Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První Atomové Pentium-nePentium zvyšuje jednojádrový výkon, vícejádrově zaostává

Ten malý vícejádrový posun ve výkonu je dán podle mne tím, že je to uškrcené na 6W "furt", takže to nemůže jet na vysokých taktech jako v případě jednoho jádra. Ten starý celeron má 10W, kdyby tohle mělo 10W, určitě by to bylo lepší. Každopádně tyhle atom sračky (N/J cokoliv) prostě nebrat...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ono to právě není uškrcené na 6 W. To je spotřeba při základním taktu, na kterém čip reálně nikdy neběží. Intel pouze nezveřejnil, jaký je reálný power limit. U 10W Jasper Lake je 20 wattů. U 6W Raptor Lake-N není uvedený - podle liliputing.com je 25 wattů. Tedy vyšší.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Cokoliv nad 12 W je dost velký podvod na zákazníky a Intel by si zasloužil žalobu. Skutečnost se ukáže až v pasivně chlazených noteboocích, kde si někteří u Atomů stěžovali na neschopnost udržet základních 1.1 GHz. Už si při výběru notebooků připadám jak detektiv, protože i zjištění základních parametrů a vlastností není nijak lehké.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel ale nerozhoduje jaké napájecí limity zvolí výrobce natož jaký limit zvolí uživatel, protože je běžné že výrobce jich připraví vícero. Můj procesor s 35W TDP může v mém laptopu jít i na 64W, ale nejde, mám standardně zapnutý režim PL1:20 a PL2: 25W s tím že ten PL1 prioritizuje teplotu a nízkou hlučnost, takže po pár minutách se sníží postupně až na 15W kde si to udrží teplotu i hluk dlouhodobě.

Kdyby mi to dávalo smysl, tak ten limit samozřejmě můžu manuálně potlačit ještě níž, ale za celý pracovní den má to CPU průměrnou spotřebu kolem 6W a to při zadokování přes TB4, bez zadokování by to bylo o 1-2W méně.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Když intel natvrdo nastaví limit na 6W, tak si výrobce může postavit hlavu a víc než těch 6W si to cpu nevezme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale CPU neřídí příkon. Příkon řídí bios nebo SW který mu do toho kecá. A ten má pod kontrolou výrobce počítače a nastavuje to podle svých potřeb. Do pasivního levného laptopu nemůže nastavit 20W PL1, možná může nastavit PL2 na 20W na krátkou chvíli ale i to mi přijde přehnaně moc. Pokud to bude mít aktivní chlazení, tak tomu může přidat. Stejně tak může udělat více power profilů ze kterých si uživatel vybere ten, který mu vyhovuje, více výkonu nebo delší výdrž a menší výkon...

Má to smysl, vyšší power limit potřebuje normální uživatel jen krátkodobě - třeba načtení a vyrenderování webovky, načtení dokumentu, spuštění aplikace. Pak to bude sedět v idle který bude v pohodě pod 1W.

https://ctrlv.cz/KMBe
Můj daily driver s 12 jádrovým Core i5 má průměrnou spotřebu jen lehce přes 6W a to mám zadokováno přes thunderbolt (běží přes to externí monitor, LAN a pár dalších periferií), což tu spotřebu o 1-2W zvýší, když to není zadokované, tak to 12 jádro umí na Windows ploše idlovat kolem 1W příkonu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si CPU stabilizuje napájecí napětí na referenční hodnotu, nebo se nespustí při hodnotě vyšší než ta referenční, tak prostě vyšší spotřebu než zamýšlenou mít nebude. Maximálně tak o ztráty na stabilizátorech při dodávaném vyšším napětí než požadované referenční.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo aha no tak to je ten posun divně malý, zvlášť, když to má mít údajně limit 25W. Prostě shity jak prase

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že Intel vyvinul Gracemont s ohledem na potřebu zvýšit výkon v desktopu, takže šel po maximálním výkonu na jádro a frekvencích, nikoli po spotřebě, na kterou cílily starší generace Atomů (ty byly vyvíjené ještě s vidinou vstupu to telefonů). V důsledku toho je při nízkém limitu spotřeby potřeba snížit takty (a tím i výkon) víc než bývalo obvyklé. Odpovídalo by to i zvěstem, že pro budoucí generace vyvíjí Intel dva typy malých jader, přičemž ta nová varianta má být optimalizovaná na spotřebu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty 6W čipy běží přesně na takovém příkonu jaký nastaví výrobce zařízení. 6W čipy jsou určené pro pasivně chlazené stroje,, 10W jsou určené pro aktivně chlazení.

Jasper Lake 20W? Pasivně? No to bych chtěl vidět. 20W nežere ani moje dvanáctijádrová i5-1240P když mám zapnutý profil třeba s 15W napájení. Ale můj laptop má aktivní chlazení...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

"Ty 6W čipy běží přesně na takovém příkonu jaký nastaví výrobce zařízení"
"..20W nežere ani moje dvanáctijádrová i5-1240P když mám zapnutý profil třeba s 15W napájení.."
..nejak si odporuje ve svych tvrzenich.. bud to zere, tak jak to vyrobce nastavi a nbeo to zere asi podle pocasi..
Jinak Jiricku ten tvuj slavny 1240p ma pl1 limit 28W a pl2 limt 64W. Jestli ty si jej 'omezis" na 15W (coz kdo vi, jestli to tak vubec je) o spotrebe toho chipu jako takove obecne vubec nic nerika, protoze ta je standardne definovana pak nekde mezi Pl1 a Pl2 a spodni hranice je 28W, nikoliv 15W, ze :)
https://www.techpowerup.com/cpu-specs/core-i5-1240p.c2583

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Kolik máš i5-1240P doma?

Ano žere to tolik, kolik nastavil výrobce a pokud jsi neměl v poslední době nějaký laptop doma, tak možná netušíš že výrobce dává na výběr z více power profilů. Osobně používám ten nejnižší protože 1240P je pro mou práci naprostý overkill, ale se slabším CPU se Yoga u nás nedala koupit.

A jak vypadá P1 a P2 uvidíš tady: https://ctrlv.cz/KMBe zvýraznil jsem ti je zeleně. Takže nejen že těch 15W normálně jde, on ani PL2 není vyšší než tvých minimálních 28W.

Default při power saving mode je 20/25, ale PL1 dynamicky mění svou hodnotu - jde vidět minimum 15W. Průměrná spotřeba 6,3W za téměř 19 hodin co běží HWInfo. Pokud bych chtěl, tak můžu snížit power limit manuálně, třeba přes aplikaci TechPowerUp, ale vzhledem ke spotřebě lehce přes 6W je to irelevantní a krátkodobá špička ničemu nevadí.

Vážně, možná než šířit nesmysly z nevědomosti bude lepší si nějaký takový stroj koupit a používat.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ty neumis cist ani vlastni prispevek, co..a uz vubec ne odpovedi jinych.
Ne ja jsem v zivote zadny laptop nevidel, protrebuji, aby prisel Kocman a vysvetlil mi jak to funguje :) (konec sarkasmu)
Uz si konecne ale vyber.. bud teda muzes nastavovat ruzne TDP, coz je pak i pripad No-X komentare a nebo ne. A pak si tradicne protirecis, coz neni u tebe zadna novinka.
Zbytek komentare si nech na nejaky blog..tam mozna najdes Lamy, ktere potrebuji vysvetlit, jak funguji napajeci profily :)
A aby jsi to pochopil po lopate i ty.. kdyz si nastavis nizsi napajeci profil vubec nerika nic o tom, jak to CPU bude zrat nekde jinde. To znamena i ten 6W pentium pohorobek, muze v jinem pripade treba papkat 15W, pokud to neni Intelem nejak zaspuntovane. Stejne jako ten tvuj pazmekt, muze papkat treba 45+W.
Uz to chapes genie? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Že v továrním režimu napájení může jet 1240P na 15W v zátěži a své tvrzení že minimum není 15W ale 28W si nijak neopravil.

Nemáš jak, mě možná zpochybníš cizí recenzi nikoli, takže raději začneme klasickou strategii, nemám argument, tak zaútočím na diskutujícího oponenta s účelem jej diskreditovat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

:D
ty jsi Sasula..
Ja nepotrebuji nic opravovat.. specifikace vyrobce jasne definguji defaultni rozsah TDP, pro ktery je chip nabizen. Dal jsem ti i odkaz. Dam ti tady dalsi i s komentarem
"The i5's base power consumption (also known as the default TDP value or Power Limit 1) is 28 W; its maximum Intel-recommended Turbo power consumption (also known as the PL2) is not supposed to exceed 64 W. The "Minimum Assured" power consumption is fairly high at 20 W. All in all, an active cooling solution is pretty much a must for a CPU like this."
Jak rikam, to ze sam nevis co pises, to opravdu nechtej hazet na druhe.
https://www.notebookcheck.net/Intel-Core-i5-1240P-Processor-Benchmarks-a...

ps: Jiricku, ja nemuzu za to, ze nerozumis tomu co je to 'argument' a kdyz nechapes, co se ti clovek snazi rict, tak samozrejme..kazdy na tebe utoci, snazi se te zdiskreditovat, atd.. zkus vymyslet neco jineho priste, tohle fnukani jsem uz cetl tolikrat v ruzne podobe..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A tady máš i nějakou tu recenzi, jednak vidíš výběr power profilů v Lenovo Vantage a zároveň vidíš zachycenou obrazovku při hraní s Afterburner overlayem a při low power mode tam máš hodnotu spotřeby k 15W, ve vyšších to pak běží na cca 25W což je zhruba maximum co udrží aby nepouštěl hlasitěji ventilátory a by zároveň studený na dotek, je to convertible, který můžeš používat jako tablet, takže prioritizuje právě nízký hluk a teplotu před výkonem.
https://youtu.be/LXKD6oOWtKk?t=436

Jediný rozdíl proti mému modelu je obrazovka, má tam 2,2k IPSko, já mám jemnější 2,8k OLED.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proč tak kategoricky? Pokud znám někoho, komu dnes v PC stačí Athlon II X2, tak za určitých cenových a dalších okolností toho Atoma 4C klidně doporučím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, většině lidí na vše co na počítači dělají stačí i mobil střední třídy, když bude mít adekvántí rozhraní. Třeba Dex od Samsungu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nebrat? Viděl bych tenhle nový vhodný do domácího NASu. Nebo bys věděl o něčem lepším?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hm dva mínusy. Dva lidi vědí o lepším CPU pro homemade NAS. Možná ví ještě někdo další a na rozdíl od nich se o své vědomosti podělí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No on to většinou dojebe výrobce desky třeba jen dvěma SATA porty a nebo to bude nejaké supermicro za ranec, čest výjimkám...
Sám používám historický D330, jako náhradu mám v šuplíku Athlon 200ge ale ten atom je úspornější, tak dokud neumře tak bude muset dřít...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V článku mimochodem nezaznělo, že celá tahle rodinka má 6 MB cache. Starší ATOMy (22/14nm) mívaly tuším 2 MB celkem (512 kB na jádro). Tzn. zvýšení na 6 MB nezní vůbec blbě z hlediska výkonu, ale ta cache taky poměrně dost žere.

Dále má tato rodina pouze jednokanálový řadič RAM. Pravda, tento umí vedle DDR4 také DDR5 (tuším L). Každopádně ten čip mohl dávat lepší špičkový výkon, pokud by měl dva kanály RAM. Zas na druhou stranu, spousta strojů se staršími ATOMy má využitý a využitelný pouze jeden kanál, přestože použitý CPU třeba umí kanály dva...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vidíte, smrt dvoujader se nekoná ani u malých jader a to tu někdo spekuloval o budoucím vyřazení velkých dvoujader. Za mě by Intel dvoujádrové atomy už zaříznout mohl, protože to dělá špatnou image. Když je takový notebook s Win11 méně svižný než lowendový android, tak to nevypadá dobře.

Základní frekvenci bych viděl na obvyklých 1,1 GHz, protože při 6 W by byl zázrak, kdyby se dostali výš. Reálnou spotřebu uvidím z testů, ale už teď musím ocenit vyšší výkon než Phenom II X6, AMD FX-4300 a i7-960. Nechápu kdo takové křápy ještě dnes kupuje z druhé ruky za ty šílené ceny. Vlastně bych chápal jen cenu typu "za pivko".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dvě velká jádra jedou ve velkém, na tom jsou postavené všechny Učkové mobilní core Intelu. 4 jádra mají Pčka a Hčka s tím že Pčka mají snížený příkon a jsou kompromis mezi P a H.

A ty malé Atomy mají pro normálního uživatele dostatek výkonu. Ano počítač nemá bleskové reakce, otevírání aplikace třeba trvá místo jedné sekundy sekundy dvě nebo tři, ale pro cílovou skupinu je tohle irelevantní.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo je to opravdová bomba, mám 1235u a toto 10c je při normální práci mnohem pomalejší než o 4 generace starší 4c WL, tomu říkám opravdu pokrok...
I můj starý R5 2500u tomu mimo benchmark vypráší kožich i v krámu s poloviční cenovkou je mnohem tišší a chladnější...
A prodávat to samé jako i7 U je docela ostuda...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

malá jádra jsou budoucnost, to ví každý aviatik .-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

:D
.. jsi mne rozesmal po ranu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako budoucnost bych videl FPGA-based CPU, ktere by s ohledem na aktualni zatez umoznovala dynamicky "konfigurovat" pocet a velikost jader. Ale to by tyto (FPGA) musely asi znacne zrychlit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Struktury natvrdo vyleptané v křemíku mají vyšší hustotu užitečné integrace, tzn. lepší výkon na watt a na plochu a vyšší dosažitelné takty běhu logiky. Volně programovatelné FPGA jsou jistě pružnější, ale pokud byste v FPGA chtěl implementovat obecné CPU, bude méně výkonné než "přímo vyleptané" stejnou technologií na stejné ploše. Historické anomálie patří do muzea...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle Járy Cimrmana není budoucnost v malých jádrech, ale v aluminiu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Namísto Pentium jde o „Intel Processor“" -> prvni vojeb

"6W procesor vyráběný procesem Intel 7 je o trochu rychlejší než 5,5 roku starý 15W 14nm Raven Ridge / Ryzen 7 2700U" -> druhy vojeb, Intel 7 je 10nm a na 5,5 lety produkt AMD(14nm) nestiha, uplne smesne

"Zatímco z nárůstu jednojádrového výkonu po zohlednění taktů vyplývá mezigenerační zvýšení IPC o ~40 %, vícejádrový výkon nám stoupl méně než samotné IPC(o 28 %), z čehož vyplývá, že ve vícejádrové zátěži běží nový N100 Intel Processor na nižších pracovních taktech než starý model N5105" -> treti vojeb

Dokonano, tradice ala intel.

Dnes ne ze atomy nebrat, ono vubec ani nebrat cokkoli od intel-u, atomy sou jasně na píču od sveho uvedeni na trh, nove sitovky se jim jebou ale ze ukazkove a do tretice prodavat ciste 8 jadro Core i9(13900K) konkretne nastavit mu cenu stejnou jako ma 16 jaderny Zen IV Ryzen 9 7950X procesor je ukazkove padle na hlavu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kde nechal rešeršista napr. 15W TDP Intel Core i3-N305 W (8c/8T up to 3.8GHz, Alder Lake-N, Gracemont) ?
MC: 5 077
SC: 1 076
zdroj: https://browser.geekbench.com/search?utf8=%E2%9C%93&q=Intel+N305
link: https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/231805/intel-core-i...

Potom ešte je aj 7W TDP Intel Core i3-N300 (8c/8T up to 3.8GHz, Alder Lake-N, Gracemont)
zdroj: https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/231806/intel-core-i...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.