Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: AIO MSI Modern AM241P 11M

V dnešní recenzi se zaměříme na AIO řešení počítače firmy MSI. Je osazeno procesorem Intel Tiger Lake s integrovanou grafikou Intel Iris Xe a je zamýšleno především jako pracovní nástroj.

Výkon integrované Intel Iris Xe je to co mne na testovaném AIO zajímalo nejvíce. A jak už sem poznamenal v dřívější kapitole, něco se na tom hrát dá. Grafika samotná nese 24 jednotek ROP, 48 TMU, 96 Execution Units a její maximální frekvence dosahuje 1,3GHz. Základní takt je 400 MHz. 

V BIOSu se dá nastavit alokace maximálně 64MB paměti RAM, v zátěži ale grafika operativné využívá i více a ukrajuje z osazených 16GB. Pojďme se ale vrhnout na konkrétní testy a začneme 3D Markem.

3D Mark

Oblíbený 3D Mark jistě známe všichni, já gpu proměřil ve Fire Strike a Time Spy. Výsledky AIO jsou nižší než u DUA hlavně kvůli pomalejší RAM. 

graph-1
graph-2

Unigine superposition

Dalším pánem na holení je benchmark Unigine. U strojů jako je dnes testovaný zůstanu pouze u nastavení medium, protože i ten dokáže potrápit osazené GPU  více než dostatečně.

 
graph-3

V-Ray GPU

Jak jsem slíbil, přikládám i výkon v benchmarku V-Ray. Zde je opět znát dopad vyšší frekvence a propustnosti pamětí u porovnávaného Dua. Jedná se ale zatím o benchmarky, co na to hry? 

graph-4

Herní výkon

Pokud není uvedeno jinak, standardně vše testuji ve Full HD rozlišení a obvykle snižuji detaily. Přeci jen se jedná o integrované řešení, které nenabízí takový výkon jako dedikované grafické karty. Dlouholetým problémem Intelu a jejich integrovaných grafik jsou ovladače. Avšak všechny níže testované hry plus mínus fungovally bez artefaktů, často ale trvalo déle než se 3D korektně načetlo. 

Po dohodě s Karášem se snažím dodržovat jeho nastavení, abychom mohli co nejlépe srovnávat. Také je třeba si uvědomit, že hry jsou speciálně u iGPU háklivé na rychlost RAM, duo je tedy ve většině případů o zlomek rychlejší. 

graph-5

Obligátní Counter Strike Global Offensive nejsou nijak náročnou hrou a na Intel Iris Xe jsou pohodlně hratelné, za cenu snížení detailů. Když si s nastavením pohrajete, lze ho v některých aspektech i zvednout. 

graph-6

GTA V je při snížení detailů hratelné na hraně, musíte se připravit na občasný záškub a chování hry jako takové bych rozhodně nenazval plynulým. Pokud chcete opravdovou plynulost, doporučuji snížit rozlišení. 

graph-7

Shadow of the Tomb Raider je na tom ještě hůře, ukazuje se, že Intel má stále co dohánět. 41 fps dosaženích Modernem je na hraně hratelnosti. Dropy sice nejsou časté ale s takovými fps není herní zážitek kdovíjaký. 

graph-8
graph-9

Wargamingovský WOT encore je benchmarkem vycházejícím z World of Tanks. Je pro mně celkem překvapením, že v minimálním nastavení Modern porazil Duo, v mediu mu to ale DUO s přehledem vrátilo. Nějak se mi to nezdálo a měření jsem opakoval a výsledek byl stejný. Wotko se na iGPU AIO hrát dá je ovšem třeba opět přistoupit ke snížení detailů. 

graph-10

Witcher 3 je na tom podobně jako Tomb Raider, záškuby, občasné probliknutí textury, hrooooozně dlouhé načítání 3d a ve výsledku celkem špatné fps. Když přimhouříte oči a obrníte se trpělivostí, pořád se to hrát dá. 

Sečteno a podtrženo, Intel Iris Xe stále potřebuje nějakou tu prácí navíc, nejen co do ladění na ovladačích ale i třeba silnější verze v budoucích verzích procesorů s touto grafikou. 

Musíme však brát v potaz, že MSI Modern je strojem spíše na práci, když se ale budete u práce hodně nudit, něco se na tom zahrát dá. 

Petr "Liquidfunk" Valek

Ex PCT @ OCLab

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: AIO MSI Modern AM241P 11M

Úterý, 7 Prosinec 2021 - 01:01 | Liquidfunk | Ze starších jsem zkoušel d2 resurrection nebo wow...
Úterý, 7 Prosinec 2021 - 00:35 | DDR0 | all-in-one pc mají svoje kouzlo, přidám se také...
Pondělí, 6 Prosinec 2021 - 16:34 | Liquidfunk | Testoval jsem ho pouze s set top boxem Mascom,...
Pondělí, 6 Prosinec 2021 - 16:27 | Anders | Moc by mě zajímalo, jak funguje ten HDMI in port...
Pondělí, 6 Prosinec 2021 - 16:14 | Liquidfunk | Díky za reakci. Ano zvažoval jsem jej přidat do...
Pondělí, 6 Prosinec 2021 - 15:04 | krakora | Škoda že ten nejvyšší model je zároveň i jediným...

Zobrazit diskusi