Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Dell XPS 15 (9575) 2v1 - Polaris 22 s HBM2 v notebooku

Když Intel oznámil kombinaci jejich CPU a AMD GPU, jednalo se o poměrně překvapivý krok. Uběhlo mnoho měsíců a Kaby Lake-G na trhu není téměř vidět. Na jeden takový notebook jsme se podívali.

DELL XPS 15 (9575) je otočný 15,6“ notebook, podobně jako Lenovo Yoga. Nabízí poměrně slušný hardware a vysokou kvalitu zpracování, hlavním lákadlem je Intel Kaby Lake-G, jedná se o čtyřjádrové CPU, které má „kousek“ od sebe grafickou kartu od AMD. Kaby Lake-G nalezneme víceméně jen v těchto Dell XPS 15 a Dell Precision noteboocích a také v malých počítačích Intel NUC.

Hlavním tahákem tohoto spojení je malá velikost CPU a GPU dohromady, Vega M GL totiž používá jeden HBM2 stack, který je hned vedle GPU a není tak zapotřebí řešit extra napájení a cesty na PCB jako u grafik, které používají GDDR5 VRAM.

Procesor a grafická karta tak zabírají méně místa a výrobce tak může zmenšit základní desku a osadit například větší baterii, nebo celé zařízení zmenšit. AMD RX Vega M GL s 4GB HBM2 má navíc údajně nabízet výkon asi jako mobilní GeForce GTX 1050 Ti 4GB, což nezní vůbec špatně, vezmeme-li v potaz fakt, že celé Kaby Lake-G seskupení(tedy CPU i GPU) má k dispozici 65W TDP. Existuje ještě výkonnější varianta s Vegou M GH, která má plně aktivní čip, nicméně ta má 100W TDP a tato varianta se používá jen v Intel NUC počítačích.

Než se pustíme do rozborky XPSka, musím zmínit, že testovací notebook pochází z Francie, v ČR žádný nebyl a tak jsem dostal v rámci zápůjčky kus s AZERTY klávesnicí. Modely v české distribuci mají samozřejmě české popisky. Windows 10 Pro byly sice ve francouzštině, ale jazyk jsem jednoduše přepnul do angličtiny. Také musím zmínit, že budu srovnávat hlavně se starším netabletovým XPS 15 (9560), jelikož je to poměrně blízký příbuzný.

S notebookem dostaneme Dellovský USB-C 130W adaptér, který můžeme použít i s dalšími notebooky, které podporují napájení skrze USB-C. Jako další příslušenství nalezneme redukci z USB-C na USB-A port. Ano, toto XPS 15 nemá žádné USB-A porty, pouze USB-C, ale o tom později.

Materiály použité na XPS 15 (9575) tvoří vesměs hliník, výjimkou je pak palmrest, který je jako u jiných XPS 15 z pogumovaného plastu, je třeba zmínit, že tento povrch rád sbírá otisky prstů a další šmouhy, což je vidět i na fotkách. Všechny díly dobře lícují, nikde nic nevrže a ani se nic nekroutí, panty i samotné překlápění do tablet pozice je bezproblémové. Výdech notebooku je řešen směrem dozadu, podobně jako u konkurenčních notebooků, které foukají horký vzduch do displeje. U tohoto modelu je však příjemná změna, Dell upravil spodní část a panty tak, že je mezi oběma kusy notebooku vždy mezera a vzduch tak může proudit ven a to v jakékoliv pozici. Čerstvý vzduch pak saje zespodu, nedoporučuji tedy tyto otvory ucpat.

Portová výbava je a není zlá. Jak jsem zmiňoval dříve, notebook má hlavně USB-C porty. Najdeme zde celkem čtyři, dva na každé straně. USB-C porty na levé straně mají oba integrovaný Thunderbolt 3 port, vedle nich nalezneme čtečku microSD karet, která je od Realteku a připojena skrze PCI-Express 2.0 x1. Dále zde nalezneme tlačítko a pět bílých LEDek, jedná se o ukazatel stavu baterie, po jednom stisknutí se LEDky rozsvítí, jedna LEDka značí přibližně 20% baterie, všech pět znamená nabitou baterii. Pokud tlačítko podržíme, dozvíme se opotřebení baterie, které funguje opačným způsobem, pokud se nerozsvítí žádné LEDky, znamená to 0% opotřebení.

Na pravé straně notebooku najdeme Kensington zámek, 3,5mm audio combo jack a další dva USB-C porty, oba podporují DisplayPort. Starší XPS 15 (9560) má jinou výbavu, najdeme zde pouze jeden USB-C port s TB3, dva USB-A porty, velký HDMI port, malý kulatý nabíjecí konektor, čtečku SD karet a combo jack. Hlavní nevýhodou nového XPS 15 (9575) je fakt, že budeme potřebovat různé redukce na velké HDMI a cokoliv s USB-A konektorem. Výrobce k notebooku přidává jednu USB-C redukci, ale několikrát jsem narazil na to, že jsem musel odpojit myš, abych mohl připojit flashku. K tomuto notebooku je tedy bluetooth myš a USB-C dokovací stanice v podstatě nutnost.

Pokud se podíváme na palmrest, vzhledově se zdá být vše shodné s předchozími generacemi XPS 15. Nějaké malé změny tu i tak jsou. Hlavní změnou je absence power LEDky v zapínacím tlačítku, nerozumím úplně proč, ale notebook tak nemá prakticky žádné stavové LEDky, pokud nepočítáme LEDku vpředu, která ukazuje, zda se nabíjí baterie.

Klávesnice je tradičně placatá, podobně jako na všech novějších XPS. Malou změnou jsou pak klávesy PageUp a PageDown, které se nachází v okolí kurzorových kláves. Bohužel klávesnice je opět slabou stránkou jako u dalších XPS modelů, klávesy jsou placaté, velmi natěsno u sebe a navíc z nějakého důvodu není využita plocha tak velkého notebooku.

Klávesnice je tak poněkud zbytečně zmenšená a komfort není moc vysoký. Pokud většinu času notebook dokujete a používáte externí klávesnice, tak to vadit nebude. Jakožto uživatel ThinkPadu W530 jsem rozesmut z méně pohodlné klávesnice a absence trackpointu. Malý bodík Dell dostává za vycentrovanou klávesnici bez numerického bloku. Touchpad je celoklikací a podporuje gesta, která můžeme nativně nastavovat ve Windows 10, je i přesný a nenarazil jsem během používání na žádné problémy.

Nyní se podíváme na displej, všechny XPS 15 (9575) mají dotykové LCD, na výběr je FullHD nebo 4K LCD, testovací kus používá Sharp SHP148E 15,6“ 1920x1080 IPS lesklé dotykové LCD, které údajně splňuje 100% sRGB pokrytí. Displej je chráněn sklem a zadní víko je kovové, což přidává nějakou váhu navíc. Z lesklé úpravy osobně nemám moc radost, protože získáme odlesky na skle, což je nepříjemné hlavně venku, nebo pokud nám na displej svítí nějaké světlo. Bohužel variantu s matnou úpravou Dell nenabízí.

Pod displejem nalezneme logo DELL a také IR webkamery, které lze použít na přihlašování skrze Windows Hello. Aby toto bylo možné použít, musíme mít zaheslovaného uživatele ve Windows a také si musíme nastavit PIN pro Windows Hello. IR kamera mě příjemně překvapila, rozpoznává velmi rychle a bezproblémově. Pokud mi někdo stojí za zády, přes IR kameru mě počítač odmítne přihlásit a musím použít PIN nebo heslo, takže je to do jisté míry „bezpečné“. Osobně nejsem moc fanda biometriky, ale někoho to třeba potěší. Zda je IR kamera aktivní poznáme podle přisvětlovacích LEDek, které zběsile svítí, kdykoliv je notebook zamčený.

Samozřejmě jsem neodolal a podíval jsem se i dovnitř notebooku, přístup je poměrně snadný, stačí odšroubovat všechny torxy na spodku a můžeme odklopit zadní kryt. Naskytne se nám pohled na kompletní vnitřnosti. Chlazení i baterie zabírají skoro nejvíc místa, základní deska je relativně malá. CPU, GPU a RAM jsou schované pod kovovou krytkou a SSD je chlazeno přes teplovodivou podložku, která vede na spodní kryt notebooku.

Za zmínku stojí poměrně neobvyklý flex kabel, který propojuje hlavní desku s menší deskou, kde jsou USB-C porty na pravé straně. Zakončení je totiž velmi podobné LGA socketu a na místě ho drží dva šroubky, zatím jsem takové propojovací řešení neviděl. Na daughterboardu najdeme Killer 1435 Wi-Fi chipset, který je bohužel připájený na základní desku.

Chlazení je celoměděné a obsahuje tři velké heatpipe, které teplo odvádí z CPU a GPU na měděný pasiv. Dva ventilátory se pak starají o odvod tepla pryč. Je hezké, že chlazení dbá i na napájecí kaskádu, byť se jedná o malý kus mědi, který odvádí teplo na základnu chladiče.

 

Pod chladičem pak nalezneme PCB, na kterém bydlí Core i5-8305G a Vega M GL s 4GB HBM2 VRAM. Takto dohromady oba čipy zabírají poměrně málo místa oproti separátnímu CPU + GPU s GDDR5 VRAM.

Předinstalovaný software

Co se týče předinstalovaného software, na notebooku mimo ovladačů téměř nic nainstalováno nebylo. Narazil jsem pouze na předinstalované Office 365, které vyžadují přihlášení a poté aktivaci. Mezi další drobnosti pak patří Thunderbolt software, ve kterém můžeme konfigurovat, co dělat s HW, který připojíme přes TB. Posledním softwarem je Dellovský Command Update, který jak název napovídá slouží k tomu, aby našel aktuální ovladače, firmwary a tak podobně pro daný notebook. Tento nástroj většinou funguje spolehlivě, ale občas jsem narazil na situace, kdy nějaké zařízení nedetekoval správně.

Radeon Settings

Protože kombinace Intel CPU a AMD GPU je specialitka, kterou si objednal Intel, došlo i k jistým změnám z hlediska ovladačů. Ovladače Radeon Settings jsou k dispozici, ale na první pohled se tváří poněkud jinak. Celé prostředí je přeskinované do modré barvy a nemáme zde některé možnosti nastavení, jako třeba Video, Monitory, ReLive a tak podobně. V sekci System najdeme užitečnou podsekci jménem Switchable Graphics, zde můžeme snadno přepínat poslední spuštěné aplikace, lze tak nastavit s jakým GPU se mají spouštět.

Poněkud zajímavý je fakt, že AMD se k Polaris22 GPU aka Radeon RX Vega M GL tak úplně nehlásí, minimálně ne z hlediska ovladačů, na stránkách AMD je totiž nenajdeme. Najdeme je na stránkách Intelu, protože oficiálně se jedná o produkt Intelu a Intel tak poskytuje ovladače, které dodá AMD. Intel je pak přeskinuje a dodá k sobě na web. Na notebook jsem tedy nainstaloval nejnovější dostupné ovladače v době testování pro tuto Vegu, jednalo se o verzi 18.9.1.

Konfigurace notebooku vypadá následovně:

  • Intel Core i5-8305G 2,8GHz – Turbo až 3,8GHz, 4C/8T, 6MB L3, 65W TDP, 14nm
  • AMD Radeon RX Vega M GL 4GB HBM2
  • Intel HD 630 Graphics
  • 2x4GB RAM DDR4-2400 CL17
  • Toshiba KXG50ZNV256G 256GB M.2 NVMe x4
  • Qualcomm Atheros Killer 1435 802.11nac Wi-Fi + Bluetooth
  • Sharp SHP148E 15,6“ 1920x1080 IPS lesklé dotykové LCD
  • 75Wh baterie
  • DELL 130W adaptér
  • Windows 10 Pro

Na závěr bych ještě dodal, že notebook disponuje čipem TPM 2.0 a můžeme tak použít BitLocker na šifrování disků ve Windows Pro edicích. GPU-Z detekuje špatně propustnost i šířku sběrnice HBM2, opravdová propustnost VRAM je 179 GB/s a ne chybných 44,8 GB/s. Paměťová sběrnice má pak šířků 1024 bitů, 256-bit je tedy špatně.

XPS 15 (9575) byl otestován s nejnovějším BIOSem a s aktuálním operačním systémem.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Dell XPS 15 (9575) 2v1 - Polaris 22 s HBM2 v notebooku

Pátek, 9 Listopad 2018 - 12:50 | aa bb | Ano je to ten dok WD15. Na ilustracnych fotkach...
Úterý, 6 Listopad 2018 - 14:44 | BlackRider | S odpovedi na co? :)
Úterý, 6 Listopad 2018 - 13:54 | Karáš Svorka | Bohužel XPS 15 (9575) jsem už před nějakou dobou...
Úterý, 6 Listopad 2018 - 12:09 | Step | Samozřejmé, jednoduché a prostoduché ... prostě...
Úterý, 6 Listopad 2018 - 10:00 | BlackRider | Jinymi slovy Lenovo je fuj, protoze se Trump...
Úterý, 6 Listopad 2018 - 09:18 | tomh | Mám prosbu, (kopíruji ze svého dotazu na notebook...
Pondělí, 5 Listopad 2018 - 19:30 | Step | Bohužel, šlápnul jste vedle. Chcete-li pracovat...
Pondělí, 5 Listopad 2018 - 13:14 | Karáš Svorka | Jj, se zvukovkama jsme si užili u Latitudů E5430/...
Pondělí, 5 Listopad 2018 - 13:02 | RedHawk | viem, clanok som cital :-) Ta cena je primoc to...
Pondělí, 5 Listopad 2018 - 12:04 | Karáš Svorka | U těch starších XPS se mi líbila více klávesnice...

Zobrazit diskusi