Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: ASUS ROG MAXIMUS XI GENE - ultimátní microATX deska pro LGA 1151

neviem, po precitani tej recenzie mam taky Aladeen pocit (pre neznalych The Dictator - Sacha Baron Cohen)
konecne normalna napajacia kaskada, 4 nvme disky a zabiju to polohou ram?
tie post tlacitka su fajn, ale nebolo by zle, ak by boli vyvedene do PCI bracketu nech sa to moze nastavovat v zavretej skrini.
Doska vsak vyzera dost dobre, az na to, ze je na Intel.
A pokial neopravia chyby Spectre, Spoiler a spol...

A za tie peniaze (362€) mam skoro postavene AMD s R5 2600X, 16GB ram

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na tuhle desku téměř jistě neopraví Specter, Spoiler a další broučky... budou rádi, když s tím pohnou do přespříští generace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Meltdown, Spectre i snad Branchscope by měly být opraveny skrze nový mikrokód, který se nahraje díky novému BIOSu + jsou patche v OS, na Spoiler myslím zatím patch není a AMD se netýká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já měl na mysli hardwarově. Mohl jsem to zmínit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hardwarově to bude mít myslím až nějaká generace po Ice Lake pokud se nepletu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, scasti to tak je, lenze sw oprava devalvuje vykon o kolko? 15-28% podla testov na Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na workloadu, v hrách je ten rozdíl prakticky nižádný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta poloha RAM je schválně kvůli přetaktování.

Já si myslím, že cílovka téhle desky jsou spíš lidi co to budou mít na benchtable nebo v nějaké polotevřené skříni, případně jen tak na stole s LN2. A když už to jednou komplet nastavíte a je to OK, tak je stejně nepotřebujete a přes sklo ten POST displej uvidíte.

Víc než PCI bracket by se mi asi líbila externí krabička a s nějakým kabelem, aby to právě nežralo ten jeden slot.

Spectre je opravený skrze BIOS a novější mikrokód + patche v OS, Spoiler zatím myslím NOPE.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdo si bude kupovat mATX desku na LN2?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš kvůli OC RAM, s touhle deskou trhali i nějaké rekordy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak v tom pripade to zmysel dava. Ano ta krabicka by bola lepsia
Spectre v 4 ma stale problem pokial sa nevypne HT. v tom pripade ale ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten Spectre v4 může řešit použití Core i7-9700K, což je osmijádro bez HT :D Stejně tak testovaná i5-8600K je immuní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předražená deska na jednu generaci CPU, děkuji nechci ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na dvě :-) 8. a 9., ale to je jedno, prostě je to předražená deska, která bude za pár měsíců k ničemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"která bude za pár měsíců k ničemu"
Tak nevím jak vy, ale nemám pocit, že bych desku měnil každej rok... Když si koupím takovouhle desku, dá se předpokládat, že okolo toho postavím i stejně výkonný celek, který mi nějaký ten rok vydrží a kde budu měnit možná tak GPU a možná rozšiřovat RAM, popřípadě úložiště.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vy neměníte kompletní vnitřnosti počítače každý půlrok? (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si třeba koupil pro porovnání kdysi dávno Asus M2N-E. Tedy AM2 socket. A jako první CPU do něj Athlon X2 64 4200+. To bylo někdy okolo roku 2006/7. Pak do ní padl tou dobou žravý ale celkem výkonný 3GHz X2 6000+, následovalo první AMD čtyřjádro Phenom 9550 a potom ještě 3GHz Phenom II X4 920. S ním (a 8GB RAM, což je maximum co deska podporuje) ta deska běhá dodnes. Funguje v ní i Deneb Phenom II X4 z roku 2012 (tedy 6 let od uvedení na trh, za tu dobu Intel vydal Nehalem, Westmere, Ivy Bridge, Sandy Bridge a skoro by stihl vydat Haswell, to máme sockety 1156,1155,1366,2011v1 a skoro už i S1150...) ačkoliv jen na 800MHz protože už bohužel má výrazně odlišné napájecí/frekvenční schéma. Možná by se to dalo nastavit manuálně na nějakou hodnotu napevno pomocí softwaru ale to jsem nikdy nezkoušel takže je možné že by to třeba nefungovalo. To jen tak pro porovnání co se pro mě rozumí "dlouhodobě kompatibilní deska."

Čipset co uměle neumí víc než 2 revize toho samého výrobního procesu, který se vyrábí něco přes rok tuto definici pro mě nesplňuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asus M2N-E byla super deska svou výbavou, na to byly nForce 4 fakt dobré, také měla dobré VRM a úžasná byla ta podpora novějších CPU.

Ale všech šest desek co jsem měl v okolí umřelo, typicky začal zlobit ten nForce4 chipset, odešly třeba všechny SATA porty a jiné vtipné závady. Mám tu teď jednu ASUS M2N-SLI DELUXE, je sice funkční, ale víceméně podle nálady, někdy funguje normálně, někdy ne.

Takže když si vidím M2N SLI, vzpomenu si jaký to byl parádní board, ale v mém okolí extrémně poruchový :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já měl celkem tři kusy. Z nich jeden časem umřel, jeden (ne)funguje obdobně taky dle aktuální nálady a jeden funguje pořád. Všechno se to ale stalo až po 6-9+ letech provozu, tedy dvoj až trojnásobná zárukou krytá životnost. Ty desky trpí na křehnutí spojů a velké mechanické namáhání socketu chladičem, kdy typicky po převozu nebo výměně chladiče ta deska přestane fungovat a stačí obvykle nějaký mechanický stimul aby zase začala. Sice životností neměly na desky od 386 apod. nebo i prvních Pentií, ale stejně nyní jsou to už 13leté stařenky, tak mají nárok. Během těch prvních 6 let ale běžely dobře a šlo mi spíš o porovnání že i 3 odlišným způsobem vyrobené generace CPU se na nich v pohodě daly osadit a běžely.

Myslím že většina hardwaru vyrobená dnes se nedožije ani 10 let vzhledem ke krátkovýdržným komponentám co se dnes osazují. Už i profi značkovým deskám z generace Core 2 Duo/Quad co jen leží roky pod stolem, pravidelně se čistily a je dobře vyřešeno chlazení i nepřetěžování komponent, se musí měnit kondenzátory apod. jinak už taky odchází.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš nejaký tip, do akej dosky by sa dalo v súčasnosti ísť so zámerom, aby vydržala čo najdlhšie? Mám jednu z vyššie spomínaných dosiek pre C2D (Asus P5W DH Deluxe). Vydržala toho dosť, ale mám pocit, že už dosluhuje. Hľadám nejakú náhradu, ktorú nebudem musieť za tri roky vymeniť. Potrebujem to na prácu; časy keď som preinštalovával a ladil systém niekoľkokrát do mesiaca už mám za sebou. Výkonovo stačí prakticky čokoľvek aktuálne (ide prakticky o kancelársku prácu), prioritou je kvalita komponentov. Vďaka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přímo tip nemám ale doporučil bych ti obecně - kup si serverový hardware, klidně refurbished server. Není to sice tak levné, není to výkonnější ale vydrží to déle a nejsou problémy s během. Taky se tam osazují kvalitnější součástky takže ušetříš při dlouhodobém běhu za elektřinu. Možnosti vzdálené správy jsou řádově jinde, prostě je to takové už bez kompromisů a ojebávek toho či onoho "protože consumer segment." Na Slovensku máš třeba www.servershop.sk ti mají pekný výběr a budeš mít záruku, nebo třeba v ČR https://www.czech-server.cz/ Vlákno diskuse na rootu co se tím zabývá s dalšími adresami: https://forum.root.cz/index.php?topic=17575.0

Pokud to umíš, je asi nejlepší(=nejlevnější) koupit střepové CPU v dobré desce a bedně za pár korun/eur a střeva (typicky CPU, RAM a HDD) si obměnit dle své peněženky, potřeb a možností desky, výkonné servery starších generací obvykle stojí o hodně víc než samostatně koupená kombinace komponent. Ale tobě asi bude stačit prakticky vše jestli jen kancelaříš.

A používat ECC paměti. Běžný počítač ti spadne, pokazí ti data nebo něco podobného ale ECC běží dál.

Nedávno jsem zprovozňoval obyč čerstvě vyreklamovanou desku pro Intela Asus X99 s 2011-3 a to je bolest v ( ! ) oproti serverům. Nestabilita, problémy s frekvencí RAM, rozjet 4 kanály, darmo mluvit... Uvědomil jsem si jak jsem s těmi servery zparchantěl co se mých nároků týká když mi běhá 8 modulů bez chyb a můžu osadit i 16 :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ďakujem za tip, skúsim sa teda poobzerať aj v tejto oblasti. Nehľadám vyslovene najnižšiu cenu, skôr spoľahlivosť, nech to raz nainštalujem a neriešim. Oblasť serverov som nikdy nesledoval, takže je tam pre mňa veľa neznámych z hľadiska kompatibility (napr. či na tých serveroch spustím bežný Windows; resp. či na serverovom Windowse budú bežať mnou používané programy).

Doteraz som skôr zvažoval ísť cestou virtualizácie – kúpiť normálnu "consumer" zostavu, vytvoriť si virtuálny stroj a pracovať tam. A kebyže aj hardvér odíde, virtuálka sa ľahko prenesie na iný stroj a nemusím všetko inštalovať a konfigurovať odznova. VMware používam bežne už niekoľko rokov, ale len ako doplnok (keď potrebujem špecifickú verziu softvéru, ktorý nemôžem nainštalovať do hlavného systému a pod.). Neviem teda posúdiť, či by sa to osvedčilo bežať vo virtuále na 100 %, či to nie je úplná blbosť a zbytočná strata výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano ty M2N nechcípaly hned, ale spíše později, nicméně žádná z nich mi určitě 9 let nevydržela pokud se nepletu.

Ty co jsem měl v rukou trpěly na smutný nForce4, ta Deluxe varianta co někde mám trpí právě na ten socket.

Ohledně životnosti, dnes je to mnohem složitější a výrazně komplexnější, více cest, spojů, vrstev PCB, složitější signálování navíc na vysokých frekvencích a tak podobně. Rozhodně to není párek v rohlíku.

Já si troufám tvrdit, že mnoho HW se i 10 let v pohodě dožije, máme třeba staré servery Dell R610 s Nehalemy a ty jsou z roku 2010 a jsou OK, také mnoho Sandy Bridge strojů je velmi často OK.

Záleží dost na kvalitě těch komponent, PCB a tak podobně, přijde mi, že se to spíše zlepšuje, nenarážím tolik na dead relativně nový HW jako dřív, ale možná je to subjektivní pocit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale každej Intelista ti řekne že je to zbytečný, přece nikdo nemění CPU v desce ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak až budou ta CPU BGA only, tak to bude i pravdivé tvrzení ;D

To pak chce aspoň horkovzdušku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak s tou bys leda tak odpájel CPU spolu s pár dalšími, méně šťastnými součástkami z desky :-)). Přepájet kvalitně BGA na desce poté co vypadne z továrny je pěkný ojeb a potřebuješ na to spoustu speciálního vybavení, jako třeba pájecí šablony, normovaně granulovanou pájku a tak vůbec profi pájecí vybavení. Na youtube se dá najít pár videí jak takové výměny probíhají a není to tedy žádná pětiminutovka v pauze na kafe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To byl tak trochu fór, na BGAčka je samozřejmě lepší infrapájka a není board jako board, různí se teploty, semtam tam může trolovat nějaké epoxidové lepidlo mezi kuličkama a tak podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono vývoj v této oblasti poslední dobou není tak úplně mimo tu myšlenku "vše natvrdo na desku." Jen kolik různých notebooků teď má napájené RAM, teď když ještě na pár let dojde ke stagnaci výkonu CPU, tak to nebude žádná velká tragédie když tam prsknou BGA, naopak každá závada znamená nový board a tedy i ca$h flow do kapsy výrobce. Ta částka, co ji výrobce bude mít ušetřenou na socketu a výrobě pouzdra CPU v těch milionech co se to mlátí taky bude pěkně kulatá sumička.

To si pak opravdu bude většina upgradovat CPU nákupem nového počítače - takový malý vlhký Intelův sen řekl bych. I když to ještě úplně neodpískali, šíře dostupných CPU pro daný socket se jim pomalu ale jistě zužuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechno v BGA nebo připájené, tam teď kraluje Apple, u Macbooků za 100k+ je uživatelsky nevyměnitelné vlastně všechno.

Chcete lepší CPU? Kupte si nový!
Chcete lepší GPU? Kupte si nový!
Chcete víc RAM? Kupte si nový s více RAM!
Chcete větší SSD? Kupte si nový s větším SSD!

Bohužel vyměnitelná CPU nám zmizela s Haswellem, to byla poslední mobilní generace kde to šlo, AMD má mobilní Ryzeny také BGA only, předpokládám, že by výrobci nebyli happy z 1mm vysokého socketu (:

Je to ale dvousečná zbraň, dříve jsem často upgradoval notebooky generací Sandy/Ivy bridge, dvoujádrové Pentium se vyměnilo za lepší CPU, přidala se RAM, SSD a tak. Dneska lze typicky vyměnit to SSD a i RAM, ale pokud je tam nějaké shit ULV CPU, tak nopesík.

Problém je to i pro výrobce, protože musí se rozhodnout jak řešit náhradní desky, když byl socket, mohli mít prostě skladem hafo desek bez hodně drahého procesoru, ten se přehodil při výměně u zákazníka. Teď musí držet skladem desky s různými procesory a aby to nestálo moc, tak jich logicky nebudou držet velmi mnoho a dostupnost se může zhoršit, vrácené boardy se pak repasují a recyklují, což je za mě OK.

Je to i trolling proti tomu zlému uživateli, který by si upgradem prodloužil životnost svého zařízení. Tipuju že nejvýhodnější je to pro Intel, prodává CPU, PCH a Thunderbolt řadiče + síťové chipsety a za ULV CPU je typicky celkem slušný příplatek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.