Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: ASUS Dual GeForce RTX 4060 Ti O8G SSD, aneb grafická karta s M.2 slotem

GeForce RTX 4060 Ti existuje ve dvou verzích, s 8GB a 16GB VRAM, nicméně existuje i varianta s extra M.2 slotem pro SSD.

GeForce RTX 4060 Ti patří mezi vesměs mainstream karty, založena je na menším GPU AD106, to je vybaveno 4352 shadery a paměťový řadič má k dispozici relativně úzkou sběrnici s šířkou 128-bitů. Karta tak poněkud zvláštně existuje ve dvou variantách a to sice s 8GB VRAM a 16GB VRAM. Vtipné na tom je, že značně dražší a rychlejší GeForce RTX 4070 a RTX 4070 Ti mají obě dvě jen 12GB VRAM.

Jelikož se jedná o menší GPU, má také užší PCIe sběrnici a má tak osm linek čtvrté generace, což je pro kartu této kategorie dostatečné.

Není to tak dávno, co jsem měl na test grafickou kartu ASUS Dual GeForce RTX 4060 Ti O8G OC Edition. ASUS krátce na to nabídl na test prakticky stejnou kartu, ale namísto přídomku OC Edition měla karta přídomek SSD.

GeForce RTX 4060 Ti má totiž k dispozici osm PCIe linek čtvrté generace, přičemž fyzicky zabírá x16 slot. Asus se tak rozhodl nabídnout zajímavou možnost a kartě přidal jeden M.2 slot, kam se vleze 80mm dlouhé PCIe NVMe SSD. Zajímavé je navíc i to, že slot údajně podporuje PCIe 5.0.

ASUS mohl jít cestou složitějšího řešení a na kartu přidat nějaký PCIe PLX přepínač, který by vzal x16 PCIe linek a rozdělil je, pak by taková karta mohla fungovat na libovolné základní desce. ASUS se ale rozhodl jít jednodušší cestou a to sice tak, že SSD je připojeno přímo do desky přes čtyři PCIe linky páté generace(pokud platforma PCIe 5.0 podporuje, pokud ne, přejde se na Gen4/3/2 režim).

To samozřejmě znamená, že je zapotřebí, aby procesor a základní deska měly podporu PCIe bifurkace. Pokud pracujete se servery, nebo HEDT systémy, určitě jste pojem PCIe bifurkace někdy slyšeli. Běžní uživatelé nejspíše ne a rozhodně neplatí, že kartu osadíte do libovolného počítače a bude fungovat GPU i SSD najednou.

V mnoha případech bude fungovat po osmi linkách jen samotná RTX 4060 Ti a pokud máte smůlu, nebude karta fungovat vůbec. Pokud kartu osadíte bez SSD, nebude s tím žádný problém, ale pokud plánujete osadit rovnou i s SSD, doporučuji nastavit bifurkaci PCIe před samotným osazením GPU.

Pokud chcete kartu použít i s SSD, je třeba nastavit bifurkaci hlavního PCIe x16 slotu do jiného režimu, než 1x16. Vesměs fungují dva režimy, 2x x8 a x8x4x4. Většina rozumně moderních základních desek, které nejsou úplný low-end bifurkaci PCIe slotu podporují. Ale je třeba si tento fakt ověřit v nastavení základní desky.

Většinou toto nastavení najdete v nějaké sekci UEFI firmwaru, kde se řeší konfigurace PCIe slotů, různí výrobci toto nastavení mohou pojmenovat různě, například PCIe Mode, ale může být zmíněna i přímo bifurkace.

Nicméně toto nastavení do velké míry ovlivňuje výrobce základní desky, jsou totiž procesory, které bifurkaci podporují, ale výrobce desky se může rozhodnout neumožnit to jakkoliv v BIOSu/UEFI nastavit.

Myslím si, že by karta byla ještě zajímavější, kdyby M.2 sloty měla rovnou dva, to by bylo super pro bifurkaci stylem x8x4x4, zajímavé by to bylo pro miniITX počítače, kde výkonnostně stačí RTX 4060 Ti a získáme navíc dva M.2 sloty.

ASUS mi k samotné grafické kartě poslal SSD Corsair MP700 1TB PCIe Gen5. ASUS si dal záležet i na chlazení PCIe SSD a je to tak trochu overkill.

Na zadní straně karty totiž najdeme výřez s M.2 2280 slotem, je tam kontaktní plech spojený s chladičem grafické karty a je doporučeno tam nalepit teplovodivý polštářek. Dále je ke kartě přibalený plech s další teplovodivou podloužkou a ten lze na kartu přišroubovat a SSD tak přidat nějaké to chlazení.

Karta má dva BIOSy, Performance/SSD BIOS dělá to, že nezastavuje ventilátory v klidu, aby se aktivně ofukovalo SSD. Nicméně mi přijde, že je to skoro až zbytečné, protože i v zátěži mělo SSD třeba jen lehce přes 50°C. Každopádně jsem testy prováděl právě s tímto BIOSem.

Mimo bifurkace PCIe sběrnice je potřeba ohlídat fyzické rozměry karty, jelikož extra plech pro SSD přidá na tloušťce asi tři milimetry. To nezní jako mnoho, ale umístění plechu je takové, že na mnohých základních deskách dojde k zakrytí PCIe zámečku na desce. Samozřejmě hi-endové základní desky mají často nějaký mechanismus mimo PCIe slot na jeho odemčení, ale to nemají všechny desky.

Například na základní desce ASRock X570M Pro4 mne toto celkem vytrolovalo, hlavní PCIe x16 slot je velmi blízko socketu s procesorem a PCIe zámeček pak nebyl viditelný a prakticky dostupný, vytáhnout kartu z takového počítače nebylo úplně triviální.

Pokud máme nastavenou správně PCIe bifurkaci, SSD pak prostě normálně poběží přes čtyři PCIe linky páté, čtvrté nebo třetí generace. Záleží na platformě, kde tuto kartu a SSD pozorujeme. Já jsem se snažil otestovat kupu základních desek, které jsem měl po ruce, ale byl jsem nepříjemně překvapen, kolik desek PCIe bifurkaci vůbec nepodporuje.

Tato grafická karta je tak poněkud specifickým produktem, dovedu si představit uživatele s nějakým miniITX systémem, který požaduje lepší výkon, než s nějakou starší grafickou kartou či iGPU a zároveň chce další M.2 slot pro SSD.

V další kapitole se podíváme na to, jak karta fungovala na několik základních deskách, které jsem testoval. Dokonce mi SSD fungovalo v PCIe 5.0 režimu na základní desce, která oficiálně podporuje jen PCIe Gen4 v primárním x16 slotu, přičemž procesor PCIe páté generace umí.

Co se týče herního výkonu, neočekával jsem nějaké zásadní změny oproti dříve testované RTX 4060 Ti, otestoval jsem tak jen pár her s novějšími ovladači verze 546.33

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: ASUS Dual GeForce RTX 4060 Ti O8G SSD, aneb grafická karta s M.2 slotem

Čtvrtek, 1 Únor 2024 - 01:01 | DDR0 | hlavní mínus - pouze 8GB verze, to už je na hraně...
Středa, 31 Leden 2024 - 23:01 | Lazar | Myslím, že i PLX bridge(můstek) je zde málo, na...
Středa, 31 Leden 2024 - 22:49 | Lazar | Protože řeč je o osazení čtyřech NVMe do PCIe...
Středa, 31 Leden 2024 - 20:54 | Karáš Svorka | Safra, není to PCIe MUX čip, ale PLX můstek...
Středa, 31 Leden 2024 - 20:41 | maci | Proč si nekoupit obyčejný řadič pcie>m.2 NVMe...
Středa, 31 Leden 2024 - 16:57 | Lazar | Každopádně pouze PCIe MUX by to asi nezvládl, to...
Středa, 31 Leden 2024 - 16:45 | bulldozer | Je tam ASMedia ASM2824 switch. https://www....
Středa, 31 Leden 2024 - 16:32 | Lazar | A neschovává se pod tím velkým čtvercovým měděným...
Středa, 31 Leden 2024 - 15:44 | bulldozer | Zvladne. Tu je karta do PCIe x8 ktora zvladne 4x...
Středa, 31 Leden 2024 - 15:24 | Lazar | " .. na kartu přidat nějaký PCIe MUX čip,...

Zobrazit diskusi