Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Qualcomm se vrací k Samsungu, Snapdragon 8 Gen 5 využije i jeho továrny

Zní jakože horší várku opět dostane EU (-:

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

EU žádnou várku snad nedostane. Co by si jako měla nechávat vyrábět za čipy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Narážím na Samsung, který dává do EU horší čipy vyrobené u nich a lepší, TSMC snapdragony posílá do USA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máte na mysli Samsung Exynos (výroba Samsung) versus Qualcomm Snapdragon (výroba TMSC) ve vlajkových SF Samsungu, tak jde o zcela odlišná SoC. V tomto případě by mělo jít o stejný SoC pouze vyrobený více výrobci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Na druhou stranu hádám, že ta levnější výroba půjde zkrátka na "méně citlivý trh". Ale třeba se pletu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ona je otázka, kdo bude horší a o kolik, ale rozdíly by neměli být víc jak 10% stejně

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejvyšší model Samsungu S24 Ultra je i u nás vybavený tím nejlepším Snapdragonem, nevím že by jeho Exynos verze existovala.
https://www.alza.cz/samsung-galaxy-s24-ultra?dq=8630396

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"V tomto případě by mělo jít o stejný SoC pouze vyrobený více výrobci." ? Šlo by sem dát nějaký zdroj téhle informace ?

Spíš bych čekal, že každý dodavatel bude vyrábět jiné typy čipů. Ono to asi nebude tak, že je jedno ve které troubě se pekáč buchet upeče. Pro různé procesy se musí dělat a ladit návrh už od základu jinak. Tedy až na výjimky, kdy dodavatel už od začátku dělá novější výrobní proces pokud možno kompatibilní tak, aby mohl sdílet knihovny prvků a návrh se při přechodu nemusel dělat celý znovu (viz Zen5 na 4nm místo 3nm).

Hádám, že AMD bude u Samsungu dělat levné čipy, kde nejde o špičkový výkon a TSMC si nechá na náročnější a dražší výrobu pro profi segment, kde jsou větší nároky a kde se v cenách výrobní náklady snadněji rozpustí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vycházím z názvu/perexu článku "Snapdragon 8 Gen 5 využije i jeho továrny/Výrobu Snapdragon 8 Gen 5 rozdělí mezi TSMC" což jsem tedy pochopil jako duální výrobu jednoho konkrétního (vlajkového) SoC Qualcommu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, že výrobní proces u Samsungu s podobnou hustotou jako u TSMC je prokazatelně horší z hlediska spotřeby. A nemusí se ani porovnávat 2 "úplně jiné" SOC, stačí se mrknout na Snapdragon 8 Gen 1 vs 8 Gen 1+, jedná se v podstatě o stejné čipy, akorát první je vyráběný u Samsungu a druhý u TSMC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jakože rozdělí výrobu "stejného" čipu do 2 totálně jiných továren?
Prva ze všeho, u jednoho výrobce přechod mezi nody vyžaduje úplně jinačí návrh čipu, kvůli různým fyzikálním rozložení vodičů apod. Co teprv mezi 2 úplně jinými výrobci?
Za druhé, to jakože polovina čipů bude žrát 15W a druhá jenom 10W, a bude to pod stejným názvem se stejnou cenou ? To už je trochu moc "silikonová loterie", nemyslíte?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty poznáš, jestli ti jádro v mobilu pracuje na 3 nebo 3,3 GHz? Hlavně že přiblbé benchmarky...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdo tady mluví o frekvencích? Jako jestli tomu dají specifikaci 3.3 GHz, tak oba dva čipy poběží přičiněním qualcommu na 3.3 GHz a uživatel to nijak bez rootu neovlivní. Problém je, že Tamťung bude žrát o 30% víc enegie, a pak s tou frekvencí stejně spadne. Takže telefon se víc a rychleji nahřeje, a stejně pak bude pomalejší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fakticky stejná situace je u pamětí a disků, specifikace víceméně totožné, ale výrobce různý. Součástky se běžně třídili podle frekvencí, tak i ten Snapdragon 8 Gen 5 bude nejspíš označen podle toho, kde se vyrábí, a jaké má parametry.
Čurbes do toho může vznést až výrobce koncového zařízení (telefonu), kdy by nerozlišoval, kterým z nich je zařízení osazeno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No u pamětí to zrovna problém je docela výrazný. Co se týče RAM, tak ty rozdíly mezi některými čipy jsou fakt velké ohledně overclockingu i spotřeby, ale většinou platí že jeden model paměti používá stejný čip, což jde dohledat od uživatelů.
U grafik je to horší, protože tam třeba nVidia dává GDDR6 od 3 různých výrobců, a není možné dopředu vědět, který čip tam přistane. Já takhle kupoval 2x stejný noťas (první jsem vrátil), a první měl paměti od Samsungu, které žraly 15W a šli pretaktovat o 1000 MHz, a druhý měl Micron, který žral 25W, a šel přetaktovat jenom o 500 MHz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přetaktování pamětí na noutbuku ? Tak to mne zajímá. Jak se něco takového dá udělat ? Tedy pokud to není nějaký speciál, který má bios s podporou taktování paměti. Pokud vím, tak velcí výrobci to neumožňují a jediná cesta do skrytých částí biosu je přes jeho upravování, což není zrovna běžná uživatelská aktivita.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Paměti jde úplně v pohodě taktovat snad u každé mobilní grafiky Nvidia přes MSI afterburner, jádro taky jde podvoltovat/přetaktovat, o žádnou specialitu se tedy nejedná.
Akorát hlavní pointa byla v tom, že na výrobci záleží, a ty "stejné" paměti můžou mít úplně jinačí charakteristiky. V tomto případě je Micron GDDR6 prostě o hodně horší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Já takhle kupoval 2x stejný noťas (první jsem vrátil), a první měl paměti od Samsungu, které žraly 15W a šli pretaktovat o 1000 MHz, a druhý měl Micron, který žral 25W, a šel přetaktovat jenom o 500 MHz." <= Asi to nechápu, ale kdybych si měl vybrat, nechal bych si tu verzi s paměťmi, které umožňují vyšší frekvenci a mají nižší odběr energie a ne naopak ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měnil jsem Legion 5 s 6 jádrem za 8 jádro a s větším diskem za stejnou cenu, protože ta novější verze se zničehonic objevila na netu 3 dny po tom co jsem noťas koupil. Jako každopádně tohle je jedna z věcí, které si člověk určitě za těch pár dnů nevšimne, to až se začne vrtat a ždímat každé poslední procento výkonu/efektivity. Jako to, že to bylo konkrétně tím Micronem, jsem se dozvěděl až při tom jak jsem zkoumal proč GPU jede na nižším taktu než před tím.
Proto čekám na upgrade až s grafikou s GDDR7, tam snad už nebude tak velká variance mezi čipy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci sýčkovat, ale třeba se někdo sichruje proti invazi Číny na Taiwan?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.