Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: ASUS Mini PC PN50 - aneb NUC s AMD Renoir APU

Máte rádi minipočítače typu Intel NUC, ale preferujete AMD procesory? Přesně takové zařízení si přichystal ASUS a na nové Mini PC PN50 se právě dnes podíváme.

Na závěr musím říci, že PN50 se mi jako miniPC velmi líbí, podívejme se tady nejprve na pozitivní aspekty tohoto malého barebone. Myslím si, že se jedná o skvělou krabičku na použití ála HTPC, případně jako krmítko mnoha monitorů(klidně i nějaké signage použití), skvěle může posloužit i jako nenáročná stanice ve firmách, na výběr je testované čtyřjádro Ryzen 3 4300U, ale můžeme si připlatit i za model s osmijádrovým Ryzenem 7 4800U pro ty, kteří požadují vyšší výkon.

Portová výbava je vzhledem k velikosti zcela adekvátní, líbí se mi konfigurovatelný port, takže můžeme získat krabičku se sériovým portem, druhým gigabitovým ethernetem, čtvrtým výstupem na monitor, nebo s obstarožním VGA, které je pořád hojně rozšířené. Nicméně je škoda, že tento konfigurovatelný port není nějak uživatelsky vyměnitelný, moduly tak údajně nelze snadno měnit dle chuti, musíme si dopředu objednat PN50 s konkrétním portem.

PN50 navíc nabídne infraport a podporu HDMI CEC, což je super pro propojení s televizí za účelem provozu jako HTPC, mnohé uživatele také potěší, že je možné připojit až čtyři monitory, nicméně dva musíme připojit přes DisplayPort a využít daisy chain, který DP poskytuje, použít všechny výstupy fyzicky najednou bohužel nelze. ASUS se také chlubí, že je možné připojit jeden 8K 60Hz panel.

Co se úložiště týče, máme jeden M.2 slot a jeden SATA slot, to je u takovýchto krabiček poměrně standardní, potěší ještě slot na microSD karty, nicméně zde bych raději viděl plnohodnotný SD slot namísto microSD.

MiniPC údajně podporuje až 64GB RAM, což je poměrně dost, já jsem vyzkoušel pouze 2x16GB konfiguraci, ale věřím, že provoz 2x32GB bude bezproblémový, jelikož SODIMMy tohoto typu jsou na trhu už dostatečně dlouho.

Co se podpory týče, na ASUS PN50 fungují Windows 10 bez potíží, stejně tak tam funguje ubuntu 20.04 s aktuálním kernelem, takže bych se nebál provozu Linuxu, byť raději zmímím, že jsem netestoval vše, je možné, že některé funkce nejsou v Linuxu podporované(třeba IR, podpora čtyř monitorů a tak podobně).

Co se výkonu Ryzenu 3 4300U týče, musím říci, že jsem byl příjemně překvapen, toto čtyřjádro bez SMT a s omezenou 4MB L3 cache podává velmi dobrý výkon, většinu času předhání 4C/8T CPU předchozí generace a nabízí podobný výkon jako aktuální 4C/8T CPU Intelu. Na kancelářskou práci je toto CPU naprosto OK(otázkou je, co čtenář vnímá jako kancelářskou práci, různí lidé to mohou vnímat různě), integrovaná Vega 5 navíc poměrně slušně rozhýbe i nějaké hry. Škoda, že ASUS neměl sample s výkonějším Ryzenem 5 4500U, ten má větší L3 cache, vyšší boost CPU jader a výkonnější iGPU.

Musím také doporučit použití obou SODIMM slotů, pokud zapojíme RAM jednokanálově, značně tím omezíme výkon iGPU, CPU trpí méně, nicméně snížení výkonu je znát například v kompresi a dekompresi souborů, nebo při konvertování videa. Také bych doporučil používat rychlé DDR4-3200 paměti, namísto pomalejších modulů, nicméně i pomalejší moduly v dual-channelu budou lepší řešení, než jeden modul s vyšší rychlostí.

Bohužel mě moc nepotěšilo chlazení, ve větší zátěži se CPU značně zahřívá a i když je miniPC tiché, dojde ke snižování výkonu a dovedu si představit, že za několik let používání bude miniPC hlučnější a pomalejší. Lepší chlazení s nějakým přímým nasáváním by určitě bodlo, jak se chovají modely s 6C a 8C CPU netuším.

Celkově tak mohu PN50 spíše chválit, za 9490 Kč s DPH dostaneme velmi schopný barebone, byť osobně bych si připlatil 1000Kč za model s Ryzenem 5 4500U. Jako konkurenční produkt se nabízí třeba ASRock DeskMini A300, ale to používá desktopový AM4 socket, takže to není přímé srovnání. Intel NUCy v této cenové relaci mají často horší monitorovou/portovou výbavu, slabší iGPU a minimálně srovnatelné CPU, zároveň lze narazit na doprodej postarších dvoujader ála Core i5-7300U, čemuž bych se dnes vyhnul.

Konkurence však nespí, ASRock nedávno představil podobné miniPC 4X4 BOX se stejnými procesory, oproti ASUS PN50 nenabídne konfigurovatelný port, ale za to má všechny čtyři výstupy integrované a navíc nabízí rovnou dva ethernety a to rovnou gigabit a 2,5Gb/s, což je přinejmenším zajímavé. ASUS PN50 totiž nabízí dva ethernety jen gigabitové. Z jiného úhlu pohledu může být pro některé uživatele zajímavější PN50, jelikož může mít sériový port, VGA a podporuje i HDMI CEC.

Celkově se mi toto mini PC velmi líbí, konečně je na trhu správně "NUCovitý NUC" s AMD procesory. ASUS miniPC PN50 si tak odnáší stříbrné ocenění.

 

 

 

Hodnocení vidím následovně:

klady

+ Vysoký výkon díky AMD Renoir 7nm APU
+ Možnost připojit až čtyři 4K monitory
+ Podpora 8K 60Hz monitoru
+ Podpora HDMI CEC a IR
+ Konfigurovatelný port - DisplayPort, COM1, RJ45 nebo D-Sub(VGA)
+ Nízká spotřeba a tichý provoz
+ Možnost vzdálené správy za pomoci ASUS Control Center
+ V balení je VESA držák
+ Podpora 64GB RAM
+ Integrovaný WiFi 6 chipset

zápory

- Ve větší AVX2 zátěži má CPU vysoké teploty
- čtečka karet je pouze na microSD, velký SD slot by byl lepší

pohlídejte si

? Mini PC se prodává jako barebone, RAM, SSD/HDD a OS si musí uživatel pořídit sám
? Konfigurovatelný port není uživatelsky vyměnitelný, je třeba zakoupit konkrétní konfiguraci předem
? Jednokanálové zapojení RAM může značně snížit výkon, hlavně při použití iGPU

 

Poděkování

 

Za zapůjčení notebooků a počítačů ASUS Mini PC PN50, ASUS ROG Zephyrus G15 GA502IU, ASUS ZenBook Pro Duo UX581GV, ASUS ROG Zephyrus G14 GA401IU a ASUS TUF Gaming A15 FA506II-BQ027T Bonfire Black děkuji společnosti ASUS.

 

Za zapůjčení notebooků Lenovo Legion 5 15ARH05Lenovo IdeaPad L340-15IRH Gaming děkuji společnosti Lenovo.

 

Za zapůjčení notebooků HP ProBook 440 G7 a HP OMEN X 2S 15-dg003nc děkuji společnosti HP.

HP logo velké

 

Za zapůjčení notebooku MSI GF65 Thin 9SD děkuji společnosti Cat In The Box.

 

Za zapůjčení notebooků MSI GE75 Raider 10SFS a MSI Alpha 15 A3DDK děkuji společnosti MSI.

 

 

Za zapůjčení grafické karty XFX Radeon RX 5600 XT THICC II PRO děkuji společnosti AMD.

 

 

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: ASUS Mini PC PN50 - aneb NUC s AMD Renoir APU

Pondělí, 26 Říjen 2020 - 13:06 | Karáš Svorka | Myslím že ne, ten DELL WD15 dock poskytoval vše...
Neděle, 25 Říjen 2020 - 22:08 | pg | Nikde jsem to neviděl zmíněno, takže odpověď asi...
Neděle, 25 Říjen 2020 - 21:59 | pg | Když jsem ho loni stavěl, dal jsem do něj 2x...
Čtvrtek, 1 Říjen 2020 - 15:15 | Karáš Svorka | Tak už mám odpověď z ASUSu, CSM tam k dispozici...
Úterý, 29 Září 2020 - 12:49 | krakora | Už jsem to měl v košíku, ale když jsem...
Úterý, 29 Září 2020 - 08:51 | rathanuviel | Potěšení je na mé straně. Vyvětlovat někomu, že...
Úterý, 29 Září 2020 - 07:16 | Tomas A | Nerieš ho, to bude nejaký hrdý mileniál :)
Neděle, 27 Září 2020 - 18:23 | IT lama | Moc děkuji za odpovědi a zjištění dálkových...
Pátek, 25 Září 2020 - 20:23 | Tom | :) tak to něco děláš hodně špatně a děkuji, že...
Pátek, 25 Září 2020 - 20:23 | Tom | další co má problém s kognitivními funkcemi .....

Zobrazit diskusi