Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

První smartphony s Ubuntu vyjdou na 4 až 8 tisíc Kč

Na 200 až 400 dolarů vyjde první generace smartphonů s operačním systémem Ubuntu. Oznámil to Mark Shuttleworth, který se současně také v posledních dnech vyjádřil i k neúspěšnému Ubuntu Edge.

Cílem Canonicalu je nabízet smartphony ve středním i hi-end segmentu. Společnost má již dohody s některými výrobci, v první vlně počítejme se produkty od Meizu a BQ. Cenové rozpětí bude přijatelné i pro běžné smrtelníky, byť samozřejmě u nižších modelů bude potřeba počítat s jistými omezeními co do výkonu a schopností telefonů. Také bude důležité, v jaké kvalitě operační systém Ubuntu do telefonů a tabletů vkročí, protože si přiznejme, že světy iOS a Androidu mají v tomto výrazný náskok.

Absenci low-end telefonů ve výběru Ubuntu komentoval Mark Shuttleworth tím, že se chtějí zaměřit právě na vyšší segmenty a lidi, kteří chtějí dobrý kvalitní produkt. Ambicí Canonicalu je prodávat PC budoucnosti, což tato třída produktů aktuálně představuje. Zkrátka „Post-PC éra“ jako taková.

Mark také okomentoval i neúspěšný fundraising na projekt ultra-hi-end smartphonu Ubuntu Edge. Vyjádřil zklamání, že se nepodařilo částku vybrat, zejména když v poslední době vidí, jak velké společnosti adoptují myšlenky, se kterými právě Ubuntu Edge o příspěvky na indiegogo žádalo. Ale na rovinu, to je obvyklý trende, kdy věc vymyslí malý inovátor s malou šancí na úspěch, aby si ji poté přisvojili velcí, již na trhu zavedení hráči.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První smartphony s Ubuntu vyjdou na 4 až 8 tisíc Kč

Pondělí, 17 Březen 2014 - 13:22 | David Ježek | překlep v nadpisu opraven.
Pondělí, 17 Březen 2014 - 12:23 | JVc | Ach ten cestino. Zvykam si uz tak divne to je i v...
Pondělí, 17 Březen 2014 - 12:05 | peca | Tak buď "budou za xy Kč" (...se budou...
Pondělí, 17 Březen 2014 - 11:50 | WestFlame | Nepíše se spíš "vyjdou na ..."? "...

Zobrazit diskusi