych, že to CPU nebyl bottleneck, byl ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MSFS a X-plane 12. S modernejsim (4k) VR headsetem dostanou do kolen i dnesni high-end. Takze momentalne nema cenu upgradovat protoze i high-end bude na hrane pouzitelnosti :-)
Ale samo to nejsou klasicky hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono se na tom podílí i sankce uvalené na nejmenované státy.
Pár set tisíc kousků to bude dělat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

prosím ty co mi dali minus aby mi objasnily v čem se mýlím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Že v desítkách miliónů není pár set relevantní? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že by někdo neuměl matiku ?
píšu pár set tisíc a propad není v desítkách milionů stanic.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ehm?
"26,3 milionu méně než o rok dříve."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pardon jsem trdlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se snažil dohledat prodeje jednotlivých firem kde a čeho se kde po světě prodalo.
A těch informací jsem nenašel tedy moc , jen že tablety a podobné blbosti se taky počítají mezi počítače.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná mi něco uniká, ale nevím co si z toho vzít ...

"Důsledkem bylo, že po celý čtvrtý kvartál roku 2018 se dostupnost procesorů zhoršovala a ceny zvyšovaly. U Intelu dosáhlo zdražování Core 8000 jen v září 2018 30-60 %. <= Prodeje PC spadly na úroveň krizového období konce roku 2018"

Máme očekávat zdražování cen CPU / HW obecně? Mám za to, že situace je odlišná, protože nyní je trh ochlazený, před tím nestačily kapacity, nyní je kapacit víceméně dost, ale chybí poptávka ne? Pokud je to tak, dal by se očekávat opak, tedy snižování cen CPU / HW, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fixní náklady.
Dost blbě se rozpuštějí v malém obratu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale snižovat cenu nejde do nekonečna, třeba Xiaomi u telefonů jede téměř nulové marže (dohání to reklamy v systému, pomalé a krátké aktualizace, častá obměna zařízení) ale s rostoucí kvalitou HW už není taková potřeba měnit HW častěji, takže se ta strategie musí změnit a ona se i mění, ceny naopak rostou, zvláště u vlajek čínských značek je vidět jak jsou ambiciózní nasazovat vyšší cenovky, ví že lidi nechávají zařízení delší dobu, tzn. musí zainvestovat i do delší SW podpory, tudíž někde na to musí vydělat a bez delší SW podpory to už nejde, když konkurence nabízí klidně 3-4 roky major updatů i v low endu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim. Zrovna u Xiaomi si na aktualizace nestěžuju. Mám starou "plečku" Note 10 Pro a aktualizace mi chodí cca každý 3-6 měsíců. Reklamy mi chodí jen když používám ty jejich "speciální" aplikace, které nepoužívám. Takže mi reklamy nechodí.
Zato jsem měl včera v ruce telefon z Moštárny a majitel nebyl schopen ani stáhnout jasně daný a pojmenovaný program z Apple Store, protože se mu jako první nabízel...spíš podbízel program s velice podobným jménem, zato s reklamama a dokonce se dožadoval jakýchsi plateb (licence? subscription? nechápal jsem). Protože proč stahovat 2way authenticator který je zdarma na každé platformě minimálně od Microsoftu a Googlu, když si můžeš nainstalovat placený program zasviněný reklamou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není to tak, že by nebyla poptávka po novém HW, pouze není poptávka po novém HW v jeho nabízených vlastnostech a ceně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Poptávka po novém HW ale klesá a to i bez nějakých ekonomických vlivů posledn doby. Spoustě lidí na domácí použití stačí klidně počítač 10 let starý (něco jako i5/i7 Sandy Bridge), ano už to může být trošku udýchané, ale lidi na tom dokáží pořád udělat vše co potřebují a necítí potřebu kupovat nový, když starý funguje. I počítač na hraní nemusí být žádné dělo, pokud se na tom hrají nehranější hry ala Minecraft, Roblox, Fortnite, WoT, LoL, Dota, CS... atp.

Výkon výrazně narostl, zvláště cca kolem roku 2016/17 kde přišly Skylake/Kaby, Ryzeny, GTX1000 řada... Počítače z té doby obslouží běžné činnosti naprosto parádně i dnes a pro lidi prostě nemá smysl kupovat něco nového.

Ten trend ale není jen o počítačích, ale jde to vidět i u telefonů, 4 roky staré vlajkové telefony mají pořád dost výkonu na běžné použití a low end telefony v ceně 4-6 tisíc mají výkonu 3-4x více než stejně drahé telefony třeba 3 roky zpět, kdy to člověk prostě musel po 1-2 letech měnit protože už to bylo pomalé. Technologie displejů a foťáků se také už neposouvají dopředu tak rychle jako dřív, takže opět odpadají důvody pro rychlejší obměnu.

Morální životnost HW se s rostoucím výkonem prodlužuje a tím odpadá potřeba častější obměny. Tomu nahrává třeba u těch telefonů, hodinek nebo tabletů prodlužující se SW podpora, dřív to často byly max 2 roky a dnes už je běžná podpora 3-5 let pro major verze systému a ještě o něco delší podpora security updatů..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč spousta firem stále jede v ročních updatech/refreších? Kdy už se tohle změní?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pretoze to zodpovedny nechcu riesit, bud sa boja zmenit status, alebo maju za to vsimne od dodavatela, vacsinou musi prist nova metla, ktora to zmeni ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.