Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nereferenční Radeony R9 290/X budou za tři týdny

AMD Radeon R9 290X 03
Uvedení high-endových Radeonů s GPU Hawaii provází od počátku otázka ohledně dostupnosti karet s alternativním chlazením. Podle posledních informací se tyto modely o 14 dní opozdí…

Původní zprávy hovořily o dostupnosti v listopadu; podle novějších informací ale budou alternativní karty od tří výrobců na skladech teprve v druhém prosincovém týdnu. Prodleva mezi vydáním referenční karty a nástupem modelů s odlišnými chladiči je v případě Radeonu R9 290X výrazně delší, než bývá obvyklé. S nejvyšší pravděpodobností to souvisí s novou verzí PowerTune, respektive způsobem, jakým je nastavena právě na dvěstědevadesátkové řadě.

Výkon totiž závisí na taktovacích frekvencích, ty na vývoji teploty a ta na chladiči. Prostě „připlácnutí“ odlišného chladiče by tak způsobilo posun ve výkonu (a tím pádem i spotřebě), který by se mohl příliš vymykat referenční verzi jak jí známe z recenzí. Je tudíž možné, že pro každý alternativní model je třeba upravit PowerTune profil podle charakteristik použitého chladiče a úpravu integrovat do BIOSu.

Radeon R9 290 AC ComputerBase
Výkon Radeonu R9 290 s alternativním chlazením dle ComputerBase.de

Jak ostatně ukázaly některé recenze, pouhá výměna chladiče bez dalších úprav automaticky posouvá výkon Radeonu R9 290 na(d) úroveň dražšího R9 290X, což by v praxi mohlo zkomplikovat cenotvorbu a způsobit určité zmatky mezi uživateli, kterým by výrobci jen těžko vysvětlovali, proč nepřetaktovaný nereferenční Radeon R9 290 dosahuje vyššího výkonu než referenční R9 290X.

Do jaké míry se s tím AMD a výrobci vypořádají, ukážou až recenze - pokud už nebudou následovat žádné komplikace, měly by se (stejně jako karty v prodeji) objevit ještě před Vánoci.

Diskuse ke článku Nereferenční Radeony R9 290/X budou za tři týdny

Pátek, 22 Listopad 2013 - 11:34 | Exhumanizator | ja mam 2ks referencne, pretaktovat sa aj tak daju...
Pátek, 22 Listopad 2013 - 11:12 | skaven | hm ja si radsej pockam na nastupcu R9 270x s...

Zobrazit diskusi