Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nedostatek PCIe 3.0 můstků snižuje dostupnost high-end grafik a desek

GeForce GTX 690 PLX PEX 8747
Pokud vám současná generace high-endových grafických karet připadá příliš drahá, pak vězte, že ty dvoučipové budou ještě navíc špatně dostupné. Výrobce PCIe můstků PLX totiž zdaleka neodhadl poptávku…

Ve článku o Radeonu HD 7990 jsme zmínili, že jedním z důvodů odkladu vydání byla příprava rychlejší (nebo - chcete-li - energeticky efektivnější) revize čipu. Druhý důvod jsme nakousli, ale nerozebírali. Měli jsme k tomu patřičný důvod: Netýká se totiž zdaleka jen AMD, ale širšího spektra firem.

GeForce GTX 690 PLX PEX 8747
PCB GeForce GTX 690 s PCIe 3.0 můstkem PLX PEX 8747

Situace je poměrně prostá: PCIe 3.0 zařízení vyžadují novou generaci můstku. PCIe 3.0 kompatibilní model nese označení PEX 8747 a kromě duálních grafických karet 28nm generace jej nesou i některé high-endové základní desky, jako třeba Asus Republic of Gamers Maximus V Extreme nebo Asrock Z77 OC Formula (mluvíme o platformách Ivy Bridge a Sandy Bridge-E HEDT).

Společnost PLX zkrátka neodhadla poptávku, neobjednala výrobu dostatečného počtu čipů a skladové zásoby, které měly vydržet do další dodávky, byly bleskově skoupeny, a tak nezbývá než čekat na další várku.

Ze stávajících a ohlášených grafických karet používají PLX PEX 8747 následující:

Diskuse ke článku Nedostatek PCIe 3.0 můstků snižuje dostupnost high-end grafik a desek

Žádné komentáře.