Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: AIO MSI Modern AM241P 11M

V dnešní recenzi se zaměříme na AIO řešení počítače firmy MSI. Je osazeno procesorem Intel Tiger Lake s integrovanou grafikou Intel Iris Xe a je zamýšleno především jako pracovní nástroj.

Kapitoly článků


MSI Modern vypadá jako normální monitor, pokud na něj budete koukat zepředu a nebudete mít tušení že se jedná o AIO, nepřijde Vám ničím zvláštní. Když ale mrknete na bok případně zadek, hned Vás to trkne. Na zadní straně monitoru je přilepen velký kryt, který schovává vnitřnosti celého PC včetně portů. Monitor sedí na bytelné noze, která je na výšku nastavitelná. Samozřejmostí je i možnost upravit sklon panelu.  Výrobce dodává kromě černé také bílou barevnou variantu.


Celé AIO tak důkladně na stole sedí, nic se nekymácí, nic nečouhá (až na kabel adaptéru), v tomto ohledu je vše v pořádku. Trošku mně mrzí, že i když je základní noha rozměrná a pevná, kloub na otočení do pivotu tady nenajdeme. Všechny kryty pěkně lícují, i při pohybu monitorem nahoru dolů je tento jistý a bez nepatřičných pazvuků. Zadní strana panelu je lesklá, vše ostatní je matné. Omak je tak na zadní straně patrný, jak to obvykle u lesklých věcí bývá. Blok, ve kterém jsou umístěna střeva AIO je odlit z lesklého plastu, ten je ale drážkovaný takže na něm otisk nezůstává.

Jednoznačně také vítám celkem tenký rámeček kolem LCD displeje, který má cca 2 milimetry. Součástí balení je i bezdrátová myš a klávesnice. Tento základní set nejspíš dříve či později většina vymění, nicméně fungovat se s tím bez problémů dá.
Obe části setu mají funkci jakéhosi vypínání, což je sice fajn kvůli výdrže baterií, u myši je to ale taky celkem otravné. Člověk se začte do jednoho, dvou odstavců někde na webu, a chce pohnout myší a ejhle, musí kliknout aby se probudila. Přesný časový úsek, kdy se myš vypne jsem neměřil, nicméně se zdá že "usíná" velmi rychle. 


Myš je vybavena tlačítky vpřed a zpět, lze ji úplně vypnout a kolečko při pohledu zepředu jemně prosvěcuje červenou barvou od senzoru. Obě zařízení jsou velmi lehká a nejsou stavěná na hrubší zacházení. Je ale třeba brát v potaz, že jsou v podstatě "zdarma". Stejně jako dodávaná full HD kamera.


Součástí je i jednoduchá, ale velmi účinná ochrana proti "očumování" z venku, pokud by se Vám někdo naboural do počitače. Praktické posouvátko, kterým čočku kamery zablokujete. Kabel je dostatečně dlouhý a kamera nese i pogumovaný stojánek, takže ji můžete umístit nejen na horní hranu monitoru. 


Levá zadní část je vybavena první sérii portů, najdeme zde konektory HDMI out a in, dvě USB 2.0 a konektor LANky. Vlevo pak najdete i slot pro zámek kensington. Hned vedle, na levé spodní hraně najdete zbytek portů. Fotografii jsem pořídil, když monitor ležel na břiše, nenechte se tedy zmást.
Úplně dole (na fotografii vlevo atd.) je zapínací tlačítko, které svítí při provozu, následované dvojicí stavových diod (první je HDD, svítí modře, další je oranžové a svítí za provozu). Následuje kombinovaný audio jack (mic in nebo audio out), dva USB3.2 Gen2 Type C a dva USB3.2 Gen 2 Type A.
Konektor pro připojení adaptéru je vzadu hned vedle nohy stojanu, ta je vybraná a jde ji tak použít jako pomoc při vedení káblíků. Ze zadní strany nahoře pak najdete ještě jeden USB 2.0 port který bude nejspíš ideální využít pro přijímač bezdrátového setu.


Pravá zadní strana pak nese šachtu pro přidání dalšího 2,5" HDD/SSD. Stačí odšoubovat patřičný šroub a opatrně vysunout nerezový držák, disk namontovat a vrátit jej zpátky. Na fotce je vidět i stříbrný ovládací "špunt" pro nastavení LCD displeje. Přehled jednotlivých portů Vám asi nejlépe zprostředkuje obrázek vytípnutý z datasheetu. 

Kapitoly článků

Petr "Liquidfunk" Valek

Ex PCT @ OCLab

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: AIO MSI Modern AM241P 11M

Úterý, 7 Prosinec 2021 - 01:01 | Liquidfunk | Ze starších jsem zkoušel d2 resurrection nebo wow...
Úterý, 7 Prosinec 2021 - 00:35 | DDR0 | all-in-one pc mají svoje kouzlo, přidám se také...
Pondělí, 6 Prosinec 2021 - 16:34 | Liquidfunk | Testoval jsem ho pouze s set top boxem Mascom,...
Pondělí, 6 Prosinec 2021 - 16:27 | Anders | Moc by mě zajímalo, jak funguje ten HDMI in port...
Pondělí, 6 Prosinec 2021 - 16:14 | Liquidfunk | Díky za reakci. Ano zvažoval jsem jej přidat do...
Pondělí, 6 Prosinec 2021 - 15:04 | krakora | Škoda že ten nejvyšší model je zároveň i jediným...

Zobrazit diskusi