Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Roadmapa Radeonů R 300 uvádí čipy s novými názvy: Antigua, Grenada, Trinidad

Internetem koluje slajd, který se tváří jako roadmapa AMD letošních grafických novinek. Asi nejzajímavější na ní je, že místo názvů „Hawaii“, „Tonga“ a „Pitcairn“ mluví o Grenadě, Antigue a Trinidadu

Názvy Grenada, Antigua a Trinidad nejsou nové v tom smyslu, že bychom je slyšeli prvně. Poprvé o nich informoval zřejmě čínský VR-Zone již v březnu (Trinidad byl známý již od ledna). Následné články „internetových drben“ se ale opět vrátily k existujícím názvům Hawaii, Tonga a Curacao (či spíše Pitcairn). Ty ale pod chladiči nových grafických karet nebudou:

Mezi čipy ale lze hledat určitou souvislost, jmenovitě:

  • Grenada - nástupce GPU Hawaii, ponese (až) 8 GB paměti
  • Antigua - nástupce GPU Tonga, v nižší verzi R9 380 (bez X) ponese 2-4 GB paměti
  • Trinidad - nástupce GPU Curacao (Pitcairn), R7 370 (bez X) ponese 2 GB paměti

S jistotou lze říct, že tyto čipy nebudou tímtéž kouskem křemíku, který by se do 16. června jmenoval Hawaii a od 16. června byl razítkován jako Grenada. Pokud AMD mění jméno grafického čipu, mění se i grafický čip jako takový. Otázkou jak podstatná změna to bude. Čím dál častěji se objevují spekulace na téma výroby v GlobalFoundries. Procesy TSMC a GlobalFoundries nejsou přímo kompatibilní, takže by bylo třeba udělat nové návrhy, což by ovšem pro použití nového názvu stačilo.

Pokud se ale do návrhu zasahuje, lze snadno provést některé typy změn. Bylo by složitější do jádra doplňovat prvky, které tam původně nebyly vůbec (např. obvod TrueAudio) - to by již vyžadovalo nový návrh čipu. Architektura je ale připravená na aktualizace jednotlivých funkčních bloků. Před časem nastínil Dave Baumann z AMD, že je možné například namísto CU (výpočetních) bloků starší revize bez složitějších změn použít bloky nové verze architektury GCN. Podle některých neověřených spekulací se právě tímto (GCN 1.0 -> GCN 1.1) může lišit GPU Pitcairn (Radeon HD 7870) a GPU Curacao (Radeon R9 270X).

Tím by bylo možné vysvětlit, proč má mít např. Radeon R7 370 TDP o 20 wattů nižší než Radeon R9 270 a přitom nabízet minimálně tentýž výkon. Možností je samozřejmě víc, budeme-li věřit přesunu výroby ke GlobalFoundries, dalo by se spekulovat i o vyšší efektivitě jejích procesů. V současnosti už ale spekulace ztrácejí smysl - za týden budeme vědět vše.

Diskuse ke článku Roadmapa Radeonů R 300 uvádí čipy s novými názvy: Antigua, Grenada, Trinidad

Středa, 10 Červen 2015 - 16:13 | Wendak | To by ovšem byla docela pecka a pesimisti (že...
Středa, 10 Červen 2015 - 16:05 | trodas | Zejména po ohlášení 128 ROP u Fuji se třesu na...
Středa, 10 Červen 2015 - 11:24 | Bespi | Za tyden 16. unora ..... hezka chyba :D . Clovek...

Zobrazit diskusi