Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE – AMD Vega Frontier Edition Liquid Cooled v testu

nedostupnost, příšerna cena, minimální výkonnostní posun od dnes už zastaralé Fury a k tomu jako bonus spotřeba tanku, LoL Nakonec i přes použití vodníka neporazila obyčejnou GTX1080 = to je Vega v celé své kráse :-D Na tenhle fail se bude ještě dlouho vzpomínat.

PS: všechny ty nesmysly a papíroví draci jako HBCC a DBSR a úplně zbytečný přepínač "Professional a Gaming" nepřinesly Vega žádnou výhodu, všechen ten výkon je nahnaný jen vyššími takty. Nicméně díky za recenzi.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

:D :D Já se tu občas snažím o kvalitní humor, ale na tohle nemá ani Svěrák...."obyčejnou GTX1080" tjn. já zapomněl, že je tady lidi kupujou jako housky :D . VEGA nikdy nebude hitem, ale bude šlágrem..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je recenze Frontier Edition, ne Vega 64. FE si skutečně nekladla za cíl herním výkonem porazit GTX 1080, ta cílila na úplně jiný segment.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takže FE je spíš švýcarský nůž a GTX1080 je mačeta?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Reagoval jsem na příspěvek del42sa. Ale to je jedno. FE je karta pro profesionální použití zaměřená na jednotlivce a studia s nižším rozpočtem. Podporuje profesionální ovladače a je vybavena 16 GB paměti. Jakákoli jiná profesionální karta s tímto výkonem a parametry v době jejího vydání stála několikanásobně víc. Díky HBCC navíc umožňovala použití datasetů o objemech o několik řádů vyšších než nejdražší profesionální karty. Hry se na FE dají také hrát, ale jak bylo řečeno už před vydáním, pro hry je určená Vega 64.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jsou úlohy kde je GTX 1080 malá kapesní rybička a Vega motorová pila. Nicméně čistě na hry je GTX 1080 lepší volba.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Problém vegy FE je že jejim konkurentem neni GTX1080 ale Titan XP. To že herní Vega64 je stejnej fail jen s méně Vram a menší cenou (i když stále hroznou vzheldem k výkonu a vlastnostem) na celé věci nic nemnění. Maj GPU co je velké cca jak GP102, nákladnější na výrobu jak GP102, žere více jak GP102 ale výkonnostně konkuruje malé GP104, je to větší fail jak R600, ta aspoň osekané G80 konkurovala, Vega oseakné GP102 (1080TI) nekonkuruje ani ve snu.

AMD mněla velkého zachránce a ten se jmenuje mining, tam se prodaly i karty které by jinak byly naprosté propadáky, snad jim ty finance co tam utržili k něčemu budou a konečně se dočkáme dobrého GPU, i když Navi to taky asi ještě nebude, budeme muset počkat na 2020+ a post GCN dobu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro zajímavost, tady Vega FE dýchá na záda Tesle V100: http://blog.gpueater.com/en/2018/04/23/00011_tech_cifar10_bench_on_tf13/

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

OK a to je v praxi použitelné kde?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ne pro kazdeho jsou hry praxe ...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A proto chci slyšet příklad, protože to co bylo linknuto je syntetika, žádná reálná aplikace. Chci slyšet jsme vývojář a používám vegu v programech XYZ protože XYZ. Byly doby kdy AMD mnělo nej GPU na světě, jak herně tak hlavně výpočetně, byly to doby Hawaii vs GK110, a ve výpočtech i vs Maxwelly a přesto s nima neprorazili protože chyběl support a zázemí které je na tomto trhu narozdíl od herního klíčové. Proto chci slyšet kdeže to lidé tu Vegu (která si stojí mnohem hůře jak ve své dbě Hawaii) krom miningu používaj. Vždyť to ani nemá fast FP64, to bude mít až Vega20 a ta se možná na cosumer trh ani nedostane.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

byla doba kdy NV mela kvalitativne otresny vystup i akceleraci multimedii a ATI je v tomhle natrhla a lidi stejne kupovali NV a jine znacky ...takze tuhle argumentaci neberu kazdy si koupi co mu bud vyhovuje v jistem pomeru vlastnosti a ceny (ta rozumejsi mensina) a ti hloupejsi se ridi "reklamou" :) sam mam sice kombo intel + NV ale proste v dobe nakupu nebyla jina volba mozna kdybych stavel polopracovni low cost PC/server tak bych i FX 8 jadro videl jako dobrou volbu a to diky boomu MT opravdu dozralo az nedavno >>> v soucasne dobe dokazi AMD produkty pokryt narocnejsi zakazniky nejen v herni oblasti ..

napr. strojove uceni, rendering, vyvoj, testovani, desingovani atd. a "pracovni" vykon ma cca na urovni dvakrat drazsi karty od NV/AMD ale to je pure profi grafika a to ze i slusne akceleruje hry je tresnicka na dortu a rozhodne to neni duvod ji hanit na ukor hernich karet ktere se na ni ve vypoctech nechytaji ;) v mainstreamu je ten rozdil jeste vetsi kdyz srovname vykon RX 480/580 vs GTX 1060 tak v hernim nasazeni je to plus minus plichta ac AMD tzv. zraje jako vino ale v nehernim nasazeni i mimo mining se pohybuje kolem GTX 1070/1080 a to je to prosim ciste herni karta >> pro cloveka kteremu dany vykon staci a chce si zaroven obcas i slusne zahrat je to vyborny kup (respektive byl pred tezebni horeckou) jasne kdo chce pouze herni top kartu nema v podstate jinou alternativu nez NV ale od vyssi stredni tridy uz jde vybrat rozumne produkty v obouch taborech ...kdo je omezen na proprietarni reseni svazane s NV produkty taktez nema logicky na vyber ..

aplikacnich testu je na netu dost od klasickeho renderingu pres modelovani vc. profi animacnich a editacnich nastroju, atd. navic obcas i zde na diskuzi nekdo postne soukromy benchmark staci chtit hledat (pokud takove informace opravdu nekoho zajimaji ;) )
bohuzel s FE nemam osobni praktickou zkusenost ale ve WS mame i WX radu(taky VEGA) takze jestli jsou srovnavaci prakticke i synteticke testy "pravdive" tak si FE stoji ve srovnani s hernimi kartami nadprumerne dobre...a clovek jeste usetri $ 1000 pokud tedy nepotrebuje nutne WX/Quadro :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Sohlas jen k těm uživatelům bych nebyl tak přísný. AMD sice kdysi mělo náskok v multimédiích, ale problem byl v neexistenci pluginů pro oblíbené aplikace, protože vývojáři kvůli penetraci na trhu logicky upřednostňovali Nvidii a byl z toho začarovaný kruh.. Takže mnoha lidem zase zbyla jen ta CUDA od Nvidie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a proto Koduri říkal že pro nedočkavce na vegu je to fajn herní karta a hlavně má gaming mode... proč?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"pro nedočkavce na vegu"

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ne, Koduri říkal, že Vega FE hry podporuje, ale pro hráče bude určený jiný produkt. Pokud si stojíš za tím, cos napsal, tak to dolož odkazem na video.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož jsem chvíli přemýšlel o novém Ryzenu 2700X, tak mě zaujal test v unigine@low. Moje aktuální výsledky viz níže, CPU i5-4690k@4,4Ghz (všechny jádra) + Zotac 1070 Amp Extreme (držela se kolem 2020 Mhz). Puštěno 2x bez změn čehokoli. Kmitočet CPU ve výsledcích kecá.

https://postimg.cc/gallery/ohiypdme/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je úplně normální. To je to samé jako když jsem přetaktoval Brazos na 5Ghz, ovšem jen v CPU-Z. Kravina, zřejmě to opíše jen stock hodnotu, nebo v rámci zaručení stability se to hodí na standard, notabene...stejně jde spíš o test grafiky. Schválně to taky prubnu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to typicky přečtená hodnota z názvu CPU, u některých kombinacích CPU a MB to dokonce zobrazuje i správně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem testoval na 1700X, tam se výkonem na 2700X nedoškrábu. Nicméně na test 2700X vs 1700X se také chystám, jen co se vrátím do ČR.

A ano, Unigine Superposition reportuje často i špatné údaje o taktech GPU, nejen CPU. Vyzkoušejte i pro zajímavost preset Extreme a 4K Optimized, umí to dost zatopit :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je nějakej divnej test. Na low jsem dosáhl se s svou MSI gtx1080 bez OC "jen" na 25187 a po lehkém OC to dokonce kleslo na 25045. v Extreme to sedí s 4180 bodama na ostatní. Podle MSI afterburneru CPU: 4400MHz, což je správně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to si dělal unigine SP na low preset?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to vohul (vše na max), od čeho je benchmark a dej vědět

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nevím kde je chyba, ale na max to ohulit nejde, zamrzne celej PC a ladit se mi to nechce... nemám důvod.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

8K Optimized nejde ani u mě na úplně jiné sestavě než má crha, takže na tom asi něco bude. Taky výtuh celého PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i5-7600K @ 5GHz s GTX 1070 dává 27k bodů Unigine Superposition na Low 720p. Ono je to hodně CPU limited, Extreme 1080p je zase intenzivní hlavně na GPU, 4K Optimized je někde mezi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je 1080p extreme (3594b) a 4k optimized (5797b). Kmitočet GPU klesl jen kosmeticky z 2020 na 1999 Mhz.

https://postimg.cc/gallery/1lkoyytpy/0203bd21/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RX Vega64 LC, power profil vyvážený
1080p,extreme
https://imgur.com/a/vvVkBoN
4k, optimized
https://imgur.com/a/gDGj5OC

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

https://imgur.com/a/FnGPjC7
vega56 s V64 biosom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trošku s křížkem po funuse, jak dlouho je ta karta venku? třičtvrtě roku?

Jinak
"má záruční pečeť, a nechtěl jsem tak porušit záruku."

Od kdy nějaká nálepka a její stav zbaví prodejce odpovědnosti za vady výrobku?

jediné co ta nálepka znamená je, že někdo mohl s tím výrobkem manipulovat, ale taky jste ji třeba sundal protože se vám nelíbila, nebo došlo k poškození nechtěně, nebo jste to rozebíral zcela záměrně, prodejce by vám musel prokázat že jste chybu způsobil svým neodborným zásahem aby se mohl zříct své zákonné odpovědnosti

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Primárně jde o to, že karta není moje a navíc byla zakoupena v zahraničí, tuším že to byl dovoz snad dokonce z Austrálie, proto jsem to nechtěl riskovat. Nejsem si jist, jak by případná reklamace probíhala.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

v tom případě se držíte australských zákonů ale počítám že tam taky nějaká nálepka neukecá to že byla třeba vadná součástka, ale od toho jsou soudní znalci kteřé jednoznačně určí příčinu. Mnozí výrobci grafik s tím počítají a pokud jde karta k reklamaci tak je důležité jen to aby ta karta přišla v původním stavu, tzn třeba s origoš chladičem místo vodního bloku atp Samo, když člověk při demontáži chlazení kartu poškodí, tak bude mít smůlu. Když jsem rozebíral čerstvě vyšlou 1080 a zjistil že nemám tak malý (4mm) klíč, tak jsem vzal kombinačky - hodně velké - a tu minimatku šroboval 1mm od PCB... moc jsem se necítil :).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Hele a s jakým kniplem lítáš? Já teď na to nemám čas, ale chtěl bych se časem pustit do toho A-10 warthoga a na to přímo prodávají vzhledově stejný joystick. Nejhorší pro mě je programovat ten palubní počítač, to absoultně nechápu. A bylo mi doporučeno navštěvovat nějaký letecký fórum, ale žádný neznám.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aktuálně XBOX gamepad, jinak Pro Flight Yoke Saiteku, dnes vlastně Logitechu. Je to to nejlevnější na thru (možná společně s CH products, ale ty u nás v normálním krámě člověk nepotká).

Pokud má jít o něco víc než jen hračku, tak asi nejlepší Yoke bez serv je mezi lidmi považován Yoko Yoke, dělají to španěle a tuším to vyjde na 900€ shipped. Ale když už, tak něco se servama.
CLS E yoke je motorizovaný a patří k velice oblíbeným, asi i díky ceně jen 1900€ https://www.youtube.com/watch?v=okYYfTMklus pro ty dual seat cokpity se ve dvou kusech hezky synchronizují.

Co se týká joysticků, tak neporadím, nepoužívám to a jako levák bych měl asi s většinou problém. Z těch domácích se hojně vychvaluje Hotas Warthog http://www.thrustmaster.com/products/hotas-warthog dá se v poho sehnat pod 10 tisíc.

Lítám jen malá GA letadla, takže s nějakým warbirdem neporadím. Ono taky záleží na simulátoru, počítám že to nebyl civilní sim.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jj všichni doporučují ten joystick na Warthoga a asi do něj půjdu, za ty prachy...
Máš pravdu, je to ten uvolněný armádní simulátor.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys to myslel vážně, tak je ještě dobré mít letecké pedály. Nejdou na to použít automobilové, letecké mají jednak dva sešlapovací pedály (brzdy na levé a pravé straně) jako ty automobilové ale zároveň jsou připojené na ose a můžeš s nimi posouvat dopředu/dozadu. Tím se ovládá kormidlo ve vzduchu na zemi také to kormidlo ale některá letadla při pozemních operacích pedály ovládají i zatáčení předního kola.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nečekám, že mi autor odpoví, možná ani nebude moci protože kartu už vrátil.
Podle White listu AMD podporuje 8 enkodovacích session videa. No Nvidia u řad GTX jen 2.
Kdyby autor investoval 5 minut a spustil staxrip při překodování videa kolik dá karta fps moc by mi to pomohlo. A současně mrkne levým okem na vytížení karty. Pokud investuje 10 minut může spustit víc instancí .
https://www.videohelp.com/software/StaxRip

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kartu si plánuji tento rok znovu zapůjčit, ale nějaký měsíc to potrvá, v dalším pokračování se chci právě zaměřit na všechny možné neherní činnosti.

Co tak koukám, ten StaxRip umí u AMD GPU jen H.264, ale to asi na test postačí. NVENC zdá se podporuje také, takže to klidně zkusím a uvidíme, třeba se to v testu objeví :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji, Ne, ne Staxrip umí i H265 na AMD (pokud to podporuje generace GPU). Je potřeba v okně aplikace vybrat šablonu AMD H265. Abych popsal lokalizaci v hlavním okně aplikace se ta volba nachází na 3. hodině modře podbarveno. Pak lze v encoder option zadat detailní požadavky na parametry encoderu VCEEnc.
EMBY server (streamovací soft.) konečně podporuje AMD HW transkodování do streamu. Takže těch 8 session u AMD se hodí.Jen mě zajímá výkon proti mnou zatím užívané 1060GTX.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžu vyzkoušet. Ale pokud mě paměť neklame, tak transcodovat 8 stremů nemá výkonostní benefit. Zjednodušeně lze říct, že to zvládá kódovat (třeba!!) 500 megapixelů za vteřinu a je jedno kolik jich jedeš najednou. Prostě těch 500 Mpx se rozdělí mezi 8 stremů. Pozor u staxxripu. Musíte mít i CPU,které stíhá dekódovat vstupní videa. Myslím že se mi nepodařilo u něj rozchodit dekódování vstupního videa grafikou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je nedorozumění, nejde o nějaké násobení výkonu. Jde o počet session. Typicky server obsluhuje různé streamy pro více klientů. Konkrétně doma si manželka se synkem pustí každý něco jiného a na GTX už nemohu s enkoderem nijak pracovat. Mám server s archivem a tenké klienty. notebooky, tablety, telefony, chytré televize, android mediální přehrávače. Emby server každému zařízení naservíruje stream, který umí přehrávat. (Každý klient nepřehraje třeba zrovna archivní 10bit. UHD s různými formáty DTS. K tomu to slouží). TV nemáme nejmíň 10 let. Kdo by se na to díval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chňápu. https://imgur.com/a/rnOLYNb
9xencode do HEVC, 720p. Rychlost si zpočítej sám. :) Spotřeba na zásuvce jen za case 182W, GPU Tach svítila jedna ledka. Mírně laguje myš na ploše. Profil encodingu je slow. Normal je o 50% rychlejší, fast o dalších 50%.
Jo a omylem decoduju přes CPU, proto ta spotřeba. CPU jede na 30%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když to nastavím na VBR 6Mbit, HEVC, SLOW a decode přes DXVA (grafiku), tak jeden stream jede 114FPS (spotřeba 133w case). Pokud decoduju přes CPU, tak to samé jede 182FPS. FullHD na 800p (ořez z fullhd o černé pruhy).
Zítra to můžu vyzkoušet ještě na RX560, ale tuším že tam to bylo výkonově stejný. Už je to nějakej pátek co jsem si s tím hrál. VCE obvod je tam stejný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuju Libore. Závěr je jasný. Na streamovací server AMD VEGU .-). Platit za NVIDIA Quadro zbytečné.

Hezký den. Pěkná práce. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě zkusím tu RX560. Myslím že na streming bude cenově výhodnější a výkon bude mít dost možná identický. Problém vidím jen v tom, jestli ten tvůj soft na serveru umí VCE, neboli encoding přes grafiky AMD.
A jak je na tom IntelQS? Tam je taky omezení počtu streamů? Kvalita ale nestála za nic, jenže to je zkušenost z KabyLake-R. Za tu dobu se to mohlo zlepšit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://imgur.com/84AQhHC
tady je single stream výkon na GTX 1060: https://imgur.com/ulX1rX3
Emby po několika letech konečně podporuje dekodovaní i encoding pro AMD. verze cca 1 měsíc staré a novější. Neměl jsem před rokem na výběr (kvůli nepodpoře AMD) a musel kvůli tomu koupit Nvidii. Ne, že by to byla vysloveně chyba. Naopak jen ta softwarová omezení Nvidie jsou na pěst. Udělali z toho kartu fakt jen pro hráče. Každá karta má plusy a mínusy. A proto díky, že jsi se na to mrknul a podělil se. Intel nevím, nikdy jsem ho za 30 let nevlastnil. 1 PC AMD 386DX dělo .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ vim, mam zkušenosti s 1080Ti takže vim jak ten excode jede, jenže kvalita byla na AMD pořát o chlup lepší. Zkoušel jsem si nainstalovat ten server a nastavit transcode na AMF (AMD) a zatím to vypadá že to nejede a používá to stále CPU. Ještě na to mrknu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že do stable verze se AMF dostalo teprve před 6 dny. A dnešní beta přešla na ffmpeg 4.0. Ta podpora tedy bude dost ranná. Tak uvidíme kdy si to sedne. Zkusil bych přejít na poslední betu.
http://embydata.com/downloads/server/beta12/setup.exe
https://github.com/MediaBrowser/Emby/releases

Pokud použiješ jako klienta Emby webový prohlížeč, třeba Chrome nebo Firefox tak vedle ovládání vpřed pauza.. je znak pro nastavení. V menu je volba "stats for nerds". Uvidíš obrázek
https://imgur.com/Zfpb9Yx.
Zde je info zda se překódovává zdroj a jaké jsou parametry. Server je dost chytrý takže se snaží přehrávat vždy přímo, naštěstí ve stejné volbě je volba Kvalita, kde lze změnit požadovaný datový tok streamu a tím server donutit stream překódovat.

K dokonalosti by to chtělo ukecat nějakého vlastníka AMD Ryzen 5 2400G, RX VEGA. Pro účel domácího serveru nebo rubustnějšího multimediálního NASU by to mohlo být hodně dobré a levné, pokud to bude stačit výkonově.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V betě už funguje encode i přes AMD (zkoušena Vega). Akorát, a nevím zda to není jen problém bety, pokaždý když jsem si pustil transcodovanej stream na mobilu, tak ten transcodovanej stream kterej běžel na PC se po chvíly zastavil. Opačně to bylo jedno, stream na mobilu jel normálně. Klidně to může být i Firefoxem. Na PC pak bylo třeba vyskočit šipkou zpět na výběr videa a znovu ho spustit. Jinak transcode běžel na 720p 1mbit kolem 72fps, a na PC 1080p 20mbit kolem 49fps. Víc zařízení najednou jsem nezkoušel. Narozdíl od STAXu se vytížení grafiky neukazuje ve video encode/decode ve správci úloh, ale na vytížení 3D. Grafika ukazovala power tach stále jednu led, a CPU podle všeho převádělo jen audio z DTS do AAC (2700x vytížený na cca 17%).
Jinak RX560 v kombinaci s R3 1200 encodovala přes STAX 720p v CQP režimu něco přes 300fps, dohromady to bylo 6 videí najednou. Při VBR 6Mbits ukazuje 89 a 93fps při dvou videích najednou. Slow profile, High tear jako ve všem co jsem testoval.
Snad už je to všechno. :) P.S.: Encodovat přes grafiku je jedna věc, ale chce to i silný CPU, protože sice grafika stíhá, ale procesor nestíhá encodovat zvuk. Naštěstí STAX zvuk encoduje až po videu.
A ješte jeden edit.: Během snad 14 dnů bych měl dostat do pracek Ryzen 2200G, tak to taky můžu testnout, ale předpokládám že to pojede stejně jako Vega i Polaris.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VCR33 a Libore, jsem jen obyčejný zdejší čtenář, ale nechtěli byste se hlouběji podělit o své zkušenosti a napsat na diskutované téma článek? Ona to nebude úplně běžně diskutovaná oblast a určitě by to nejeden čtenář ocenil. Z nějakého (optimistického) důvodu si myslím, že by to redakce umožnila. Ale můžu se mýlit. Každopádně díky za diskuzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezký večer, no to je dobrá myšlenka. Vzhledem k tomu, že jsme čtenáři a nemáme různé vzorky HW, vyžadovalo by to se spojit (třeba i s dalšími vlastníky HW) a dohodnout si nějaké zdrojové referenční video a cílový referenční stream.
Navíc bychom to asi prezentovali jako nějakou home best off. Rozhodně ne test nebo tak něco. Kvůli rýpalům o nekonzistentní metodice. Na to bychom určitě neaspirovali. Domácí bestovka a ať si z toho každý vezme co potřebuje. Otázkou je zda se orientovat jen na hardware nebo také na softwarové možnosti, protože osobně mám třeba zkušenosti jen s Emby a nikoli s konkurenčním Plex. Se softwarem by to bylo už hodně široké téma (a pracné), ale zase zajímavé pro čtenáře, kteří se s ničím podobným dosud nesetkali. Dovedu si představit, že se pobavíme o hardwaru (protože to jsou ty špatně dohledatelné a vzácné informace) a domácí stránky obou konkurenčních řešení už čtenářům představí své možnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno...ono je to tak, že se o problematiku zajímám, ale nevyužívám ji a například k takovému DLNA serveru mám osobně výhrady a pustit něco na mobilu(android) řeším přes sambu (klasické sdílení ve windows) a MX Player, který si poradí jak s h264 videem(možná i HEVC), tak aac zvukem (i vícekanálovým). U TV mám PC, filmy pouštím v Potplayeru ze sdílené složky a mám tam bezdrátovou myš a klávesnici. Slečna ze začátku prskala, ale nakonec zjistila že to prostě má něco do sebe, když na TV chce dělat i něco jinýho než "poklikat" na film a prostředí Windows na uživatelské úrovni zná "skoro" každý.
Do tohohle tématu jsem se pustil jen proto, abych si obohatil vědomosti a na vlastní kůži zjistil, kam to všechno ohledně encodingu přes grafiky pokročilo. Něco z toho třeba použiju v práci např. na stremování promovideí do instalovaných TV v areálu přes to proklaté DLNA. Nebo taky ne, ale budu vědět, že ta možnost tu je.
Ale dál budu encodovat do HEVC na CPU a dál budu mít u TV PC. :)
Co se týče článku...HW by byl, know-how taky, ale svátky skončily a v příštích dnech mi začne GDPR peklo, následované přestavbou a modernizací IT infrastruktury. :( Budu rád, když uvidím denní světlo jindy, než po cestě do práce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 2200G Super..-)
17% vytížení CPU není podle mne způsobeno převodem zvuku, to by bylo trochu moc. Ta zvýšená režie je podle mého způsobena tím, že EMBY na to jde přes knihovnu ffmpeg. Proti čistému NVenc nebo VCEnc ve Staxripu má větší režii. Na starém 6 jádrovém AMD Phenom II 3GHz. mi vytěžuje převod full HD s DTS zvukem 20%. 2400G odhaduji schopnou utáhnout tak 5 streamů. 2200G ? .-).
Díky těším se za 14 dní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se že oproti Nvidii to bude chtít rozhodně moderní CPU. U Nvidie se o dekodování postará CUDA dekoder, U AMD se zdá, že moderní CPU je rychlejší než pokus dekodovat hardwarově. Ale encoding je obecně náročnější a více session je u AMD výhoda, takže ušetřené peníze vrazit do nového Ryzenu 2700X nebo Threadripperu (co v pololetí přijde) bude lepší varianta než připlácet navíc za Quadro P5000 - tomu by stačilo něco jako Ryzen 2600X..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aktuálně NVEnc CUDA mi HW dekóduje 98% souborů. Avisynth přichází ke slovu jen u malého souboru exotických kombinací kodeku, kontejneru, audia. Řečené platí pro jádra generace Pascal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

StaxRIP umí na Vega/Polaris i H265. Narozdíl od nvidie(GTX řada, GT neumí encode vůbec) ale neumí 10bit. Kvalita výstupu je u AMD i NVIDIE podobná, na CPU se to ale stále nečape (ale je slušná), takže je to použitelný spíš pro lidi se slabším CPU nebo když člověk spěchá. Na RIP z BR raději stále CPU, kde je vyšší kvalita i při nižším toku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo by možné udělat testy ve SPECViewperf, který je na profi segment zaměřený?
Obsahuje testy SW jako jsou Catia, Maya, Medical, Siemens NX, Solid Works, Creo, Energy a Showcase. Nebo v třeba benchmarku SW SPECapc na 3DS Max?

Oba benchmarky jsou zadarmo (https://www.spec.org/gwpg/gpc.static/vp12.1info.html). Docela by mě zajímalo porovnání s Vegou 56, pro kterou jsem dělal benchmarky v loni na podzim právě ve SPECviewperf 12.1....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, zcela určitě mám něco podobného v plánu, chci si tu kartu znovu zapůjčit a udělat volně navazující recenzi, která bude spíš zaměřena na neherní činnosti, nevím ale kdy to přesně bude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Much Doge? Nebo jenom shoda avatarů?
No to je jedno. Každopádně díky za zvážení testu v profi aplikacích.
Přikládám odkaz na své testy z loňského roku, ale vzhledem k ovladačům atp. už některé výsledky asi už nebudou úplně relevantní: https://www.krumpac.net/bench/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to on dokonce po nastoupeni do funkce pretal trolit a chova se rozumne:D (jeho ID je identicke i s velmi starymi prispevky ...)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jeho trololo bylo vždycky příjemné a nenásilné. Alespoň pro místní. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, tak mi zrovna odešel server, pardon.
Zálohu benchmarků najdete zde: http://rathanuviel.000webhostapp.com/bench/index.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Více méně to odpovídá tomu, co jsem od své V64 LE očekával, tzn někde nad, někde pod 1080. Problém jsem měl akorát se stabilitou v loadu, z nějakého důvodu to shazovalo celej systém a v driveru jsem musel poštelovat TDP limit (vtipné je, že to v loadu víc jak 350W stejně nebaští). Spotřeba je běžně kolem 150-200W (v intenzivnější zátěži), nejvíc mi kartu rozpálil 3DM Vantage (a tam ta karta cucla 350W), slyšel jsem i šum zdroje (otázka je, jestli byl produkován kartou nebo zdrojem, popř. deskou).

Chlazení povedené, v idle to nejde nad 45°C, v burnu max 75°C po ustálení hodnoty (GPU-Z hot-spot max 85°C, teplota kapaliny běžně o 5-10°C níže). Mining sedí (v zimě mi to dávalo bez limitů cca 35MH/s), pouštím to tam jen když se to fláká s posledním "gaming" driverem. Claymore, parametr LI1, v současné době to dává cca 19MH/s (aktuální driver, starej miner, s novým mi to spadlo na 15MH/s), spotřeba nízká, teploty taktéž, poblíž stroje chrápu, nechci aby to topilo a "funělo".

V té době se za ten peníz (19kkč) daly sehnat ref 1080Ti a nebo neref 1080. Ten vodník mě zaujal a nakonec jsem za to rád (byť samozřejmě s 1080 by asi byla lepší volba s ohledem jen na hry). VE64 vzduchová (LE - limitovaná) byla za cca 15-16kkč, za tu cenu se pohybovaly 1080 v referenci, levnější neref. Původně jsem chtěl vzduch, ale ten ani nebyl k dispozici a nakonec ten vodník vyhrál, jsem za to i rád, nemám po dvou měsících totálně zaprášenou kysnu (jako tomu bylo u vzduchu se třemi ventilátory). Tzn. za mě dobrej produkt, byť se samozřejmě revoluce nekonala a nížší cena by tomu to stavěla do úplně jiného světla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, jak jsi posteloval TDP limit? Mám tuhle kartičku taky doma a právě jak píšeš v loadu mi resetovala systém. Zatim jsem to vyresil limitem taktu, ale určo to jde vyřešit lépe :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně, udělal jsem obojí - zvedl jsem TDP (podle všeho) a snížil maximální takty. Nicméně v loadu jsou ty takty podle mně stejné. Akorát je velmi zavádějící ten limit spotřeby (TDP "slider"). Očekával bych, že to říká jak moc přiškrtím spotřebu (limitace) a pokud tam dám 50%, očekával bych, že tedy TDP snížím o 50%. Nicméně s tímhle nastavení mi to právě v 3DM Vantage lítá na těch 350W (naopak jsem to nezkoušel, hledal jsem stabilní bod, našel jsem, jinak mi to v libovolné zátěži dřív či později odstřelilo systém). Bios by měl být přepnut mimo úsporu.

Nastavení zde: https://ctrlv.cz/2S6U (starej driver, ale to na funkci nemá vliv, všechno si vždy dokumentuji do "blbníčku").

Pozoroval jsem chování grafiky před a po. Všechny přednastavené režimy nepomáhali, chování před úpravou nastavení v unigine bylo takové, že ta GK si podle mě cucla víc, po úpravě v méně náročných scénách méně, v náročnějších o malinko víc, nicméně chodí to stabilně. Maximální takt se nezměnil (vždy jsem měl zapnuté logování a před pádem to bylo na těch ~1650 MHz), napětí možná nelítá tak vysoko. Zajímavé je, že vzdušné V64 zřejmě problém nemají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaký máte zdroj? Vega FE LC mi totiž žádné random rebooty v loadu nedělala, tak mě to chování V64 poněkud překvapuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tento> https://www.czc.cz/seasonic-x-650-ss650km3-f3-650w/129653/produkt
Na štítku se chlubí, že to zvládne dodat 650W (bez loadu na ostatních větvích) na 12V. Dusil jsem jen GK, zbytek stroje je taky žravej, ale padalo to právě i mimo těch 350W, když to papalo "jen" 150W. Monitoroval jsem i napětí a všechno v normě (dal jsem schválně rychlej refresh). Jako unigine neběželo obvykle déle jak minutu. Po tom tuningu jsem to několikrát protáhl smyčkou tím 3DM Vantage a pevný jak skála. Asi 6h unigine valley, taky bez problému. Takže jsem považoval problém za vyřešený.

Jiank k random rebootům nedocházalo, ono to zabilo úplně celej stroj. Wokna se z toho nevzpamatovaly (ani BSOD, nic... prostě to umřelo, ventilátor na chladiči se vytočil na plné otáčky a na GK nesvítila ani jedna LEDka). Po resetu tlačítkem sice POST display zobrazoval progress, ale vyhnilo to někde u pcie - protože ta GK je defacto mrtvá. Když to pak celé úplně zabiju a znovu zapnu, pak vše najede (byť mobo udělá hlubší diagnostiku a všechno trvá). Samozřejmě to pak způsobí nepříjemnost - reset nastavení driveru.

Btw. systém shazuje i jedna věc... HWinfo64 a to pokud nahlédnu do senzorů. Mimochodem, není to žádné unikum, HWinfo a senzory způsobuje problém na vícero GK/systémech. Vím že mi autor na fóru radil, jak to pořešit, ale já se na to pak vyprdnul, nechtěl jsem znovu shodit systém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Artaeli zkoušel jsi clean uninstall amd driverů? https://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/AMD-Clean-Uninstall-Util...
Tohle co popisuješ není úplně standardní chování. U V64 bych zkusil pak ještě naflashovat jinej bios karty. Klidně od jiného výrobce. Dělal jsem to takhle na svojich Powercolor / Sapphire, kde Powercolor jel se starším (alespoň dle označení verze biosu) v OC spolehlivěji (MEM1100MHz) než Sapphire, který měl bios novější. V obou mám PowerColor bios a jedou jak hutě. Naflashovat tam ten bios je celkem easy a vzhledem k tomu že máš na kartě dva biosy, tak i relativně bezpečný. \BIOS který flashuješ přepínáš switchem na kartě normálně za chodu PC. Takže na pozici 1 mám originální, na pozici 2 mám na obou PowerColor bios.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já provedl i reinstall celého OS, zkoušel jsem různé verze driveru, všechno pořád stejné. OC jsem neprováděl, shazovalo to systém i právě mimo těžkou zátěž. Jak říkám, problém jsem takhle vyřešil a nechci s tím zatím blbnout, protože ten stroj potřebuju používat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za tipy a hlavně screen, otestuji jak bude chvíle.
Jinak též jsem zkoušel reinstal systému, různé drivery, přepnout BIOS a problémy stejné. Pustil jsem třeba FC5 a vždy ještě ve vrtulníku mi spadl celej systém, bez chyby bez ničeho prostě mrtvo.
Jestli má někdo zkušenosti, nápady, rád si nechám poradit, případně bych zkusil i BIOS. PC naopak používám minimálně :)

PS: zdroj Corsair HX750

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To spis vypada na nejakou zavadu/rakovinu ... a nejhorsi je ze to nemusi byt kartou nebo dokonce v HW a strasne blbe se to hleda ( nekdy tak blbe ze se musi postavit dvojce ale to je mimo moznosti normalniho uzivatele)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.