Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Gigabyte AORUS Radeon RX 5700 XT 8G – nejlepší RX 5700 XT?

Pěkná recenze a závidím vám že jste nenarazil na žádné potíže já už nějakou dobu zápasím s ovladači od AMD od divných taktů po černou obrazovku a padání her v pc mám cca 10 her které hraji podle chuti či nálady bohužel u 5 z nich musím vždy instalovat jiné ovladače aby mi hra běžela v pořádku ale už mne to dohání k šílenství zkoušel jsem snad všechny rady na které jsem někde narazil, několikrát přeinstalovával okna ale už toho mám dost,kartě nebo spíš ovladačům jsem dal útrum pokud se do 14 dnů neobjeví ovladače které které jsou bezproblémové tak moje RX 5700XT letí z pc a půjdu si po letech pořídit nvidii RTX2060(70) Super a nejmín 2 roky do mého pc žádnou grafiku od AMD nedám.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

-

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já mám 5700XT od MSI Gaming a jediný problémový ovladače, kdy mi občas spadl Battlefield V byly ty první myslím ze začátku prosince (ty jak nové Adrenaliy), od té doby naprosto bez problémů a to upgraduju prakticky každou verzi. Nejspíš to bude kombinace tvého hardwaru

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pokud budes kupovat hw mladsi nez 1 rok, tak se temto situacim proste nevyhnes
neplati to sice vzdy, ale casto
... neprijemna opakovana zkusenost uz od dob via kt133 / 266 / 266a
jen studentum ten cas utika(l) pomalu a meli jsme pocit, ze rok je neskutecne dlouha doba, ze musime mit vsechno hned
:D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vetsinou staci u hry vypnout anti-lag nebo chill pokud s tim hra blbne a jede to OK ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dej si tam poslední listopadové, o nic nepřijdeš a systém bude stabilní.... Bohužel přes všechny proklamace že AMD ovladače zlepšili tak po vydání těch prosincových se dá opět hovořit o pádu a budou to ladit zas minimálně půl roku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě :oD trolle
Ano, prosincové s přechodem na Adrenalin verzi byly i u mě potíže, ale další po cca 14 dnech to opravily.
Ale určitě půl roku :oDDD

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Amen, uplně stejný problém.. grafika Sapphire NITRO+ Radeon RX 5700XT 8G, od listopadu a v lednu jsem ji šel vrátit/reklamovat.. to co zažívám při každé aktualizaci ovladačů to je hnus... škoda že to nemá AMD podchycené.. právě proto jsou možná levnější jak NV...

Udělej to taky tak.. za ten stres ušetřené 2-3tis nestojí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A přitom stačilo vrátit se o verzi zpět a počkat pár dní na novou verzi.
Ty lidi jsou dnes úplně neschopní vyřešit jakýkoliv problém.
Stejné problémy měla Nvidia tak rok a půl zpátky a vracely se ty problémy každé druhé ovladače, ale AMD jsou proto levnější :oD
Ty tady raději nikomu neraď

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ve firmě typicky u AMD nasazuju raději WHQL verze ovladačů, pokud někdo instaluje Optional variantu, je to beta verze. A beta verze není WHQL, takže je to na vlastní riziko.

Doma a na nějakých dalších strojích instaluju i ty beta verze, ale pokud vím, že je to firemní pesík, tak radšej WHQL. Do recenzí typicky používám nejnovější ovladače, ale pokud mě něco vytroluje, tak se to snažím napsat a reportovat výrobci. Pokud je to nepoužitelné, revertuji na starší verzi, nebo počkám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K závěru: Mám Nitro+ od Sapphire a od začátku jsem nenarazil na nějaký problém, i když jsem kartě, hlavně ze začátku, nakládal, co to šlo. Ti, co hlásí problémy s ovladači se obvykle nepochlubí konfigurací, za dost problémů může třeba slabý zdroj, který v zátěži nestíhá, nebo zbytky starých ovladačů v systému, takové jsou alespoň mé zkušenosti.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mám R5 2600,16Gb ram,1T ssd zdroj nový (Fractal Design ION+ 660P + zapujčený od kolegy Seasonic Focus Plus 650 Platinum) a testoval jsem i starý stejný výsledek ovladače nové,staré vždy odinstalované, čistá instalace W10 předtím jsem měl jen RX 570 tam žádné problémy nebyly ale nastaly až po pořízení RX 5700XT

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaká deska? Nějaké další karty? Zdroj sice na Tomshardware celkem zdrbli, ale měl by být v pohodě, RX5700 zase tolik nežere. Antivir? Pirátěné hry? Jsou nové ovladače desky? Co BIOS?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Deska ASUS TUF B450M-PLUS GAMING,ovladače vše nejnovější žádné pirátské verze vše originál ze steamu a uplay testováno s antivirem eset i bez bios poslední testované karty RX 570 bez problému nvidia RTX 2060 super bez problému pouze RX 5700XT testovány 2 karty od různých výrobců ovladače vždy odstraněny pomocí DDU testoval jsem i bez odinstalace ovladačů i čisté W10 výsledek stejný některé hry jdou bez problému jiné padají či mám černou obrazovku, rtx 2060S všechny hry bez problému víte co kašlu na to zítra jdu pro RTX nemám už na to čas a náladu a to jsem karty od AMD používal do ted cca 5let bez problémů ale tohle je hnus.Před okamžikem mi volal kolega že má taky problém s RX 5700 v zaklínači 3 a Doom hra se rozjede a pak spadne nebo má černou obrazovku ale hra i zvuk běží taky je dost naštvaný.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vadná karta...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

deska... / vono napr. "zasrane" konektory taky dokazou sve.... /
50 / 50 cca....
sazim zlamanou gresli na MB... :)

jen aby to nebyla plichta a oba PSU staly za velke kulove....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdroje jsem testoval 3,2 nové a jeden starý.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zcela jasně popsáno, je to grafika.
Ano, neznalý statistik sází na MB pravidelně, neb vychází z logiky, "že na MB je toho tak-nějak nejvíc a proto se tam toho nejvíc může poštvat", ale výše máš zcela jasně popsanou chybu GK...
Použité 3 grafiky (včetně druhé AMD), nefunkční pouze 5700...
Použité 3 zdroje s grafikami, nefunkční pouze 5700...
Vážení diváci, právě máte veškeré indicie, abyste tento zapeklitý případ rozluštili. Právě jste prohrál svou zlámanou grešli milý Watsone... ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že grafika je také ASUS TUF, tahle karta se nepovedla a přehřívá se, obvzláště paměti. Má moc dlouhé šrouby a chladič se vlastní vahou odlepí od čipů, podívej se po netu a najdeš různá řešení (reklamace by měla být tím nejlepším, ASUS myslím vydal opravenou verzi).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne grafika je
GIGABYTE Radeon RX 5700 XT GAMING OC 8G a měl jsem na test od kolegy RX 5700XT od powercoloru Red Devil kterou jsem předtím chtěl ale u nás byla špatně k dostání on si ji přitáhl z německa.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak, 2 hodiny Zaklínače v UHD, žádný problém. Jdu zkusit Doom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Po hodině Doom jede bez potíží. Pravděpodobně tedy buď vadná karta, nebo něco špatně s PCIE slotem. Nevím, jak teď, ale stávalo se, že těžká karta měla špatný kontakt z vrchní strany a to způsobovalo pády aplikací i systému.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DDU uz se nepouziva, ted je AMD Cleanup Utility
https://www.amd.com/en/support/kb/faq/gpu-601

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pre ľudí čo im stačia 4 výstupy na monitor radšej sapphire pulse, ktorá je o 80€ lacnejšia

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, většině lidí totiž stačí 1 výstup.
Pak je několik co jim stačí 2 a o mnoho víc, co potřebují 3...
4+? ... :)))))) to není "domácí meta" ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě se bohužel na stůl vejdou jen dva monitory, jinak bych určitě radši využil radši 3-4 menší. Aktuálně používám 24+32" a nějak to není úplně ono... Bohužel vše je otázka priorit a místo na další monitory zabrala skříň na deskovky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to už bych si raději pořídil širokoúhlou krávu a hned je několik pracovních ploch bez ráměčků a na jeden výstup :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také varianta, ale jeden z monitorů má TV tuner a zneužívá ho žena ke sledování TV. Třeba ty rámečky pro mě problém nejsou, na každém monitoru je něco jiného. Mít čtyri tak na jednom můžu mít otevřený model, na druhém ovládací prvky, na třetím net/datasheety ke komponentům a čtvrtý třeba na film abych se při "práci" nenudil :-D
Jak jsem psal o tom problému, na tu 32" se z té vzdálenosti 0,5m už kouká docela blbě je to prostě moc velké. Bohužel jsem jako spousta lidí omezen místem a momentálně s tím moc nenadělám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem na stole 40" 70-80cm. Na 32" už někdy mžourám na text... a to optiku nepotřebuji

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

škoda že ty ceny jsou pořád dost vysoké

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám 32" ultrawide a 16:9 27", dal jsem ultrawide nad tu 27 a rázem mám na stole místo v podstaně na další dva 16:9 27", jeden pořídím 100% druhý si ještě promyslím ale triple setup na simulátory není od věci, akorát ten třetí bude lehce přesahovat do manželčiny části společného stolu, nevím jak na to bude reagovat :)

https://ctrlv.cz/X3f5 kabeláž je koem monitorů jsem neřešil, když je to provizorní, ale půjde uhladit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekny, Gigabyte ma posledni dobou slusny grafiky.
Nicmene teda ono je neco jinyho poridit RyZena a neco jinyho grafiku od AMD, to bych si nerisknul, ani kdybych AMD nejak fandil.
Preci jenom furt premyslim o Valve Index a z pohledu grafik moc srovnani neni a GeForce proste bude vzhledem k rozsirenosti mnohem vic odzkousena. A vidim, ze i zde v diskuzi se najdou uzivatele Radeonu, kteri maji problemy a ani nejedou ve VR.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RX 5700 XT mi jela ve VR v pohodě, akorát HTC Vive Pro jsem zase vrátil, plánuji nějaký testík mnoha grafik s VR, Valve Index si chci taky pořídit, takže to nějakou dobu potrvá.

BTW hrál jsem ve VR i na Aceru Helios 500 Predator, ano ten s tím Ryzenem 7 2700 + Vega 56 a jede to úplně v pohodě, skvěle to zvládá to HTC Vive Pro na 90Hz, což mě docela příjemně překvapilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja urcite prvne novou grafiku v tomhle roce a pak uvidim, jestli nebude nic prednejsiho nutneho a kdyz ne, tak pristi rok VR. Tech 135 FoV povazuju za minimum, co jsem ochoten vzit a teda, pokud nikdo nic do te doby, tak pujdu do toho Valve Index.
(Zkousel jsem Oculus Rift, proto vim, ze mi 100 FoV nestaci.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se za "lamerský" dotaz, ale poslední 20 let jsem vývoj HW vůbec nesledoval (jel jsem na služebních strojích) a teď bych se rád zorientoval. Chci postupně postavit stroj na Blender (univerzální - od modelování a grease pencil, přes sculpting, simulace až po animace a renderování). Postupně znamená, že na to mám relativně málo peněz a musím jít cestou solidního a základu a postupné přestavby. A úplně jsem zabloudil v tom co s čím pasuje dohromady apod. Docela mě potěší odkaz do živého diskusního fóra, kde se dají různé aspekty probrat bez zbytečného "hejtění". Doby, kdy jsem se vrtal v 286 a AMD ještě neexistovalo jsou fakt v propadlišti dějin :)
Primárně stroj na Blender, nějaké hry jsou podružná záležitost:
1/ Jako první mě napadá case (bedna) + zdroj z hlediska kompatibility s deskami a grafikami, ale i z hlediska chlazení. Je už dneska solidně realizovatelný "vodník", aby byl stroj hodně tichý, nebo je to utopie, nebo stačí vzduch? Teoreticky to bude běhat v děckém pokoji, kde bude spát junior a renderovat se bude možná i přes noc...
2/ Mi napadá základní deska. Má smysl pořídit raději dražší "nafurt", nebo naopak levnější a časem ji vyměnit? Předpoklad je, že časem v tom budou 2 grafárny v tandemu, ale zpočátku jenom 1, nebo dokonce pouze APU. Předpokládal bych slušnou desku s AM4 slotem, abych tam časem dostal 2 grafiky v SLI či CrossFire režimu, 2 M.2 NVME disky a 64 GB RAM ve vícero kanálech (nevím, jestli AMD umí víc jak 2). Možná je to ze začátku zbytečný přepych a bude lepší chudší prkno a časem vyměnit...
3/ Když už se k tomu dostane dnešní puberťák, tak asi bude rád za barevné LED. Jak je to s kompatibilitou? Každý výrobce má něco jiného, nebo to i přes různé názvy funguje dohromady, nebo se na to úplně vys...kašlat? Osobně to nepovažuji za nutné k funkci, nikdy mě to nebralo, ale pokud je to běžnou součástí sestav, tak ať to funguje, nebo se mi v tom bude synátor vrtat až to rozvrtá :)
4/ Ještě k základní desce mě napadá, jestli radši nepočkat dýl, až budou nové čipsety, nebo naopak nakoupit, dokud je dostupný AMD X570 čipset?
Děkuji za ochotu a pochopení :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1: zdroj jako Seasonic Focus Gold, 550-650W dle sestavy je ok levný Gold zdroj s 10 lety záruky, osobně preferuji Corsair RM řadu, konkrétně RMi kvůli SW monitoringu (příkon, výkon na jednotlivých větvích, efektivita, teplota, možnost měnit nastavení multi/single rail) ale stojí o dost více. Na dvě grafiky bych už koukal na 850-1000W zdroji a tam už může být za slušnou cenu i Platinový zdroj, třeba Corsair HX řada. Priti RM v těch vyšších wattážích stál celkem v poho.

Pokud to má být tiché a chladné... to se bude hledat těžce. Jedna z top chladících skříní je CoolMaster H500M Mesh, ale ta zase není tichá, tichá bude BeQUiet Base 900 (rev2 raději), ale zase nechladí tolik. Kompromisem může být o něco levnější Fractal Design Define R6 či S2 Ale bavíme se o skříních v kategorii kolem 200 dolarů, z levnějších skříní nejde snadno vybrat, jsou to kompromisy. Mezi jedním a druhým

Tak jak tak vodník je přežitek, zvláště u AMD. R9 3900 se stock chladičem v testech držela cca 4.05GHz, s 360mm AiO 4.15 Ghz a v testech aplikačního výkonu se to projevilo rozdílem na úrovni chyby měření. Samo stock nebude tak tichý, ale to se dá pořešit třeba Scythe Ninja 5, který i bez regulace v podstatě nepůjde slyšet.

2: většina lidí kupuje desky na furt, ale tím nemyslím že přežijí dlouho, ale že mění celý počítač a neřeší nějaký postupný upgrade. Osobně preferuji koupit desku takovou, která podporuje dostatečně zvolené CPU, má potřebné konektory a featury které skutečně potřebuji. Nice to have neřeším. Ono za nějaký rok dva tu mohou být lnové paměti, PCIe5, USB XY atd... Kupovat teď dobrou desku za dvojnásob ceny že její featury použiju za 3-4 roky, tak si radějš koupím desku za polovic a za 3-4 roky ji vyměním za funglovou.

AMD umí samozřejmě víc, ale bavíme se o platfrormě TR, tzn CPU už rozhodně nemají lidové cenovky, stejně jako desky, zvláště ty kvalitnější. Volba desky limituje volbu CPU, u Ryzenu je to celkem ok, ty zatím sedí do stejného socketu, ale u TR teď dojde ke změně. A Nové, obyčejné desky začínají na 400 dolarech, kvalitní desky ale stojí dvojnásob, takže je otázkou, deska za 10 nebo za 20 tisíc. Starý, levný TR do ní člověk nedá, stejně opačně, do starších levných nedá nový, drahý TR. Navíc ty desky jsou větší, tak je třeba brát v potaz i velkost té skříně.

3: kontroléry mívají desky, mívají bedny... obvykle si lecos rozumí, ale lecos zase ne, třeba LED na myši musím ovládat jedním SW, osvícení podložky druhým a třetím ovládám desku, grafiku a LED z desky. Backlight u monitorů ovládám dálkovým ovladačem, podsvícení klávesnice manuálně klávesovými zkratkami. Samožřejmě je nejlepší mít jednoho výrobce nebo aspoň komponenty kompatibilní s jedním z vybraných SW (nejspíše ten k desce). Dají se koupit samostatné controllery, třeba Corsair má velkou řadu, kde to řídí Commander Link, je to krabička asi jako USB hub a dá se kamsi do skříně a připojí na interní USB, výhoda je že má několik commander link konektorů, takže se dají řetězit nebo použít jiné se stejným rozhraním, třeba ty ičkové zdroje Corsairu, AiO apod.

4: a chcete AM4 nebo starý nebo nový TR socket? V případě AM4 bych volil B450 nebo pro náročnější použití X470, na X570 bych se vyprdl, PCIe 4 pro grafiky nemá využití, možná se hodí na disky, které stojí docela ranec. Ale netuším jakou diskovou zátěž ten bleder generuje. Pokud pravidelně několikrát do hodiny nekopírujete desítky GB mezi dvoumi stejně rychlými disky, tak PCIe4 nepoznáte.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na detsky pokoj zapomen, ani vodnik neni vhodny do mistnosti kde lide spi. Renderovani je navic narocne a i od zeber vodniho chlazeni potrebujes nejak teply vzduch dostat pryc.

Ohledne samotneho PC nema cenu davat nejake dalsi rady nad ramec toho co uz tu je, snad jednu ale za to zasadni: Nejdriv si priprav penize a pak nakupuj PC. (Cim vykonejsi PC, tim drazsi a prave podle financi, ktere do toho chces dat, najdes nejlepe stroj vhodny prave pro tebe!)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vodník: Zrovna nedávno jsem se vracel k myšlence, že můj další PC by mohl být chlazený vodníkem. Pročetl jsem si pár článků, a ... nebude. Rozpočet na vodníka na procesor + grafiku vychází klidně na 10-12k Kč a to se dá utratit za lepší věci.
Case: Co se týká beden, tak tam je potřeba si pohlídat, aby se do bedny na délku vešla grafika. Samozřejmostí by měly být prachové filtry před vstupními ventilátory. A velice dobrá vychytávka je ovládání otáček ventilátorů přepínačem na bedně - při normální zátěži / v zimě si jen tak tiše vrní na nízkých otáčkách, a pokud víc pařím anebo v létě při vyšší teplotě v místnosti můžu otáčky zvednout (za cenu trochu vyšší hlučnosti).
Zdroj: pokud má utáhnout dvě grafiky, tak to bude chtít 850W -1000W, což už je kategorie, za kterou si člověk celkem připlatí. Ale zase většina zdrojů v této kategorii má již plně modulární kabely, nadstandardní větráky a jejich řízení podle zátěže. Standard ATX je s námi již 25 let a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se to jen tak změnilo, takže je pravděpodobné, že pokud si teď něco připlatíte za zdroj, tak až za 5-10 let budete ten počítač upgradovat, tak zdroj a case nebudete potřebovat kupovat nové.
LED: chlazení ledem rozhodně nedoporučuji. Je s tím hrozně moc práce, a v našich zeměpisných podmínkách kdy ani v zimě moc ledu není, tak se musí vyrábět v mrazáku a celkově je to energeticky dost náročné.
LED vážně: osobně, pokud už mám nějakou komponentu s LED podsvícením, tak jako první mě zajímá, jak se to dá vypnout :-) Nevidím v tom žádný přínos, a pro seriózní práci to působí rušivě. Pokud vím, tak neexistuje žádný standard na ovládání. Rozhodně bych LED podsvícení nebral jako kritérium pro výběr - když už to ta daná vybraná komponenta bude mít, tak to holt mít bude. Pokud by mládež po nějakém RGB cirkusu moc toužila, můžete jim koupit vlastní myš s RGB a přestrkávat je :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V listopadu jsem si koupil Sapphire NITRO+ Radeon RX 5700XT 8G.

Z počátku vypadalo vše v pořádku, karta ticha výkon excelentní. A pak to začlo.. ovladače ovladače ovladače!!!

Karta fungoval ob jednu aktualizaci..Nejprve vydali jednu, aby zjistili, že je k ničemu a lidem grafiky padají, tak vydali opravu aby to bylo v poho.. naposled to bylo 14 ledna, kdy jsem ztratil nervy a grafiku šel reklamovat. Nestojím o to, abych hrál na 1080 a kratra se při maximálním nastavení v Adrenalinu sekala (myšleno černá smrt, pád obrazu atd) i při prohlížení webu...

Nemusíte zkoušet psát co aktualizace atd.. vše bylo aktuální od biosu a všech ostatních ovladačů...

Řekl jsem že chci vrátit peníze, nebo dobropis a vracím se k Nvidii.. tohle mi za ty nervy nestojí, abych při každé aktualizaci trnul hrůzou...

Vicat Rtx 2070s, priplatek 2-3tis, ale za tu funkčnost a bezstarostnost to stojí ať si říká kdo chce co chce..

Ps: jsem zastáncem cena/výkon, proto jsem se na AMD tolim těšil, i procesor mam 3600x... ale tohle už ne.. bohužel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kratky ale celkem dulezity dotaz...Proc updatujes, kdyz mas stabilni verzi driveru?
CHapal bych to v momente, kdy ti neco nejede, nebo nejaka hra ma optimalizaci, ktera prida "30%" vykonu navic a nebo je v nejake hre opravdu problem. Ale kontinuelni updaty ala Win10?
V dobach, kdy jeste informatika byla o informatice a ne jen o maketingovych blabolech lidi, kteri tomu nerozumi, tak platilo heslo "Never touch running system" a plati stale i pres proklamace marketingovych blbu, kteri se snazi cloveka presvedcit, ze existuje neco jako "Software jako servise". Bohuzel podle toho dnesni kvalita SW i vypada.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, já už jsem se tu kdysi (pochopitelně za hromadu mínusů jako odpověď) ptal, jestli ti lidi fakt updatují na každou novou verzi a jestli by fakt nestačily řekněme troje (nezmršené) ovladače ročně. Úpravy/opravy/podpora nových her. Chápu, nicméně já teď začátkem měsíce jako vlastník NV grafiky přešel z 399.24 (někdy březen 2018) na 436.15 (srpen 2019) a to jen díky YT testům, které prokazují, že tato "nová" verze minimálně nic nezhoršuje :))) , takže tu "nutnost" mít pořád nejnovější drivery (pokud starší fungují OK) nechápu...

Ad AMD - ti to mají fakt docela veselý... (neříkám že NV je lepší)
AMD Software Adrenalin Edition 19.11.2 - 15.11.2019
AMD Software Adrenalin Edition 19.11.3 - 18.11.2019
AMD Software Adrenalin Edition 19.12.1 - 03.12.2019
AMD Software Adrenalin Edition 2020 (19.12.2) - 11.12.2019
AMD Software Adrenalin Edition 2020 (19.12.3) - 19.12.2019
AMD Software Adrenalin Edition 2020 (20.1.1) - 10.01.2020
AMD Software Adrenalin Edition 2020 (20.1.2) - 17.01.2020
AMD Software Adrenalin Edition 2020 (20.1.3) - 22.01.2020
AMD Software Adrenalin Edition 2020 (20.1.4) - 27.01.2020
AMD Software Adrenalin Edition 2020 (20.2.1) - 04.02.2020
...
Jako sorry, ale to by se jeden "Uapgrejdoval Xmrti" ... :)))))))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jeden osobní postřeh. (20.2.1) jsou první od (19.12.1) , které mi stabilně fungují u všech mích her na 5700XT.

Total war three kingdoms
Star wars fallen order
Kingdom come
witcher III

S jakýmikoliv drivery mezi těmito verzemi sem mohl hrát tak max 2 minuty. Pak černá obrazovka a šlus. Nepomohlo žádné úpravy nastavení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smutné ale stane se. Holt když to pálej jako kulometný dávky, všechny "střely" zasáhnout cíl nemohou. Ve Falloutech (novějších) je na to perk "Sypej a doufej", jak to mají v Nvidii a AMD netuším... ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je nutne upgradovat ovladace minimalne jednou za pul roku na novou verzi a to idealne presne v tom okamziku, kdy se nainstaluje nova verze Windows 10 a stare ovladace domrsi!
Tim se uzivatel vyhne nesmyslnemu obvinovani NVidie z nefunkcnich ovladacu, kdyz za to NVidie pritom vubec nemuze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý, já se bavil o kombinaci Pascal s W7, jen jsem to jaXi opomněl zmínit...
V tom případě je samozřejmě velmi důležité zdůraznit i ten Pascal, neb už je "za zenitem" a nové drivery mu už asi nic moc nepřinesou. U RTX grafik věřím, že tam je pravidelný update (místy dokonce i) přínosnější...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak psal tombomino výše, stahovat každou verzi ovladačů je nesmysl, obzvláště, když většina z nich jsou beta. Odhaduju, že WHQL je jich tak 20 - 25%.
Opravdu je lepší používat spíš funkční ovladače, než ty, které krom obtíží nic nepřináší.
A to platí jak u AMD, tak u nVidie. Nevím, která firma má teď "stabilnější" ovladače. Nicméně zažil jsem ve svém okolí mnoho případů, kdy nVidia nebyla schopná vydat (a to i několik měsíců ovladače), které by nezpůsobovaly pády systému. Pak najednou lup, po 3 měsících nová verze a vše zas bylo ok.
A to samé platí o AMD.
Takže jak říká staré zlaté IT pravidlo: Nevrtej do toho, když to funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DUPLA:

Ve firmě typicky u AMD nasazuju raději WHQL verze ovladačů, pokud někdo instaluje Optional variantu, je to beta verze. A beta verze není WHQL, takže je to na vlastní riziko.

Doma a na nějakých dalších strojích instaluju i ty beta verze, ale pokud vím, že je to firemní pesík, tak radšej WHQL. Do recenzí typicky používám nejnovější ovladače, ale pokud mě něco vytroluje, tak se to snažím napsat a reportovat výrobci. Pokud je to nepoužitelné, revertuji na starší verzi, nebo počkám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak pěkná recenze, díky.
... mimochodem o testování v rozlišení 3440x1440 stále neuvažujete?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky, možná bych to mohl časem přidat, přiznám se, že netuším kolik lidí na trhu má tohle rozlišení. Uvidíme časem, třeba to přidám, nebo bych spíše provedl nějaký samostatný testík jen v tomto rozlišení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle rozlišení bude spíš výjimka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, tentokrát mám pár otázek:

"...jak počítač „žere“ při přehrávání 4K videa přímo z YouTube, což není zrovna nejefektivnější díky VP9 kodeku..."

proč to není v kontextu spotřeby nejefektivnější a proč se o tom hovoří jen v souvislosti s Radeonem? (tedy pokud pomineme že existují efektivnější komprese jako H.265 a AV1)

btw: díky -> kvůli

"...AORUS RX 5700 XT ji má nejvyšší díky přetaktování a faktu, že AV1 kodek není zatím nějak hezky nativně akcelerován, ale počítá se skrze shadery."

Kde se vzala informace o dekódování AV1 na YT pomocí GPU shaderů?

btw: díky -> kvůli

"- Při přetaktování je spotřeba vyšší, nemá to moc smysl"

fakt je tohle mezi zápory? to je poněkud nefér ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za upozornění, s těmi kodeky jsem to zeslonil, je to copypasta a navíc špatně. VP9 akcelerují aktuálně všechna moderní GPU, AV1 ještě zatím Google na YT nepoužívá, minimálně u toho testovacího videa pořád vidím VP9, tak jsem to upravil.

Přetaktování jsem přehodil do pohlídejte si, asi by to šlo formulovat i jinak, nicméně přetaktováním se moc výkonu navíc nezíská, nebo za cenu příliš velkého odběru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.