Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: AMD Athlon 200GE – nejlepší APU pro HTPC

Musím poděkovat za moc pěkný a čtivý článek.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Díky! :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Drobny dotaz jak je na tom AMD platforma s prehravanim original UHD BD a netflix 4k ? Sice je na tom lepe jak intel s SGX ale je SW ktery ma patricnou podporu napr. PowerDVD (cyberlink) ...jak je na tom s podporou DRM/playready ...asi nevalne ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

UHD BD by nemělo být problém, stačí mít právě nějaké to PowerDVD a nebo si to ripnout za pomoci MakeMKV. Jak je na tom Netflix netuším, co se týče SGX, to raději vypínám, protože tam existuje vtipná chyba jménem Branchscope, možná už je k dispozici fix, v době kdy se to objevilo bylo doporučováno SGX prostě vypnout.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

prave ze chraneny 4k obsah pro funkci DRM potrebuje SGX...jak netflix tak PowerDVD nebude fungovat napriklad na skylaku i kdyz uz SGX castecne umi a nebyl by to tedy zadny problem tak stejne vyzaduji jako minimum kabylake ale o lepsim AMD SEV v podpore zatim ani zminka jen probleskla zprava ze by meli u AMD zapracovavat playready 3.0 ale podpora u realnych produktu nula nula nic :) takze jediny produkt od AMD ktery to zvladne je konzole :) (chapu-li to spravne)

nevim jak se situace posunula ale AMD ma v podstate lepsi zapezpeceni ale realna podpora zatim nikde ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak jsem trochu brouzdal po netflixu a v ruznych sekcich pisou ruzne veci :) ale zaklad se tam da vycist .

*Streaming in 4K requires an HDCP 2.2 compliant connection to a 4K capable display, Intel's 7th generation Core CPU, and the latest Windows updates. Check with the manufacturer of your system to verify specifications.

+ je potreba "HEVC Video Extensions from Device Manufacturer" od MS
>> The HEVC Video Extension enables compatible Windows 10 devices to play video using the HEVC format in any app, including 4K and Ultra HD content. Compatible devices support HEVC in hardware, including Intel 7th Generation Core processors and other modern GPUs. If you are not using a compatible device, this extension will have no effect on your Windows 10 video experience.

a ted PowerDVD

CPU:
Ultra HD Blu-ray: Intel 7th generation (Kaby Lake) Core i processors and above that support the Intel Software Guard Extensions (Intel SGX) technology.

GPU:
Ultra HD Blu-ray: Intel 7th generation (Kaby Lake) Core i processors integrated with Intel HD Graphics 630, Intel Iris™ Graphics 640.

Note: Ultra HD Blu-ray is supported only if a display is powered by Intel Graphics and supports HDCP 2.2. If your computer includes more than one graphics processor, Ultra HD Blu-ray is supported only on the display that is connected and powered by Intel Graphics.

Mainboard:
Ultra HD Blu-ray:Ultra HD Blu-ray A mainboard is required which supports the Intel Software Guard Extensions (Intel SGX) technology. The Intel SGX feature needs to be enabled in the BIOS* settings and allocated with 128 MB or above memory space. To view the HDR 10 effect of Ultra HD Blu-ray movies, a mainboard that supports exporting HDR 10 signal is required.

samozrejme ze umi prehrat i 4k ale bez implementovane ochrany takze i kdyz AMD platforma plne vyhovuje HDCP 2.2 tak si chraneny obsah v nejvyssi kvalite proste nepustime ? ...vubec me v tomhle pripade nemrzi ze existuji torrenty :))

>> u Power DVD je jeste vetsi masakr ze i kdyz budeme mit RTX 2080 ti tak pro prehravani UHD BD bude stejne potreba lepsi M/B: s HDMI 2.0 vystupem a prehravat pres iGPU :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jj, je to pěkný článek, díky za něj! Zrovna jsem si tuhle říkal, jestli J5005 a podobné už dávají 4k video a vidím, že ne. No nejsem si jistý, že to opraví drivery, přecijen je na trhu už rok... :(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

IMHO neopraví.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

takze u mne takhle (je to teda UHD600 = o chlup "slabsi" v Celer J4105):

http://umsle.peklo.biz/img/1543577565.PNG
http://umsle.peklo.biz/img/1543577608.PNG

- to mi prijde celkem v poradku...?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Raději bych s tím nepočítal. Ten Athlon má velkou výhodu ve vyšším výkonu. Je to sice vykoupeno o něco větší spotřebou, ale nedělají mu problémy současné standardy, a je tam i předpoklad, že by mohl výkonově dát i nějaké budoucí. Pokud někdo zůstává na FHD (jako já), tak by mu Pentium zatím stačilo a vystačí s pár drobnými ze zásuvky, ale jakmile by chtěl v budoucnosti polepšit, tak musí vyměnit prakticky celou mašinu. Ten Athlon by jako HTPC mohl bezproblémově žít ještě dlouho.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dokonce mě překvapilo, že Microsoft nemá v repozitáři ovladač grafiky pro tu UHD 605, samozřejmě si dotahám drivery ručně jaké chci, ale typicky se sosnou nějaké drivery z repozitáře.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je nejake divne, s GeminiLake jsem si pred casem skladal domaci samohrajku, a mam pocit ze jsem to zkousel zrovna na 4k-10b "jelly fish" a v MPC-HC to bylo v pohode...? Muzu vecer zkusit, treba se pletu. Pro mne byl tenhle intel jasna volba, stroj bezi nonstop - slouzi soucasne jako domaci server a NAS, takze spotreba je dost zasadni. Athlon 200GE urcite zajimavy, ale konkretne pro to co potrebuju vyssi vykon neni potreba.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Achjo, tak se zdá, že za to možná může BIOS, je k dispozici novější, než s jakým jsem testoval a novější BIOS má v changelogu:

1.Update Microcode
2.Add Intel AC-9260 support
3.Update TXE to ver.4.0.0.1245
4.Improve Blue-ray, 4K video display.
*Please click here for BIOS(TXE) update procedure.

Akorát už tu desku nemám, tak to nemám jak vyzkoušet, ale asi to přidám jako info do článku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem zkoušel 4k videa (http://jell.yfish.us/, youtube a jiné) na J5005 (NUC7PJYH) tak tam nebyl žádný problém, kromě extrémních bitrate, které se ale stejně u ripů nepoužívají a používat nebudou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Potvrdzujem, mam ako HTPC ASRock MiniITX dosku s J5005, presne tu, ktora je v recenzii (ma ale aktualny BIOS a aktualne drivery priamo od Intelu) a 4k videa prehrava bez problemov.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jaky format a bit rate ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten HEVC 10bit 140mbps Main10 Jellyfish co testovali v recenzii. Vo VLC neukazoval ziadne vypadnute snimky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jedou Vám tam paměti na 2400MHz?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, mam tam 2xKingston 4 GB DDR4 2400 MHz CL17 SO-DIMM, podla CPU-Z bezia na 2400MHz.
To, ze to s 2x8GB modulmi nebezalo na 2400 Mhz moze byt sposobene tym, ze oficialne maximalna podporovna RAM pri J5005 je 8GB. A ak este boli tie 8GB moduly dual-rank (tie Kingston su 1R) tak je nizsia frekvencia pochopitelna.
https://ark.intel.com/products/128984/Intel-Pentium-Silver-J5005-Process...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, ta podpora max 8GB RAM oficiálně je zvláštní, hodně mi to přípomíná takové ty kazové chipsety z doby Core2Duo, chipsety ála GL960, které byly vlastně kazové GM965 a když člověk vyhrál loterii, tak GL960 zvládla adresovat i neoficiálních 4-8GB RAM. Nebo taky namísto FSB 533 často fungovalo i FSB 667/800, ale ne vždy.

Údajně někomu fungovalo i 2x16GB, ale jsou lidi, kterým některé SODIMMy nefungují vůbec.

Také je vtipné, že "max graphics memory" je také 8GB :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moze to byt sposobene tym, ze radic pamati je navrhnuty tak aby mal co najnizsiu spotrebu a preto nedokaze pri 2400 Mhz podporovat dual-rank moduly (tie maju dvojnasobnu zataz zbernice oproti 1R). Do datasheetu nechceli dat priamo typ modulov, tak tam dali maximalnu kapacitu (v case pisania specifikacie boli asi maximalne 1R moduly s kapacitou 4GB). Potvrdzuje to aj fakt, ze s vacsou pamatou to funguje, ale ide na nizsej frekvencii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale veď od včera sa tu na to upozorňuje - stačilo si to overiť na recenziách cez google iného hardwaru s Pentiom J5005.

Áno je chyba ak recenzent testuje s neaktuálnym biosom, to ktoré zariadenie, snáď je to ponaučenie do budúcna (stane sa) avšak je zarážajúce ak sa článok neupdatuje o túto skutočnosť ak sa to dá ľahko overiť.

A aj s ohľadom na výsledok - ocenenie Athlonu 200GE keďže sa bavíme o HTPC nakoľko HTPC s ASRock J5005-ITX (s Pentiom J5005) má efektivitu (výkon spotreba a cena) úplne niekde inde ako ASROCK Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac + Athlon 200GE, ktorá v tejto recenzii dostala zlatú medailu...

P.S. ja som už pred dvoma rokmi (v tom čase s dostupným bitrate 120 Mbps) na ntb. predchodcu na platforme Apollo Lake s Intel Pentium N4200 1.1GHz - 2.5GHz (Goldmount) skúšal len samotnú akceleráciu s plynulým prehrávaním Jellyfish 4K: Jellyfish-120-mbps-4k-uhd-hevc-10bit.mkv 120 Mbps 3840x2160 HEVC Main10 5.1 High 438 MB

link: https://www.youtube.com/watch?v=fHa10EbyKTk

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano jsem si vědom té chyby s BIOSem, bohužel mě to nějak nenapadlo ověřovat, takže ano, je to velmi pravděpodobně tím, že jsem neupdatoval BIOS.

Článek samozřejmě upravím, jen nejsem celou sobotu u počítače a neudělá se to lusknutím prstu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já zatím HTPCám s tříhrnkem A6 na FM1 desce, až doslouží, půjdu do nějakého laciného Ryzena, potažmo soudobého ekvivalentu.

Osobně se mi zdá, že brát to nejslabší není úplně dobrý nápad, vývoj pádí kupředu docela rychle a malý výkonový rezervoár se nakonec vždy užije. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak záleží na use case, u AM4 se mi líbí ta možnost upgrade a ten Athlon 200GE naprosto pohodově dostačuje :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já nedávno koupil na Aukro Atom s nV ION za 300 kila a vytáhnul starý XP a víkendy jsou v duchu NFS 5 Porsche a Diablo II... uznávám je to retro... ale mě to tak baví... to je pro mě současný HTPC :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty hry chápu, to je retro, ale pomalá šunka s XP, to už zažít nemusím

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem na starý Latitude D630 instaloval WXP a to byl solidní blast from the past. Hlavně ta neergonomičnost toho systému a tak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jóó s osmičkama-desítkama, to se nedá srovnat... :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neergonomičnost systému? A čím se projevuje? Podle mě bylo rozhraní Win98/W2k to nejlepší, s čím zatím MS přišel. XP ho změnily v omalovánky, Vista přidala Aero, ale pořád to bylo to samé. Visty/Win7 fakticky přidaly jen funkční vyhledávání. Změna nastala ve Win8 a výsledek byl neoblíbené Metro, Win10 pak přišly s jakýmsi kočkopsem, kde pořádně nefunguje ani jedno a ještě rozvrtaly komplet ovládací panely.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě se agronomičnost zlepšila tím, že nemusím skoro nic instalovat, krom grafiky se ovladače natáhnou sami. To u XP asi těžko ve své době že.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U XP ve své době to fungovalo naprosto stejně. PC z roku 2000 stačila instalačka Windows a doinstalovat grafiku.

Jenže XP tu s námi byly 10 let (na IT poměry to je skoro sto let), takže je jasné, že HW z doby okolo roku 2009 už znát nemohly. Změnilo se vše - sběrnice, síťovky, dokonce i "prazáklad" ISA tu už s námi není v původní podobě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou to takové ty malé "quality of life" věci. Například:

- nativní podpora BitLockeru a rozumného šifrování BitLockeru společně se zálohováním do AD (since Vista Ultimate)
- nový a celkem veselý task manager (since W8)
- UAC a rozumnější kontrola uživatelů a účtů (since Vista)
- častá podpora různého HW hned po instalaci, tohle byl megaporod u WXP, kde občas bylo třeba injectovat do instalačky nebo skrze disketu kdejakou blbosti (rozumně to funguje since W10)
- nativní podpora mountění ISO a VHD/VHDX souborů (since W8)
- použitelnější nabídka Start + vyhledávání přímo ze Start (since Vista)
- Win+X klávesová zkratka - killer feature (since W8)
- podpora bezdrátových displejů nativně v OS skrze Miracast/WiDi (since W8)
- rychlé spuštění - aka takové to hibernování jádra a rychlejší spuštění samotného OS
- hýbání s okny po obrazovce za pomoci Win+kurzorové šipky (since W7)

Samozřejmě pak platí takové všeobecné věci jako podpora novějšího HW a lepší utilizace některých prostředků, ten systém samozřejmě prorůstá i nějakými věcmi, které power useři spíše nechtějí (synchronizace s MS účtem, různé sociální služby, atd.) jenže mnoho BFU ze světa Google/Apple takové věci chce :/

Určitě by mě napadlo i něco dalšího, tohle je tak nějak mega moc v kostce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I já děkuji za velice pěkný článek. nicméně autorovi doporučím, aby na zdrojích nešetřil a používal kvalitní značkové zdroje. Škoda přijít o hw jen kvůli ušetřeným pár šušním za zdroj.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si toho vědom, kvalitní zdroje typicky používám, nicméně tu malou skříň jsem koupil kdysi dávno z druhé ruky včetně nějakého Channel Well 150W atypického zdroje. A protože to HTPC neběží moc často a ani moc nežere, tak jsem moc neměl motivaci to řešit. O tom picoPSU jsem uvažoval už dřív, ale holt mě to vytrolovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak známe to každý - řešení dočasně nafurt :-) Když to běží, a není nutno do toho rýpat...a někdy to vyjde, někdy ne. Kdybych to dělal pro někoho, tak bych si dal bacha, aby mi to neomlátil o hlavu, ale u sebe...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

no zas na druhou stranu někdo odpíská zdroj jen kvůli neznámému jménu na nálepce a ve sktečnosti za ním stojí kvalitní výrobce. Podle mě se kolme zdrojů dělá zbytečného humbuku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže jak chcete určit zda je zdroj dobrý/špatný? Dokud dělat Behemot (Boček) testy zdrojů, dalo se mít slušný přehled. Sice jsou i testy v zahraničí, ale tam si buď nejsem nějak jist nestranností nebo dostatečností informací. Normální člověk nemá možnost zdroj natolik prozkoumat/otestovat ochrany a ostatní prvky. Takže byť si klidně nějaká no-name značka může nechat vyrobit solidní zdroj, pokud já si to nemám jak ověřit, zůstanu u svých Seasoniců/Corsairů. Nechci ze sebe nebo dokonce ostatních dělat pokusná morčata.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani znacka neni zarukou ... ale pokud jde o dobry pocit tak ok v tom se da souhlasit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není o dobrém pocitu. Ať byl sebehorší (=jejich nejlevnější řady) zdroj od těchto dvou výrobců, vždy fungovala jedna důležitá věc - ochrany (to Boček vždy v testech ověřil). Takže tyhle zdroje vím, že když koupím Seasonic či Corsair, ať už z jakékoli cenové kategorie, tak i když po dvou letech zdroj vyplivne, tak s sebou nevezme i desku. Ano, můžou vyrobit nový model, který bude totální šrot, nicméně tyto značky jsou zatím prostě tou největší jistotou kvality. A já osobně jdu když je to jen trochu možné do lepších řad s 5 nebo 10 let zárukou, tam vím, že to výrobce neošidil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Praxe je bohuzel jina nez domenky a dobry pocit ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to furt kvákáte za blbosti? Jak píšu, u zdrojů Corsair a Seasonic fungují spolehlivě ochrany - fakt podpořený rozborkami, testy (Boček a něco zahraničního) a zkušenostmi zákazníků + osobními zkušenostmi z reálného života. Takže ještě jednou napište slovo praxe a doporučím jiné léky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady nekdo nechape ze ani odborny test ani znacka vam nezaruci ze zrovna ten vas kus bude v poradku ....coz mam z praxe potvrzene u mnohem drazsich kousku nez si montuje do svych sestav vetsina dodo stavitelu PC ...uz vyse jsem napsal osobni zkusenost ze i drahy zdroj nekolikrat otestovany dokonce i na hi-pot v ostrem provozu jednoduse vybouchl ... to se musim porad opakovat ? Nekdo kdo se v tom pohybuje okrajove tak nemusi i za cely zivot narazit na problem :) treba jako s HDD pro sve soukrome ucely za cely zivot mi neodesel ani jeden Seagate 7-9 let provozu a ted jsou uskladnene a stale funguji ...WD mi uz odesly 3x do 1-3 let a pritom vim z praxe ze obe znacky odchazeji cca podobne ...a taky na zaklade toho nedelam ukvapene zavery typu kdyz to neznam tak to neexistuje :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevi nekdo, proc toho nechal? Byt elektrice nerozumim, par zdohu jsem podle jeho recenzi vybral a zatim si nemuzu stezovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem se taky zajímal, po DIITu šel ke konkurenci, tam taky napsal pár recenzí na zdroje + spolu s nějakým zahraničním partnerem založil stránky https://www.hardwareinsights.com/, nicméně všude je nyní prakticky mrtvo. Zatím jsem se důvod nikde nedozvěděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až do momentu, kdy zdroj odpálí všechny hdd v bedně. RIP 3x Samsung 640GB s Fortronem.

Já už si dávám majzla a vybírám podle vícero recenzí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

az ti "znackovy" zdroj pomalu za 10k ktery byl nekolikrat pretestovany hodinu potom co byl vystaven bezne pracovani zatezi (asi na 10-20% sveho maxima) vybouchne zasvini vse okolo a vezme sebou vsechny komponenty tak pochopis ze znacka opravdu neni zarukou obzvlast kdyz ti ve starem kompu bezel deset let low cost zdroj cca na 80% sveho maxima ktery neprosel recenzi a pak se proste vymenil cely stroj (a je mozne ze ten zdroj bezi nekde jinde:) ) a kdyz jezdim po znamych kde vrchol techniky je C2D a maji tam suntovy obyc OEM zdroj a slape jim to jak po masle i po tolika letech :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem celkem často v těch C2D mašinách ty superherní Eurocase plečky měnil, typicky za OEM 400W Seasonicy a občas to zabilo desku, tak se upgradovalo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak casto se to deje? Ja sice v zivote vymenil jen asi 10 nefunkcnich zdroju, ale zatim to nikdy nic s sebou nevzalo, ani desku, ani disky. A pritom to byly vetsinou Eurocase a spol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

muj osobni nazor ze moc casto to nebude :) po kanclech i v provozu mame plno prehistorickych kousku s orig. OEM zdrojem a to doslova bezi 24/7 (umiraji tam spis jine veci a kazde vypnuti je sazka do loterie ... kdyz uz tak nejlepe soft restart :))
ale ohledne zdroju :)
- kdyz je dostatecny rozpocet tak na zdroji nesetrit :)
- kdyz neni dostatecny a clovek neplanuje provoz 24/7 v plne zatezi ani OC tak je to v podstate jedno
- tuplem je to jedno u zarizeni kde se nedostaneme v plne zatezi pres 100 W :) obzvlast kdyz se do takovych sestav cpou predimenzovane zdroje ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhé straně provoz 24/7 je pro zdroj možná lepší než když se párkrát za den zapíná a vypíná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano to platí tak nějak všeobecně pro výpočetní techniku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sice jsem nefunkčních zdrojů měnil méně, tipuji 6, ale v mém případě to bylo tak 50:50.
Buď se po smrti zdroje měnil jen zdroj, nebo ještě trojice deska+procesor+paměti.

Je možné, že někdy to procesor přežil, ale stejně se měnilo všechno. Když už se stejně mění deska a paměti, obvykle dává větší smysl upgrade na něco aktuálního, než se snažit renovovat tu starou platformu. Navíc s rizikem, že si ke zdánlivě přeživšímu procesoru dokoupíte starou desku a staré paměti a pak zjistíte, že to odnesl i ten procesor, jen se to neprojevilo hned.

Můj asi nejpodivnější případ byl odpálený zdroj, kdy s jiným zdrojem prošel Memtest, dal se i nainstalovat OS (Windows 10 nebo Linux), nicméně nenabootoval (v případě Win 10 cyklus BSOD - restart - BSOD.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednotky kusů, někde se měnil zdroj, někde vnitřek za novější. Celkem OK jsou ty různé IBM/Lenovo ThinkCentre a Dell Optiplexy, tam jsou typicky kvalitní Delta Electronics zdroje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na všem. Vyšší teplota = větší vysychání kapacit, teplejší chladiče, vyšší hlučnost i průtok vzduchu = víc bordelu, který se nahromadí a "udusí to".

Když ti vyschnou kapacity na sekundáru, nefunguje ti dobře regulace sekundáru a může to teoreticky něco ssebou vzít. Když se podělá něco na primáru, sice to bude vypadat pravděpodobně hrozivě, ale na sekundár se to obvykle nedostane, takže to zbytek přežije. Samozřejmě záleží taky na formě závady. Když umře něco, co neovlivní zpětnou vazbu, obvykle prostě vypadne větev a celé to jen nefunguje.

Já jsem zatím žádné akustické ani kouřové efekty u zdroje nezažil (díky bohu). Z eurocasu jsem vyléčen okolo roku 2006-7, kdy rostla nestabilita (Win9x, nestandardní TVtuner) až to rozbilo FS na disku a možná to napomohlo "odejití" jiného disku. Od té doby Seasonic S12II 520? (400W na 12V), následně upgradován na SS650KM3 F3. Bez jediného problému nebo komplikace. Opravil jsem několik fortronů se špatnými capxony, "úsporný server" se napájí 12V adaptéry, tam byl 12V/50W CWT (ale se shitovými kapacitami) nahrazen nějakým seasonicem, šlape to přes 5 let bez výpadku, ten CWT fungoval, ale nevěřil jsem mu.

Jinak asi největší "prasárna" byl noname velmi úzký AT zdroj, prej 200W. Používal jsem ho roky v dřevních dobách u vlastního stroje. Před několika lety se dělal úklid po nájezdu myší, takže myslím že jsem ho vyhodil, ale zvědavost nedala a vím, že uvnitř nebylo skoro nic a podle mě by sotva dal 100W (strašně malé trafíčka, tenké vodiče i drát vinutí, pidi chladiče na polovodičech, odporné pájení). Ten zdroj byl prakticky poloviční délky proti tehdejšímu standardu AT zdrojů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na takovy maslostroj staci levny pico psu :) ta zatez je tak smesna ze i levny zdroj tam vydrzi pravdepododobe vic jak dekadu ...btw co je dneska znackove skoro vsechno je uz rebrand ktery se vetsinou vyrabi v jedne fabrice a "pruserovost" se lisi model od modelu i u tzv. znackovych kousku :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ktery PSU je kvalitni v danem segmentu? dle me v rozumne cenove relaci "zadny"...
davat 1-2K+ za PSU do HTPC je podle me "blbost" / a i tak neni jistota / ...
vubec nejlepsi je asi DIY uprava nakeho "normalniho" PSU...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že Fortron dělá nějaký celkem OK 250W 80+ Bronze zdroj co je pod tisícovku. Pak jsou ještě různé další formáty jako FlexATX a tak podobně, tam dělá slušné zdroje Seasonic, nicméně jsou přes tisícovku. Já šel cestou notebookového adaptéru a picoPSU z toho důvodu, že se do té skříně nic většího nevejde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taktak... "kvalitní zdroj pro HTPC s 10W CPU" je jednorožec. Prodávají se zajímavé low-power ITX desky, ale že by se nějak rozjel trh s kvalitními zdroji pro tyhle hračky, to jsem si nějak nevšiml :-(

250W ATX zdroj (SFX/TFX/FlexATX) je pořád dost overkill, má ventilátor (v horším případě 40mm) ale výkonově to asi utáhne dlouhá léta s prstem v nose. Některé takové formáty dělá Fortron resp. FSP (= Fortron+Sparkle).

PicoPSU je značka sice slavná a drahá, ale co do odolnosti a poruchovosti údajně taky žádná velká hitparáda, kromě toho svérázného blafáku s přímým průchodem 12V větve, takže udávané "Watty" jsou vlastně dost blamáž...

Důstojná mi přijde varianta, že má low-power motherboard vstup pouze 12 nebo 19 Voltů, nižší větve si dělá všechny sám (stejně je spotřeba na 3.3V a 5V minimální), dnešní disky jedou běžně na 5V nebo i míň. Konkrétně 12V pro 3.5" disk asi v HTPC málokdo potřebuje. Potažmo se "kvalita měničů" přesunuje do zodpovědnosti výrobce motherboardu :-) A samozřejmě je potřeba nějaká vnější "cihlička", ze které poleze těch 12 nebo notebookových 19 Voltů - a potažmo se budeme bavit o kvalitě externí cihličky. Pokud najdete něco od značek Fortron, Delta, nebo třeba ještě Meanwell, tak je to zřejmě správná volba - a víc bych věřil cihličkám které jsou spíš dražší a zároveň mají udávanou vysokou účinnost. To velmi vzdáleně naznačuje kvalitní obvodové řešení a osazení součástkami, smysl pro detail a nižší provozní teplotu, která se odrazí na životnosti. (Bohužel Číňan samozřejmě umí využít nižší ztrátové teplo ke snížení dimenzování "rezerv chlazení", takže to s tou vnitřní teplotou nemusí být úplně pravda.)

Snad bych ještě podotkl, že v "průmyslovém" sortimentu jsou běžně k dostání zdroje v plechových průvzdušných pouzdrech, buď jako "cihličky" pro vestavbu do zařízení, nebo na DIN lištu... do domácnosti bych byl asi opatrný, kam takový zdroj umístit, aby ho žena omylem nezavlažila při zalévání květin, nebo aby do něj zvědavé dítě nestrčilo šroubováček... ale pokud nějak vymyslíte bezpečné umístění, tak z hlediska životnosti je to velmi důstojná alternativa totálně zapouzdřených plastových "cihliček", kde se přestup ztrátového tepla děje výhradně skrz plastovou stěnu... U průmyslových zdrojů kvalita obecně odpovídá vyšší ceně, zejm. pokud se držíte střední třídy (Meanwell) a nejdete po opravdovém snob endu (Siemens, Phoenix Contact apod.) Pokud máte "padesátku" a víte co děláte, dají se koupit vestavbové moduly i v "open frame" provedení = bez zbytečné kapotáže. Schválně mrkněte do e-shopu TME. Pokud se týče značek, tak mě napadá opět MeanWell, ale třeba taky Traco Power nebo TDK/Lambda - ale Traco a Lambda dělají spíš AC/DC moduly zalité v epoxidové kostce, kde to jednak není úplná hitparáda s chlazením, druhak ani neposoudíte dimenzování sekundáru a kvalitu použitých součástek (je to spíš o miniaturizaci a montáži do plošného spoje). Pasivně chlazený děravý či open-frame zdroj se se svým chlazením sveze s průvanem ve skříni, pokud máte alespoň nějaký tichý/rozměrný/pomalý fén kvůli CPU, pro klid v duši. Kromě toho máte možnost posoudit osazení sekundáru, v případě zájmu preventivně nahradit vodnaté elyty na sekundáru polymerem apod.

Výrobci skládačkových průmyslových počítačů dodávají "svoje" PS/2 zdroje typicky od solidních značek, které se na konzumním trhu moc neprezentují: známá je ještě FSP (neplést s východoevropským "Fortron AX series"), ale když řeknu Delta, Zippy/Emacs nebo Nipron, tak asi všichni kroutíte hlavou. Dát řádově 1200 Kč za 300W ATX zdroj se tady asi nikomu chtít nebude :-) Reálně tyhle zdroje fungují běžně 10 a více let, míra "reklamací" (včetně pozáručních výměn) je mizivá a nepamatuju si, kdy nějaký zdroj při úmrtí vzal ssebou board a disk. On ale taky reálný příkon celého počítače se málokdy blíží ke 100W, takže srovnání s gamesáckými "svářečkami" není úplně fér.

Obchodní značky Seasonic nebo Corsair jsou spíš taková gamesácká pornografie... věřím že nakonec docela kvalitní.

BTW mezi nejhorší opruzy na údržbu/opravy patří napájecí adaptérky od nakousnutého bílého. Maximálně stěsnaná montáž, kvalitní součástky ale šponované na hranu snesitelných provozních parametrů, zalisovaná pouzdra, opravitelnost veškerá žádná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„…spotřeba všech systémů je nižší, než když se přehrává přímo v prohlížeči, což je mimo jiný kodek způsobeno i nižší snímkovou frekvencí samotného videa.“

By mě zajímalo, jaký vliv na to má ta snímková frekvence. Co zkusit spustit v MPC HC to video 2× zrychleně? Myslím, že Ctrl+↑ by to mělo řešit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepoužívám MPC-HC, ale opravdu to při zrychlení počítá/zobrazuje všechny frames?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tím bych si nebyl úplně jistý, lepší by bylo použít asi 60 FPS video s větším bitrate.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyka Intel a dekodovani UHD videa pouzivam kodeky LAVfilers viz:https://github.com/Nevcairiel/LAVFilters/releases ... Na me i5 7500T musis ovsem nastavit Native-back dekodovani jinak UHD video nejede (teda jede ale ne plynule)... Intelacky HW dekodovani je uplne na prdel... :) Verim ze to bude stejny problem i na Pentiu 5005... Kazdopadne po radnem nastaveni mi demo programy z Astry behaj jako vino...

Dekuji kazdopadne za info, ze aspon nekdo se probudil a udelal konecne na desky HDMI 2.0... Uz jsem to zacal vzdavat... O 5005 jsem o HDMI vedel, ale jelikoz je Intel banda debilu, tak do tehto procesoru vetsinou pouzitelnych hlavne pro HTPC zakazou Hardware (frame packing) videa... Takze pro me k projektoru je to k nicemu... :( Jak to ochcat jsem bohuzel neprisel.... Jinak by to bylo neprekonatelne reseni....

Jedine ceho se bojim u tech 35W AMD, jest stejnej problem jako u Athlonu 5350... Sic je to jen 35W ale topilo to v mikro kejsiku zcela dabelsky...

Chtelo by to, aby AMD udelalo neco na obdobe integrovanych APU jako ma Intel svoje low power celerony a pentia neco okolo 10-15W flakli k tomu plnotucne HDMI a bylo by to famozni HTPC...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Athlon 5350 je 25W a nepřišlo mi, že by nějak extra topil, to samé 200GE, ono to není pořád v zátěži :)

Jinak 15W APU existuje: http://www.cpu-world.com/CPUs/Zen/AMD-Ryzen%20Embedded%20V1000%20V1605B....

Bude to používat UDOO Bolt V3 a V8, nicméně mi to dorazí nejspíš nejdříve v lednu 2019.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za recenzi.

1. Jste si jist, že skutečně na desce ASRock B350 nefunguje HDMI 2.0? (Výrobce ve specifikaci uvádí HDMI 1.4 - o tom není pochyb. Ale reálně v některých deskách z první generace AM4 i tak běží HDMI 2.0, pokud ho podporuje APU.)

2. PCI-E NVMe SSD funguje v kombinaci s procesorem Athlon 200GE? (Výrobci desek ohledně toho několikrát měnili stanovisko: Nejprve k tomu neuváděli nic. Pak že PCI-E NVMe s Athlon 2XXGE nefunguje vůbec. A potom že funguje, ale s omezením.)

3. Jestli seženete redukci na ten lepší adaptér, tak by mne zajímalo, co to udělá se spotřebou. Jeden člověk tvrdí, že údajně s dobrým napájením fungují tyto APU v idle i na 12W. Ale neviděl jsem to někde nezávisle ověřeno.
http://www.geocities.jp/hangaya_craft/pcg3/amd_04.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. Ano, výrobce uvádí 2x HDMI 1.4 a také se to tak chová, limit je 4K @ 30Hz. Pokud ty desky mají HDMI 2.0, tak to fungovat může. Nicméně oficiálně by to mělo fungovat třeba na tomto boardu: https://www.asrock.com/MB/AMD/Fatal1ty%20B450%20Gaming-ITXac/index.asp

2. Ano, normálně to funguje, jinak bych z toho PCI-E NVMe SSD ani nenabootoval a nemohl jsem to testovat :) Nicméně nekontroloval jsem počet linek, předpokládám, že bude připojeno přes dvě, stejně jako u dalších Raven Ridge procesorů.

3. Redukce je na cestě, tak uvidím. Určitě bych mohl spotřebu snížit vypnutím XMP a snížení napětí pro RAM a za pomoci nějakých dalších optimalizací, které by měly negativní dopad na výkon. Jak moc je ten 76W IBM adaptér neefektivní netuším. Ale pokud ten rozdíl bude nějak zajímavý, sepíšu i krátký follow-up článek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Část AM4 desek má mezi procesorem a HDMI konektorem přidaný retimer buffer (IT66317 od iTE nebo SN75DP159 od Texas Instruments), který vylepšuje kvalitu video signálu. Kde je retimer přidaný, zpravidla HDMI 2.0 běží bez problému a výrobci si desky zpravidla jako HDMI 2.0 nechávají certifikovat. (ASRock B450 Gaming-ITX/ac, na kterou odkazujete, má retimer IT66317FN zabudovaný.)

Část AM4 desek HDMI ritimer přidaný nemá a spoléhá tedy výlučně na kvalitu video signálu z APU. Tam HDMI 2.0 často funguje též, ale nedá se na to zcela spolehnout (záleží na použitém HDMI kabelu a podobně). Odhaduji, že AMD asi mělo cíl vyrobit tato APU tak, aby HDMI video signál z nich fungoval přímo - bez těch přidaných vylepšovacích čipů. Ale asi se to nepodařilo v první fázi tak dobře vyladit, aby to bylo spolehlivé.

Deska ASRock AB350 Gaming-ITX/ac retimer buffer zabudovaný nemá. Ale četl jsem v diskusním fóru příspěvek uživatele, který tvrdil, že jemu i na ní s R5 2400G výstup HDMI 4k@60Hz funguje:
https://smallformfactor.net/forum/threads/raven-ridge-hdmi-2-0-compatibi...
Je to případ od případu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě by mohla být zajímavá ASRock A320M-ITX deska: https://asrock.com/MB/AMD/A320M-ITX/index.asp

Mohla by stát okolo 2k, možná méně. Nicméně s HDMI je to trochu ošemetné, šalamounsky zmiňují, že má 2x HDMI a maximální rozlišení je prý 4K @ 30Hz, takže těžko říct, zda z toho půjde vymáčknout něco lepšího.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Aktuálně mám FullHD televizi, takže to problém není, nicméně při přechodu na 4K si budu moct užívat maximálně filmových 30Hz"

HDMI 1.4b tlačí i například 3072 x 1728 x 50Hz custom resolution (to je jakoby 4k se zvětšením desktopu na 125% na hardware levelu ;). Záleží na driverech a telce. Intel HD530 ani můj panel s tím problém nemá (ale šnůra matně žhne ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to pořád není nativní 4K ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky se připojím s díky za článek.

Má někdo zkušenost s pico PCU tvorbou NASu, diskového pole případně clusteru malých nevýkonných počítačů? Pracuju na softwaru pro správu serverů a potřeboval bych si postavit cluster na testování provisioningu, měl jsem nějaké NUCy ale nebylo to ono. Chtěl bych nějaký case kde bych nacpal víc počítačů. Ale asi to je utopie :-)

Mám přístup do firemních labů kde můžu mít na kliknutí do hodiny libovolný server jakékoli známé značky včetně notebooků a podobně, ale chci něco na doma co nežere.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám známeho co stejným picoPSU krmí Ryzen 5 2400G s několika tuším 8TB disky v RAIDu, provozuje tam linux, NAS a nějaké další služby ála KF2 server. Samozřejmě na Linuxu.

Co se týče nacpávání více počítačů do jedné skříně, hotové řešení mě moc nenapadá mimo servery co mají více nodů ve 2U. Tak leda koupit prázdný 4U case a vše si tam dovrtat a dobastlit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ma nejak vyresene postupne spousteni ci extra napajeni disku nebo to picoPSU zvladne rozbehnout naraz ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si dobře pamatuju, pořídil si nějaký řadič od Adaptecu co to postupné roztáčení není, bez něj to chcíplo hned po startu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenom podotknu pro ty, co si athlon 200ge chteji z jakehokoliv duvodu v nejblizsi dobe poridit, v soucasne dobe je v poslednich biosech MSI desek s agesou 1.0.0.6 hezky bug, kdy 200ge je odemcene a jde taktovat. Ale jen cpu, gpu a pameti ne.
https://www.notebookcheck.net/AMD-s-cheap-Athlon-200GE-can-be-overclocke...
Takze pokud s tim planujete MSI desku s b350 a vyse, stahnete si dotycny bios pro pripad, ze to MSI stahne :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mám v HTPC Ryzena 3 2200G a ztotožňuji se ze zde zveřejněnými závěry. SOC Ryzen je naprosto výkonnostně dostačující platforma, vyjma hraní her - tam je to o kompromisech. Zkoušel jsem 8K video - HW akceleraci neumí a skrze SW to ani náhodou nedá. Ono skrze SW to nedá ani některá 4K videa. 8K video stěží přehraje i Ryzen 1700. Sežere to výkon 6 jader.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pentium J5005 Jellyfish Aquarium in 4K prehráva v 4K úplne plynule, tak to už konečne opravte aj s ohľadom na výsledok - ocenenie Athlonu 200GE keďže sa bavíme o HTPC.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, už o tom vím, jen jsem se zatím nedostal k tomu článek upravit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD i Intel by mely ve spolupraci s vyrobci RAM, MB zapracovat na snizeni latenci RAM, 70+ns je docela hodne...
pred cca 10 lety jsem mel po OC a vyladeni na DDR2 32ns stabilne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U novějších pamětí je to spíš vlastnost než problém, oproti DDR2 mají výhodu hlavně v tom, že přenesou výrazně více dat za takt, takže i DDR2 mohou mít sice nižší latenci, ale je to úplně k ničemu, když jim přenos stejného množství dat trvá třeba 3-4x déle.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ale ved to je jasne, ze pred recenzovanim a testami ma autor updatovat biosy, ovladace, proste vsechno, lebo potom klesa profesionalita clanku a o vypovednej hodnote sa da polemizovat..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si si mohol kupit zrovna Raspberry PI a mal by si to iste so spotrebou 4W kedze tiez zvladne len FULL HD. Dnesne HTPC by malo zvladat urcite 4k 60fps...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj... Resite zde kraviny, recenzenta plne chapu k pristupu UHD. Zcela hypoteticky, nechapu proc se hypuje UHD 4K natoz prichozich 8K, neb je to zcela k nicemu... Kdyz to vezmes kolem a kolem :) tak dnes neni plne vytizen ani FullHD (pokud vezmeme v uvahu normalni Broadcast) ... Veskere vysilani bezi v prokladanem rezimu 1080i ne plnem neprokladanem 1080P... Vecne zprasene velkou kompresi... UHD do budoucna hrozi jen minoritne, nebo jen v placenem rozsahu, a stejne jeste vic zprasene kompresi, aby se usetrilo na drahem pasmu pro dalsi kanaly. Takze moznost kde si max uzit co mozna nejlepsi UHD, je bud koukat na promo UHD kanaly na satelitu (tam se to snazej hazet v co mozna nejvic BEST OFF kvalite jako lakadlo a pak v realu to bude hruza) nebo stahnout BR UHD ripy ale uz zprasene kompresi a nebo doufat ze me HTPC zvladne vsechny restrikce NETFLIXu a jinych online sluzeb kde je samozrejme taktez koprese jako krava...

Daleko vetsim oriskem ktery bych nyni resil, jsou problemy s novym releasem widli a intel ovladacema s problemem absolutne rozhozeneho kontrastu a jasu... :(
Dalsi vecny orisek pro majitele 3D projektoru a podpory frame packingu. Vecna onanie v problemu kombinace HW+ ovladac a konce prehravacem. Neverending story... :( Viva la AMD, tam tento problem temner odpada, a Nvidia at se stydi!! :)

Dalsi problem je korektnost propousteni UHD audio kodeku (opet problem intelu), neb sice stopu Dolby Atmos propusti, receiver to vezme jako reprodukci DAtmos, ale posluchac pozna, ze jaksi ve zvukove stope neco chybi nebo reprodukce nesouhlasi k projekdi obrazu... Mohu rici, ze to jedine zacina chodit az z ovlacacema intelu z tohoto rijna...

Co je problem AMD, ze nedokaze nabidnout reseni, ktere by negenerovalo tolik tepla, ekvivalent LP celeronu a pentii neexistuje. Embedded reseni nema cenu zminovat, neb nabidka da se rici neexistuje... :( A bohuzel co u HTPC plne vyzaduji je co nejvice tichy provoz, a pokud mozno co nejmensi rozmer a to jsou dva faktory ktere jdou dosti proti sobe...
Stejne po vsech pokusech jsem zpet skoncil v Silverstonu HTPC casu a je klid :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- ale tady jde o HTPC tam se asi moc nepocita s ceskym vysilanim ale ze ma clovek pristup k UHD materialu :) to ze je 4k nicemu uz jsem slysel miliokrat jeste ze osobni zkusenost ktera mluvi za vse je jina :) ale to bude tim ze i ve svem veku mam dobry zrak a i na 25" monitoru ten rozdil vidim :) a 8k na velkoformatovem panelu v budoucnosti taky uvitam na konzum od 100" vys na praci klidne i mensi uhlopricky :) jeste ze to ti Japonci tlaci (jasne v EU bude i FHD/4k vysilani jeste hodne dlouho rarita za priplatek :) )
- 4k netlix a UHD BD zvladaji TV*/Konzole/PC s Kaby(SGX)a vyssi /nektere arm boxy :) nebyt DRM tak to zmakne i PC s Ryzen (SEV)
- nevim 3D hrani i 3D filmy mi funguji dobre (testovano na GTX 980 a R9 270X) >> je pravda ze nektery SW je potreba rucne poladit a nebo prepnout plny rozsah (plno lidi funguje dlouhodobe ve "vycpelem" rezimu a ani nevi ze maji orezany rozsah :) )
- btw mrknul jsem co jde "bezne" stahnout s HEVC a neni to zas tak zle vzhledem k tomu ze plno 4k filmu se k nam nedostane ani do distribuce ...
Overall bit rate mode: Variable
Overall bit rate: 55.1 Mbps

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dik za info...
3D filmy pokud pouzivas HW (frame packing) tak na NV980 velkej orisek...
Nevim jak mas zapojeni, ale moje konfigurace jest postupne... HTPC -> Marantz 7010 AVR -> HDMI out 1 - LG Plazma 60PK950 (bez 3D) a nebo HDMI out 2 - BENQ TH680... A Nvidia se svym SW zapinanim 3D videa jeden velky problem... Neb kdyz zapnes v ovladacich tak je to zaroven na vsechny vystupy aniz by si to dementni karta vzala z EDIDu... Takze pak kdyz si zapnes cokoliv na ne 3D zobrazovadle tak se ti tam snazi aspon nejake 3D protlacit coz je nezadouci.. Me tam porad rval Anaglyph... Takze vecne vypinani a zapinani s kalibraci obrazu (ano musi se udelat pri kazdem zapnuti) je dosti otravne a pres to vlak nejede i po dlouhem dohadovani primo s indem od NV (reseno na GTX1070)... Jedine kde toto chodi bez problemu je AMD... Pak samo jeste najit chodici SW coz ze zacatku bylo PowerDVD ted Kodi ale jen do beta revize cervenec 2017, pak uz nic nechodi ...

No mnoho lidi si toho pokud o tom nevedi ani nevzdechnou ze by to mohli zapnout...
A pritom je to viditelne i kdyz mozna na prumernem LCD to neni uplne viditelne...

No mozna u monitoru kde sedis ocima 50cm od obrazovky tak tam rozdil opravdu vidis, ale jestli mi chces rici ze u TV kde koukaz cca ze 3-4metru na cca v promeru 50-55 poznas rozdil velikosti pixelu tak jses frajer :D

Moje Plazma je model z roku 2010/11 a kdyz to porovnam s lepsima Q radama Samsungu a pustim do toho UHD signal tak na ty Plazme mas daleko lepsi, vyraznejsi a prirozenejsi obraz.... O cerne a podsviceni radsi nemluve... Ale toho radsi necham, neb by se to tu mohlo zvrhnout v jinou valku :D

Co se tyka prehravacu na ARMu je sice hezke ze ti prehraje UHD obraz ale musis se spokojit s max DD nebo DTS... DTS-X nebo Atmos si tam neuzijes.... A jak to vypada jeste dlouho nebude... 3D tam zobrazi jen krabicky zalozene na Realteku... A jeste ne zcela korektne... Otazkou jest, kdy to nativne zacne podporovat android a nasledne i HW...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

plasma(panasonic) uz je davno z domu (ale driv jsme ji meli vsichni tata, bracha, strejda ...) :) soucasne panely jsou o mnoho lepsi :) taky jsem zustal verny Panasonicu (aktualne 4k s 3D ) ..tam mi to slape ..abych pravdu rekl tak s projektory nemam moc zkusenosti ale na predeslem FHD panelu s 3D i na soucasnem nemam problem ale pred xx lety jsem byl nucen na nektere veci pouzivat Tridef(snad se nepletu) >>me to 3D (aktivni/pasivni) moc nelaka je to fajn ze to cumi z obrazovky ale citim se nepohodlne i v kine mi to nesedi >>> vzdy si jen vyzkousim a pak jedu v 2D :)
- nektere Army umi prehrat DTS:X (nevim jak je na tom treba shield ci apple TV) a ty co neumi bud "degraduji" zvuk treba na ARC nebo "jen" na DTS HD :) a ti ostatni formou passthrough a ve vysledku stejne zalezi na schopnosti receiveru :) btw kdo si bude stavet spickovy system s DTS:X uz tomu zrejme vyhradi i specialni mistnost a bude k tomu mit i patricne vybaveni (nebude spolehat na dodo HTPC :) ) >> btw kdyz si pustim jakoukoliv TV/soundbar/levnejsi system 5.1 tak proste neslysim plno detailu ve zvuku takze hodne lidem muze byt atmos ci DTS uplne ukradeny :)

za me osobne je plasma uz par let mimo obzvlast takhle stara :) asi je to o sobnich preferencich drive jsem nedal dopustit ani na profi CRT ale i LCD se zvedlo natolik ze si ho strci do kapsy ve vetsine parametru :)

jasme ze nevidim mrizku z 4 metru ani jednotlive pixely ale poznam rozdil v reprodukci a to nemusi jit ani o jemny text apod. kde je rozdil nejvetsi :) a o tom to je ... oko neni *** oko vidi a navic je analogove takze cim jemnesi reprodukce tim je to pro oko prirozenejsi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo joo Tridef... :) ale v zivote jsem to na ATi/AMD nepouzil...
3D mimo projektor je mrtva zalezitost, neb na maly uhlopricce se ten efekt ztrati... Na 110" je to o necem jinem i kdyz bych nepohrdnul vetsim... Tady i ja bych uvital UHD :) ale na TV me to nechava oboji klidnym...
ARMy to nezvladaji ani Pass thru (na androidu jinde nevim).. :( Objektovej zvuk proste nevytlacis... :(
AppleTV neresim neb uz mi od jabka nesmi nic pres prah domu :) a Shield pokud se nic za posledni mesice nezmenilo taktez neumi...

Skoda ze uz nemam fotku kamaradovyho samsungu za 60tis ... :D Zlata plasma... Automaticky se detekuje jako 12bit panel s plnym barevnym rozsahem plus ma krasne ostrej obraz (tenke jednoduche sklo (ne dvojite jak bylo standartem)) jen trosku milacek papa :D . Dalsi stupen kterej jsem schopny akceptovat je OLED ale az budou 70"+ za lidstejsi ceny...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.