Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RAW editor Darktable 1.4 přináší podporu Lua skriptování i WebP

Jo, Darktable nemá mezi nástroji zdarma konkurenci a i těm placenejcm dost šlape na paty.

Asi jedinej software kterej není pro Windows a uživatelé Windows mohou závidět :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro takové případy stačí naistalovat nějaké distro linuxu do virtuálky a je po závidění ne? :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No da si tam Lightroom nebo C1 a jede ;-))

Dark table ujde, na mnoho veci mi prijde lepsi ufraw+gimp ... ale tak na mnoho snimku to jde, pouzivam devel verzi, takze uz tam mam tyhle feature dlouho.

Chybi mi tam RGB krivky, ty v LABu nejsou dobre na vse, nebo se s tim dela mnoho veci blbe.

Ale chyby opravuji, jsem uz neco na devel konferenci resil a nakonec jsme to opravili ;-))

Ale je to nadejny SW, kdyz byla 1 alfa tak to skoro neslo pouzivat a ted uz to jde, takze treba za par let to bude pecka ;-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Po pravdě, při dnešních cenách i jako amatér pořizuju Lightroom a Darktable je mi jedno, i kdyby byl stejně dobrej, což dost pochybuju, i když nemám to podloženo, přiznávám :)
Přece jen, zrovna tohle je oblast, kde chci mít dlouhodobě zajištěnou kontinuitu, kompatibilitu a pokrok...
Ale určitě chvályhodný projekt, to jo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A tak to zase ne, linux je mnohem rychlejsi a cena nikdy neni konecna, clovek koupi novy fotak a musi upgradovat ... i kdyz treba kazdy vi, ze nikon format se nemeni, je to totiz ve skutecnosti TIFF ... takze i stary program otevrel NEF z nejnovejcih fotaku a to i tehdy, kdyz byl 14bit ... a otevrel jej presne tak, jak jej vidi fotak, tedy aplikuji i garevny profil ... uzasne ;-)) ... ale Adobe tohle neumi, muzi se koupit nova verze ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je rychlejší, tak to bude možná tím, že ty algoritmy nejsou tak dobré, pamatuju že lightroom byl ve verzi 3 ještě taky bleskový ;) Ale furt je to rychlejší než co si pamatuju rawtherapee.
Nevím, jestli tohle nejde obejít DNG converterem zdarma, každopádně já novou zrcadlovku nekupuju zas tak často a to už si pořídím i upgrade na lightroom s novýma funkcema, které chci tak jako tak :) A mám zaručeno, že ta nová verze je ;) staré katalogy pořád fungují, dokonce fotky pořád vypadají jako dřív (jsou zachovány i starší verze enginu)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

NEF neni v zadnem pripade TIF, pouze je na nem zalozen. Obsahuje nahled v TIFu, JPG v plnem rozliseni a RAW data. Zadny stary program neotevre novejsi NEF, ktery nepodporuje.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

jasne ... darktable podporuje rawy pres libgphoto a ten stale neumi x-trans od fuji ...
takze stale vesele prohanim zonera pod wine a spokojenost ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Leden uz je zaver letosniho roku , ci co?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě na nové verzi zaujalo skriptování přes Lua.
To je moc pěkný embedded jazyk, nakonec je i v Lightroomu.
Divím se, že to ještě nestrčili do Zoner PhotoStudia, když jinak Zoner zapracovává každou novinku, třeba GPGPU měl jako jeden z prvních.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

IMHO se Zoner snaží udržet svůj program pokud možno jednoduše obsluhovatelný, ve verzi 16 dokonce pár míň užívaných věcí vynechal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Každý větší soft dneska podlehl takovému tomu "hračičkování" - neustálé změny interface, často zcela neergonomické - popírající všechny zkušenosti s GUI. Třeba Metro :-)

Tak i v tom Zoneru je ve verzi 16 mnoho věcí jinak. Proto mám pořád 15ku, verze 16 se mi zdálo nepřináší nic. A plno UI věcí je tam změněno.
Je to hlubší otázka - jak dělat UI. S každou novou fcí je to složitější. Mít více verzí UI ? Pro znalé a neznalé ? Pro chytré a pro blbé, pro mladé a pro staré, pro vidoucí a pro poloslepé ? Konfigurovatelné ? Skriptovatelné ? Skinovatelné ? Definované v XML nebo YAML, spolu s nějakým pomocným programem pro skládání interface dohromady, bez nutného studia nějakého obsáhlého manuálu ?

Jabkáči na masoxu mají věci jednoduché, jak se to líbilo Jobsovi, žádnou volnost. A používat to může každý. Není to i na bolavou nohu.
Naproti tomu třeba do ACDC stačilo blbě ťuknout nebo potáhnout myší nějaké okno, konfigurovatelný interface se zcela rozvrátil a bez znalosti kouzelného stisku CTRL-Fn-Fň-F123 to normální user už dohromady nikdy nedal. Stejně je na tom plno jiných softů - CorelDraw, Unity v Ubuntu (i když pravda tam je to skryté do konfigurační aplikace), ...

Ale přidat do Zoner PhotoStudia podporu skriptování by bylo dost užitečné. A má to i přímý konkurent Adobe Lightroom. Jelikož Zoner používá mnoho open source věcí, nevidím důvod, proč by tam nemohli přibastlit třeba tu Lua. Případně udělat obecný interface pro skriptové jazyky, jako to má GIMP a plno jiných softů.
A mohli by udělat i nějakou jednodušší verzi, pro neprofíky a starší lidi, co blbě vidí - rozdělit interface na jednoduchou a plnou verzi.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

GUI ZPS 16 je na dobré cestě: sjednotit ovládání všeho. Nemít jednou nástroje vlevo, jednou vpravo, jednou nikde. Mně se s ním dělá o mnoho líp, než s předchozími verzemi. Asi proto, že jsem zvyklý i na Corel Aftershot Pro, který má nemlich tu samou koncepci ovládání.
Jednodušší verzi pro BFU v Zoneru mají: ZPS Home. A jednu ještě jednodušší, ale jen in English: ZPS Free.

S tím rozesíráním prostředí na škrtnutí myši jsem válčil u Bibble 4.x. To byl mor. V pětce se to uklidnilo a Aftershot je O.K.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Počkám na ZPS 17 - logičtější srovnání fcí není pro mě dostatečný důvod na upgrade (15->16).
Snad tam někdy bude ten skripting - zatím dávkové úpravy dělám jinak.

Je fakt, že dávka tam určitým způsobem jde, pro polo-interaktivní použití je to udělané velmi chytře. Ale když do toho ani nechci klepat po každém snímku ...
(a nechci to zrovna dělat celé textově nějak jinak přes utils typu ImageMagic atd. svázané čímkoliv) ...
... a nejsem na masoxu s tím jejich AppleScriptem ...

Také to jde:
Plně graficky přes ZPS 15 (nebo cokoliv jiného) a skriptama např. v Ruby - metodami z téhle knihy:
http://pragprog.com/book/idgtr/scripted-gui-testing-with-ruby

Je na to také moc pěkný open-softík http://www.sikuli.org/, to je zcela univerzální bez ohledu na program - lze tak skriptovat externě všechno s GUI.

A to oblíbeným skriptovým jazykem, pokud máte rádi Python :-)

Ale přes Sikuli API to jde ve všem, třeba v Java, Ruby, PHP, Tcl, ...

Dokonce to jde dělat tak, že se pustí nahrávání, pak se provede vzorová akce, ukončí nahrávání a daný skript se pak dopíše, přidá se cyklus přes všechny připravené fotky atd.
Pak se to jen pustí a zbývá to pozorovat, jak to GUI rychle sviští :-)

Jabkáči to mají snadné přes ten AppleScript, ale tyhle metody to více než nahradí.

Na winech kromě toho existuje pár těch keyboard/mouse macro softů, co to umí tak nějak taky, ale většinou stojí peníze, mají omezené možnosti v interním skriptu atd.

Možná je to nakonec lepší, než mít v každém programu jiný a jinak divný skriptový jazyk - jednou Scheme, pak Lua, pak VBScript (br) nebo VBA (brrr), pak PowerShell2/3 atd.
A hrabat se v API manuálech, jak se ta která ptákovina z nabídek jmenuje.

Takže v zásadě ta nepřítomnost skriptování v ZPS nebo čemkoliv jiném ani nevadí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A když už to sem píšu, tak klasika na woknech je http://www.autohotkey.com/.
Tím to GUI skriptování omezeně jde také.

Nicméně to šikovné Sikuli má tu výhodu, že to běží multiplatformě (linux, wokna, masox, určitě i na xBSD) a jde to snadno integrovat do jiných věcí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na takové věci mi zatím vždycky stačil nějaký hromadný filtr, všechno se jednoduše nakliká, proč se učit nějaký další jazyk...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, že v ZPS jsou ty hromadné filtry udělané moc dobře, tak skriptový jazyk není až tak potřeba. V jiných softech to není, jediná možnost je skript.

Ohledně učení se dalšímu jazyku - třeba ten Lua je velmi jednoduchý (pokud se nezabředne hlouběji do meta... věcí, pak v tom jde psát i složitě).
Počítám, že když to má dneska Lightroom (a Darktable), časem to bude v ZPS také.

Když se dělá něco velmi opakovaného, cesta nejmenšího odporu obvykle vede přes příkazový řádek, nějaký CLI obrazový balík typu ImageMagic, etc., utils sdrátované dohromady oblíbeným skriptovým jazykem, klidně i s připsáním jednoduchého GUI.

Mám tak udělané prvotní zpracování fotek - samo to nažere fotky z foťáků nebo karet, převede RAWy i s odšuměním, doostřením, DR (podle použité citlivosti, foťáku, ...), uloží na síťový disk - pak to prohlédnu kvůli promazání blbých fotek - na to mi ta automatika stačí. Teprve potom, když se záběr povede, s tím dělám něco ručně přes ZPS. Docela to šetří čas.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takže většinu svých fotek v důsledku ani nemusíte vidět? Bomba! :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych chtěl být stejně vtipný, mohl bych napsat, že Vy pro změnu při psaní nemusíte myslet; nebo že máte problém s funkční gramotností. protože nic o tom, že většinu svých fotek nemusím vidět jsem nepsal. :-)

Používám skripty na prvotní úpravy, před promazáním. Fotím většinou do RAWu, používám často bracketing, případně fotím pohyb přes série. Jelikož dnešní DSLR dělá celkem dost sn./s, často se stává, že třeba z 500 fotek vyberu po té první automatické konverzi jen 50-100, zbytek je odpad, kterým se dál nezabývám. A těch 500 nasekám klidně za hodinovou akci.

Automatická konverze přes skripty, s nastavenými parametry podle tabulek - pro každý foťák a ISO jiné odšumění, doostření, oprava optických vad podle typu objektivu. Jak to postupně dolaďuji - přidávám další úpravy a kritéria, dnes už nemusím na 90% fotek sahat ručně až do RAWu, stačí doladit maličkosti, výřez a podobně.

To mi dá více času na skutečně povedené fotky, a nemusím se zabývat rutinou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, a díky za upozornění na to ZPS Home, to mě uniklo.

Potřebuji něco jednoduchého pro otce, který je již přisleplý a jak je tam více věcí, musí to hledat s lupou; případně pro přítelkyni, která je poněkud při... ale zato vidí dobře :-)

Asi by ten Zoner šel nějak přemoci (pohrabat se v tom v debuggeru) - pokud je ten interface dělaný nějak deklarativně (ala WPF XAML, ...), asi by to nějak šlo proházet, sem tam zvětšit font nebo nějakou nabídku vynechat.
Třeba u MS vopičího softu jde přes VBA udělat z Word, Excel, ... úplně jiná aplikace, celkem snadno.

Ale proč se s tím ... pokud to je už hotové.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.