Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rádio, nahrávání, USB Host a napájení

Multimediální přehrávač iRiver PMP-140
Již nějakou dobu jsme tu neměli žádný z přehrávačů iRiver a tentokrát jsme sáhli rovnou po multimediálním modelu PMP-140, který je kromě hudby určen především k přehrávání videa. Běží na Linuxu, zvládá video kódované do DivX a XviD, prohlížení fotografií a samozřejmě MP3. Jistě Vás bude zajímat i možnost připojení digitálního fotoaparátu a stahování obsahu paměťových karet na cestách (USB On-The-Go).

Kapitoly článků

FM rádio

FM rádio umožňuje ruční, automatické i plně automatické ladění (projede celý rozsah pásma a uloží nejsilnější stanice). Předvoleb je 20 (pro naše poměry více než dost), naladěné stanice však nelze pojmenovat v přehrávači ani v PC. Škoda, že není k dispozici alespoň seznam naladěných frekvencí a je nutné předvolby prolézat jednu za druhou. Přepínání mono/stero je automatické podle síly signálu nebo jde vynutit ručně. Pro úplnost dodám, že stejně jako naprostá většina přehrávačů nedisponuje ani funkcí RDS. Celkem překvapivě nelze z rádia ani nahrávat, to dnes umí už i ty nejlevnější přístroje.

FM rádio

Nahrávání

iRiver umí také nahrávat do formátu MP3 a to buď z linkového vstupu nebo z vestavěného mikrofonu (z FM rádia nikoliv). Kvalitu nahrávky lze ovlivňovat nastavením vzorkovací frekvence (32 nebo 44,1 kHz) a datovým tokem (96 nebo 128 kb/s). Tak blízké hodnoty mi ale přijdou skoro zbytečné, malá úspora místa při nastavení horší kvality je u 40GB disku nepodstatná. Citlivost vestavěného mikrofonu se nedá regulovat vůbec (i když našel jsem kdesi zmínku o tom, že by měla být regulována automaticky), linkový vstup má nastavení ve 20 úrovních. Čekal bych zde ještě alespoň aktivaci nahrávky hlasem nebo automatickou synchronizaci pro nahrávání z line-in.

Nahrávání z linkového vstupu

Kvalita nahrávky je ovšem velmi dobrá, hlas je pěkně srozumitelný a jako vždy i zde je omezujícím faktorem především vestavěný mikrofon, který sice stačí pro rozhovor v místnosti, ale např. na záznam přednášky by se hodil spíše směrový kvůli ruchům z okolí. Nahrávka z linkového vstupu je velmi slušná na to, že jde o analogové připojení. Při nastavení horší kvality nahrávky (96 kb/s, 32 kHz) je komprese slyšitelná více než v případě té lepší (128 kb/s, 44 kHz), která už se blíží MP3 vytvořené v počítači (se stejným datovým tokem). Ukázky nahrávek ve 128 kb/s z iRiveru a počítače (z programu CDex) si můžete stáhnout ZDE. Použit je úryvek skladby Vítr v mracích od skupiny Pluto z alba Tři (vydavatelství Indies Records, 1998).

Připojení k PC

Po připojení k počítači přes rozhraní USB 2.0 se iRiver nahlásí jako další disk, pro Windows 2000 a XP není třeba instalovat ovladače (podporuje UMS - USB Mass Storage). Celou diskovou kapacitu lze využít jako úložiště libovolných dat, nemusí se jednat pouze o multimediální soubory. Disk používá souborový systém FAT32.

Screenshot ze správce zařízení

Přenosová rychlost

Naměřené přenosové rychlosti z programu Sisoft Sandra 2005.2.10.50:

Velikost souboru 512 B 32k B 256 kB 2 MB 64 MB
Rychlost čtení [kB/s] 193 9095 11874 12356 13107
Rychlost zápisu [kB/s] 65 2826 5363 5769 9830

Graf přenosových rychlostí

Především ve srovnání s paměťovými přehrávači jsou hodnoty přenosu vynikající, v reálu je i rychlost zápisu při kopírování souborů velikosti 3-5 MB (typicky hudba) už velmi blízká maximální rychlosti, tedy skoro 10 MB/s.

Připojení dalších zařízení přes USB Host

Přenos dat ze zařízení připojeného přes USB Host je stejně pohodlný jako navigace v souborech. Na dvou záložkách stačí vybrat zdrojový a cílový adresář, označit kopírované soubory či adresáře a po spuštění se jen dívat na průběh kopírování, znázorněný i graficky pro každý soubor. Vyzdvihnul bych zde především možnost označit si libovolný výběr toho, co se bude kopírovat (tedy ne jen celé adresáře) a dále schopnost kopírovat i podadresáře. I když oboje zní jako samozřejmost, nebývá to úplně obvyklé a např. iRivery řady H300 toto zatím ani s posledním firmwarem neumí.

Průběh kopírování ze zařízení připojeného přes USB Host

K iRiveru se mi podařilo úspěšně připojit několik USB zařízení, např. digitální fotoaparát, flashdisk, multičtečku karet a stahovat z nich data. Mezi podporovanými zařízeními jsou především taková, která podorují USB Mass Storage (UMS) a která tedy připojíte k počítači s Windows 2000 nebo XP bez instalace jakýchkoliv ovladačů. Např. majitelé dig. fotoaparátů Canon mají sice smůlu (a to i jinde než u tohoto iRiveru), ale nevidím v takovém případě žádný problém v použití čtečky karet, která dnes stojí pár korun a zabere stejně místa jako USB kabel. Aktualizovaný seznam kompatibilních zařízení by měl být k nalezení na webových stránkách výrobce.

Přípojka pro externí zařízení přes USB Host

Změřená rychlost při stahování fotek čtečkou z paměťové karty a z flashdisku dosáhla jen něco přes 130 kB/s. To není mnoho, pro srovnání iRiver H340 zvládal přenos z těch samých zařízení skoro 3x rychleji (kolem 350 kB/s). Pořád to ale není ani plná propustnost USB 1.1 (až 1 MB/s). Pokud nebyl problém na mé straně nebo u konkrétního kusu, tak je to docela nemilé zjištění, protože stažení dat z 512MB karty je pak více než hodinová záležitost.

Upgrade firmware

PMP-140 běží na Linuxu a je snad jediným modelem od iRiveru s uváděnou možností upgradu firmware, ke kterému se firmware nedá stáhnout a upgradovat doma. Takovou operaci umí provést prý jen odborný servis. To docela zamrzí, mnoho majitelů by se určitě těšilo na vydání podpory pro další formáty (např. OGG) nebo rozšíření možností přehratelnosti videosouborů bez nutnosti konverze (a jistě by se našly i další drobnosti, které by stály za úpravu).

Napájení a výdrž

Zdrojem energie je litium-ionový akumulátor s napětím 3,7 V a kapacitou 2400 mAh. Je odnímatelný, tudíž jeho výměna by neměla být problémem (nejde sice zakoupit běžně, ale ve značkovém servisu by ho mít měli). Výrobce uvádí výdrž kolem 5 hodin pro video a 10 hodin pro hudbu. Video při praktické zkoušce vydrželo hrát asi 4 a půl hodiny s hlasitostí na 3/4 maxima, mezitím bylo několik zapnutí a vypnutí přístroje, takže bez přerušení by to mohlo být ještě více. Nepřetržité přehrávání MP3 (160 - 192 kb/s a VBR, hlasitost 20-25/40, z toho displej zapnutý více než 1 hod) vyčerpalo plně nabitou baterii až po celých 11 hodinách (ještě lepší výsledek, než uvádí výrobce). Při používání malinkého vestavěného reproduktoru je nutné hnát hlasitost až do maxima, což tyto časy o něco snižuje. Vzhledem k výkonu přístroje považuji výdrž za slušnou, i když větší by se samozřejmě hodila. iRiver je také jeden z mála výrobců (ne-li jediný), kteří u svých přístrojů uvádí výdrž velmi se blížící reálnému používání.

Li-ion akumulátor Li-ion akumulátor

Dobíjení baterie je možné buď ze sítě přiloženým adaptérem (trvá asi 4 hodiny) nebo přes USB z počítače. V druhém případě ale musí být přístroj vypnutý (pravděpodobně kvůli velkému odběru), připojený jako externí disk jede z vlastní baterie a pokud ho tak ponecháte delší dobu, snadno se vybije.

Kapitoly článků

Diskuse ke článku iRiver PMP-140 (multimediální přehrávač)

Neděle, 21 Srpen 2005 - 11:12 | gigollo | JeCh: nastastie len malo videi z netu pouziva...
Neděle, 21 Srpen 2005 - 01:43 | JeCh | jT> Myslím si, že přehrávání videa si...
Pátek, 19 Srpen 2005 - 18:02 | Jan Trkal | Eso Rimmer: použitý chipset ve výrobce neuvádí a...
Pátek, 19 Srpen 2005 - 16:28 | JeCh | Já bych se přimlouval, za lépe zvládnoutou část o...
Pátek, 19 Srpen 2005 - 14:59 | Anonym | Taky mi chybí ve specifikacích něco o čipech...
Pátek, 19 Srpen 2005 - 14:48 | Jan Trkal | Pokud se nekoho dotkla ta neaktualni poznamka o...
Pátek, 19 Srpen 2005 - 13:51 | Anonym | To Ziko a Wolf: No jasně. On snad používá nějakou...
Pátek, 19 Srpen 2005 - 10:45 | Anonym | To Ziko: Souhlas! BSPlayer už tuto funkci s...
Pátek, 19 Srpen 2005 - 10:15 | Anonym | Tak by ma zaujimalo aku verziu BSPlayeru autor...
Pátek, 19 Srpen 2005 - 09:42 | Anonym | Nebo ne, kecam, nestacilo by to :-)

Zobrazit diskusi