Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Gigabyte TRX40 AORUS EXTREME - ThreadRipper 3960X a PCIe RAID v akci

Budu blet, jak mi to přijde na mysl:

1. Chválím termín pinoviště

2. Sesílám hromy blesky na gigabyte za implementaci RGB píčovin na takovéhle desce.

3. Omluvu za chudost recenze přijímám, přesto zamrzí, nemám z toho úplně jasný obrázek, jak je takovýhle procák výkonnější oproti současnému mainstreamu (i když si ho udělat dokážu)

4. Karta pro NVMe SSD je pěkná, takový velmi chudý příbuzný někdejšího iRAMu - v podstatě je to jen PCIe → M.2 multiriser, ale jinak zajímavá věc, i když s omezeným použitím (právě kvůli nutnosti rozsekat ten PCIe ×16 slot v Setupu, nejsem si jist, kolik desek to umí).

5. V recenzi sice je zmínka o nízké spotřebě v idlu, ale konkrétní hodnotu jsem nějak přehlédl, nebo tam fakt není? Ta by mě docela zajímala.

6. Já jako databázista bych uvítal nějaké db testy, ale sám mám problém na nějaký smysluplný přijít. Scénářů využití databází je nekonečné množství, takže i kdybych nějaký vymyslel, těžko bude všeobjímající. Máme tady ale pro jednoho klienta, o kterém nemohu hovořit (a tedy ani data poskytnout ;)) jednu databázi, kde se pravidelně pouští nějaký přepočet čehosi, a o tom nám borci z Oraclu říkali, že takovou šílenost ještě neviděli, že tu vlastně provozujeme na Oraclu High Performance Computing (umí to slušně škálovat, zvládá to dobře vytížit všechna jádra obou uzlů clusteru). Na těch starejch plečkách, na kterejch se to provozuje, trvá tahle operace několik hodin (na clusteru), věřím, že tenhle ThreadRipper by to s prstem v nose dal za pár minut (ty staré plečky obsahují Sparcy, které už v době objednání před mnoha lety byly výběhové, o současnosti ani nemluvě).

7. Ocenění se mi líbí, taky se mi takováhle sestava zamlouvá, ale (za)platit bych to teda nechtěl ;-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1) Já ani nevím, jak lépe bych to česky označil :D

2) Mají i střídmější opravdu WS desky na TR PRO: https://www.gigabyte.com/Motherboard/WRX80-SU8-IPMI-rev-10#kf

3) Proto je tam ta R9 3950X, ale chci takhle testovat i nějaké OEM pracovní stanice, počítám s tím, že přidám nějakou pracovní stanici co používá "mainstream" CPU, aby bylo nějaké lepší srovnání. Nebo tu mám DELL Precision 390, ale Core2Quado Q6600 s 6GB RAM a GeForce 6200 by toho moc nezvládnul.

4) Bifurkaci PCIe umí mnoho desek, na TR / EPYC platformách je to nutnost, umí to snad všechny X570 desky, u nižších chipsetů a levnějších desek, tam asi záleží, zda to výrobce dovolí.

5) Opraveno, nějak mi ten graf v té kapitole utekl, ještě tam musím vyměnit barvičky.

6) Jo databáze mě taky napadly, ale absolutně nevím jak to pojmout, taky tu máme Oracle věci, ale to není něco co by šlo veřejně sdílet a je to dost specifické, takže vlastně pořádně nevím co s tím. Musím se někde porozhlédnout a třeba něco půjde vymyslet. Napadlo mě, že by možná šlo udělat něco komplexnějšího, že by se jednalo o instalaci + import té db a nějaké akce okolo. A pak změřit čas, jak dlouho tyhle operace trvají, ale nevím.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co takhle Phoronix Test Suite? https://openbenchmarking.org/suite/pts/database

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten používám, konkrétně tu sekci na kompilaci, viz. ty Linuxové testy. Ale mohl bych zkusit i ty databázové testy, jen mám pocit, že když jsem to testoval někdy minulý rok na nějakém EPYCu, tak to doběhlo vždy hrozně rychle.

Nicméně v plánu mám otestovat i nějaké servery založené na Ivy Bridge-E, Haswell-E a Broadwell-E, takže tam se tyhle srandy asi projeví, i ta kompilace.

Trochu trolling je, že tu mám ve frontě dotestované dva stroje s EPYCy, ke kterým se už nedokážu vrátit, takže ty budou v pobobném duchu jako tato recenze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ad 3. V průměru je výkonem srovnatelný s 5950X:

https://openbenchmarking.org/vs/Processor/AMD%20Ryzen%209%205950X%2016-C...

Takže pokud člověk nevyužije ty PCIe linky nebo RAM, tak ten Threadripper dneska nedává moc smysl, protože Ryzen 9 5950X + Asus Pro WS X570-ACE (asi jediná AM4 „workstation“ deska) vyjde cenově asi tak na půlku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I když ono na tom OpenBenchmarking.org je spousta testů jednovláknových, tak to tomu 3960X ten průměr dost kazí, no. Naopak v některých vícevláknových testech je 3960X výrazně rychlejší než 5950X.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Objevilo se celkem dost AM4 desek s podporou DASH. Kdo chce RAM a PCIe, měl by primárně uvažovat o EPYCu. Desky pro EPYC jsou celkem levné a mají 7 x16 PCIe + U.2/oculink.
Zajímavý může být ještě starý threadripper, pár desek se dá stále sehnat a z ebay jde koupit 12jader za slušné ceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další možností je jít do desek ála ASRock Rack X570, ty mají i IPMI a jsou spíše serverové, včetně oficiální podpory ECC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Deska pekna, co ji ovesit maximalnim hw, jestli to unese bios atd?
A doporucuju test na mining....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je myšleno maximálním HW? Osadit všechny PCIe karty? Nebo nějaký trolling s bifurkací a stromečky?

Nevím jestli má smysl dráždit miningem na WS :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

proste co slot, to hardware - RAM, SSD, HDD, VGA...

Mining rulezzz! ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Technicky vzato by to asi šlo, můžu to zkusit u nějakého dalšího HW :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten obrneny transporter bude nejspise nejake BTR, BVP jsou pasove OT.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, vypadá to na BTR-60 nebo BTR-70

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stále se mi tu válí nepoužitý IceGiant ProSiphon Elite, mohla být recenze s ním. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem tohle testoval někdy v srpnu 2020 :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Líbil by se mi nějaký test nvme pod linuxem, na TR1950X s tím dost bojuju a v podstatě funkční SSD je ruleta. Něco jde vyřešit vypnutím APST nvme_core.default_ps_max_latency_us=0 ale neřeší to všechno.
Na designare deskách má GB potíž s nefunkčním thunderboltem v posledním slotu a to tu kartu cpou do balení...
V recenzi WS platformy by mělo být rozdělení do IOMMU skupin, status driveru pro superIO chip na linuxu případně jestli je superIO/RGB řešeno přes USB zařízení, jak se v poslední době děje u některých desek.

V porovnání s WRX80 Asusem by měl gigabyte zlevnit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, TR1950X mám také a s NVMe trable nemám, na desce ASRock X399 Taichi, ale jedu na woknech. Jak přesně to blbne?

Na nějaké větší detaily v Linuxu se plánuju u dalších desek a WS podívat, díky za tip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejné kombo, stejné zkušenosti. Snad, jen .že občas výkon při čtení mírně zaostavá proti očekávání. Využito celkem 16+0+4+8+4+4+4 (linek na PCIe/M.2 slotech). Osazeno průběžně v ruznych kombinacich NVMe MP500_128, MP510_960GB, MP510_1920GB, EVO 960 512GB, 970Pro 1TB, Optane 32GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, PCIe linek mám využito méně, kromě onboard síťových věcí víceméně jen 8+4+4 a nějaké SATA disky. SSD mám od Samsungu, 970 EVO a 960 EVO, přičemž grafika je Radeon Pro W5500 8GB.

Měl jsem nedávno trable po upgrade na nejnovější BIOS, počítač náhodně celý zamrzal a mohl za to dle minidumpu grafický ovladač, tak jsem to vyměnil za RTX 2060 SUPER a moc super to taky nebylo. Upgrade na W10 Pro 20H2 nepomohl. Nakonec jsem downgradoval na BIOS 3.50 a opět to krásně funguje. Novější BIOSy primárně přidává podporu ThreadRipperů 2xxx, stabilita šla u mě do kopru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SSD se třeba vůbec nedetekují nebo se odpojují za běhu systému.
Stačí googlit Threadripper pcie bug, má to být fixnuté, ale asi stačí blbý firmware na SSD.
Měl jsem problémy se Samsung PM953, PM963, PM983, že na Aorus pro a zenith extreme se cca po týdnu přestaly detekovat. Flashnování biosu nepomohlo a na jiných deskách fungovaly bezvadně. To se mi dělo jak na windows tak na Linuxu. Teď mám SSD Kioxia Excercia a u jednoho SSD se při zápisu vypne řadič a při pokusu kernelu o reset se už neoživí, pomůže až úplný restart celého PC.
Já z toho soudím, že minimálně můj procesor má podělaný PCIe řadič, protože SSD fungují na jiných PC, výměna desky gigabyte za asus nepomohla a na windows jsem problémy viděl taky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.