Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Quick Charge 5, aneb co dříve stačilo hernímu notebooku, dnes nabíjí telefon

Chapal bych nepodporovani USB-PD, ktere je spjato s TypeC konektorem, ale dnes, kdyz kazde zarizeni ma spis to type-C, tak proc vymyslet novej standard? To me hlava nebere.

Beztak bude k telefonu s QC5 pribalena jenom bezna 10W nabijecka, zadna 100W cihla.. takze pouziti je sporne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...že by licenční poplatky?

PS: USB type-C PD (5/9/12/20V 5A max.)
PSS: zdroj 100/120W se dnes díky novým technologiím (GaN, SiC) docela smrskl
https://shop.aukey.com/products/omnia-100w-pd-charger
https://www.aliexpress.com/item/4001218252042.html

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

QC5 ale není jen o dodání potřebné energie z adaptéru

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale QC5 je kompatibilní S PD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je sice skvela zprava, pokud by se dal volit nabijeci proud manualne, protoze - pro ty, kterym zalezi na zivotnosti akumulatoru:
Nabijeni Lithiovych clanku proudem >~1C (za cas kratsim nez 1h) zkracuje zivotnost a to tak ze >podstatne<.
Ja osobne jsem presel na kombinaci nabijecky a kabelu ktera mi da ~100mA, tj. ~10-20% za noc.
Tim zabiju nekolik much jednou ranou:
- nabijim malym proudem
- 1/3 zivota stravi clanek nabijenim misto vybijenim => mene nabijecich cyklu za dane casove obdobi
- nenabijim do 100% kapacity

Dale vrele doporucuji behem delsiho pouzivani nabijet proudem ktery mirne prevysuje spotrebu zarizeni. Skvele se k tomu hodi kabely s magnetickym konektorem protoze minimalizuji nepohodli s pripojovanim a odpojovanim.
Jestli, a jak rychle, se telefon nabiji krasne ukaze Androidi SW. "3C Battery Monitor".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

...tak není tak zcela pravdou:
1. k dispozici jsou nabíjecí Li články s různými charakteristikami, kdy jdou obvykle proti sobě - kapacita <> proud <> počet cyklů <> pracovní teplota (případně i <> bezpečnost)
1.1. optimalizace na maximální uloženou energii (obvykle nižší trvalý proud)
1.2. optimalizace na maximální trvalý proud (primárně vybíjecí, sekundárně i nabíjecí)
1.3. optimalizace na maximální počet cyklů (jen ve spolupráci s nabíječkou anebo BMS - Battery Managenet System, a s využitím nižší kapacity a nižší teploty, tedy i nižších proudů)
1.4. optimalizace na minimální provozní teplotu (především schopnosti nabíjení a pokles kapacity při teplotách pod nulou)
2. trvalé nabíjení Li článků, byť malým proudem, rozhodně nepřispívá k jejich životnosti (u standardního nabíjení CC/CV - konstantním proudem/s konstantním napětím, je doporučováno ukončení nabíjení při poklesu nabíjecího proudu v režimu CV - s konstantním napětím, obvykle okolo 3% nominální hodnoty (tedy 0,03C, kde C je kapacita článku) ...samozřejmě je to za předpokladu, že využívám celou dostupnou kapacitu (pokud chci podstatněji zvýšit počet cyklů je doporučeno se pohybovat v pásmu 10~90%, případně ještě lépe 10~80%, kapacity); dlouhodobě je "smrtelné" především opakované nabíjení v pásmu nad 95% kapacity (známo především u starších notebooků bez příslušného BMS dlouhodobě připojených k el. síti)
3. dlouhodobá životnost nabíjecích Li článků
3.1. je výrazně limitována především teplotou (nenabíjet pod nulou a co nejméně přesahovat 20°C), tedy nepřímo i proudy (články s optimalizací na maximální uloženou energii mají obvykle větší vnitřní odpor, a tedy při vyšších proudech se výrazněji zahřívají)
3.2. při skladování pak vybíjecím proudem (vlastní vybíjecí proud článku + klidový proud zařízení), kdy se nedoporučuje vybíjení pod 20% kapacity (ale zároveň nemít článek nabitý přes 80% kapacity) a prakticky "smrtelné" je vybití pod 0% kapacity, resp. minimální napětí (minimální provozní napětí pro 0% kapacity je o něco vyšší)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"...a prakticky "smrtelné" je vybití pod 0% kapacity..."
To je nějaká nová fyzika? Rád bych viděl ten akumulátor, co má pod 0% kapacity. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to je úplně normální. Otevřte datasheet jakékoli lipolky a najdete to tam.
Ten lithiový akumulátor se má používat někde v rozsahu třeba 3.0 - 4.2 V. To je rozsah 0 - 100 %.
Pokud ho vybijete pod 0%, znamená to, že má pod 3.0 V, a pohybujete se v zóně, kde se akumulátor už používat nemá.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

eh nestihl jsem to napsat :) Jenže tohle běžný uživatel nevidí, protože se to hlídá samo zařízení a nedovolí aby k tomu došlo. Samozřejmě, že se to stát teoreticky může, ta baterie se dál vybíjí sama i když je zařízení vypnuté, ale když to nenecháte ležet vybité hodně dlouho, tak je to v klidu. Pár baterek jsem takto odkouřil, když jsem je vybil pod V které jsou pro ně určené jako minimum :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevidim bod kde bychom si odporovali.
To co pisete je svata pravda.
Mozna jste prehledl, ze nemluvim o trvalem nabijeni, nybrz plytkych vybijecich cyklech s trvanim ~16h a nabijeni ~8h a v 30-80% kapacity.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom textu jsem se místy docela ztrácel... psal jsem to tedy spíše obecně.

V původním komentáři je 10~20% za noc, resp. 8 hodin, při proudu 100mA, což by znamenalo celkovou kapacitu nabíjeného článku přibližně 4000~8000mAh.
U článků takové kapacity většina dnešních telefonů nabíjí ze základního USB rozhraní (5V 0,5A) s využitím celého dostupného výkonu a nelze to v rámci zařízení uživatelsky řídit (řízeno je to obvykle jen maximálním dostupným příkonem za podpory příslušných protokolů - PD, QC, SCP, FCP, AFC, BC, Apple, apod.).
Jak se tedy dá nabíjecí proud omezit na 100mA (o jakém telefonu se bavíme)?

PS: Nabíjení LiPol článku 0~100% v dnešních telefonech s rámcovou kapacitou 3000~4000mAh ze základního USB rozhraní trvá přibližně ještě akceptovatelných 7~10 hodin, což přesně sedí na použití nabíjecího proudu cca 0,5A.
PSS: Výrobci většiny spotřebních zařízení (často ale i těch průmyslových) kvalitu nabíjení moc neřeší... nebo naopak řeší (v tom negativním smyslu), neboť je to pro ně šikovný nepřímý způsob řízení délky použitelnosti zařízení ("kurvítko").

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna se o SG N10+, kapacita 4170mAh. Pri CC/CV a 100mA doba nabijeni 0-100 by byla ~42h.
8/42=19% kapacity.
Nemam, resp. jsem se zatim neobtezoval udelat proudove omezeny zdroj. Jako proudovy omezovac slouzi nekvalitni cinske USB prodluzky, ktere maji dost slusne odpory na to, aby dodavku z 2A zdroje uskrtily na ~500mA resp. ~100mA.

Trvale nabijeni je opravdu problem, protoze muze dochazet k mikro cyklum pri ~100% nabiti.

2 kuriozity
Nejstarsi laptop s funkcni baterii jsem mel v rukou byla obstarozni Toshiba cca. 15+ let stara, ktera slouzila u nejakeho doktora v kancelari a pak na chate. 100% v zasuvce. Ale stejne me to prekvapilo.

Nejpomalejsi nabjeni od vyrobce - https://www.walmart.com/ip/BLACK-DECKER-Cordless-Pet-Hand-Vacuum-Pet-Pur...
Nabijeci prikon ~2W, tj. 0-100% cca. 1 den. No - to myslim nebylo uplne potreba. Co je k tomu vedlo uplne nechapu.
Jejich Aku vrtacka, myslim ze s NiCd jeste po 15+ letech obcasneho pouzivani slouzi.

Taktez strojek na vlasy Panasonic, je v tom NiMH a nabijeci proud asi take nejakych 0.1C, takze pokud se chce clovek ostrihat a nema nabito, tak jedine s kabelem nebo dalsi den.. ;)
Tam to z casti chapu, protoze NiMH maji relativne obtizne detekovatelny konec nabijeni (pokles napeti na clanku) a fura vyrobcu to resi tak, ze tlaci dokud tam neco tece. Od Panasonicu me to prekvapilo, protoze ten nabijeci obvod nevypada uplne jednoduse, vsude tesneni, kvalitni sroubky - proste japonsky vyrobek..

Jinak v Braun holicich strojcich se daji velmi dobre origo aku menit za AA NiMH. Alespon v tech starsich ano. Narozdil od predchudce vyse zmineneho Panasonicu, ktery bez origo clanku ($15 ?) nenabiji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není doba nabíjení mobilu přes noc pryč ? Měl jsem Samsung S6 s bezdrátovou nabíječkou cca 3 roky , teď s drátovou 2A taky 2-3 roky a baterie stále drží a ten mobil už je dávno za morální životností...
Teď mám nějakej huawei a s jeho nabíječkou je za hoďku nabitý, už ho mám rok , dám mu tak ještě tak rok a stejně půjdu do nového.
Tím jsem chtěl napsat, že u spotřebky jako je mobil to asi řeší tak 1 procento lidí :D
Navíc když už baterka odejde a stojí za to v něm měnit baterii tak než v nějakém šopinu rodina nakoupí a nají se tak to mají vyměněné za pár peněz.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no nevím mám 4 roky Samsung a 4 roky iPhone atd. a nějak nepociťuji, že by byl dávno za morální životností ..

a ano na noc ho dávám na "pomalou" nabíječku :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Iphony neznám , ale ten samsung S6 stál 15K v roce 2016 , na dnešní dobu má hroznej foťák , myslím, že jen 32gb uložiště bez možnosti SD a 3gb ram to asi ještě jde, v té době to byl high end.
No ale největší problém je asi systém , kde je snad jen android 7 nebo 8 nevím musel bych se mrknout.
Dnes je za 4K nějaké xiaomi nebo huawei daleko lepší a aktuální.
Možná to pro tebe není problém a máš priority jinde , já ten S6 používal rád potom ho zdědila manželka a už ta baterka začínala jít do kekelu takže ho střelím na aukru a ona má neporovnatelně lepší mobil po odečtu co ještě dostanu za ten S6 za cca 2500,- . To si myslím , je ok i ekologické :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já do roku 2015 (včetně) používal Omnii II od samsungu (WinMobile6.5, 800MHz singlecore arm, GPU?, 256MB RAM, 8GB flash, 480×800 4" rezistivní, 5Meganoiselů (fakt to šumělo jak blázen) + 480p video). Neměl jsem s tím problém, jen ICQ tou dobou bylo mrtvé a já potřeboval mobilně "datlovat".

Po tom jsem přešel na Lumii 640XL, 4×1,4GHz SD, 1GB RAM, 8GB flash, 1280×720 6". Po necelých třech letech byl útrum s ksichtoknihou/messengerem, na W10 jsem migrovat nechtěl a ten klid mi vyhovoval. Skype ještě rok běžel, tam jsem měl řekněme víc důležitější kontakty. Po tom, co vyhnilo tohleto, tak se z toho stalo prakticky jen telefonovadlo a internetobrowsidlo. IE sice postupem času velmi zestárlo, ale diit jsem si v práci přečíst mohl. Zlom nastal, kdy M$ úplně zabil začátkem tohoto roku WP platformu, včetně takové blbosti, jako je předpověď počasí. Appstore je taky vypnutej, takže kdyby se telefon podělal a já ho musel wipnout, tak kdo ví, jestli by se vůbec syncnuli kontakty.

Pokračujeme tedy bazarovou Xperií XZ2. Aktuální ňadroid 10, celkem betelné, nabíjím to prakticky 1×denně - v práci. Tady je to nuda, všechno funguje a asi nějakou dobu fungovat bude.

Proč to píšu - upgrade ze staré omnie na lumiu byl příjemnej. Sice takovou výdrž jako úsporné WM neměl (vydržel tak dva týdny, omnia až dva měsíce - nekecám), ale polepšil jsem si fotoaparátem (a to hodně), stejně jako moderní OS a fungující aktuální programy. Ovšem upgrade na xperii už takové superlativa nevybudí. Jo, ten fotosnímač umí i vteřinové slowmo (FHD 960fps), 4k/30 a FHD/60, ale prostě... to není až takové terno a nepoužívám to denně. Fotografie, možná to má trochu lepší vyvážení bílé a barvy více odpovídají realitě, ale zašuměné je to cca stejně, někdy více. Výdrž na baterii je jednoznačně horší, ale nelimituje mně. Displej... prakticky bez rozdílu, jo, je to jemnější, ale já na ten mobil nečumím z 10cm vzdálenosti. USB-C 3.0 nebo microUSB2.0, skoro buřt, jen to Céčko má tendenci se víc zasírat bordelem, takže občas "nevede".

Upřímně, fakt tam nevidím nějaký zásadní důvod upgradu nebo něčeho takového. A myslím si, že s každým novějším modelem to bude horší a horší. Největší telefonní revoluce už byla a tím to hasne. Lepší fotomodul do telefonu nedostaneš, protože rozměry. Větší baterii taky ne, protože pak je z toho tablet. Větší výkon pouze s lepším výrobním procesem, jinak to neuchladíš a nenakrmíš. Lepší displej je irelevantní. A co od toho víc chtít? Víc to neumí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- mám S7 s android 8 ;) a S6 je 5+ let starý a cca o 1/3 slabší ;)
- v čem je problém ohledně OS , když se dělají aplikace ještě i pro kitkat ?
- to je celkem logické, že vývoj jde kupředu, ale v cenové relaci kolem 4 tisíc jsou to ořezané telefony > ale konečně se tam standardně přidávají i NFC apod. :)
- nejde jen o priority, ale nechápu ten nesmysl o morální životnosti > kde např. ta S7 nestačí (a to má slabší/horší exynos) a dle tebe bych už ji měnil před 1-2 lety, abych nespadal do toho 1% :) btw hodně lidí si kupuje staré iPhony SE,6, 6s a asi neplánují je měnit v brzké době (ostatně to není ani potřeba)
- co je ekologického na tom měnit produkty častěji ? :D
- chápal jsem pravidelné výměny HW před mnoha lety, kdy ten výkon byl hrubě nedostačující a každý rok výrazně odskočil funkční i výkonnostně, ale v současnosti už je výkon v podstatě pro cca 99% uživatelů dostačující na dlouhé roky :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vybití pod min. provozni kapacitu?

edited: odpoved pro x x vyse....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jirko, dnes sehnat 5" telefon (navíc s QC) snad ani nelze. Ono sehnat telefon pod 6 palců, který by za něco stál je taky extrémně náročné a výběr zařízení je VELMI omezený. Bavme se o tom, že QC5.0 je technologie pro telefony s ~6,5"+ displejem. Tam se přeci jen teplo rozvede lépe než u "5palcových prcků". Ale i tak je to mazec, prostě no!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

telefon o velikosti 5" a nebo telefon s 5" displayem a zároveň s vysokým screen to body ratio ? není 6" jako 6" :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

I v seznamu QC4+ kompatibilních telefonů, kterých není mnoho, uvádí Qualcomm pět modelů s úhlopříčkou pod 6″ (a tím nemyslím 5,9″ :-). Modelů přes 6″ je sice většina, ale neočekávám, že se podpora QC u „menších“ úhlopříček vytratí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...ještě hůř se shání telefon pod 2 palce ze dřeva (facepalm) ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.