Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: ADATA XPG Spectrix S40G 512GB

Daji se ty LED nejak vypnout? Vim, ze jsou nalepene na chladici, takze by disk jako takovy nemely nijak ohrivat, ale jen by me to zajimalo. Jestli treba nespadne teplota o dva stupne a rychlosti se jeste kousicek neposunou. Vzdycky kdyz vidim SSD s LED tak si vzpomenu na:

https://www.youtube.com/watch?v=vnST5rA64Oc&t=525s&ab_channel=JayzTwoCents

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, zapomněl jsem to v článku zmínit. Ty LEDky se dají řídit skrze různé RGB softíky výrobců desek, oficiálně to podporuje ASUS AURA Sync, Gigabyte RGB Fusion, MSI Mystic Light a ASRock Polychrome. Jinak ty LEDky podle mě budou v SMD provedení přímo na PCB a ne na kabelu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Netusis jak to komunikuje? Zda je to pres SMB port v M2, nebo je tam nejaka odbocka az z PCIe radice?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netuším :( Ještě mě napadá, že by to mohlo jít přes I2C, ale opravdu nevím. A zastoupení to taky neví, už jsem se na to ptal v souvislosti s RGB RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u ram je SPD, coz je taky i2c - a slo by to v linuxu zjistit pres i2c detect - kdyz objevite na dane vetvi vice cipu nez jen spd (rom+teplomer)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za tip, zkusím se na to někdy podívat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc jsou v clanku vysledky testu kopirovani 700GB+ kdyz se to testovaneho disku netyka? Je to tam zcela zbytecne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protoze autor ma jednu template na SSD testy a ani se nesnazi skryt, ze se da stejny napad prodat dvakrat (© Terry Pratchett)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jsem to z tohoto článku vyhodit. Upraveno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Než tohle, tak je podle mě daleko lepší koupě ADATA XPG GAMMIX S11 Pro - dá se sehnat levněji, má o něco vyšší výkon, skutečnou DRAM cache místo té komedie a nebliká to jak matějská pouť... sám jsem začátkem roku kupoval jeden kus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No hlavně že to má kolotočářský efekty. Pro srovnání: lowendovej Šamšula 870 EVO 500GB má 300TBW a 512MB cache. Nějak nevím, bez ohledu na omezené rychlosti/iops u SATA modelu, co by mu mělo scházet. Dají se na něj hrnout desítky GB dat na jeden zátah bez propadu rychlosti zápisu - ale vlastně nemám jak ověřit, jestli by zápis jel naplno, zdrojová úložiště s daty jsou prostě pomalejší než toto SATA SSD. Ano, nesvítí LEDkama, ale třeba i proto je o cca 100Kč levnější, než tahle pouťová atrakce od ADATA. Proč by si někdo kupoval ADATA s okleštěnou DRAM cache?

Btw Karáši, LEDky bych dával automaticky do záporů, protože nějaké tepelné vyzařování z nich leze. A v principu je LED nasvícení komponent, které si zákazník u daného produktu prostě musí koupit, stejná prasárna jako bundlování Wokenic k notebookům bez možnost jej bezbolestně koupit levněji bez toho OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono LED podsvícení je takové sporadické, z pohledu zařazení. Samozřejmě, můžeme debatovat nad smyslem kolotočů, ale pokud jdeme čistě po technické stránce, tak jsou tu v podstatě dvě nepříjemnosti, co to může tvořit.
1) Bordel z PWMky, kterou se řídí jas
2) Ztrátové teplo na diodě samotné

Začnu druhým bodem. Každá LED má nějaké svoje napětí, které si udržuje. Pokud si řekneme, že modrá LED má nějakých 2,5V, tak při obligátních 20mA nám to udělá 50mW ztrátového tepla. Ta LED samozřejmě není osamocena a obvykle se nesvítí jen jednou LED v pouzdru jedné LED, ale obvykle máme tři a mícháme barvičky (červená a zelená mají menší napětí, tedy i příkon, ale řekněme, že obojí dohromady bude žrát jako jedna modrá, čili LED hypoteticky může mít 100mW příkon, to se ale obávám neuchladí odvodem do plošek DPS). Toto bude tedy velmi proměnlivé a nelze tedy nějak rozumně učit, co to generovat bude. Řekněme ale, že bílé světlo emitované 6 LED by těch 0,5W mohlo vygenerovat.

Druhá vlastnost co se pojí s barevným podsvitem, je jeho regulace. Nedělá se to lineárním zdrojem, ale PWMkou. Ta obvykle frčí na nějakých nižších kHz, regulujeme střídu pulzů. Sice jsou to kHz, ale obdélníky, takže to má nějaké harmonické složky, protože do obdelníku se těch sinusovek vleze sakra hodně :) No a ty napěťové úrovně v logicke dneska nejsou vysoké, takže je tu jistá nenulová šance, že ten bordel co leze do těch LED může ovlivnit chybovost přenosu dat. Sice to nejsou velké proudy, ale je to roztahané po obvodu DPS, navíc si nejsem jist, jestli náhodou OnFi nefrčí na 1V8, potom by amplituda toho bordelu byla vyšší jak logiky disku samotného.

Čili pokud by řekněme teplotní vyzařování dlouhé M.2 kartičky bylo 1W a více, považoval bych to za negativum, stejně jako kdyby regulace LED mohla ovlivnit kvalitu/chybovost přenosu dat. Pokud to jenom svítí a dá se to vypnout - jako negativum bych to nepovažoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud to jenom svítí a dá se to vypnout - jako negativum bych to nepovažoval."

Pořád to ale budeš mít ve výrobních nákladech -> prodejní ceně. Přijde mi jako totální pí*ovina připlácet si za něco, co bude po celou životnost produktu vypnuté. Obecně ale nasvětlování obsahu PC skříní považuji za narcistickou hovadinu, zhruba podobně jako veškerou "kosmetiku pro automobily" nebo půlmetrový akrylový nehty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A přesně proto takový produkty nekupuju. Problém nastane, až se tohohle prasečího trendu chytnou všichni a nebude na výběr :-(. Třeba Lenovo Legion 5 Pro je úžasnej notebook, ve svý kategorii jsem nenašel lepší. Ale má prostě cirkusácké podsvícení klávesnice a jediné smysluplné, které jde nastavit, je trvalá "bílá s nádechem modré". Beztak mám ale to podsvícení pořád vypnuté. A i když to na notebooku za 38 tisíc udělá, když to hodně přeženu, blbou pětistovku, furt je to něco, to bych tam rád neviděl. Ale - jak říkají svědkové Covidovy - „pozitiva převažují nad negativy“, tak jsem ho koupil a čekám, jestli bude k mání ještě aspoň jeden, manželka by ho chtěla taky :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mi vysvětlovat nemusíš, sám mám nepodsvětlenou klávesnici, nepodsvětlenou kysnu, pouze myš cykluje barvama (mohu to vypnout, ale nakonec jsem si zvykl, že je fajn, aby něco lehce svítilo v místnosti, abych se po ránu o něco nezabil). Každopádně jsou lidé, co to prostě mají rádi, tak ať si to pro mě za mě koupí, ale nikdo mi to nesmí nuceně cpát a nesmí to zásadně prodražit produkt, což je to, na co ty narážíš.

Mohu tě uklidnit, že to produkt zásadně neprodražuje, protože to obvykle řídí levné a jednoduché MCU v hodnotě menší než stokoruny, samotné LED stojí prd prd nic a pak už je tam jen nutná bižu. U klávesnice je to horší, obzvlášť, pokud je to matice LED a každá je individuálně řízená (pravděpodobně nějakým multiplexem, jinak by to bylo moc drahé). Tam už to na té ceně opravdu něco udělat může.

A k té poslední větě co jsi napsal, myslím si, že se toho už jen tak nezbavíme, protože se kolem hraní na PC začaly točit nepěkné peníze, takže důvod nejít tomu naproti určitě nebude. Spousta hráčů se doslova rozteče pohledem na blikající myšku, ačkoli si za to výrobce něco přirazí a reálná složitost z pohledu SW/HW vývoje je na úrovni nuly. A jak jsem zmiňoval, u těch pamětí (jak DRAM, tak i flash) to může dělat dokonce neplechu, ale o tom "správně PC modder a hráč" nechce vůbec vědět nebo slyšet.

Jinak patřím mezi ty, co si dokonce rozdělali notebook a přepájeli všechny modré LED na něco rozumného (červenou/zelenou), protože to bylo protivný na to čučet, nebo to bylo dokonce i vysvícené, takže to neplnilo účel vůbec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych osobně dával LEDky do záporů. Není to vlastnost, která by byla nezbytná k chodu daného produktu nebo ho něčím z hlediska provozních vlastností vylepšovala nad odstatní produkty - je to tam jako píčovinka navíc a je to špatně, minimálně z toho Deep in IT hlediska určitě (klady ať si tomu dává třeba Živě nebo PCtuning, ale tady bych to fakt rád viděl mezi zápory).

Pomíjím fakt, že celé tohle SSDčko je jeden velký zápor ;-). (líbilo by se mi jedno ocenění mírnější než Deep in shit, klasicky něco jako Don't buy IT).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.