Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První výsledek Apple M1 Ultra v GeekBench

Ptali se jednoho vyvojare, proc je jejich strategie jen pro x86 PC a neni pro Apple?
Odpovedel, ze problem je narocnost jejich hry na procesorovy vykon. Zatimco u PC ten vykon ma stroj za par petek, u Applu to je vydaj potencionalniho hrace v radu sta tisic. No a logicky to levne PC ma kde kdo, potencialne velkej trh, tak u Applu je ten hracsky potencial proste hrozne malej.

A o tom to je. Pekny Apple, muzeme zatleskat, ale tim to konci, nikdy nebudou rozhodujici silou trhu, dokud bude konkurence radove levnejsi.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Apple je rozhodující silou, přidává jen samé dobré věci, tlačí vývoj a lidství kupředu, zatímco PC je zakrslé někdy v roce 1982.

Je šílené kupovat cokoliv jiného, než Apple produkty.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak nekritický bych s dovolením nebyl, právě od Apple jsme se jako poprvé dočkali například neopravitelných a nerozšiřitelných strojů s pájenou RAM a bateriemi bez potřebných konektorů jako audio jack, SD karta, případně aktivní blokace při pokusu si zařízení opravit sám například troufalou výměnou baterie nebo displaye.

Vzorem pro ostatní jsou jistě i aktivní "kurvítka" kdy nové Mackbooky mají touchpad routovaný přes klávesnici takže při chybě jednoho je potřeba vyměnit oboje. Kamarádovi také na Macbooku za 70k začal blikat pruh nad klávesnicí jen měsíc po záruce.

Neříkám že Apple je špatný ale vše má své pro a proti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pajena RAM ma dost vela vyhod. Ak si taky blbec, ze si kupis macbook s 8gb ram, potom rendrujes a exportujes a zistis, ze je ti to malo, je to tvoja chyba.
Rychlost a efektivita pajenych RAM ma pre mna nepomerne viac vyhod, nez nevyhod.
Audio jack do mobilov uz nedava skoro nik.. neviem co tu trepes.
SD katru som v mobile nepotreboval ani nepamatam, nevidim v tom ziaden realny zmysel. SD slot v novych macbookoch je.
Predchadzajuci neopravitelny macbook bol dovod hlupeho dizajnera, ktory siel na dizajn a nie pouzitelnost John Ive. ten tam uz nepracuje a je vidiet ze nove macbooky su hrubsie a lahsie opravitelne. (macbook baterie maju pull tab, aby sa jednoducho odobrali)(iphony su kazdym rokom hrubsie)
Apple ako prvy a zatial jediny vyrobca oznamil opravitelmnost svojich zariadeni, od iphone 12 si mozes opravit kazde zariadenie sam, mozes si oficialne kupit nahradne diely a zariadenie sa ti nezablokuje, ked pouzijes original komponenty.
Apple ma svoje servis programy, neviem o ziadnom vyrobcovi, ktory by tu opravil notebook po 5tich rokoch od zakupenia. Kazdy iny sa na teba vyserie.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Aaa pozor! Zapálený fanoušek Apple vylezl z doupěte.
:D :D

Neskutečné jak si někteří nechají takhle vymýt mozek marketingem.

Btw, argumentovat proti tvým tvrzením nebudu, protože to co jsem si přečetl mi stačí na to abych usoudil že diskuze s tebou na tohle téma by neměla smysl.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

tak mi skus napisat, co na tom nie je pravda, nez tu len nariekat.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi popiš, jaké výhody má pájená RAM a vliv pájení narychlost a efektivitu...fakt mě to zajímá.
:D

"Pajena RAM ma dost vela vyhod. Ak si taky blbec, ze si kupis macbook s 8gb ram, potom rendrujes a exportujes a zistis, ze je ti to malo, je to tvoja chyba.
Rychlost a efektivita pajenych RAM ma pre mna nepomerne viac vyhod, nez nevyhod.
"

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ty my vysvetli, aky je problem kupit pc s takou ram, aku budes potrebovat.
K unified pameti pristupuje vsetko, neural engine, cpu aj grafika, i/o, vnutorny ssd, tb4.
Tym, ze nemusia data chodit hore dole, ale vsetko to ma rovnaky pristup, tak je to efektivnejsie, pri 3d grafike, exportovani, atd. + nepotrebujes tolko pamate ako pri beznom pc. + unified memory je nasobne rychlejsia nez DDR5. M1 air s 8gb ram rozbije akykolvek iny pc s 8gb ram.
+ mi mozes argumentovat na dalsie veci, co som tam spomenul namiesto nariekania.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě jednou, znovu pro ty pomalejší:
"Rychlost a efektivita pajenych RAM ma pre mna nepomerne viac vyhod, nez nevyhod."
Vysvětli mi, jaký vliv má na rychlost a efektivitu pájená RAM. Nic víc, než prostou odpověď na tohle tvoje tvrzení po tobě nechci.

Naoplátku ode mě:
"Ty my vysvetli, aky je problem kupit pc s takou ram, aku budes potrebovat."
Problém to není, pokud dopředu víš, kolik budeš jí budeš potřebovat a pokud jsi ochoten za to zaplatit nesmyslný peníz. O upgradu si ale můžeš nechat zdát, že? :P

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zcela jednoduše, uživatel nemusí zpočátku tušit, kolik paměti potřebuje. Má nějaký rozpočet a na základě pozlátkového marketinku získá nějakou představu. Podle toho si něco koupí. Nerozšiřitelnost je vlastně taky takové kurvítko, které donutí toho uživatele vyměnit celý stroj, namísto doplnění RAM (například).
Ano, délka drah (vzdálenost komponent) mezi CPU a RAM má svoje limity. Ale není důvod RAM přímo pájet namísto vkládání do slotu. Spolehlivost slotů je vysoká dostatečně, aby v tom nebyl problém. Byť pájená RAM bude mít (možná) vyšší spolehlivost (nižší riziko špatného spojení díky oxidaci kontaktů třeba). Ovšem tak neobměnitelnost komponent je zjevně problematická. Jenže to je to, co Applu umožňuje škálovat ceny tak, jak se mu líbí. Model s více RAM je o dražší o nesmysl. Nižší model rychleji morálně zastará a možnost upgradu (per partes) konkrétního stroje je mizivá. To není moc šetrné k životnímu prostředí :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Konecne trochu normalna odpoved :D dakujem <3
Moralne zastaravanie je u apple mensie nez u inych vyrobcov - okrem asi intel macbookov, ktore su nepredajne.. aj ked sa vzdy niekto najde.
Apple pri produktoch pise, ze ram niesu upgradovatelne, tak ze by si mal uzivatel rozmysliet, kolko naozaj bude potrebovat ram. Samozrejme, ked si kupim malo ram a za mesiac zistitm ze je to malo, hold je to smola, ale na druhu stranu s unified memory sucasne macbooky vydrzia nasobne dlhsie, ako predchadzajuce 8gb modely s intelom.
A co sa tyka tej ceny za upgrade, tak ako kukam sucastne ceny, tak to nie je nic strasne. Ako, ked si chcem vyskladat PC, ktore bude podobne vykonne, tak sme na rovnakej cene. To ze si clovek moze kupit notebook za 300eur je pekne, ale ked tam za par rokov upgradnes ram, tak bude stale nepouzitelny.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Řekneš mi už konečně, čím a jak je RAM rychlejší či efektivnější, pokud je připájená narozdíl od toho, kdy je ve slotu?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

hadam ze to se nedovime.. (: je to smutny, ale vetsina applistu ma nactejnejch par frazi z blogisku a webisku jinejch applistu.. dokola je papouskujou, ale nerozumej tomu..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Len tu nadavate, namiesto toho, aby ste dali nieco relevantne. Ked je tvrdite ze unified ram nie je lepsia len kvoli tomu ze sa neda upgradovat, tak napiste preco. Lebo jedine co ste napisali je , ze som debil. nic ine, to nie je diskusia.
unified RAM ma rychlost cca 200gbps. ddr5 ma cca 50gbps. Preco je rychlejsia neviem, ale sipim ze to bude tym, ze je napajena hned pri procesore.
efektivnejsia je tym, ze cpu a gpu pouzivaju jednotnu ram, takze data v ram z cpu nemusia kopirovat a potom ist do gpu, obidva si ich beru rovno, bez kopirovania.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

200GBps vs 50GBps je jenom tou širokou sběrnicí, není to nic zázračného, je tam čtyřkanál (což pasuje : 4x50=200GBps)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omyl..
1) Nikde netvrdím, že unified RAM neni lepší jen kvůli tomu, že se nedá upgradovat.
2) Musíš rozlišit, že se bavíme o fyzickém propojení (slot vs. pájení) kdežto ty mícháš dohromady fyzické a logické propojení, a své tvrzení obohatíš o spoustu marketingových parametrů, čísel a vyjádření přímo od Applu
3) Pájení se používá proto, že je kompaktnější zabere méně místa a "možná" se lépe chladí, ale dělá se to hlavně proto, že je to levnější na úkor možného budoucího upgradu. Applu to zároveň vyhovuje z hlediska škálování řad ==> ceny. To by tak hrálo aby si uživatel rozšířil paměť za pár stovek bez nás.....Takhle si bude muset koupit lepší, případně nový model. Nic jiného tady nečekej :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne Apple to dělá opravdu kvůli výkonu/spotřebě - má RAM přímo na CPU, kdyby to dělali kvůli ceny, tak je připájí na plošňák hned vedle CPU a nebudou se trápit drahým pouzdřením.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Díky za info!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavní důvod je unifikace paměti, tj. že nad datasetem v paměti se mohou střídat CPU i GPU (pouze si předají ukazatel na data). Při stejném záměru na PC se musí data přes PCIe nahrát z RAM do VRAM GK, následně nad nimi proběhnou výpočty pomocí GPU a výsledky se z VRAM musí přenést přes PCIe do RAM, kde pokračuje zase CPU. Nejlépe je to asi vidět na GPGPU dekodéru B-Raw od Blackmagic, kde již M1 Max 32c má podobný výkon jako PC s RTX3090. U M1 Ultra tento výkon může ještě významně vzrůst. Pokud ovšem vzroste podíl operací v rámci GPU (samotné PCIe transfery mají limitovaný dopad .. časovou ztrátu) může se výhoda silného dGPU a vysoké průchodnosti VRAM (1000+GB/s u RTX3090) projevit vyšším výkonem.

Na videu níže je vidět, že tím jak se zvyšuje náročnost/podíl GPGPU operací, náskok dGPU řešení proti M1 Max se zvyšuje. PC pracovní stanice byla sice vybavena dvojicí RTX 5000(Turing-based), které s ohledem na pravděpodobnou úspěsnost škálování multi-GPU v Davinci Resolve budou patrně disponovat dohromady výkonem někde mezi RTX 3070-3080 tj. relativně daleko od RTX 3090. Podíl časů sekce je přitom skoro trojnásobný (ani teoretický polovina času M1 Ultra na dGPU patrně stačit nebude).
https://www.youtube.com/watch?v=Q7LFWmBjhxM&t=1425s

Unifikovanost paměti s sebou přináší výhodu dostupné velikosti framebufferu, jemuž se nemohu dGPU rovnat. Ani vysoký výkon dGPU úlohu nezachrání, pokud se tato nevejde do jeho VRAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sdílenou paměť (CPU/GPU) mají i Apple Watch. Problém je, že se musí použít “nestandardní” Metal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konkrétně u M1Pro&Max jsou LPDDR5-6400 a jsou přímo na čipu (mimochodem LPDDR do slotu neexistují, ty jsou vždy pájené). Díky krátké sběrnici tam jde použít vysoce agresivní časování při nízkém napájecím napětí (má to časování lepší než špičkové DDR5 moduly při zhruba třetinové spotřebě). Další věc je, že to je čtyřkanál který by v modulech do těch Applích NB ani fyzicky nevlezl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám doma NB z roku 2014. Furt slouží dosti dobře. Jenom těch 8 GB RAM už je sakra málo. No jo, ony tam jsou 2 sloty na RAMy. Sice mi to trvá, ale jsem už ve stavu, kdy prostě ty dvě 16 GB RAMy koupím a tu starou 8 GB vyhodím (zkusím prodat). Dost mi to pomůže na moje blbnutí s Blenderem, byť rychlost nebude úplně skvělá, tak to alespoň nebude chcípat na paměť. Za cenu 32 GB RAM nový notebook nekoupím a přitom ten výkon mi tak nějak dostačuje (renderuju na komunitní farmě).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten M1Pro navýšenie ceny z 32 na 64 GB RAM verziu stojí 420 €. To sa ti zdá normálne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže přirážka za Apple už není stovky procent, ale jen desítky - tak to jde, ne? Nezapomeň že nekupuješ jen HW. Když dám do Google cenu 64 GB RAM, tak mi vyjede na Alze a CZC rozsah 3 až 7 tisíc. Počítám-li, že Apple klasicky dává vždy to nejlepší, tak 10 tisíc u Apple nebo nebo 7 tisíc u PC už není takový rozdíl. Navíc u Apple má třetinovou spotřebu (LPDDR vs DDR) a tedy znatelně vyšší výdrž na baterii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže si buď:
a) debil
b) imbecil
c) retard

Ja som písal o navýšení o 32 GB RAM a ty píšeš o 64 GB.
Vychádzam z článku https://www.svethardware.cz/apple-mac-studio-v-malem-tele-obrovsky-vykon..., kde sú písané oficiálne údaje.
"Základní verze s M1 Max má 32 GB paměti a 512GB SSD, příplatek na 64 GB je 12000 Kč,"

Takže 12000/26 (kurz 26czk/1€) je 461 €. Ešte stále sa ti to zdá normálna cena?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co jsi ty?
1) LPDDR neumí sloty, takže paměť uživatelsky nevyměníš (lze jen přepájet).
2) Jak navýšíš RAM na PC, když výrobce obsadil všechny sloty pro těch 32 GB? Nedávná osobní zkušenost, notebook Dell, s iGPU+dGPU, takže dualchannel nebyl potřeba (dGPU má vlastní RAM). Přesto jsem musel dát do šuplíku všechnu původní RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď mi došlo, že nemluvíš o dodatečném navýšení RAM, ale o konfigurátoru nového počítače. Úplně jsem to přehlédl v tom stylu komunikace zastydlého puberťáka (debil, imbecil, retard). I tak ta cena zhruba odpovídá. Všichni výrobci mají vyšší marže na svém highendu (připlácíš více, než o kolik víc dostaneš). Ano, tady je výhoda PC, že nemusíš kupovat sestavu jako celek, ale můžeš jednotlivé komponenty. I tak máš problém, protože některé konfigurace takto nedostaneš (nově poslední Threadripper jen ve workstationách Lenovo, v případě Apple předtím nejvyšší konfigurace AMG GPU jen u něj - pro PC jen verze s některými jednotkami nefunkčními) nebo nedávno jsi musel GPU koupit ve šrotu, co k tomu obchod přibundloval (PC sestava s Intelem).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Všichni výrobci mají vyšší marže na svém highendu"
Ty toho prehliadaš viacej. Ja tam spomínam ten najzákladnejší a najslabší model. A píšem o neadekvátnej cene za 32 GB RAM.
Pred časom som kupoval do PC 2x32 GB za 259 € (áno, bolo to ešte pred zdražovaním) a teraz stojí 337 €. Ale ešte je to stále ďaleko do 460 € za 32 GB v Apple. A samozrejme, ešte sa dá doplniť v doske s X570 do 128 GB vo zvyšných dvoch slotoch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co tím chtěl básník říci? Tak sis poskládal PC levněji, než by ti to udělal Apple, HP, Dell nebo Lenovo. Pokud nevíš, jakou maj jejich počítače přidanou hodnotu, tak jednodušší pro tebe (neříkám, že každá workstation má nějakou přidanou hodnotu - moje osobní zkušenost s workstation Dell oproti PC skládačce je dobrá, ale nemám přehled o všech modelech).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tebe to stále nedochádza. Pridaná hodnota býva v niečom inom.
Tých 460 € za 32 GB RAM je cenníkova cena. Kde tam vidíš tú pridanú hodnotu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čím se to liší od HP/Dell/Lenovo? Výrobce se zahojí na předražených komponentách, ale ohlídá si, aby jako celek ten produkt furt byl pro zákazníka zajímavý (proti PC skládačce).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vicemene jedina vyhoda kupovane workstationy oproti stejne konfigurovane 'skladacce' je v servisu. Pokud predpokladam, ze ta skladacka je spravne seskladana a nainstalovana.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"M1 air s 8gb ram rozbije akykolvek iny pc s 8gb ram"

To je hezké, ale třeba jeden proces, pro který jsem potřeboval 90 GB virtuální paměti, protože software to prostě vyžadoval, by na "M1 Air s 8GB RAM" zcela určitě "nerozbil" moje PC, do kterého jsem RAM prostě levně dokoupil.

Že procesor má určité množství RAM připájené přes rychlou sběrnici ještě není omluva pro nerozšiřitelnost. Historicky nebyl problém mít různé typy pamětí podle potřeby uživatele (viz třeba Amiga).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

XIX. století už skončilo.

16 GB RAM je za trest
Za 8 GB by měly dávat tresty nepodmíněně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi nechápete, že buď tam bude rozšiřitelná paměť DDR, nebo rychlejší paměť LPDDR s třetinovou spotřebou. Apple prostě chce nabídnout to nejlepší, což v jeho vnímání a vnímání jeho uživatelů je rychlost a spotřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To "buď-anebo" je právě ten nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V čem? Před vylučovací nebo se píše čárka. Buď tam máš paměti DDR, nebo LPDDR. Každá se všemi výhodami a nevýhodami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na paměťových rozhraních není nic "vylučovacího". Procesy vidí jen virtuální paměť. Je jim jedno, kde co je, nebo dokonce jestli paměťové čipy jsou připojené přes více rozhraní najednou. Není absolutně žádný důvod, proč by M1 nemohl mít integrovanou paměť *a současně* externí paměťovou sběrnici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože LPDDR neumí sloty. Je to "direct" paměť - napřímo připojená do CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není důvod, to je výmluva. Kdo tvrdí, že ta externí paměť *zrovna* musí být LPDDR?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žádný CPU neumí současně používat LPDDR (s kterou to koupíš) a DDR paměť (kterou bys tam chtěl později přidat). Paměťový řadič se nastaví na jeden, nebo druhý mód.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby to byla pravda, tak to pořád není důvod, proč by nebylo možné takový procesor nově zkonstruovat (a M1 je zcela nový). Pokud takové omezení existuje, tak je umělé. To je jako tvrdit, že k žádnému počítači nejde připojit diskovou a páskovou magnetickou paměť současně -- proč? Jsou zcela nezávislé. Každá má vlastní řadič, a jeden z nich nepřestane fungovat, když druhý něco dělá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, každá má vlastní řadič. Ale CPU mají jen jeden paměťový řadič: ten v M1 umí jen LPDDR, v Intelu umí obojí, ale ne najednou (je to jeden řadič s 2 režimy, ne 2 řadiče).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co přesně bránilo Aplle to navrhnout aby uměl obojí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple chce pro své uživatele jen to nejlepší. Proč by umožňoval tam cpát RAMky s trojnásobnou spotřebou? Ať se snaží výrobci PC, ti přece cílí na lůzu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl. Kdyby chtěl to nejlepší dá uživateli možnost rozšíření (rychlost se tím neztratí) a ne že ho omezí jak to jde.
Lůza kupuje ve lekém právě apple, protože je daleko víc "in" a je to super "image" mít apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi fakt retard. Ta RAMka *musí* být nalepená těsně k CPU, jinak bude pomalá jako PC pro lůzu, která si Apple nemůže dovolit (resp jen jednou, a pak už jen splácej "výhodnou" půjčku).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ty jsi fakt retard" no coment...
Možná by neškodilo se zamyslet nad tím co ti tu lidi píší a ne jen jako kolovrátek opakovoat svou mantru.
Ram nemusí být nalepená jen na cpu můžeš mít tu "těsně" u cpu a klidně další v modulech to že bude jedna pomalejší je celkem irelevantní v momentě kdy jí vážně potřebuješ hodně a virtuálka na disku fakt rychlejší nebude.
A jo jasně apple za 100k si socky nemůžou dovolit ale PC za 100k ano že....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně že ty ses zamyslel. Nechápu, proč bych pro pomalejší měl opakovat, co jsem již napsal a co je vysvětleno i v rozborkách na netu.

EDIT: Pomalejší RAMky si cpi do podřadného PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Letovana RAM ma zrejme vyhody len pre vyrobcu.
Vyroba mainboardu je jednoduchsia, RAM sa osadi hned s ostanymi svabmi na dosku, nemusi ju manualne osadzat pracovnik vo Foxcone.
Pri chybnej RAM treba vymenit cely mainboard, co je pre uzivatela drahsie (samozrejme po zaruke).
Tym, ze sa neda RAM rozsirit ma vyrobca moznost "lepsie" nacenit rozdielne konfiguracie. Nehrozi, ze si uzivatel kupi lacnejsiu a potom si dokupi RAM za par drobnych.
Vyrobca vyberie spravny model RAM aby bola kompatibilna (z mojich skusenosti to upgradovanie nie je uplne trivialne a vybrana RAM nemusi fungovat v danom notebooku). Potom nemusi riesit support pre userov, ktorym nejde nejaky konkretny model RAM (aj ked by podla parametrov mal).

Verim tomu, ze vacsina beznych/korporatnych uzivatelov rozsirovanie RAM neriesi. Notebook maju nejaky cas tak ako ho kupili a po case si kupia proste novy bez riesenia upgradov.

Na druhej strane, ja osobne som asi stara skola a vymenitelna RAM je pre mna dolezita. Za ten cas co sa venujem pc som uz zazil vela pokazenych modulov v mojich pocitacoch, takze je fajn ked sa to da vymenit. Takisto moznost upgradu je dolezita. Uz som par znamym ozivil stare notebooky pridanim RAM a SSD a stare stroje stale pekne ficia dalej.

Problem s odhadom velkosti RAM pri kupe je ten, ze vacsina ludi si povie vsak mi tolko/hentolko bude stacit. Ale za par rokov pride novy Windows, nove programy, nove hry a uz je to malo. Ale pri kupe je model s vacsou RAM nezanedbatelne drahsi alebo sa s takou velkostou ani nepredava (napr. keby som chcel teraz s 32GB, tak takych je malo a su podstatne drahsie). Pri notebooku, ktory sa da rozsirit je predpoklad, ze za par rokov budu aj vacsie kapacity RAM dostupne za nizsie ceny, takze to nebude az taky problem ako v case kupy noveho notebooku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Velké korporáty jsou jiný svět.
Většina vecí běží na mainframe (moderně zvaném cloud) a na PC je pouze tenký klient nebo prohlížeč. Teda kromě SAP, který povídal pohádky o tenkém kientu už před deseti lety.

Jako vrchol trendu je použití PC jako terminálu. Tam už opravdu na RAM a výkonu procesoru moc nezálěží. Ukládání dat na lokální disk je přímo nežádoucí. Což dělá kapacitu a rychlost SSD nepodstatnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vitejte zpet v dobe pred 30lety s moderni verzi terminal server-klienta :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak důvodů pro firmy pro přechod aplikací do webových je více. Už jen udržovat aktuální verzi síťové aplikace na všech PC byl porod (co když nějaký uživatel nechal PC zapnutý přes noc a neprovedlo se nové nastavení v Group Policy při startu?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pajena RAM ma dost vela vyhod. Ak si taky blbec, ze si kupis macbook s 8gb ram, potom rendrujes a exportujes a zistis, ze je ti to malo, je to tvoja chyba."
.. staci se podivat na prvni vetu. Ne kazdy vi dopredu co bude v ramci zivotnosti notebooku na nem vse delat. Jsou treba lide, kteri se rozhodnou neco delat "casem". A podle tveho jednoducheho uvazovani je clovek, ktery se treba casem rozhodne, ze by si rad vyzkousel praci s videeem, tak je idiot, protoze to pred pul rokem nevedel a koupil si konfiguraci na "web"...

Rad bych se dozvedel co jsou ty "vyhody" pajene RAM, krome toho, ze te prinuti koupit dalsi HW..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak nikdo nevi jaky pozadavky bude mit soft co vyjde za pul roku, natoz za rok.. kupovat ram podle toho co chce soft ted znamena ze s vydanim libovolnyho novyho softu mi ram nemusi stacit..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pájená RAM, to je ještě akceptovatelné, byť nemilé - když je jí málo, tak to i tak "nějak" funguje (byť pomaleji, se swapem). Ale pájené SSD, to je ještě vyšší level zmrdství.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ano, vždycky je to chyba uživatele. :-D
Špatně držel jáFón, takže se nedovolal. Strčil jáFón do kapsy od kalhot a ohnul ho. Chtěl od displeje barevnou věrnost, ale každý přece ví, že to je jen jáFón... :-)
A podobně to je s MacKnihama. Uživatel je sice dement, který podle firmy Jabko nezvládne naklikat to či ono (a proto je třeba jej vždy funkčně omezit), ale správně nakonfigurovat počítač zřejmě umět musí. Ó, jak sofistikovaně prohnaná strategie!

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

tebe sa zastavil mozog v roku 2011? este ze vsetky tie samsungy a hpcka a windowsy funguju skvele a bezchybne..

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mozog sa zastavil tebe. :-)
Já netvrdím, že neJabka fungují skvěle... to jsi ve svém jablečném džihádu trochu nedomyslel. :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

+ za "jablečný džihád" :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

D.Ž. iHád?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Karáš si zase trochu zatrollil. :-) Tos nepoznal? :-D

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Aha, v online diskuzích člověk nikdy neví :-))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Věci se samozřejmě rozbíjejí a jsou vadné. Ale musíš brát absolutní čísla. U Apple "se rozbíjí" ten MacBook.
U Lenova se bezesporu také laptopy rozbíjí a nepochybuji, že i značně více. Jenže koho zajímá, že jejich řada laptopů na vadný něco, když má výrobce 6 dalších řad....
Pak máš pocit, že se Lenovo nerozbíjí, protože se o něm nepíše. Ne, jen to nikoho nezajímá :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna Lenovo... no... takovej Ideapad 120s - za to je jasná nominace na Ropáka roku. Tam se bez pájecí stanice a hrubého násilí dá vyměnit snad jen tapeta na ploše...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nepoznáš Karáša? Toť Iron Man....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já ten komentář pochopil jako sarkazmus :0)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaký vývojář? Jaká hra? JPP? Není to náhodou ještě z doby, kdy PowerPC byl už nedostatečný, a Apple proto musel přejít na Intel? Víš, že polovina PC jsou s tragickým výkonem (když ne hned, tak po půl hodině hraní kvůli throttlingu), v cenových kategoriích, za které by se Apple styděl?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pri testoch M1 Max v macbooku CPU spotrebu nedokazali dat nad 46W, v grafe Apple bola spotreba cpu cca 100-110W.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Seš si jistý že jeden neměřil CPU a druhý SoC?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No, na to z čeho je to vyrobený a jak to je velký a drahý, tak doslova NIC MOC.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No zase tam alespoň přibalili vše. Jinde nemáš v procesoru grafiku, nebo se třeba neobtěžují s hw enkodérem videa, možná to dokonce bude umět připojit dost displejů. Nesmíme také zapomenout, že je to za cenu dedikované stejně výkonné grafiky od NV. Počkáme si na podrobné testy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Máš samozřejmě pravdu, ale "jinde" si mohu vybrat podle svého gusta. Dnes bych třeba koupil (no... počkal si na) notes s něčím jako je Rembrandt, a to bez dedikované grafiky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no zrovna video bych moc nerozmazaval.. av1 neumi.. vime z recenzi rx6500xt ze jak chip neumi av1, je to sracka.. ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jo to máš pravdu.
Na to že má ten čip 4x víc tranzistorů než RTX 3090 nebo třeba 3.8x víc než threadripper 3990x tak to není žádný zázrak.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

No krasa.. takze pocitas tranzistory jednej grafiky s tranzistorami cpu+gpu+neuralnegine+dekodery..
genius.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

ty mas fakt delsi vedeni.. kdyz to ma 4x vic tranzistoru jak rtx3090 nebo threadripper, tak to furt znamena ze to ma 2x vic tranzistoru jak rtx3090+threadripper dohromady.. rtx3090 ai akceleratory i videoakceleratory obsahuje.. a to ma este rtx3090+threadripper kazdej vlastni pametoverj radic, co stoji dalsi tranzistory.. sorryjako, ale kdyz se jdu do diskuse o necem hadat, tak o tom nejdriv musim mit aspon zakladni znalost..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

ale sak ty mas mozog prepity volaky :D
M1 nema polovicu tranzistorov cpu a polovicu gpu.
M1 Max ma 20m gpu tranistorov, ultra teda 40m. 3090 ma 28m. Takze to nie je ani 400% viac, ani 200% viac, ale dajme tomu cca 50%. Tak tu zase netrep.. spotreba je aka? oproti 480W ktoru ma 3090?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

„M1 Max ma 20m gpu tranistorov, ultra teda 40m. 3090 ma 28m.“

Pardon, ale to je naprosto nehorázné míchání hrušek a jablek. V jednom případě část čipu, která je sama o sobě nefunkční, v druhém případě kompletní řešení se vším všudy.

64/128 Threadripper: 41,54 miliard tranzistorů
GeForce RTX 3090: 28,3 miliard tranzistorů
obojí dohromady: 69,84 miliard tranzistorů

Apple M1 Ultra: 114 miliard tranzistorů

M1 Ultra má navzdory absenci řady rozhraní, kterými jsou vybavené GeForce RTX 3090 a Threadripper, skoro o 2/3 tranzistorů více, přičemž procesorovým výkonem je níž a grafickým (podle testů Applu) srovnatelný. Takže tento obrovský rozpočet tranzistorů navíc v kombinaci s o generaci a půl novějším procesem přináší pouze nižší spotřebu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

co tak si nieco zistit predtym, nez neico trepnem? :)

https://www.quora.com/i9-vs-M1-Is-the-transistor-count-of-the-GPU-counte...

gpu cast m1 max je menej nez polovica velkosti m1 max, teda 25mld cca +- autobus
cpu cast m1 max je kolko? 1/10? menej? teda cca 5mld +- autobus

ale chapem, je lahsie poukazat na velke cislo nez ho vysvetlit :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

dalsi expert co papouskuje marketingovy krasozvasty a vubec netusi, ktera bije.. ty zbyly tranzistory tam cpe apple proc? aby vyroba chipu stala vic? gpu nejsou jen alu+tmu, jak pocita apple.. soucasti gpu jsou i radice, sbernice, rozhrani, akceleratory.. a ta mas jak v m1, tak ga102.. takze je trochu padly na hlavu si z m1 vybirat kousek chipu co je samotnej k nicemu a porovnavat to s kompletnim funkcnim chipem.. zkus si vytahnout hlavu ze zadku a zacni ji pouzivat..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

CPU jádra běží pomaleji než v x86_64 (až 3,2GHz?), ale co GPU jádra u M1? Jsou ve stejné frekvenční doméně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už M1 za cykl přečte dvojnásobek instrukcí, než x86 kdy dokáže. Taky má větší buffery, např. pro out-of-order. Apple jde cestou širšího méně taktovaného CPU, aby dosáhl požadovaného výkonu s menší spotřebou. Ale za cenu "zbytečného" přeplácení za křemík - naštěstí Apple neprodává samotné SoC, ale finální počítače, takže se rozdíl v ceně skryje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Toho jsem si plně vědom. Pozn. GPU v M1 údajně běží na 1278MHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To tě nemusí trápit, jak Apple dosáhl daného výkonu. Cenu za víc tranzistorů dotuje ze své marže, ty to neplatíš ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To, že koncová cena za Apple produkty neobsahuje marži by dávalo smysl, vždy mi příslo že je stanovena jako celé násobky nákladů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je to úctyhodný kousek křemíku na nejnovějším procesu, to ano (a navíc ta opravdu nízká spotřeba - super), ale když se tak koukám na ten JEDNOjádrový výkon... a ten je jenom 2x větší, než u 10 let starého 3770K na starém 22nm procesu? To ten skok mezi 20 let starou P4 a 10 let starým i7 bych řekl že byl mnohem větší. Ono taky už není moc kam se hnát, ruku na srdce - na těch 95% činností na PC, včetně i toho hraní - dneska už toho výkonu je všude relativně dost. Ale na top model bych čekal asi větší posun.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Je to úctyhodný kousek křemíku“

Jsou to dva kousky křemíku :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.