Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Raptor Lake-refresh dorazí v říjnu, začátkem roku 2024 Sapphire Rapids-refresh

Nuze, zakladna otazke je: kedy milý intelíček vyda desktopove CPU na fungl nove mikroarchitekture? post-alder/post-raptor/post-raptor-refresh ???

Neco na tom uzasnom ospevovanom vlastnom 20A procese, dajme tomu 16P+36E cores, aby to rozdrtilo aj nejaky ten bu-buduci 24C48T zen6 ... az v 2027? Ale to uz asi bude zen6 na trhu .... to uz nerozdrtia AMD 2-nasobkom multiT vykonu (ako v case AMD Stavebnych Strojov), to uz by bola iba plichta.

TAKZE kde je ten technologicky lider? pytam sa. lebo cele liderstvo intelu posledne roky spociva v tom, ze ma o 10% vyssi 1T vykon a z nejakych mne zahadnych pricin vacsie portfolio notebookov. Plus samozrejme zotrvacnostou majoritny podiel na x86 trhu. A tam je koniec. Tam konci cele liderstvo Intelu. Vo vsetkych ostatnych technologickych veciach (jednotlive pamametre, pomery parametrov) neni Intel lider.
Aj aj tych +10% 1T vykonu nemal Intel za posledne roky vzdy, boli chvilky ked to bola plichta. Plus uvedomil som si ze vacsi podiel v NBT zrejme aspon trocha ci nepriamo suvisi s trhovym podielom (celkovo aj cez rozne segmentacie trhu). V tom je AMD x-nasobne horsie ako Intel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podíl v noteboocích je daný hlavně schopností si s výrobci vyjednat dodávky procesorů. Což je možné že AMD zase tolik nedělá protože radši ten křemík prodají jako server CPU kde jim zákazníci trhají ruce a jsou tam násobné marže.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsou známé dřívější problémy dodávek AMD procesorů. Výrobce udělá nějaký model, dostane pár tisíc/desítek tisíc čipů, vyrobí první várku, prodá a pak má hromadu naštvaných zákazníků, kteří by to chtěli, ale výrobce jim to nemůže dodat protože AMD nedodá čip. Takže zákazníkům musí stejně nabídnou Intel alternativu, tak proč se s AMD vůbec obtěžovat...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protože, když se nebude obtěžovat on, tak o to víc procesorů dostane konkurence.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je problém toho výrobce procesorů, ne výrobce počítače. On neprodává procesory ale počítače, počítač bez procesoru nefunguje a nefunkční počítač od něj nikdo nekoupí, tak tam prostě dá procesor který má k dispozici v dostatečném množství.

Když si uděláš ekonomický plán třeba na 100 tisíc prodaných kusů nějakého modelu a dodavatel ti dodá součástky jen na polovinu a ještě se to táhne jak smrad, ekonomicky to nevyjde, tudíž nemá smysl takový model dělat. Nebudeš spoléhat na dodavatele, který ti není schopný dodávat požadované množství, zvolíš toho, kdo to zvládne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Také je důležité aby to chtěli i zákazníci a když koukneme na nejprodávanější laptopy tak prostě jasně vidíš že AMD nikdo moc nekupuje.

Například v Alze, top 10 modelů (dva barevné modely M1 MBA počítám jako jeden model):
7x Intel, 2x Apple, 1x AMD. AMD ve stroji za 40, Intel v kategorii 8-50 tisíc, samozřejmě vede Macbook Air s M1 v ceně 23,5 a 4. v řadě je Air s M2 za 32 tisíc.

Nebo CZC v top 10 (počítám za jeden model modelovou řadu, ne rozdíl v konfiguraci) a vidím: 7x Intel, 2x AMD, 1x Apple...

Ono to odpovídá tržnímu podílu AMD a podílů desktop vs laptop. V desktopech má AMD někde kolem 70%, a pokud má 20-30% v laptopech kterých se prodává 3-4x více než desktopů... tak to odpovídá tomu že Intel bere bězmála 3/4 trhu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zakaznici by u chteli fabulatore, ale setrvacnost OEM a korporatni sfera to nedovoli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel nema vyrobni procesy, Intel nema architekturu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S tím počítáním Intelovských generací je to všelijaké. Současné počítaní totiž začíná od pojmenování "Core ix xxx" na architektuře Nehalem (2008), nicméně ještě před ní je (dle wiki, počítáno od 8086) dalších 13.-14. generací produktů (15 architektur). Takže ta nadcházející 14. je vlastně generací nejméně 27.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky mě to zarazilo a přeložil jsem si to jako 14. generaci Core procesorů.
Nicméně, pak si můžeme říkat, jestli nezačínat třeba i dřív, než je x86 ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Před x86 (8086 a 8088) byly 8080, 8008 a 4004 (vůbec první microprocesr).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Raptor Lake Ultra, tak to znie krutoprísne. Marketing má teda Intel vyriešený. Teraz už len nejaké druhoradé drobnosti ako výkon, spotreba, kompatibilita a pod.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ultra Raptor Lake - Ultra Raptor zní jako něco, co by mohlo být v nových Jurských Parcích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, jestli zrovna v Jurskych, ale v mestskych jako sekacka urcite.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel něco v posledních 10 letech stihl ?
Mimochodem, pamatujete......
https://diit.cz/clanek/intel-meni-strategii-pred-dosazenim-cileneho-vyko...
XD XD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.