Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rambus vítězí nad Nvidií, té hrozí zákaz dovozu do USA

Rambus logo
Přestože už v lednu právní zástupce Nvidie David Shannon prohlásil: „Jsme v pozici, v níž na zákaz nedojde,“ stejně se nad touto firmou vytvořila nepříjemná hrozba, ITC totiž potvrdila, že ve výrobcích jsou porušovány patenty firmy Rambus. To tedy ale znamená, že by mělo dojít k zákazu dovozu takových výrobků do USA.

Americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) sice přímé páky na zákaz dovozu nemá, ale nyní začíná běžet 60 denní lhůta, kdy na základě zjištěných faktů bude muset o zákazu rozhodnout výkonná moc. Praxe ale ukazuje, že se moc často nestává, aby došlo k zrušení verdiktu ITC. V této době by rovněž měli dovozci skládat za dovážené zboží, kterého se eventuálně bude zákaz týkat, jistinu ve výši 100 % jeho ceny.

Nvidia se sice hodlá i proto tomuto rozhodnutí ITC odvolat a tvrdí, že se zákazníci nemají vůbec čeho bát. Zaštítit se totiž hodlají mandatorní licencí, kterou Rambus musel poskytnout, když jej vloni vyšetřovala Evropská komise pro podezření ze zneužívání dominantního postavení. Rambus tak vyměnil pokutu za levnější licence na paměti. Co to ale přesně znamená, to těžko usuzovat. Začne a nebo už platí Nvidia Rambusu dle této dohody? Šlo tedy ve sporu jen o výši licenčního poplatku? To by bylo velmi zvláštní. I když reakce Nvidie byly vždy vesměs takové, že se ničeho nebojí, asi nakonec dojde k jednání, z něhož vyplyne jistý způsob vyrovnání, kdo ví, jestli se nakonec dozvíme, jak se spor urovnal.

Jisté ale asi bude, že k sankcím nedojde, zastavil by se tak vlastně americký počítačový trh, což jistě ani vláda nedopustí. S Nvidií by totiž před hranicemi USA stály i grafické karty mnoha výrobců, jež její čipy používají, ale zůstaly by tam i počítače i další zařízení, ve kterých se čipy Nvidie najdou a těch bude pěkná řádka. Obama si navíc nemůže dovolit jakékoliv zbrzdění ekonomiky nořící se pomalu z krize.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Rambus vítězí nad Nvidií, té hrozí zákaz dovozu do USA

Středa, 28 Červenec 2010 - 16:20 | no-X | To je dost nereálná představa. nVidia partnery...
Středa, 28 Červenec 2010 - 14:50 | Izak | No asi se to tyka jen grrafik ... nebo i chipsetu...
Středa, 28 Červenec 2010 - 09:34 | no-X | Rozhodně. Dohodnou se na řešení, které bude...
Úterý, 27 Červenec 2010 - 18:38 | Torx Miller | Nemala by si nahodou firma Rambus kupit licenciu...
Úterý, 27 Červenec 2010 - 15:45 | Anonym | nemyslim si, ze zakaz dovozu produktov Nvidia do...

Zobrazit diskusi