Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Qualcomm také chystá 10jádrový ARM: 20nm Snapdragon 818

No potěš koště. Už na přepínání mezi dvěma clustery byla často reálně implementována křišťálová koule, teď máme tři, s tím bych se už nepatlal a vzal rovnou random().

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No a pak tu máme Intel Atom, který i se dvěmi jádry dokáže těmto Armům pěkně zatopit. Toto počínání jen dokazuje, jak byla původně ARM architektura navržena pro co nejnižší spotřebu. Nyní, když se po něm chce výkon, hledají se cesty jako spojit výkon a úsporu a vzniká z toho takový kočkopes. Málokdo si totiž uvědomuje, že v praxi ty jednotlivé procesory nepoběží současně. Ono totiž tvz. crossfire fungující u GPU u CPU moc dobře nefunguje. Možná tak na mulitasking, ale co se týče výkonu v jedné aplikaci to bude mizerie. Proto si myslím, že směr Intelu využít výkonných x86 čipů a snažit se zredukovat jejich spotřebu např. lepším výrobním procesem či optimalizací má větší smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano i nie. Ono skor problem je uzke hrdlo do pamete. Proste pamet je pomala a na mobilnych platfromach to citit este viac a cim viac jadier sa bije o cache a pristup do pamete o to je to horsie. A tak isto samozrejme management takehoto poctu jadier a este roznej konfiguracie kladie dost vysoke naroky na task scheduler v kerneli OS. Samotne aplikacie by az taky problemom nemuseli byt. Android je relativne novy a nezatazeny az tak na kompatibiltu a historicke aplikacie ako desktopy a tak isto vdaka VMku sa da tiez vela veci vyriesit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Původně byla architektura ARM navržena jako výkonný a při tom jednoduchý RISC procesor, nízká spotřeba byla prekvapenim i pro samotné autory. ARM byl ve své době výkonnější než tehdejší Intel 80286.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MediaTek Helio X20 má 4x A53 1,4GHz a 4x A53 2GHz. Žádné A57 neobsahuje tak si to opravte... http://gizchina.cz/wp-content/uploads/2015/05/mediatek.jpg
A s tím Snapdragonem 818 to vidím úplně stejně jak s 815 nebo-li nic takového neexistuje a existovat nebude... Qualcomm už ohlašoval nové produkty a když už ohlásil 820 s vlastními jádry vyrobený FinFET tak proč by do teď tajil čip vyrobený starší technologii? Nedává to smysl... prostě si ty parametry někdo vymyslel...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Stejně si nejsem jist, proč do BigLittle přidávat další úroveň. Smysl by to mělo pouze, pokud by ta pomalejší 4 A53 jádra byla vyrobena jiným (úsporným) procesem, jako "companion core" u Nvidia Tegra 3.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.