Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Radeon HD 7990 nabírá další zpoždění, dostane nové PCB

AMD GCN Radeon HD 7990 New Zealand
Už jsme přestali počítat, kolik odkladů provází přípravy duální grafické karty Radeon HD 7990 s čipy Tahiti. „Soon“ ze slajdu prosincové prezentace se nakonec protáhne na celé dva kvartály…

Prodeje duálních karet nemají přímý vliv na ekonomické výsledky, takže grafická divize AMD může bezproblémově fungovat i bez jejich vydání. Druhou stranou mince je ale prestiž, která nedovolí firmě jednou (vlastně již dvakrát) přislíbený produkt nevydat. Za předchozí zdržení mohlo mimo jiné rozhodnutí použít čipy „Tahiti XT 2“, tedy GPU osazená na Radeonech HD 7970 GHz Edition, která jsou certifikovaná pro běh na až 1050 MHz+.

Na takovém taktu sice duální karta v základu nepoběží, ale smysl rezervy pro přetaktování a lepšího poměru výkon/spotřeba není třeba s ohledem na cenovou relaci vysvětlovat. Další část zdržení může souviset s nedostatkem PCIe můstků.

Mark Papermaster AMD Radeon HD 7970 FDS 2012 02Mark Papermaster AMD Radeon HD 7970 FDS 2012 03
karta, kterou držel Mark Papermaster na červnovém FDS, není finálním modelem

Pokud poslední zprávy hovořily v duchu vydání na přelomu července a srpna, je nyní již jisté, že ani tento termín AMD nestihne. Firma se údajně rozhodla změnit  PCB oproti tomu, které jsme viděli v rukou Marka Papermastera. Namísto dvou 8-pin napájecích konektorů (2× 150 W) bude použitá čtveřice 75W šestipinů. Objevují se i zprávy o tom, že jeden má být určený pro první GPU, druhý pro sekundární GPU, třetí pro paměti a čtvrtý pro PCIe můstek, ale o tom si dovolujeme směle pochybovat - už s ohledem na rozdíl ve spotřebě grafických čipů (GPU Tahiti by 75 wattů opravdu nestačilo) a PCIe můstků PEX 8747, kterých by na 75W napájení mohlo viset téměř deset.

Karta prý nabídne šestici obrazových výstupů: Čtyři mini-DP konektory a dvě DVI. Snad konečným termínem bude konec srpna až září.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Radeon HD 7990 nabírá další zpoždění, dostane nové PCB

Žádné komentáře.