Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Reakce ATI na HDCP kauzu

HDCP značka přes DVI konektor
Před pár dny jsme vám přinesli poměrně obsáhlý článek, monitorující stav na poli výrobců grafických karet z hlediska implementace HDCP ochran, potřebných pro přehrávání chráněných HD filmů ve Windows Vista přes digitální výstupy. Tehdy jsme si řekli, že vinu za neblahý stav nese kromě obrovských zástupů všech možných výrobců i kanadská ATI, která sama také karty vyrábí. Tato záležitost samozřejmě obletěla celý svět a tak se k ní ATI rozhodla vyjádřit ústy Johna Swinimera, Senior PR manažera...

Dle něj „hrátky“ s parametrem o HDCP podpoře na kartách poukázaly jen na nekonzistenci informací na webu ati.com, kde ATI zjednala/zjednává nyní nápravu. Čipy z řady X1900 pak samozřejmě nesou vše potřebné pro HDCP. ATI se svými partnery (výrobci karet) pak přinese na trh karty s plnou implementací HDCP ve chvíli, kdy to bude trh a zákazník potřebovat a kdy bude připraven pro celou věc i zbytek řetězce (výrobci monitorů, operační systém, softwarové přehrávače).

No nevím jak pro vás, ale pro mě osobně je toto až příliš silná káva. Možností, co vlastně Johnovo prohlášení znamená, je povícero. Zaprvé tak možná John v podstatě naznačil, že ATI opravdu úmyslně neimplementuje HDCP na své karty (pozor, nebavíme se nyní o GPU ale o kartě jako celku), důvody již protentokrát nechme stranou, rozebírali jsme je před pár dny. Dokonce se, promiňte mi ten výraz, „nestydí“ tuto informaci prezentovat světu jako zářivě logickou. Mě osobně jako zákazníka ale ani omylem NEBUDE za půl roku (až budu mít doma zbytek „koleček v soustrojí“ jako HDCP monitor, Vistu a softwarový přehrávač videí) zajímat, že mi prostě legálně koupený HD film běží v legální Vistě na 23palcovém HDCP LCD monitoru jen v 960×540 jenom proto, že se ATI chovala tak „vizionářsky“ a prostě mi na kartu neosadila vše potřebné. V tu chvíli budu patrně něco více než jen „mírně znepokojen“.

Závěr z tohoto toku myšlenek tak vlastně může být následující: ATI vám tím říká, že pokud vás zajímá přehrávání filmů z HD DVD a Blu-ray medií ve Windows Vista, tak si do příchodu Visty na trh prostě nekupujte jejich grafiku, protože na ní HDCP nenaleznete. Ještě si dovolme malé rýpnutí. John mezi svými argumenty uvádí i připravenost vhodného softwarového přehrávače. My však víme, že ve Vistě budou všechny externí přehrávače videí jen „dálkově obsluhovat“ interní kernelovou aplikaci, běžící již v šifrovaném prostředí. Microsoft pak samozřejmě ve Vistě přinese i nějaký ten Windows Media Player (tj. z hlediska chráněných videí „dálkový ovladač“), takže by vše mělo být připraveno z hlediska softwarového přehrávače automaticky s příchodem Visty na trh, pokud tedy pomineme Windows bez mediálního přehrávače, nutný to ústupek Evropské unii. Nicméně John je přeci jen člověk z oddělení Public Relations, nikoliv inženýr z Research & Development, takže mu tuto nepřesnost promiňme.

Ale abychom nebyli zaslepení, řekněme si, že na druhou stranu tak ATI může říkat pomocí „PR hantýrky“ jen to, že jsou si celé věci vědomi a urychleně s tím budou něco dělat, nicméně mají vyrobeny nějaké karty, ty leží na pultech obchodů a ve skladech a s těmi už nic nenadělají. Plnou implementaci HDCP rozjedou hned jak to půjde a aspoň jasně uklidňují zákazníky faktem, že do příchodu Visty a do doby, než si koupí HDCP monitor, je tato debata bezpředmětná. Ale i tak je poměrně zvláštní, že doteď s tím ATI neměla potřebu nic dělat. Inu, co oči nevidí, srdce nebolí.

Ať je to jak chce, nutno ATI přiznat ke cti, že se o tomto problému nebojí bavit na veřejnosti, byť Johnovo vyjádření mě osobně příliš nenadchlo. Nutno říci, že její podíl viny není nijak fatální, zejména s ohledem na fakt, že ona sama je pouze jedním z mnoha desítek středních a velkých výrobců grafických karet, kam musíme zahrnout i grafiky s čipy od nVidie. Toto totiž není problém výrobců GPU, ale jen a pouze výrobců grafických karet a týká se grafik s GPU od nVidie stejně jako těch s GPU od ATI.

Na druhou stranu stále kroutíme hlavou (a nedaří se nám přestat) nad logikou všech těchto výrobců grafik, kteří dosud HDCP neimplementují. Oni jakoby snad opravdu nepočítali s tím, že lidé budou chtít za rok na svých GeForce 7800 a Radeonech X1800 přehrávat HD filmy, když jejich karty papírově umí jak H.264 akceleraci, tak DVI výstup do 1920×1080. Jinými slovy: pokud chcete letos udělat upgrade grafiky a jedním z vašich důvodů budou HD filmy, nekupujte si grafiku nyní a počkejte až do doby, kdy budete mít stoprocentní jistotu, že plně implementuje HDCP (což dle Johna znamená u ATI někdy v době příchodu Visty, u jiných výrobců můžeme zatím jen hádat).

Sami za sebe tak můžeme doufat, že „medializace HDCP kauzy“ přispěje k co nejrychlejšímu nasazení plné implementace HDCP na grafiky.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Reakce ATI na HDCP kauzu

Pondělí, 27 Únor 2006 - 15:24 | Anonym | jezis to sou blaboly, jestli budes mit Visty - za...
Pátek, 24 Únor 2006 - 06:06 | Anonym | Xspy: heh, audio vidím naopak - v kině, když...
Pátek, 24 Únor 2006 - 02:32 | Anonym | Dlouho jsem nechápal , k čemu HD video .. a pak...
Čtvrtek, 23 Únor 2006 - 21:26 | HEC | >Macros - nevím co to meleš o LCD TV za...
Čtvrtek, 23 Únor 2006 - 20:01 | Slavomir | JirkaF: Ja som chcel len tolko, ze nielen...
Čtvrtek, 23 Únor 2006 - 17:56 | Anonym | pao: no, to už jsou poněkud divoké konstrukce,...
Čtvrtek, 23 Únor 2006 - 16:47 | Anonym | ::: ViktorN > Ale tak to snad ani ne......
Čtvrtek, 23 Únor 2006 - 15:34 | Muki | Ze by bolo uz HDCP prelomene? http://apache....
Čtvrtek, 23 Únor 2006 - 14:38 | Anonym | Slavomir : Možná že se licence neplatí dokud to...
Čtvrtek, 23 Únor 2006 - 13:46 | Slavomir | Mozno to uz niekto spomenul, ale ten cip HDCP...

Zobrazit diskusi