Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Qualcomm kupuje Nuvii, start-up ex-inženýrů Applu

Událost je to zajímavá, byť ne šokující a překvapivě pozoruhodná hned z několika úhlů pohledu…

Start-up Nuvia je společnost založená v březnu 2019 (formálně bylo založení představeno až v listopadu) trojicí pánů odešedších z Applu. Cílem společnosti měl být vývoj ARM procesorů zaměřených (i?) na serverový segment. Qualcomm Technologies (dceřinná společnost Qualcomm Incorporated) nyní Nuvii kupuje za $1,4 miliardy dolarů.

Na vzniklou situaci lze nahlížet z řady různých hledisek. Začněme pohledy zúčastněných stran:

Qualcomm

Qualcomm má tendenci doplňovat technologické portfolio obvykle v situacích, kdy má pocit, že jeho vlastní či doposud využívané prostředky již nestačí pro dosažení takové míry konkurenceschopnosti, jakou by si představoval. Tak například když měl pocit, že se konkurence rozjíždí v grafickém výkonu ARM SoC, odkoupil od AMD divizi ultramobilních GPU Imageon. Integrované grafiky připravované pracovníky této nové divize nazval Adreno (přesmyčka Radeony) a v ARM světě tím významně poskočil v žebříčku grafického výkonu i technologické výbavy. Když po letech začala Adrena zaostávat a potřebovala více šťávy, řešil to Qualcomm získáním bývalého šéfinženýra grafické divize AMD, Erica Demerse. Koupě Nuvie tak pro Qualcomm nebude jen rozšířením portfolia, ale zcela jistě se společnost bude snažit prosadit výkonnější ARM jádra ve všech segmentech.

Nuvia

Nuvia tímto krokem získá finance, čímž si splní obecný cíl start-upu, a dále významně lepší postavení v případných soudních sporech. Ty vůči společnosti, respektive jejímu šéfovi Williamsovi (na snímku uprostřed) vedl Apple, pro který původně pracoval.

Apple

Apple se dostává do složitější pozice, neboť akvizice Nuvie Qualcommem boří jeden z argumentů, který proti Williamsovi vytáhl u soudu. Apple konstatoval, že se Williams odtrhl jen proto, aby mu Apple zaplatil za nově vzniklý start-up. To sice nedávalo smysl již tehdy, neboť Williams tvrdil, že start-up založil za účelem vývoje produktů mj. pro servery a že tento projekt Applu nabízel ještě jako zaměstnanec, ale Apple jej několikrát odmítl, což vedlo k jeho odchodu ze společnosti a realizaci projektu na vlastní pěst. Argumentace Applu, že Williams založil projekt jen aby jej Apple odkoupil, byl nelogický, neboť Apple Williamsovi sdělil, že o projekt nemá zájem. Prodejem Nuvie Qualcommu je tak potvrzeno, že Williamsovi nešlo o odkoupení Applem.

(ex-)AMD

AMD, ačkoli se přímo této události neúčastní, má na Qualcomm a Nuvii personální vazby. Jednak i již řečený odprodej Imageonu společnosti Qualcomm, který nastal v roce 2009 jako důsledek technologické a finanční degradace AMD za vlády Hectora Ruize, kterou následující CEO, Dirk Meyer, musel sanovat prodejem některých částí společnosti, aby získal kapitál pro další chod. Prodej Imageonu, byť v dané situaci potřebný, byl zpětně hodnocen jako chybný, neboť díky této divizi mohla společnost snáze vstoupit na ultramobilní trhy, případně do světa ARM SoC.

Druhý (řekněme) vklad prostředků AMD do Qualcommu nastal za hrůzovlády Roryho Reada, který finanční problémy neřešil jinak než opakovaným propouštěním a útlumem vývoje. V roce 2011 byl mezi jinými odejit John Bruno šéfující vývoji APU Trinity. Trinity byla vydána v květnu 2012, půl roku před vydáním samostatných procesorů architektury Piledriver, jejichž procesorová jádra využívala. Z dnešního hlediska bychom na vydání APU s novou architekturou procesorových jader půl roku před vydáním samostatného procesoru dané architektury hleděli jako na malý zázrak; za Roryho Reada však bylo odměnou propuštění. Proč je o Brunovi řeč? Po odejití z AMD po něm skočil Apple, kde se seznámil s Williamsem a následně se stal jedním z trojice zakladatelů Nuvie. Řady Qualcommu tak obohatí další schopný AMD-ex-inženýr (na úvodním snímku vlevo).

Tím však výčet nekončí, chronologicky další perličkou působení Roryho Reada byl odchod zmíněného šéfinženýra grafické divize, Erica Demerse, který po vydání Radeonů HD 7000 (první generace GCN) na přelomu roku 2011 / 2012 při rozhovorech hovořil o budoucích plánech grafické divize. Krátce poté oznámilo vedení pod taktovkou Reada, že dojde k jedné z vln propouštění a současně bude omezen a zpomalen grafický vývoj. Čímž Qualcomm získal jednoho z nejvýznamnějších grafických inženýrů té doby.

Zmínit by se dal i třetí zakladatel Nuvie, Manu Gulati, jehož dráha rovněž začala v AMD nebo v ATi / AMD 24 let pracující veterán Anthony Scarpino v Nuvii působící jako ředitel softwarového vývoje.

Intel

Pro Intel může mít tento krok nepříznivé dopady přinejmenším v mobilním segmentu. Zatím ponechme stranou otázku, zda Nuvia bude pod taktovkou Qualcommu i nadále mířit na servery. Je zřejmé, že Qualcomm bude chtít novou ARM architekturou posílit maximum segmentů včetně mobilních SoC („The addition of NUVIA CPUs to Qualcomm Technologies’ already leading mobile graphics processing unit (GPU), AI engine, DSP and dedicated multimedia accelerators will further extend the leadership of Qualcomm Snapdragon platforms, and positions Snapdragon as the preferred platform for the future of connected computing.“). Podobně jako v případě Applu, kde Intel najednou ztratil zákazníka a získal konkurenta, patrně Intelu vyroste další podobně silný konkurent v podobě Qualcommu. Zatímco Apple svá výkonná ARM jádra syslí pro sebe a nepředstavuje pro Intel příliš velkou konkurenci, Qualcomm bude svá jádra dodávat libovolnému výrobci notebooků, který o ně projeví zájem. Intel, který nyní bojuje na jedné frontě proti v mobilním segmentu expandující AMD, získá silného protivníka i na frontě ARM architektury.

Spíše zajímavosti je osud Jona Carvilla. Šest let pracoval v ATi a AMD, odkud roku 2009 přešel do osamostatněné GlobalFoundries. V letech 2011-2013 působil v Intelu, odkud přešel do více-méně stejné pozice ke Qualcommu, kde dva roky fungoval jako ředitel firemní komunikace. 2013-2015 pracoval pro Vivo, jen aby (opět dva roky) pracoval pro Facebook. Odtud nastoupil k Intel jako vice-prezident a jeho starostí bylo technologické vedení a marketing. Spojován byl s grafickými kartami Intel Xe, ovšem společnost opustil již v roce 2019, kdy se rozhodlo z projektu Xe (a Intelu) odejít více osob. Následně nastoupil do Nuvie. Přechod z projektu Intel Xe do Nuvie platí i pro Heather Lennon, se kterou se Carvill nyní přesouvá ke Qualcommu.

Nvidia

Pro pohled Nvidie se hodí úsloví: „Když se dva perou, třetí se směje.“ Nenastane-li v akvizici ARM nečekaný zvrat, bude posílení ARM architektury výhrou pro Nvidii jakožto jejího nového vlastníka a subjektu, kterému tečou licenční poplatky z každého ARM čipu. Zdá se, že krom toho má Nvidia podobný cíl jako Apple a Nuvia (Qualcomm): přenést ARM architekturu do segmentu vyššího výkonu. De facto jde o druhý pokus o to, oč se společnost snažila před lety s Tegrou. Tentokrát se ale i případný neúspěch stane výhrou - nabídne-li konkurence (např. Nuvia-Qualcomm) lepší řešení a produkt od Nvidie se neprosadí, stejně bude muset tato úspěšnější konkurence Nvidii odvádět licenční poplatky za použití ARM architektury. Lze hovořit o jisté variaci na tzv. win-win scénář.


Přestože částka $1,4 miliardy není ve světě IT akvizice nijak astronomická cifra, může mít na budoucnost světa IT odkoupení Nuvie Qualcommem podobně významný nebo i větší dopad než řádově dražší obchody.

Tagy: 

Diskuse ke článku Qualcomm kupuje Nuvii, start-up ex-inženýrů Applu

Neděle, 24 Leden 2021 - 21:10 | peliculiar | "Intel získá silného protivníka i na frontě...
Úterý, 19 Leden 2021 - 09:32 | PKoz | Red Hat Ripper ?
Úterý, 19 Leden 2021 - 07:50 | Swordfish | Naprosto souhlasím. Kdyby ta cena byla 100-300...
Pondělí, 18 Leden 2021 - 22:25 | Karáš Svorka | Pět let? O smrti x86 se mluví už přes dvacet let...
Pondělí, 18 Leden 2021 - 16:41 | aa bb | Presne tak. Tvrdit ze 1.4mld USD za IT statup je...
Pondělí, 18 Leden 2021 - 16:13 | Peter Fodrek | A prečo si myslíte, že kúpu ARM blokuje AJ, ale...
Pondělí, 18 Leden 2021 - 15:32 | Palomino | Vedení Qualcommu bych plácnul přes prsty, když...
Pondělí, 18 Leden 2021 - 15:26 | Palomino | Arogantní je ceník Intelu a protože AMD nemá...
Pondělí, 18 Leden 2021 - 15:19 | vlada | Můj osobní názor je, že hlavním cílem Nuvie bylo...
Pondělí, 18 Leden 2021 - 15:07 | no-X | Co teprve Red Rat Hipper.

Zobrazit diskusi