Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon R9 380X potvrzen pracovníky AMD včetně HBM pamětí a TDP

300W je opravdu hodně, nicméně záleží i na výsledném výkonu. Trochu mám o AMD obavu, že i přes použití pokročilé techniky (HBM) dostane tato karta nakonec negativní hodnocení. ( za vysokou cenu a spotřebu ) a bude mít hanlivou nálepku jako "Fermi" od AMD.....

V tomhle ohledu má velký Maxwell našlápnuto mnohem lépe. Samozřejmě situace se může nakonec otočit po uvedení 14nm Fin Fet verzí GPU.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bude hodně záležet na tom, jestli bude čip schopný tu datovou propustnost využít. K tomu je imho třeba minimálně 128 ROPs (pokud tedy budou plus mínus stejného typu jako v rámci Tongy) a zase na vytížení 128 ROPs je třeba minimálně 64 GCN bloků (tzn. 4096 SP, 256 TMU). Pokud by čip měl skutečně tyto parametry a byl schopný držet takty na minimálně 900-1000 MHz, pak by měl být více než konkurenceschopný. Otázka je, jak na tom bude velký Maxwell.

Srovnání s Fermi bych se nebál. Nastupuje 4k, v high-endu je poptávka po jednočipových grafikách, které zvládnou většinu her ve 4k rozlišení a stávající generace na to moc nestačí. Pokud To R9 380X dá, pak 50 W navíc nebudou reální zájemci řešit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde ani tak o 50W, jako o to, jak to bude hlucne. Problem Fermi taky nebyl ve spotrebe, ale protoze delala kraval. Mel jsem dlouho 470ku, a jako dalo se to, ale uz bych ji nechtel.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že mezi referenčními návrhy je chladič, který zvládá téměř 500W duální kartu uchladit při hlučnosti nižší, než jakou mají R9 290/290X, nemám obavy, že by nezvládl 300W kartu při ještě nižší hlučnosti. Podle mě bude úspěch či neúspěch stát na celkovém výkonu (a to jak absolutním, tak relativním ve srovnání s velkým Maxwellem) a rozdílu ve spotřebě při přihlédnutí k rozdílu ve výkonu. Pro AMD je to po letech šance (a možná nadlouho jediná?) výkonnostně překonat jednočipový top-model Nvidie téže generace. Od toho, jestli se to povede, se bude imho odvíjet hodnocení většiny recenzí.

Ale kdo ví, třeba od AMD nebo Nvidie očekáváme něco úplně jiného, než reálně chystají ;-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Njn, jenže to, že je tišší než referenční 290X a možná nějaké nereferenčky, pořád neznamená, že je tichý. Pořád by to bylo 300 W, které pasírují jen přes poměrně malý 120mm pasiv (radiátor), a kde chybí plocha žeber, tam se to musí dohánět vyšším průtokem vzduchu.

Nepříliš hlučnou 290X jsem měl v ruce všehovšudy jednu. Vapor-X. Já jen pořád doufám, že se těch 300 W ukáže jako kachna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně se naopak těch 300W (pro 28nm čip o ploše přes 500mm², který má mít snad 4k SP a až 128 ROP) jeví jako dost konzervativní číslo a spíš mám obavu, jestli takto nastavený limit nebude příliš zasahovat do taktovacích frekvencí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ale 64 CU, pak by zas nemohly být organizovány ve 4 řadách (shader engine) jako u Hawaii a Tonga, to by imho kapacitně nestačily pouhé 4 rasterizéry (ale nevím, jestli se rasterizéry nějak u Tonga neměnily). Že by tedy 8 enginů po 8CU?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nechapem preco neurobi AMD aj nejake r9 380L(ite), kde by boli osekane profi instrukcie :/

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a sak snad 380x nebude jedina karta v 300 rade...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

jo, snad v 370x -365x to bude vyladene na 100-150W

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tern inženýr vypadá spíš jak inženýrka…

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

"Pocházejí z profilů inženýra Linglan Zhang, který do AMD před devíti lety přešel z XGI a Ilany Shternshain"
... ve větě je použité množné číslo a následují dvě jména... k tomu není co dodat...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, už vidim. Ale eště tam chybí čárka k oddělení té vedlejší věty i z druhé strany, takhle to vypadá jako název společnosti (protože z člověka jde těžko přejít).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

300W ... to se nebude EU líbit :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nejen EU

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To hodnocení EU se mělo odvíjet od šířky sběrnice - čím širší sběrnice, tím vyšší může být spotřeba. S ohledem na šířku sběrnice HBM pamětí by s tím EU dle jejích tabulek neměla mít problém ;-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Je to maso aneb vyrobíme nejvýkonnější kartu i za cenu vysoké spotřeby. Kde jsou časy vysoké efektivity výkon/watt v podání AMD... Bohužel to indukuje, že nás čekají i žravější modely řad 360-370 :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim ze AMD vsadila na koncept uvadeni a nasledny prodej karet ktery uz od dob vydani GTX 600 rady uziva NVIDIA, produkt(GTX 680, 770) vykonem v stredne vyssi tride prodavat za cenu nejvyssiho a skutecne vykonem nejvyssi(Titan, R9 390X?) prodavat v cenove rovine 900-1000€, jinak si nedokazu vysvetlit proc by mel byt R9 280X produktem nejvyssim a za nim prijelo dvoucipove delo kdyz najvykonnejsi jednocip nakopli pridomkem x90...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty teorie o tom, jak AMD kopíruje filozofii Nvidie a naopak se objevují už dlouho, ale já si nemyslím, že je to to hlavní při rozhodování o směřování. To hlavní co hraje roli jsou hůře dostupné a drahé menší nanometry a zároveň perfektně vyladěný 28nm proces, který u velkých GPU stačí na mnohé a pak ten nástup HBM. Následující rok bude IMHO hodně chaotický, protože se snad objeví i ty menší nanometry. Bohužel v létě bude dolar za 40 Kč a kartu nad 25 tisíc Kč si koupí málokdo:).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

<i>Bohužel v létě bude dolar za 40 Kč</i>

Ne, pokud provedeme defenestraci v ČNB a dostaneme ty zločince pod naši kontrolu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ehm, co dělá ČNB, že posiluje dolar?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

svázala kurz koruny s eurem

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

For what it's worth, the second LinkedIn profile link also mentions this:

AMD R9 380X GPUs (largest in “King of the hill” line of products)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tomu "SoC" bych nepřikládal žádnou váhu. Ono se to zdá se začíná používat jako synonymum pro čip/procesor jako takový... i v podobných informacích z LinkedIn už jsem to tak tuším párkrát viděl. Hlavně když je tam napsané "GPU SoC". I když kdyby to fakt mělo ty jádra CPU, to by bylo hodně interesantní.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"SoC" tam naposledy bylo použito ve vztahu k APU Carrizo a nakonec se ukázalo, že to skutečně SoC je. Tentokrát to nic znamenat nemusí, ale neignoroval bych to.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

U Carrizo zrovna jo, to jo. Tady to podle mě bude spíš to liberální použití.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A potom to dopadne tak, ze sa chyby odstranuju firmwareom. A toto je pruser jak Mexico City...

AMD plugs firmware holes that allowed command injection

14 Jan 2015 at 05:34, Darren Pauli

VID Chip maker AMD has patched holes across its firmware lines that could allow hackers to inject malware.

Czech programmer Rudolf Marek reported the holes in the Trinity, Richland, Kaveri, and Kabini silicon series ahead of a disclosure at the Chaos Communications Congress.

AMD's System Management Unit (SMU) firmware code within x86 processors did not run adequate checks prior to execution, allowing Marek to inject his own commands.
http://www.theregister.co.uk/2015/01/14/amd_plugs_chip_firmware_holes/

Preco podozrievam CALEA-u?

Communications Assistance for Law Enforcement Act
Congress enacted CALEA on October 25, 1994
https://www.fcc.gov/encyclopedia/communications-assistance-law-enforceme...

Podobne ako pred rokom
Linus Torvalds vzkazuje: v Linuxu není NSA backdoor, vy ignoranti
12. 9. 2013
Petice za odstranění RdRand z /dev/random v linuxovém kernelu má svůj výsledek: Linus zase jednou vypěnil...

Generátor náhodných čísel v těchto CPU splňuje šifrovací standardy NIST SP800-90, FIPS 140-2 a ANSI X9.82. Takže využití těchto skrze RdRand náhodně generovaných čísel v zabezpečení dat šifrováním by mělo být (v současné době) bezpečné.

Jenže jak díky Edwardu Snowdenovi víme, skutečnost je jiná a NSA (Národní bezpečnostní agentura USA) má softwarové i hardwarové systémy amerických společností prolezlé svými backdoory. No a Intel je navíc americká společnost a jak komentoval přední kernelový vývojář Ted Ts’o (a současně tvůrce /dev/random), Intel v minulosti na něj tlačil, aby /dev/random v kernelu PLNĚ spoléhal na výstup z RdRand, což Ted odmítl.
http://diit.cz/clanek/linus-torvalds-vzkazuje-v-linuxu-neni-nsa-backdoor

Esteze Linux vie urobit update pamate mikrokodu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Radeon R9 380X potvrzen pracovníky AMD včetně HBM pamětí a TDP"
Nic takového potvrzeno není. Jeden zaměstnanec napsal, že pracoval na 380X a jiný zaměstnanec, že pracoval na gpu s HBM a 300W TDP. To jsou dvě nezávislé informace. Nikde není řečeno, že pracovali na té samé grafice a HBM klidně může přijít třeba s 390X/480X/...
Tak jak je to v článku je to samozřejmě možné a třeba i pravděpodobné, ale nejde to vyvodit z informací, které máme a rozhodně to není potvrzeno.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"Nic takového potvrzeno není. Jeden zaměstnanec napsal, že pracoval na 380X a jiný zaměstnanec, že pracoval na gpu s HBM a 300W TDP. To jsou dvě nezávislé informace. Nikde není řečeno, že pracovali na té samé grafice a HBM klidně může přijít třeba s 390X/480X/..."

Pokud chceš dělat nějaké závěry, podívej se prosím víc než ty dvě věty, které jsem zvýraznil. Ti dva zmínění lidé by měli pracovat v jednom týmu. Mj. je tam zmíněno, že R9 380X je top-model - což obecně na HBM grafiku s 300W TDP docela sedí - spíš než než by to byl low-end, mainstream, nebo cokoli jiného :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Já právě naopak žádné závěry nedělám (viz druhý odstavec) a naopak je na základě informací, co mám odmítám dělat.
Pokud jsou skutečně v jednom malém týmu (a ten tým se nezabývá něčím, co se týká třeba všech grafik), tak to chtělo napsat (včetně zdroje) do článku, protože taková informace tam chybí k udělání podobného závěru.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.