Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Dell XPS 15 (9575) 2v1 - Polaris 22 s HBM2 v notebooku

Když Intel oznámil kombinaci jejich CPU a AMD GPU, jednalo se o poměrně překvapivý krok. Uběhlo mnoho měsíců a Kaby Lake-G na trhu není téměř vidět. Na jeden takový notebook jsme se podívali.

Z XPS 15 (9575) mám lehce rozporuplné pocity, Kaby Lake-G se mi celkem líbí a je škoda, že prakticky neexistují notebooky, co by tuto kombinaci využívaly, dovedu si bez problémů představit hypotetické Latitudy 5492, kde díky malé velikosti obou čipů nemusí být třeba vyrábět velmi složité PCB, stačí přifouknout chlazení. Tedy z výkonnostního hlediska se jedná o velmi pěkné řešení, navíc i chlazení je velmi rozumné, což jsem v tenkém těle neočekával.

Nejslabší Core i5-8305G navíc poskytuje výkon jako Core i7-7700HQ předchozí generace, což je také pěkný výsledek, konfigurace s Core i7-8705G je ještě lepší, protože má vyšší Turbo boost. Celkově se tak jedná o velmi efektivní řešení, když vezmeme v potaz, že CPU i GPU mají dohromady 65W TDP.

Bohužel, jsou zde i věci, které se mi tak úplně nelíbí. Mezi tyto aspekty patří hlavně připájená operační paměť, pokud RAM selže, musí se vyměnit základní deska a případný upgrade RAM není jednoduše možný. DELL navíc nabízí konfiguraci maximálně s 16GB RAM, zatímco u staršího XPS 15 (9560) můžeme upgradovat poměrně snadno až na 32GB RAM. Další podivností je občasný nižší výkon RAM, nevím, zda se jedná o čipy, které jsou více optimalizované na nižší spotřebu, nicméně v některých testech se pomalejší RAM negativně projevuje.

Jako další negativum vnímám klávesnici, jakožto ortodoxní ThinkPadista šestého dne považuji neThinkPadí klávesnice bez TrackPointu za heresi, která musí být exterminována z tohoto světa. Klávesnice je samozřejmě použitelná, nicméně klávesy jsou zcela placaté, což ztěžuje psaní poslepu, touchpad umí multitouch gesta a navíc máme dotykový displej, pokud nechceme používat touchpad. Narazil jsem i na lidi, kterým tato klávesnice vyhovuje, takže jsem rozpolcen, protože zájem o tento typ klávesnice evidentně existuje. Je škoda, že klávesnice nezabírá více prostoru v těle notebooku, takto působí jako něco, co je jen přemontováno z menšího XPS 13 a není tak využita větší užitná plocha.

Další negativum vidím v absenci USB-A portů, velkého HDMI nebo miniDisplayPortu. Samozřejmě notebook má velmi tenké tělo, ale na každou stranu by se určitě jeden větší port vlezl. XPS 15 (9575) šlo do USB-C  stylem „All In“, budeme tedy občas potřebovat různé redukce. Utěšující fakt je ten, že zde máme rovnou dva Thunderbolt 3 porty a dva USB-C porty, které v sobě mají nativně DisplayPort, což je poměrně slušná konektivita. Přes TB3 tak můžeme připojit například dokovací stanici a externí grafickou kartu zároveň.

Poněkud nejistý jsem z tabletové části notebooku, přecijen 2 kilogramy těžký tablet není úplně jednoduché nosit a není to ani pohodlné. Podivný pocit mám z klávesnice, která je na spodku notebooku v tablet režimu a mám obavy, zda ji neponičím, pokud v tomto stavu notebook někam odložím. Dotykový displej mi nevadí, ten má spousta notebooků, ale nejsem přesvědčen, že by někdo používal tablet této velikosti a hmotnosti. Asi bych více ocenil Kaby Lake-G v normálním XPS 15 s lepším chlazením, bohužel taková varianta neexistuje.

Pokud Vám nevadí používat redukce, nebo máte vše bezdrátové a na pracovišti dokovací stanici, jedná se o poměrně výkonný stroj s výkonným hardwarem. Bonusem je pak možnost Next Business Day záruky, tu můžeme prodloužit až na čtyři roky ze standardních tří let. A díky NBD záruce je notebook krapet dražší, testovaná konfigurace totiž v ČR vychází na nějakých 52 000 Kč s DPH, což je poměrně vysoká cena. Za příplatek 1500 Kč lze pořídit refreshnuté XPS 15 (9570), které používá šestijádrové Core i7-8750H, GTX 1050 Ti, 16GB RAM a 512GB SSD. Toto je poměrně problematické, protože jinak skvělý stroj sráží vysoká cena, můžeme jen doufat, že se sníží, ale trochu o tom pochybuji. Navíc XPS 15 (9560) použité v tomto testu má také více RAM a větší kapacitu SSD v základu a aktuálně se prodává za nějakých 42 000 Kč s DPH, což je mnohem výhodnější cena.

Hodnocení vidím následovně:

klady

+ Vysoký CPU i GPU výkon v malém těle

+ Velmi dobré chlazení

+ Vysoká kvalita zpracování

+ Skvělá výdrž na baterii

zápory

- Vysoká cena

- Připájená RAM – nemožnost upgrade

- Nutnost používat dongly a redukce, XPS má jen USB-C porty

pohlídejte si

15,6“ velikost je na tablet poněkud monstrózní a nepraktické

Ventilátory mohou v zátěži pískat, pokud XPS není na pevné podložce

Vzhledem k výše uvedeným faktům uděluji notebooku bronzové ocenění.

Ocenění Deep in IT - bronzové

Poděkování

Za zapůjčení DELL XPS 15 (9575) děkuji společnosti DELL.

dell_tagline_vertical_blue_4c

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Dell XPS 15 (9575) 2v1 - Polaris 22 s HBM2 v notebooku

Pátek, 9 Listopad 2018 - 12:50 | aa bb | Ano je to ten dok WD15. Na ilustracnych fotkach...
Úterý, 6 Listopad 2018 - 14:44 | BlackRider | S odpovedi na co? :)
Úterý, 6 Listopad 2018 - 13:54 | Karáš Svorka | Bohužel XPS 15 (9575) jsem už před nějakou dobou...
Úterý, 6 Listopad 2018 - 12:09 | Step | Samozřejmé, jednoduché a prostoduché ... prostě...
Úterý, 6 Listopad 2018 - 10:00 | BlackRider | Jinymi slovy Lenovo je fuj, protoze se Trump...
Úterý, 6 Listopad 2018 - 09:18 | tomh | Mám prosbu, (kopíruji ze svého dotazu na notebook...
Pondělí, 5 Listopad 2018 - 19:30 | Step | Bohužel, šlápnul jste vedle. Chcete-li pracovat...
Pondělí, 5 Listopad 2018 - 13:14 | Karáš Svorka | Jj, se zvukovkama jsme si užili u Latitudů E5430/...
Pondělí, 5 Listopad 2018 - 13:02 | RedHawk | viem, clanok som cital :-) Ta cena je primoc to...
Pondělí, 5 Listopad 2018 - 12:04 | Karáš Svorka | U těch starších XPS se mi líbila více klávesnice...

Zobrazit diskusi