Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Qualcomm Snapdragon 815 nebude

Pokud jste slyšeli i 16nm SoC Qualcomm Snapdragon 815, který by měl vyjít jako nástupce současného 20nm Snapdragonu 810, pak vězte, že tento produkt vydaný nebude.

O SoC Snapdragon 815 se již objevilo několik článků, které většinou hovoří o 16nm výrobě u TSMC a použití procesorových jader ARM Cortex A72. Dají se najít i konkrétnější specifikace, ale těmi se nemá smysl zaobírat - podle oficiálního vyjádření Qualcommu totiž osmsetpatnáctka vydaná nebude:

„Procesor Snapdragon 815 v plánu nemáme.“

Toto vyjádření si většina zdrojů vykládá tím způsobem, že Snapdragon 815 nikdy v plánu nebyl, zkrátka neexistuje a všechny dosavadní zprávy o něm vzešly jen ze spekulací.

Výrobce oficiálně potvrdil, že nástupce řady 810, která se pomalu dostává do světa, bude Snapdragon 820. Ten by měl být podle dostupných informací vyráběný na 14nm procesu u Samsungu a nést osm procesorových jader - snad vlastní ARM architektury Kryo, na které Qualcomm pracuje.

O stávající řadě Snapdragon 810 se dosud mluvilo především v souvislosti s přehříváním v některých specifických testech a poměrně rychlým vybíjením baterie - alespoň ve srovnání s tím, co by se od čipu vyráběného 20nm procesem dalo čekat. Situace je stále nejednoznačná - některé zdroje se tyto zprávy snaží vyvracet, jiné naopak potvrdit. I když lze přehřívání v konkrétních aplikacích přičíst na vrub novému systému řízení spotřeby, který Qualcomm s řadou 810 nasadil a který ještě potřeboval po softwarové stránce trochu doladit, celkově vyšší energetické nároky se jeví jako hotová věc. Procesor obsahuje 4 jádra Cortex A53 na 1,55 GHz pro méně náročné úlohy a čtyři Cortex A57 na 2 GHz pro výpočetně náročnější situace. V zátěžových testech ale jádra A57 oněch 2 GHz prakticky nedosahují, z důvodu throttlingu (regulace taktů pro udržení teploty a TDP v rozumných mezích) dosahují spíš 1,5-1,6 GHz. Toto chování napovídá, že množství odpadního tepla je vyšší, než výrobce předpokládal a energetické „umravnění“ stálo nezanedbatelná procenta výkonu.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Qualcomm Snapdragon 815 nebude

Žádné komentáře.