Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD uvedla Radeon SSD R3, řadu orientovanou na poměr cena / výkon

Hmotnost: 15g
Wow, som netusil, ze TLC chipy su takmer nehmotne... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pardon. Chyba v desetinné čárce. Správně má být 1,5 gramu. Omlouváme se chybu v článku. :-) :-) :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

stale 9x drazsi nez HDD .... ale samozrejme, pulterove SSD za 3k je luxus. Zajimalo by me, jake jsou velkoobchodni ceny, jestli treba na SSD jsou vetsi marze a uz je realne ten pomer treba jen 3x nebo 5x. Preci jen vyroba ssd bude daleko mene nakladna jak mechanicke hdd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To záleží na úhlu pohledu. Sice má vyšší cenu na GB, ale reálně dražší být nemusí.

Nejlevnější běžně sehnatelné 3,5" harddisky stojí kolem 1400 Kč (500GB, ale pomalejší než SSD), 2,5" kolem 1200 Kč (taky 500GB, ale ještě pomalejší).
Menší kapacita jde sehnat, ale není levnější, prostě u harddisků už pak nejde snížit náklady (a potažmo cenu) zmenšením kapacity.

Čili například ten 120GB SSD je levnější (a zároveň rychlejší), než jakýkoliv harddisk, pokud by stačila ta kapacita. (A zjevně existují lidi, kteří si 120GB úložiště koupí, jinak by se to nevyrábělo.)

Kdybych uvažoval o tom 240GB SSD, náhradou za 3,5" harddisk bych ušetřil jen ~18 % ceny toho SSD.

Už roky platí:
„O klasickém harddisku má smysl vůbec uvažovat jen pokud potřebujete více než X GB prostoru.“

Kde X bylo nejdřív 32, pak 64, pak 128 a teď se pomalu dostáváme na 240.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že už před nějakými 8 lety jsem kupoval jako mainstream 1 TB HDD. A věděl jsem, že když koupím nižší, bude se zvyšovat cena za GB. Tak mi přijde, že to srovnání je takové babišovské.

Už roky platí, alespoň v mém případě: O klasickém HDD má smysl uvažovat tehdy, pokud máte cenná data, o rychlost I/O vás příliš nezajímá. Pak je to výrazně výhodnější, než SSD, kde je větší I/O a nižší jistota, že data vydrží. Zvláště, pokud mají data vydržet v šuplíku na geograficky odlehlém místě rok bez napájení.

Pokud nemáte žádná data, a jde vám jen o to pařit hry, atakovat facebook, a shlédnout youtube, případě redhat – pak SSD je nejlepší volba.

Jinak připomínám, že se sice zvyšují kapacity SSD, ale také mnohem prudčeji klesá spolehlivost udržení těchto dat. A skok z MLC na TLC je rapidní zvýšení žumpoidnosti SSD, takže pokud někdo máte chuť postovat „používal jsem SSD x let a bylo ok“, pak jste zcela jistě neměli TLC, o kterém je tu řeč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krom placani o (ne)zivotnosti SSD by to chtelo spis nejake skutecne cislo ne?
P.S.: to neni mysleno ironicky nebo jako urazka, fakt me to zajima .... zalezi na to, jestli je to vyple z napajeni? pokud ano tak jak ..... a jak dlouho vydrzi s napajenim? atd ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skutečná čísla jsou o tom, že SSD degraduje a rozkládá se od chvíle, kdy byl vyroben jeho čip. Je to prostě zápis elektrický, pomocí náboje, který postupně vyprchává, a do buněk, které se určitým počtem zápisů nuly zničí.

Jakmile SSD připojíte k napájení, tak začne obnovovat náboje v buňkách, aby data vydržela. Jakmile ho necháte déle bez napájení, tak za poměrně krátký čas data ztratí. Ta doba se zkracuje z každým nižším nanometrem čipu, a také prudce zkracuje s počtem bitů na buňku.

Takže SLC je relativně trvanlivější, MLC méně, TLC mnohem méně trvanlivější. To vyplývá už z fyzikálních zákonů.

První flashky, co se tu prodávaly před 20 lety jako SLC měly garanci 10 let na udržení dat a 100 000 přepisů bloku než se blok zničí. Ovšem kdeže loňské sněhy jsou. Poslední nejnižší nanometry ve flash a SSD mají garance řádově stovky přepisů bloku a to ještě navíc nemluvíme o SLC, že ano. A to nejsme na konci vývoje, kdy každý další krok ve vývoji SSD vydrží ještě méně.

Právě proti je v SSD řadič, který tuto katastrofu skrývá a destrukci oddaluje pomocí rozkládání zápisu do bloků, obnovování nábojů v buňkách + řada konstrolních součtů.

Ono se SSD mimo jiné opotřebovává i čtením, které není nedestruktivní, a čas od čas i po čtění je třeba interně náboj znovu zapsat a obnovit správnou hodnotu.

Zkrátka SDD má své vlastnosti a HDD má své vlastnosti. Pokud nic nevytváříte a máte disk jen na systém a programy, ale data můžete ztratit a nic se neděje, SSD je jasná volba. Zapomeňte, že HDD existuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Teorii zname vsichni, jak to teda je ve skutecnosti?
S napajenim to vydrzi navzdy? Bez napajeni? Rok? Dva? Deset? Tyden? 14 dni? ......

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Rok bez napájení, když budete mít opravdu štěstí. S tím, že každých 5 °C skladovací teploty navíc to zkrátí na půlku. Takže vypnutí počítače s SSD v horkém létě s teplotami blízkými 40 °C může znamenat s novějšími disky, že po odjetí na dlouhou dovolenou formátujete disk a instalujete od nuly. S daty se rozlučte.

Pokud máte starého dědečka jako disk, tak ten byl dělám masivněji a kvalitněji, a vydrží i léta bez napájení. Nicméně já mluvím o dnešních SSD discích. A s TLC toho roku udržení dat bez napájení nedosáhnete ani se svěcenou vodou a přímluvou samotného papeže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz nevim jak srozumitelneji to napsat: "ODKAZ?!" misto JPP

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Odkaz: Napříkla oficiální testy Intelu a JEDEC. Dále viz google.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kamo, to jsem presne nechtel ...... jednak jsem oficialni testy Intelu a JEDEC nenasel ..... a predstavoval bych si neco jako tabulku jednotlivych cipu, pripadne primo datasheet od vyrobce tech cipu.
Nebo SERIOZNI clanek o tom pojednavajici .....
ty plky tady v diskuzi jsou stylem JPP ...... chci cerne na bilem, 16nm cipy toshiba, ktere jsou v tech a onech SSD, tak vydrzi bez napajeni x mesicu ..... po zapnuti napajeni se refreshnou za x minut ..... refresh nesnizuje pocet zapisu ..... pri trvalem napajeni se data refreshuji co x dni a vydrzi tak na veky ..... rozumime si snad uz!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já chci a chci a chci … rozumíme si už snad? Pokud nejste nesvéprávný, sedíte u internetu a můžete hledat když chcete a chcete a chcete.

Já vycházel z testů Intelu a JEDEC, které dokonce vedly k tomu, že se zavedlo označování čipů a SSD podle této metodiky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S napájením to vydrží tak dlouho, dokud se nepotřebují buňky, tedy je-li chytrý a schopný řadič.

Pokud byl řadič nebo firmware ošizen v rámci snižování výrobních nákladů nebo pro nesmyslný dead line pro vývojáře disku. Případně pro lepší parametry.

Jak jistě víte, pokud disk občerstvuje sám sebe a kontroluje konzistenci dat, dělá to na úkor rychlosti I/O, protože se to děje souběžně. Takže může se stát, že rychlý disk je nahoněn také tak, že prostě ošidí tyto věci kolem starostí o konzistenci dat. Mají vyšší hodnoty rychlostí v recenzích i dokumentace, a zároveň vyšší prodeje, než tam, kde to dělají pořádně. A trh i recenzenti reagují pochvalami a lidé více kupují.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"O klasickém HDD má smysl uvažovat tehdy, pokud máte cenná data"

LOL, to tezko... pokud mam cenna data, udelam si z nich dve kopie na DTD a zo pet kopii kamsi do klawdu.... a pak mozna jednu kopii kamsi na HDD.

"sice zvyšují kapacity SSD, ale také mnohem prudčeji klesá spolehlivost udržení těchto dat"

Jo, zatimco HDD kvalitou zvysuji... oh wait.

Jako, mate pravdu SSD jsou desne nekvalitni h**na. Ale s temi pohadkami pro deti, ze HDD jsou nejak kvalitnejsi, by jste uz mohl prestat...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

HDD jsou kvailtnější. Je to smutné, ale pokud mi jde o spolehlivost uložení dat, tak HDD je lepší volba.

Je to o to smutnější, když elektronické zařízení SSD bez mechanických částí překonává nespolehlivostí mechanický stroj s otáčivými částmi. Už to, že mohou spolu soupeřit ve spolehlivosti je důkazem šitóznosti SSD.

Jo, lidně so hoďte data do klaudu. Zítra ten klaud ukončí činnost, nebo vaše data zítra vyjdou na prvních stránkách bulvárních deníků. A nebo budete na policii vysvětlovat, že nešíříte pedofilii, ale že jsou to rodinné fotky vašeho syna. Případně vám klaud sdělí, že našel ve vašich datech závadný či autorsky chráněný obsah, a že to tedy v lepším případě jen smazal, v horším to předal orgánům policie. A rozhodování co je vadný obsah se bude řídit jurisdikcí firmy klaudu, tedy většinou ne českou. Nebo můžete šifrovat, což už začíná probouzet bdělost zákonodárců v mnoha zemích a začínají zákonem šifrování znepříjemňovat.

Mohl bych namítnout, že máte-li cenná data, zálohování musíte řešit tak jako tak. Ať použijete HDD nebo SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Mohl bych namítnout, že máte-li cenná data, zálohování musíte řešit tak jako tak. Ať použijete HDD nebo SSD.“

Přesně tak.
Čili z toho pak vychází SSD pro počítače a klasické disky pro NAS/servery.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Steve Jobs: "O klasickém HDD má smysl uvažovat tehdy, pokud máte cenná data" - to jistě, za 15, 20, 30 let tam bude leda prd, neřku-li že se takový disk z šuplíku na geograficky odlehlém místě (ehm) snad ani neroztočí. Jak říká pan Valášek: data na pevném disku jsou jen data zapůjčená, vážení!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Data na jakémkoli úložném médiu jsou data zapůjčená, protože – a to vás možná překvapí – lidstvu se v žádném přístroji na světě nepodařilo docílit 100% spolehlivosti, ale třeba jen 99,9999 %.

Nicméně magnetický zápis je zápis trvalý a velice dlouhodobý. Včera jsem připojil k počítači hard disk 1 TB skladovaný téměř 10 let bez jakéhokoli napájení v šuplíku a bez jakéhokoli připojení k počítači po dobu skoro 10 let. Všechna data byla v pořádku, čitelná, žádný problém. Disk neměl s roztočením žádný problém. Jinak řečeno, data na HDD jsou dostatečně trvalá. A teď, který SSD tohle dá?

Mohl byste nám prozradit spolehlivou technologii ukládání dat na těch 15, 20, 30 let? Já jen že bych se rád zasmál. Z digitálních technologií to dá bez problémů děrná páska, a pak možná některé hard disky. A tím jsme skončili.

Jakmile potřebujete něco skladovat desetiletí, pak jdeme zpět k analogovým technologiím. Stříbrnému filmovému pásu a diapozitivům. Nebo vytištění čitelným fontem na nekyselý papír. Případně vytesání do kamene ála Sumeři a Babylóňané. Ale tam těžko dáte terabajtové kapacity, respektive terabajt dat v těchto technologiích se do bytu nevejde.

Takže čekám na vaše příklady digitálních technologií, co přežijí těch 30 let zaručeně a nejsou to data vypůjčená. Chci se zasmát, tak sem s tím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Datový pásky bejvaj běžně určený na 30 let +
Ale výrobce si nechá za kvalitu dost zaplatit samozřejmě

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Vzhledem k tomu, že už před nějakými 8 lety jsem kupoval jako mainstream 1 TB HDD.“

A já zase mám řekněme „pod kontrolou“ šest počítačů a v žádném zatím není větší model disku, než 500GB (PC s největším úložištěm má 120GB SSD, 500GB disk a 300GB zálohovací disk).
I když uznávám, že teď, v roce 2016, se mi na mém hlavním počítači konečně povedlo těch 500 GB zaplnit.

Ale to není podstatné, Vy ani já nejsme celý trh.
Jak jsem psal: Ty kapacity se dlouhodobě prodávají (dokonce se pořád prodávají i 250GB klasické disky, přestože jsou často dražší, než 500GB), takže zjevně části lidí takové úložiště stačí.

„O klasickém HDD má smysl uvažovat tehdy, pokud máte cenná data“
To je nesmysl.

1. Strach o životnost SSD je mýtus. Testy a statistiky z provozu (co jsem viděl) ukazují, že problém není.

2. Na důležitá nepotřebujete hyper-super-spolehlivé úložiště, ale ZÁLOHOVAT. Pokud máte zálohu, typicky není klíčové, jestli pravděpodobnost havárie disku je 0,1 % nebo 0,05 %

„Zvláště, pokud mají data vydržet v šuplíku na geograficky odlehlém místě rok bez napájení.“

Tak jasně, ale kupovat si na zálohy SSD je celkově blbost. U zálohovacího média typicky nezáleží na rychlosti, zato je fajn velká kapacita. Čili opak toho, co nabízí SSD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zbytecne velky, nemaji 16GB nebo alespon 32GB variantu? :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V obchodě vám to jistě rádi uříznou na míru. ;) Jako s kabanosem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

AMD asi ne, ale prodávají se 32GB SSD A-Data.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mám, akorát je to namísto SSD jenom SD, ale funguje to skvěle. :-) V routeru to maká jako disk excelentně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chtelo by to udelat nejake porovnani, dost by me zajimalo i vzhledem k cene za SSD AMD R3, kam by se melo zaradit po strance kvality mezi nebo pod tyto:

Crucial BX200 - 480GB
SanDisk Ultra II - 480GB
CRUCIAL MX200 - 500GB
Samsung SSD 850 EVO - 500GB
Transcend SSD370S - 512GB

Je to srovnany podle ceny dle CZC od nejlevnejsiho. Muj nazor je, ze podle kvality by to bylo takto:

Crucial BX200 - 480GB
Transcend SSD370S - 512GB
SanDisk Ultra II - 480GB
CRUCIAL MX200 - 500GB
Samsung SSD 850 EVO - 500GB

Kam s AMD R3 480GB?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

myslim ze ma uplne stejna streva jako A-Data SP550 480GB :) s kvalitou je to tezke kdyz dnesni SSD disky neumiraji na prepisy ale na stari popripade na dlouhodobe nepouzivani :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Crucial MX200 povazujem za lepsi ako 850 EVO. Predsa len 850 EVO je len TLC aj ked podava vyborne vysledky. Ako to bude s rychlostou citania po pol roku alebo 2 rokoch?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnešní SSD disky, zvláště TLC už nebudou umírat na stáří, ale přepisy. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle čtu posledních 10+ let a nějak ne a ne :-D

2006: http://diit.cz/clanek/flash-disky-v-50-notebooku-v-roce-2013/diskuse
„Zivotnost 100.000,- zapsiovacich cyklu je proste mala a musela by se o nekolik radu zvysit, aby  mohli Flash nahradit HDD tak jak ho zname a pouzivame v dnesnich PC“

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže posledních 10+ let jste četl o TLC. Taky jsem si přál stroj času k vánocům, ale nikdy jsem ho na rozdíl od vás nedostal.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.