Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Q-Check

Plextor logo
Plextor Premium vám ušetří 100 000,- Kč! Nevěříte? Tak počítejte se mnou. Analyzátor médií, který změří jitter, beta, C1/C2/CU nebo FE/TE stojí stovky tisíc. Plextor Premium necelých 5 000,- Kč a PlexTools Professional jsou zdarma. Rozdíl je tedy oněch 100 000,- Kč. A že se s tímto "meřícím zařízením" dají zjistit zajímavé věci pro vás i tentokrát zjišťoval WIFT.

Kapitoly článků

Originální lisované médium

Q -Check C1C2CU Originální lisované médium

Ani originální lisované médium není tak kvalitní, jako médium, vypálené Plextorem Premium na maximální rychlost a můžete mi, netopýři, klidně tvrdit něco o tom, že pálení audia rychlostí nad 16× je zhůvěřilost. Pche, tákovýdle fousy! ;-D. A nebo mi snad chcete namluvit, že Plextor Premium pozná vlastním laserem vypálená média a schválně jako naměří méně chyb? Nebo že by jako byl optimalizovaný na čtení jen médií jím vypálených? Ne, na to jaksi neskočím :-).

Možná mi můžete vyčítat, že jsem schválně použil horší (opotřebenější) médium - tak vám můžu odpřísáhnout, že opotřebenost tohoto média není o nic větší, než opotřebenost Plextorem rychlostí 52× vypáleného média. Schválně jsem zkoušel těch lisovaných médií víc. Našel jsem i takové, které bylo poněkud opotřebenější, mělo sice o trochu méně C1 chyb, zato nějaké C2 chyby, nicméně těch C1 chyb bylo v průměru na sekundu 2.1. To je pořád oproti 0.8 docela dost.

Originální lisované médium s ochranou CDS-100

Q -Check C1C2CU Originální lisované médium s ochranou CDS-100

Dobrá tedy, našel jsem jedno médium, které je lisované a kvalitou se skutečně velmi blíží Plextorem vypálenému médiu rychlostí 52×. Je to paradoxně CD chráněné, a to kaktusem (CDS-100). Možná by dosáhlo i vyšší kvality, než zmíněný 52× výpalek, kdybych ho nezkoušel kdysi v jiných mechanikách se zakrytím druhé session (Plextor Premium tu druhou session vidí také jako Audio). Takže když já přimhouřím oči, tak bychom se mohli shodnout na tom, že když Plextor chce, pálí i maximální rychlostí v kvalitě lisovaných médií. Prostě King of Quality :-).

Yamaha CDR400t - CD-R Taiyo Yuden 32× - páleno 4×

Q -Check C1C2CU Yamaha CDR400t - CD-R Taiyo Yuden 32× - páleno 4

Nakonec se mi podařilo překonat kvalitu 52× rychlostního zápisu Plextora Premium vzorkem ze staré Yamahy CDR400t (SCSI, 4× zápis 6× čtení), vypáleným rychlostí 4×. Přesto je tento vzorek překonán Plextorem Premium při rychlosti zápisu 8×, takže je jasné, že jen o té rychlosti to také není. Ale je vidět, že pomalejší pálení dává lepší výsledky.

Poškrábané CD-R médium

Q -Check C1C2CU Poškrábané CD-R médium

A dáme si taky trochu z opačného extrému. Začneme celkem běžnými podtácky. Tak toto je jeden z nich. Médium je dopálené až do konce, nicméně byla chyba v datech (špatně načtené Audio), takže bylo asi tak dva roky používané jako podtácek - skutečný podtácek, na který se dává hrneček s kávou, popř. čajem. Kromě spousty chyb opravitelných je zde i spousta chyb neopravitelných, takže vlastně jen zjistíte, co na CD vlastně je nahráno, ale poslouchat bez úhony se to už nedá.

Vadné CD-R médium (Blax)

Q -Check C1C2CU Vadné CD-R médium (Blax)

Toto je ukázka skutečně vadného výrobku. Jde o černé CD-R médium Blax (80-min.), na které bylo vypáleno jakési CD-Extra (první session Audio, druhá data, to vše do lehkého overburningu). Nevím přesně, proč test není až do konce, ale takto skutečně skončil. Tady se zjevně podařilo nanést barvivo skutečně bídně. Postupně ke kraji horší a horší čitelnost, jež na konci přechází v nečitelnost. Škoda, že to pod tím černým polykarbonátem není vidět, asi bych byl světlostí média silně překvapen.

Pozn. Martin: Že by to bylo černé záměrně? Aby nebylo vidět jak je "kvalitně" barvivo naneseno? Doufejme, že výrobci nedělají černá média právě z tohoto důvodu.

136-minutové médium

Q -Check C1C2CU 136-min. vypálené Premiem na 99-min. CD-R s Giga

GigaRec 1.4× vytvořil na 99-min. médiu MultiDisc nějakých 136 minut hudby, jenže jak je to s čitelností takového média vidíte sami. Bída s nouzí i v samotném Plextoru Premium.

100-minutové médium (na 80-min. médium)

Q -Check C1C2CU 100-minutové médium (na 80-min. médium)

Takto prozměnu vypadá zápis s použitím GigaRec 1.2× na 80-min. médium. Řekl bych, že je to docela v pohodě a že případná neschopnost toto médium přečíst by mohla být zapříčiněna neschopností mechaniky vypořádat se se 100-min. médiem. Konec média jsem s GigaRecem 1.2× při vytváření neodhadl, takže proto ta chybovost.

LiteOn LTR-24103S upgradnutý na LTR-32123S - CD-R Taiyo Yuden 16× páleno 32× Z-CLV

Q -Check C1C2CU LiteOn LTR-24103S upgradnutý na LTR-32123S - CD-

Takto vypadá zápis mechanikou LiteOn LTR-32123S, která vznikla přeflashnutím LTR-24103S, tedy známý upgrade firmwarem novější mechaniky. Tím se ze zápisu 16× - 20× - 24× stal zápis 16× - 20× - 24× - 32×. A právě ta rychlost 32× dělá ty velké chyby. Ovšem je velmi pravděpodobné, že za to může použité médium, jenž na takovou rychlost není stavěné. Dost škoda, že již nemám k této mechanice přístup, docela by mě zajímalo, jak dnes vypadá kvalita jejího zápisu P-CAV způsobem.

Imation 16× - test čtení rychlostí 10× - 24× CAV

Q -Check C1C2CU Imation 16× - test čtení rychlostí 10× - 24× CAV

Imation 16× - test čtení rychlostí 4× CLV

Q -Check C1C2CU Imation 16× - test čtení rychlostí 4× CLV

Tyto dva grafy se liší pouze rychlostí testu, tedy jakou rychlostí Plextor Premium médium četl (pro oba případy je použito stejné médium). V prvním případě je to rychlost 10× - 24× CAV, v druhém případě je to 4× CLV (mezi nimi je ještě v testu možnost zvolit rychlost 8× CLV). Není důležité, jaká vypalovačka jakou rychlostí toto médium pálila (a v podstatě ani co to je za médium), ale je zde dobře vidět, že snížení rychlosti zlepšuje výsledek (což jste asi očekávali). Proč však jednou Plextor Premium přečetl o 45 sektorů více, to nějak netuším. Médium bylo opravdu stejné, ani jsem jej mezi testy nevyndával.

Vietcong CD2 - test čtení rychlostí 10× - 24× CAV

Q -Check C1C2CU Vietcong CD2 - test čtení rychlostí 10× - 24× CA

Vietcong CD2 - test čtení rychlostí 8× CLV

Q -Check C1C2CU Vietcong CD2 - test čtení rychlostí 8× CLV

Na hře chráněné ochranou SecuROM 2 je vidět, že zpomalení čtení je klíčem k úspěšnému zazálohování takto chráněného CD do image. Zatímco při čtení 10× - 24× CAV je CD ke konci obtížně čitelné až nečitelné, při čtení rychlostí 8× CLV je čitelné celé CD, což je správně (byť s drobnými potížemi, které bych však spíše přisuzoval nějakým nečistotám na CD).

Závěr k C1/C2/CU testu

Tento test považuji za jeden z nejužitečnějších testů celého Q-Checku. Prozradí vám o médiích a o kvalitách jejich rekordérů docela mnoho. Myslím, že k němu není co dodat - snad jen - nechápu, proč specializované analyzátory CD, určené vykonávat právě takovouto činnost, jsou tak drahé (řádově přes sto tisíc Kč), když Plextor Premium za pár tisíc svede totéž ;-).

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Q-Check

Úterý, 17 Únor 2004 - 19:55 | Anonym | Tak zatim jedine mediu co me proslo testem FE/TE...
Pátek, 6 Únor 2004 - 08:36 | Anonym | Perfektný článok!!! Díky.

Zobrazit diskusi