Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Razer představil mechanické snímače navržené pro hraní

Americký Razer je, zdá se, na ústupu slávy. Nesmysly jako nutnost připojovat se do cloudu kvůli použití herních periferií ale nejsou ten největší kalibr hraničící s překrucováním pravdy.

Ale vezměme to popořadě. Nejdříve si povězme, co že to vlastně Razer představil. Jde (pro vše následující platí: dle jeho slov) o nový typ mechanických snímačů pro klávesnice, který byl speciálně navržen pro herní využití. Razer se ohání tím, že dosud používané mechanické spínače byly původně navrženy pro psaní textů nikoli hraní her. A na to se právě oni zaměřili, takže jejich nové snímače mají rychlejší reakční dobu a jsou lepší pro déle stisknuté cykly, kterými se hraní, narozdíl od psaní, vyznačuje.

No a teď tedy korektně: v zásadě se, pokud pomineme obyčejné membránové klávesnice, dají rozdělit mechanické spínače na dva typy: takový, který dává co nejlepší hmatovou odezvu, tedy nejlépe hmatově říkající uživateli “byl jsem stisknut“, resp. „byl jsem odtisknut“. A takový, který toto příliš nerozlišuje a naopak se zaměřuje na to, aby bylo pro člověka příjemné mít klávesy dlouhodobě stisknuté.

První ty, to jsou klasické spínače z klávesnic typu IBM Model M, případně typy spínačů jako Cherry MX Blue. Ten druhý ty, který nyní Razer představil jako svou vlastní novinku, inu, to je třeba již dlouho dostupný spínač Cherry MX Red, který je srdcem mnoha a mnoha klávesnic, včetně nejnovějšího modelu Func KB-460, který aktuálně testuji.

Razer uvádí, že oproti obvyklé výšce zdvihu, resp. zatlačení spínače, po kterém je indikováno sepnutí klávesy, na hodnotě 2,2 mm, oni zvolili kratší dráhu 1,9 mm. Odtud plyne rychlejší sepnutí, tedy rychlejší reakce klávesnice na hráčův požadavek. Také uvádí životnost 60 miliónů stisků, ale přiznejme si, že oproti 50 miliónům u originálních spínačů Cherry MX je to těžko ověřitelný údaj. Spíše bych řekl marketingový.

Zkrátka a dobře, podívejte se sami na video a nemůžete dospět k jinému závěru než já: nové spínače Razer jsou jen převlečené, přeznačené, případně kosmeticky upravené spínače Cherry MX a je drzost, že je Razer vydává za svůj vlastní vynález. Tento text píši právě na Func KB-460 se spínači Cherry MX Red.

Jakékoli řeči o precizní výrobě, výdrži, skvělosti a úžasnosti nových spínačů či extenzivním testování profesionálními hráči jsou jen snůškou marketingových řečí, které 100% platí i o originálních spínačích Cherry MX.

„While Razer scientists and engineers designed the new Razer Mechanical Switch from ground up, mass production was done by a third party manufacturer.“

Netvrdím, že nedošlo k nějakým drobným modifikacím, nicméně to vypadá takto: Nové spínače jsou dvojího typu. Razer Green jsou s hmatovou odezvou a klikacím zvukem a vyžadují 50g tlaku pro sepnutí. To jsou parametry spínačů Cherry MX Blue. Razer Orange jsou spínače s hmatovou odezvou, ale tišším chodem, které vyžadují tlak 45g pro sepnutí. To jsou parametry Cherry MX Brown (tiché, hmatová odezva, 55g) v kombinaci s Red (tiché, lineární průběh sepnutí, 45g).

I vzhledově vypadají spínače téměř shodně s Cherry MX. Ale kdo ví, možná se mýlím, možná v Razeru opravdu sami vyvinuli něco, co se Cherry MX jen podobá … a společnosti Cherry to vůbec nevadí a nehodlá je žalovat. Co lze považovat za možné, je to, že Razer má nějakou exkluzivní dohodu a s Cherry vyvinuli onu novou variantu s tichým chodem a hmatovou odezvou a přítlakem jen 45 gramů. Vyberte si sami, kde je spíš pravda.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Razer představil mechanické snímače navržené pro hraní

Neděle, 9 Březen 2014 - 13:51 | logout | Nejen PP06. Mám jednu u Consulu 2717 "...
Sobota, 8 Březen 2014 - 20:30 | WIFT | Mám takový nejistý dojem, že takovou klávesnici...
Pátek, 7 Březen 2014 - 21:42 | JVc | Jo pp06 me prvni PC. To byl stroj. Diky za...
Pátek, 7 Březen 2014 - 20:30 | Duri | ta klavesnica co som popisoval nakonec pochadzala...
Pátek, 7 Březen 2014 - 20:25 | Duri | ano, klavesy mali v sebe magnet
Pátek, 7 Březen 2014 - 20:24 | Tryas | Internetovými diskusiami sa šíri presvedčenie, že...
Pátek, 7 Březen 2014 - 19:59 | Begy | neměří hallův snímač spíš magnetické pole?
Pátek, 7 Březen 2014 - 18:57 | Duri | Kedysi Tesla vyrabala klavesnicu ktora mala...

Zobrazit diskusi