Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Dell XPS 15 (9575) 2v1 - Polaris 22 s HBM2 v notebooku

Dalsi do meho seznamu "skvele skvele parada ughhh wtf.."

Maximum 16G ram ? v 2018 ? u jinak brutalne vykonne masiny ? mi prijde, jakoby vsechny delly byly navrhovany na nejakem meetingu 20 lidi, kde je 18 rozumnych a pak dva retardi, ktery si vzdy prosadi nejakou naprostou pitomost...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

32GB model by měl být taky, ale bohužel má termín "někdy v budoucnu" (původně měl být zároveň s menšími kapacitami, ale Dellu se nějak nezadařilo). Nic to ale nemění na tom, že pájené RAM jsou k vzteku.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

je možné, že by bylo málo zákazníků, nebo tam jsou nějaké komplikace v návrhu desky, které to skoro znemožňují, přecijen, je to hromádka čipů navíc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak na trhu jsou i notebooky s připájenou 8GB RAM :/

Co se týče 32GB RAM, možná mají problém s místem, zrovna moc prostoru tam není a 32GB RAM by možná vyžadovalo větší změny v návrhu desky kvůli většímu množství čipů a zároveň je možné, že není dostatek kupujích zákazníků, takže by se to třeba nevyplatilo.

Jak jsem psal, Kaby Lake-G řešení se mi celkem líbí a je škoda, že je to jen v tomto XPS a není více strojů, podle mě by si to své uživatele našlo i v business class ThinkPadech/Latitudech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Tak na trhu jsou i notebooky s připájenou 8GB RAM :/

Tak zalezi na to, k cemu je urcen. 8GB na laptopik co bude pouzivan na tytrubku a office je naprosto v poradku; ale u laptopu orientovaneho na vykon bych ocekaval ze nebude mit debilni limit RAM. A tohle ma vykonu vic nez dost a navic ma i vyborne chlazeni... skoda no. Na domaci laptopik je to zbytecne vykonne a drahe, a na pracovni stroj zas prilis malo pameti. Nejake zakazniky si to ale jiste najde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal, tohle je nejslabší konfigurace v nabídce, ty dražší modely mají 16GB RAM. Nicméně při té ceně jakou to má, bych čekal 16GB jako standard. Podle mě si to někteří nekoupí i když by jim CPU/GPU stačilo právě kvůli ceně a 8GB RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak za tu cenu urcite nie aj ked 8GB by mi stacilo (linux)
co by som skor bral velkost max 13" (tych 6cm na uhlopriecke je fajn pre velkost na stole)
vaha je super (1,96kg na 15,6" je super),
inak suhlas.

za tu cenu (v SR okolo 2300-2500€) sa skor oplati DELL XPS 15-9570 (2099€)
Intel Core i7-8750H (2,20-4,10GHz) (BNCH-10921b)
15,6" FHD 1920x1080px Matný IPS InfinityEdge LED LCD
16GB DDR4 2666MHz
M.2 PCIe SSD 512GB
nVidia GeForce GTX1050 Ti 4GB DDR5

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, XPS 15 (9570) jsem v článku zmiňoval, tenhle 9575 je poněkud zabíjen vysokou cenou :/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

viem, clanok som cital :-)
Ta cena je primoc to bez debaty, ale v SR celkovo u Dell su ceny extrem. v CR a AT sa da rovnaky model kupit o 10-20% lacnejsie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli shanis neco s podobne velkou uhloprickou, ale mensiho a podstatne lehciho a nevyzadujes narocnejsi hrani + 6jadro.. tak asi nejlepsi kombinaci ma Samsung 15. ULV 4jadro, 15 palcu, MX150 grafika a cely jen 1,4kg :)
https://www.amazon.com/dp/B078G1BG1L?ref_=pe_527950_33920290_dpLink
Potiz je, ze to neprodavaji v Evrope, ale neni problem to objednat treba Amazonu..
Mne osobne to prijde jako vynikajicne vyazeny notebook jak na praci tak i trochu zabavu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Brutálně výkonná mašina"... opravdu?

Jaké označení by si vysloužil Dell Precision 7530 s procesorem Xeon E-2186M a Quadro P3200 (6GB DDR5 192-bit s frekvencí 1750 MHz, jádro samotné pracuje na frekvenci 1328 MHz), podpořený 1TB diskem Samsung PM961 SED a čtyřmi sloty pro paměti (Samsung 2x 16GB 2666MHz ECC), které lze osadit až do kapacity 64GB. Super Mega Utlra .... výkonný?

P.S.: Catia V6 2018 SP6 vyžene procesor k maximálnímu taktu 4803MHz, kde se udrží celé dlouhé minuty (přepočet volných ploch), aniž by docházelo k throttlingu, nebo zasáhla tepelná ochrana procesoru a interní sheduler začal z důvodu tepelné námahy žonglovat s taskem mezi jádry. Týdenní zkušenosti nejsou příliš objektivní, ale faktem zůstává, že i přes citelné zahřívání těla a vyšší hlučnosti se procesor udrží na požadované frekvenci. HT působí kontraproduktivně (software), nicméně i po dočasné aktivaci jsem nepostřehnul změny v chování. Chlazení se z pohledu funkčnosti povedlo, s hlukem a prostupující přes klávesnici k hodnotě 55°C (měřeno obyčejným FLIR).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi záleží, různí lidé mohou pojem "brutální výkon" vnímat různě.

Ad Precision 7530, celkem se mi líbí přítomnost tří M.2 slotů. Druhé dva RAM sloty jsou pod klávesnicí? Trošku trolling bude případné čištění od prachu a přepastování co koukám na tu konstrukci, je to vtipně namontované obráceně a zbytečně složitě se musí rozebrat celé tělo, heh.
Co se týče chlazení, Dell má u nových modelů tendence tlačit menší pasivy a ventilátory nastavuje na 5k+ RPM v loadu, nevím jak tento model, ale je to recept na poměrně rychlé zaprášení.

55°C na klávesnici, to mi přijde jako docela brutálně vysoká teplota a není to něco na čem by jsem chtěl psát.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co jste čekal? Není možné uzavřít výkon do tenkého těla bez negativních projevů. Ve své třídě lze mluvit o standardu, kterýmu se nevyhne žádný výrobce. Bohužel, všichni chtějí vyšší výkon a tenčí těla.

Naštěstí se jedná o sdílené pracovní stroje, které s sebou přenášíte mezi pracovním stolem se stolní pracovní stanicí a specializovanou laboratoří. Palčivých pocitů se dostává např.: při návštěvě hydrodynamické komory, ve které se v reálném čase simulují plavební podmínky a jste připojený k rozhraní hydrodynamické komory, ale také ke všem 1254 palubním senzorům, gyroskopům, dálkoměrů, elektrooptický systém detekce vln ... až po elektronické bloky stabilizačního a řídícího systému, které jsou schopné provádět 1740 za sekundu. Vyhodnocení dat v reálném čase prochází třídícím systémem AI (intenzivně se využívají jádra CUDA) a zbytek řeší procesor. Tím, že nepoužívate obvyklou FM proceduru s infrastrukturou, nýbrž jedete paralelně a lokálně jeden z mnoha mobilních 7530, si palčivých pocitů užijete. Nakonec stolní pracovní stanici nenahradí, ale to není jejich účel.

Pro opravdové simulace a analýzy slouží celá FM infrastruktura s moderními procesory Xeon Gold (intenzivně se využívá AVX-512) spojených do jednoho velkého gridu. Nakonec to stejně zaplatí US NAVY, pro které v Raytheon vyvíjíme autonomní modulární příbřežní hlídkové plavidlo s podporou života (např.: záchrana pilotů) a zbraňových systémů.

P.S.: Raytheon nám nabízí i benefity a výrazné slevy na nákup výpočetní techniky pro soukromé použití, ale ještě jsem nenašel jediný model Dell, který by mi vyhovoval. Všechno jsou to stejně nepoužitelné plečky, především Latitude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na klávesnici bych očekával teplotu maximálně něco přes 30°C, protože cokoliv nad 40°C už pálí a není to vlastně použitelné a ukazuje to na špatný návrh chladícího systému. To samé platí pro palmrest. 55°C mi tedy přijde jako extrém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zbožné prání, které nelze rozumně očekávat. Bohužel.

Nikoliv jen špatný, nýbrž totálně doku...ný. Spodní strana těla zůstává chladnější, než vrchní strana, na které se nachází prsty uživatele. U mobilní pracovní stanice (slovo pracovní mají v názvu) se nečeká matlání po obrazovce, ale práce s klávesnicí a zkratkami, protože při konstrukci neustále něco zadáváte apod. Výrobce se řídi vzhledem, ten je nejdůležitější a funkční stránku zanedbává. Jiné vysvětlení není.

Nejteplejším místem zůstává prostor okolo klávesy F12 (Insert), pod kterou se nachází CPU ... a jelikož nějakého génia napadlo otočit základní desku, následky se nemohou neprojevit. Palmrest zůstává relativně chladný, ale klávesnice, nota bene oblasti funkčních a číselných kláves se umí pořádně zahřívat s nejvyšší teplotou 55°C. Funkční klávesy a číselné kombinace jsou běžně používané k ovládání a krokům.

Fujitsu tak zůstává posledním mohykánem funkčních nástrojů. Pro porovnání, starší model Celsius H770 (o 220g těžší než Dell 7530) s procesorem Xeon E3-1535Mv6 se udrží pod 35°C. O pár stupňů méně, než konkurence od HP ZBook G5 a Lenovo P1*. Velké meděné pasivní bloky jsou u Fujitsu tradicí. Těžší a přes mřížky "desingově nečisté", ale prostě to funguje.

* Lenovo ThinkPad P1 zůstává do počtu, neboť se jedná o žalostnou atrapu pracovního stroje s klávenicí. Možná by potřebovali 2x denně nacpat ananas do zadku, aby se probudili. Druhou věcí je fakt, že Lenovo zůstává na blacklistech a není schválené z pohledu bezpečnosti (stejně jako Huawei a další značky z Číny).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ad ThinkPad P1, to je spíš taková lightweight věc, reálným protipólem té Dell Precision je ThinkPad P52, ten umí také Quadro P3200 a až 128GB RAM.

Bezpečnost pobavila, neboť Dell všechny notebooky vyrábí v Číně a poslední generace se občas tváří, že někdo zapomněl udělat QA.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, šlápnul jste vedle. Chcete-li pracovat pro Raytheon na pozicích zabývající se zbrojními programy, tak kromě standardních požadavků (vysokoškolský titul daného oboru, minimálně 15 let praxe, výzkum zakončený patentem, ...), se vyžadují bezpečnostní prověrky na úroveň "secret" - tzn. musíte získat U.S. Security Clearance + DoD issued Secret Security clearance. Jinými slovy, pracujete ve striktním bezpčnostním režimu zbrojních programů a v praxi to znamená, že veškeré vybavení podléhá schválení a auditům (prováděné NSA). Jinými slovy, každý výrobce je povinnen poskytnout kompletní zdrojové kódy s úplnou dokumentací a schválení trvá přibližně 4 - 8 měsíců.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jinymi slovy Lenovo je fuj, protoze se Trump rozhod zabavit lidi taneckama s Cinou.
Jinak by samozrejme nebyl problem schvalit i Thinkpady, protoze Lenovo by mohlo dodat to samy co Dell. Krom toho dokumentace je jedna vec a realita je casto uplne jina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmé, jednoduché a prostoduché ... prostě teoreticko úderný standard. Realita je taková, že podepsal 44. prezident Spojených států amerických, kterým byl Barack Hussein Obama II.

S odpovědí se neobtěžujte.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S odpovedi na co? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaslouzi si oznaceni notebookovy exot, protoze takova konfigurace, za patricnou cenu bude zajimat cca 0.000001% notebookovych uzivatelu...
;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímat bude asi hodně lidí ale nikdo ji za tu cenu nekoupi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave to je, ale notebook, ktery to bude umet rozumne uchladit a zaroven CPU nethrotloval bude muset byt cihla, ktera ma smysl pro nejaky specialni nasazeni. Pro 99.9% uzivatelu jsou 'mene' vykone 6 a 4 jadra Intelu podstatne lepsi volbou. Nehlede na to, ze nez hlasity vykonostni notas, je mnohem lepsi desktop, ktery stejne bude mit podstaten vyssi vykon.
Ale pro specialni nasazeni asi dobry..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existují DTRka, dělá je Clevo a další výrobci. 17,3" "notebook" co má často i desktop CPU a dokonce se i uchladí. Samozřejmě to není vůbec tenké, lehké a "kůl". A taky to není levné, ale to se tak nějak očekává.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozny to je, ale i pokud to uchladej, bude to nejspis docela hucet. Vyjma nejakyho spec. nasazeni, jak o tom psal Step, mi docela uchazi smysl takovych notasu. Pokud neni pozadavek na mobilitu, tak je pak mnohem lepsi ITX nebo mATX malej desktop..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Využití se najde v celém spektru oborů, od velkých korporací až po jednotlivé profesionální uživatele.

V příkladech:
- Detailní vizualizace projektu u zákazníka, dodavatele, ... apod. Zapomenout můžete na všelijaké integrované, nebo multimediální grafické čipy, protože nejsou schopné zobrazovat plynule a kvalitně detailní struktury, jež tvoří sestavu, včetně sub-sestav, které chcete vizualizovat, popřípadě upravit v souladu s celým návazným řetězcem (systémy FM/CAFM). Zpravidla se vykresluje s pomocí OpenGL. Vyžadujete plnou podporu ze strany výrobce software, ovladače a samozřejmě výkon.
- Digitální projektové a materiální knihovny (PLM s návaznými HAM/CAFM) kdy si zákazník vybere např.: jiný materiál a vy musíte přenést jeho charakteristické vlastnosti do rozpracovaného projektu, včetně kontroly návazných sub-sestav.
- Školení a metodické postupy ve virtualizovaném prostředí, kdy např.: do servisního střediska dorazí školící a začne servisním technikům názorně předvádět nezbytné postupy kompletace součástek (na mikrometry přesné) s následnou montáží, kterou lze provést jediným způsobem. A to se musí nacvičit, znovu nacvičit a ještě jednou nacvičit, protože jinak danou součástku do omezeného prostoru nedostanete.
- Přesná a fotorealistická grafika, kterou zobrazujete pomocí přesně kalibrovaného 10bitové wide-gamut panelu, jež se montují výhradně do pracovních stanic (a samozřejmě vyžadují profesionální grafiku, schopnou vykreslit 30bit barevnou hloubku).
... dalších příkladů, se najde dost.

Mobilní pracovní stanice neslouží k honění benchmarků, nýbrž jsou určené ke skutečné užitečné činnosti. Tomu odpovídá vybavení, osazení, podpora a nezbytné integrované nástroje, včetně drobnosti jako jsou certifikace výrobců SW.

Nemusí a nebude se Vám to líbit (jak jinak, že?), ale o úzce specifické prostředí se rozhodně nejedná. To byste musel jmenovat např.: Panasonic Toughbook s precizně konfigurovatelným sériovým i paralelním rozhraním a certifikovanou podporou pro externí civilní anténní systémy. Včetně maličkostí jako vyměnitelná baterie za chodu, odolnost a samozřejmě podpora výrobce (i ovladačů) s naprosto luxusní konfigurovatelností jednotlivých rozhraní i singnálových procesů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Nemusí a nebude se Vám to líbit (jak jinak, že?), ale o úzce specifické prostředí se rozhodně nejedná.".. az na to ze si protirecite, protoze Vami popsane priklady vyse jsou presnou ukazkou specializovaneho nasazeni, ktere vydavate za neco jineho. To je ale u Vas uz tak tradice ;)
Jinak mne je uplne ukradeny, jestli se mi to libi nebo ne, ja nejsem cilovka techto bricket.. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak na to muzete jit selskym rozumem (velmi doporucuji)..
Pokud na 10.000 prodanych notebooku pripadne jeden takovyhle exot (a to tomu jeste dost pridavam), tak se bude jednat o 0.01% (1 setinu procenta) prodeju. Pokud mi chcete jeste tvrdit, ze jedna setina prodeju nepatri mezi specializovane prodeje pro specializovane pouziti, tak uz nevim... ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> "Brutálně výkonná mašina"... opravdu?

Pri danem TDP a rozmerech - ano opravdu. Navic s rozumnym chlazenim, coz je v tehle kategorii spis vyjimka nez pravidlo. Bohuzel kazi to ta pamet. 16G bych si dnes koupil leda na hrani.

> Jaké označení by si vysloužil Dell Precision 7530

no vzhledem k te vaze... brutalne vykonne hovado ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

recenze jako vždy skvělá, ale měl bych jednu výtku, resp. prosbu. Nešlo by u těch herních testů mít alespoň jednu hru v jednom konkrétním nastavení napříč všemi testy notebooků, 2in1, tabletů, miniPC, PC ...? A doplňovat tento graf o další a další recenzované "hračky"?
Docela by mě zajímalo, jak si tento notebook stojí např. proti Dell Latitude 5495, který jsi také recenzoval. Ano, jsou to jiné kategorie notebooků, ale myslím, že by takové srovnání bylo zajímavé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky :)

Co se týče těch her, tam je to komplikované díky různým nastavením a také kvůli verzím ovladačů, OS a tak podobně. U nastavení her samotných může být problém v obřích rozdílech mezi GPU, tj. srovnávat v některých hrách třeba GTX 1070 Max-Q a Intel UHD 620 je dost trolling, protože by ten Intel byl použit s moc náročným a nehratelným nastavením. A na nízké detaily v 1280x720 to na GTX 1070 taky nikdo hrát nebude.

Jediné co by dávalo smysl jsou možná starší tituly ála CSGO, HL2LC, ty myslím testuju typicky na maximální možné detaily třeba ve FullHD, takže tam to může být srovnatelné s dalšími stroji.

Zkusím se nad tím nějak zamyslet, ale je možné, že to úplně rozumně udělat nepůjde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Co se týče těch her, tam je to komplikované díky různým nastavením a také kvůli verzím ovladačů, OS a tak podobně."
Podle mne staci 2 konfigurace, treba 2 hry. Napriklad FullHD s Max nastavenim a pak neco typu 720p se strednimi detaily, coz pokryva vicemene od integrovane grafiky po NV 1080.. Jedna hra DX11, jedna DX12. CSGO neni spatne, ale dneska u tak nenarocne, ze asi pro testy nema moc smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkusím to nějak vymyslet, uvidíme co z toho vyleze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro aktivaci ReLive v ovladačích postačí utilita amddrv, která zpřístupní příslušné volby. Identický postup jako v případech absence ReLive v ovladačích desktopového APU Ryzen 3 2200G, Ryzen 5 2400G atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky za info, to jsem nevěděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8GB připájené RAM.... dál není třeba číst.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To má tato konkrétní konfigurace, k zapůjčení byla bohužel jen tato nejslabší konfigurace, ty dražší mají lepší CPU, větší SSD a 16GB RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to sice ano, ale za 52k si 8GB pevne pripajene RAM koupi jen blázen....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, proto si myslím, že by v takové cenové relaci mělo být 16GB standardem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dell XPS seria je bohuzial sklamanie. Nedokazem ohodnotit tuto KabyLake-G seriu ale standardna Intel je humus. Pravidelne zabugovane ovladace - audio ovladac s tym ich debilnym Maxx audio (z nahodne prebudeny vystup, niekedy vypadne komplet moznost ovladat parametre zvukovky a celkovo problem pri pripojeni dellackeho docku), problem s thermal ovladacom - pri vytazeni systemu nahodne bluesreeny a restarty. Dell neumoznuje stiahnut s ich oficialnej stranky starsie ovladace, len aktualny. Takze ak nieco poseru, tak po update je nemozne tiahnut starsi funkcny. Pozeram ze aj na tomto mechanicky uchytili wifi modul kusom plechu s 2 srobami, problem je ze ten plech je presne nad konektormi od anteny a je tam velmi mala medzera a plech nieje zospodu izolovany. Takze pri rozobrani alebo mechanickom namahani notebooku sa stane ze sa vyskratuje antena - wifi modul v systeme funguje ale nenajdu sa ziadne wifi siete.A dalsie pikosky. Dell asi nikdy viac.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O jaké DELL XPS se konkrétně jedná? Zkusil bych ovladače jen přímo od MS, co se týče Intel grafiky, zkuste latest driver ze stránek Intelu, občas funguje lépe.

Ten plech nad anténami používají od dob M.2 wifi, prošlo mi rukama hodně Latitudů, ale vyzkratovanou anténu jsem ještě neviděl O.o To muselo něco ten plech rozmáčknout ne? Máte nějakou fotku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dell XPS15 9560. S intel grafikou nebol problem. Prvy problem bol ovladac na riadene chladenia. Niekedy v maji vydali novy ovladac ktory bol zabugovany. Pri vytazeni cpu aj gpu to bolo schopne chladit pod 95 stupnov, co je limit. V momente ked kleslo jedno zo zariadeni, sa znizili otacky ventilatoru a ked znovu naskocila zataz tak to hodilo do bluescreenu. Ako keby bud nestihol nabehnut ventilator dostatocne rychlo alebo nezafungoval throttling. Napriklad enkodovanie videa - pri pouziti nvapi sa vytazi gpu a po prekodovani videa ked sa isla nekodovat audiostopa, co islo uz cisto cez cpu tak to pravidelne padlo do bluescreenu. Ale tak isto kompilaca a spusteny napriklad android emulator a dalsie pripady. Tak isto koli ovladacom skoro cele leto padali kolegom XPS 13 do bluescreenu. No a samozrejme navrat k starsiemu ovladacu nemozny.
Maxx audio ma problem s Dellackou dokinou - pri pripojeni zisti usb audio realtec co je fajn, ale zblbne a nedokaze uz potom ovladat nastvenie zvukovky (teda hlavne korekcie). Lenze ono to potom zblblo aj na ingerovanej. Zasa sa to dalo dokopy az po nikolkonasobnom preinstalovani ovladacov a zakazanim externej zvukovky.
XPSko pouziva zadny hlinikovy kus ako chladic - je k nemu nalepeny tusim M2 ssd disk. Ak davate dolu dekel tak to treba odlepit a asi pri tom vznikne dostatocny posun (je mozne ze som mal kus kde bola vecsia vola) aby sa vyskratovali kontakty anteny na wifi module s pritlacnym plechom.Pretoze nic som s tym plechom nerobil a po zisteni ze sa nedaju najist ziadne wifi siete, pritom modul fungoval, boli problemom prave vyskratovane kontakty.
Taky detail ze clovek kupuje premiovy model, v tomto pripade XPSko 15 s volnou poziciou na 2.5" hdd a dell tam nema konektor na pripojenie sata, uz je zbytocne rozmazavat.Treba specialny prepojovaci kabel z boardu na sata za prepalenu cenu. Dell potrebuje asi zarabat. Alebo ze ta Dellacka dokina ma sice DP a HDMI ale nezvlada 2 monitory s vyssim rozlisenim ako fullHD. Ak ma iba jeden vyssie rozlisenie tak to uz automaticky pada na fullHD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Který Dellovský dok? Ten WD15? Ten bohužel umí tunelovat jen jeden DP port, nebo to jede přes USB. Jinak to chce použít Thunderbolt 3 dock, nicméně XPS 15 (9560) má myslím jen dvě PCI-E Gen3 linky v TB3 portu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to ten dok WD15. Na ilustracnych fotkach to prezentuju s dvoma monitormy ale je fakt ze ked clovek zacne sa rypat v technickej specifikacii tak tam maju drobnym uvedene ze pripojene mozu byt dva monitory ale iba full hd. Ale dosiel som na dalsiu "pikosku". V popise maju ze to zvlada sice jeden monitor ale 840 x 2160 @ 30 Hz alebo 2560 x 1600 @ 60Hz. Mam Dell u2715h, co je 27" s 2560x1440 takze ako jeden cez tu dokinu by mal chodit v pohode.Uz som sa zmieril s tym ze druhy monitor mam do toho XPSka streceny cez hdmi, ale prislo mi divne ze gradienty vyzeraju na tom IPS 27" otrasne oproti tn 24" na hdmi. Myslel som ze to bude nieco s ovladacmi a nastavenim ale postupne som sa dopatral k tomu ze ta drbnuta dokina vsetko nad full hd osekava z 8bit na 6bit. Takze papierovo zvlada 2560x1440 ale iba 6bitovo !!!!!!!
A toto prosim pekne nieje nikde napisane !!! A ako bonus, z nejakeho dovodu asi ten dithering/prepocet robi z casti ovladac tej dokiny na cpu, preto pri prehravani videa a celkovo fullscreen veci sa roztocil ventilator na notebooku ale po prehodeni tej 27" na hdmi napriamo do notebooku, tak uz to nerobi. Takze Dell moze ist akurat tak do pice aj s celou svojou dokinou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s Maxx audio si také užívám perné chvilky. Občas mi přestane fungovat mikrofon (e7280). Což je super, když se musím každou chvíli připojovat k international meetingům

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na meetingy se občas hodí nějaké externí zařízení ála Jabra Speak, připojení je přes USB nebo bluetooth, má to celkem slušné prostorové mikrofony a reproduktor a umí to běžet i na baterii. A do zasedačky zase něco jako Logitech Group nebo něco hi-end od Polycomu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Polycomy mám v zasedačkách pro mezinárodní meetingy, kde je nás víc z české strany. Když jsem sám proti hromadě amíků, tak mi postačuje Skype for Business s HW ve stavěným v notebooku. Jde o plně dostačující řešení, jen kdyby to fungovalo na 100%

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, se zvukovkama jsme si užili u Latitudů E5430/5530, kde IDT jaksi skončilo a ovladače pro W10 víceméně neexistují, ale dá se tam v režimu kompatibility nainstalovat W7 driver a v 90% času to funguje. S generickým MS driverem to hraje do reproduktorů a nereaguje na ostatní jacky + nefunguje mikrofon. IDT totiž udělalo naposledy driver někdy v roce 2013 a jen pro W8.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jak ktera serie a to je problem vicemene vsech dnesnich vyrobcu. Ted treba pisu z Dell XPS15 2013 a ten kousek bude mit za chvili 5 let. Vyjma mega bugu s ovladacem grafiky, ktery jsem vyresil prechodem z Win8.1 na Win7 (tady dik Dellu, ze Win7 byl podporvany byt jako Precision linie) tak od te doby jede ten Notebook v pohode. Samozrejme jsem zustal na Win7, dobrovolne MS betatestera nedelam.
Chvilku jsem pouzival i Dell XPS15 2017 verzi a za tu dobu jsem taky nenarazil na nic zavaznejsiho, krome Win10 samotnych ;)
Nicmene je pravda, ze ve forech toho clovek najde prekvapive docela hodne i u takto drahych kousku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U těch starších XPS se mi líbila více klávesnice, jak jsou ty klávesy prohnuté, tak se na tom píše veseleji, i portová výbava byla bohatší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám prosbu, (kopíruji ze svého dotazu na notebook foru):
Jak se chová horní řada kláves na 9575 (a Precision 5530 2in1) ?
Pokud bude nastaveno preferování funkčních kláves, neboli je-li zapnut FnLock pak:
Na XPS 9575 je asi možné stisknout Ctrl+F1 snad i Ctrl+Delete.
Co ale udělá (stále při preferování funkčních kláves) třeba Alt+F11? Aktivuje Alt+F11 nebo Alt+PrtScr?
Co udělá Ctrl+F12? Aktivuje Ctrl+F12 nebo Ctrl+Insert?

A hlavně - co udělá prosté End? Udělá End, nebo uspí počítač?
Tedy, znamená FnLock preferenci _spodních_ symbolů na klávesách horní řady - pak by End uspával :-( Nebo je Dell inteligentní a FnLock preferuje akce ze "standardní" klávesnice?

Nejsem sto chování FnLocku nikde dohledat a budu vděčný za odpověď od reálného stroje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel XPS 15 (9575) jsem už před nějakou dobou vrátil, takže nemohu přesně odpovědět.

Defaultní nastavení je, že řada kláves F1-F12 dělá ty multimediální akce, přičemž já to přenastavuji v BIOSu opačně aby dělaly pouze F1-F12 akce a ostatní věci se pak volají přes Fn+F1-F12. Fn Lock jsem myslím ani nezkoušel, ale v podstatě jen prohazuje toto nastavení.

Klávesa End dělá End v tom klasickém režimu, v tom opačném notebook uspí, pokud je to nakonfigurované v OS.

Kombinace Alt+F jsem nezkoušel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.