Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: ADATA LEGEND 840 1TB PCIe NVMe Gen4 SSD - aneb Innogrit bez DRAM cache

Společnost ADATA si připravila hromádku různých Gen4 SSD, dnes se podíváme na zajímavý model bez DRAM cache.

Tradičně používám AS SSD Benchmark, který umí slušně potrápit všechna SSD, testuji pouze s 10GB bloky.

ADATA LEGEND 840 1TB si v AS SSD benchmarku vede relativně slušně vzhledem k tomu, že nemá DRAM cache. Překvapil mně hlavně velmi dobrý výkon v testu zápisu.

graph-54
graph-55
graph-56
graph-57

Mimo standardního testu přidávám i zabudovaný Copy Benchmark, který simuluje kopírování ISO souboru, instalaci programu a herních dat. V této sadě testů jsou opět výsledky opět lehce podivníé, ADATA LEGEND 840 1TB podává nejlepší výkon v prvním testu, v ostatních ale značně propadá. Benchmark jsem zkusil několikrát, ale výkon byl velmi podobný.

graph-58
graph-59
graph-60

 

AJA System Test, jedná se o podobný testovací nástroj výkonu úložiště jako Blackmagic Disk Test. Nicméně AJA umožňuje konfigurovat velikost testovaných dat a zvolený video kodek.

10bit YUV a velikost souboru nastavuji na maximální možnou velikost, tedy 64GB. Na částečně zaplněných SSD je vysoká šance, že se značně zmenší SLC cache, pokud je k dispozici. Výsledky uvádím v MB/s, jedná se o zápis testovacího video souboru a jeho následné čtení. AJA System Test ukazuje i výkon ve formě FPS, tedy s jakou snímkovou frekvencí zvládá SSD testovací data zapisovat a číst. Poslední zajímavá informace je malý graf, který lze zvětšit. Ten ukazuje průběh zápisu testovacího souboru, červená čára ukazuje reálnou rychlost testovaného SSD.

V AJA benchmarku dopadá ADATA LEGEND 840 1TB relativně slušně, na Samsung 980 PRO nemám ale na SSD bez DRAM cache si vede překvapivě dobře a s celkem slušnou rychlostí zápisu.

graph-40
graph-41
graph-42
graph-43

Testuji i to, jak se zahřeje řadič SSD a jeho NAND paměti, aktuálně se spoléhám na senzory co má samotné SSD, takže výsledky berte s jistou dávkou soli. U některých SSD nemusí být navíc jasné, zda zobrazují teplotu řadiče nebo NAND. Některá SSD mají pouze jeden senzor, který by měl odpovídat teplotě řadiče. Testuji tak, že nechávám běžet benchmark dokolečka po dobu třiceti minut, zapíše se tedy 64GB dat, data se přečtou, smažou a zapíšou znovu.

Na testovaném ADATA LEGEND 840 1TB SSD jsem měl nalepený chladič od výrobce a navíc bylo SSD ofukováno ventilátorem čipsetu. Teplota v zátěži je tak relativně nízká a nedocházelo ke zpomalování bez přehřívání. Nicméně pokud toto SSD budete provozovat bez přiloženého chladiče na nějaké desce, která nemá navíc vlastní chlazení pro M.2 SSD, počítejte s throttlingem v nějaké větší zátěži.

graph-44
Tagy: 

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: ADATA LEGEND 840 1TB PCIe NVMe Gen4 SSD - aneb Innogrit bez DRAM cache

Úterý, 28 Červen 2022 - 10:05 | Karáš Svorka | Vodou chladit takhle samotné M.2 SSD mi přijde...
Úterý, 28 Červen 2022 - 08:01 | Bartt | Throtlovani bych se nebal. Tady manas zkousel...

Zobrazit diskusi