Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Gigabyte X570 AORUS PRO - aneb vylepšená X570 Elite

1) Proc chybi v grafech Elite kdyz se s ni primo porovnava?
2) A kdy bude ta druha super deska pro X570> Asus TUF?

Jinak pekna recenze byt benchmarkovat desky na uspornem CPU se 65W TDP je ponekud sporne. Proc neosadite 12C Ryzen R9 3900X? Ten by proveril jednotlive desky mnohem lepe. A nerikejte mi ze jej nemate v redakci, kdyz lidi na forech uz je maji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Proc neosadite 12C Ryzen R9 3900X?"

Taktiež by som račej videl testy s 3900X, ale to by autor článku musel znova otestovať všetky dosky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych rád měl tu 3900X :D Retest by nemusel být zase tak zásadní problém, některé desky mám pořád ještě u sebe + mám desky, na které se ještě nedostalo, takže materiálu by bylo dost. Problém je spíš ta nedostupnost + má neochota si pořídit 3900X na recenze ze svého, když už mám 3700X.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Pardon, jsem chobot, omylem jsem vykopíroval grafová data z předposlední recenze té miniITX desky, Elite vyšla potom. Odpoledne/večer to doplním.

2) Další super drahá deska s X570 bude někde v následujících 14 dnech, taky tu mám ASRock X570M Pro4, TUF zatím nevím, stejně tak WS, putují někde po jiných redakcích.

Chápu, že je to sporné, ale velmi jednoduše, R9 3900X je relativně nedostatkové zboží a v redakci opravdu není, v ČR byly dva oficiální AMD kity a hned šly někam pryč, zkusím se zeptat AMD na nějakou dlouhodobější zápůjčku, ale moc vesele to nevidím. Zároveň se mi nechce 3900X kupovat ze svého jen tak na recenze :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu off-topic, ale mohol by som poprosit pridat medzi standardne benchmarky aj Winrar? Napriklad poslednu stabilnu 5-kovu verziu? Skoro ziadna sk-cz redakcia ho nepouziva a je to jeden z najpouzivanejsich programov skoro na kazdom PC v domacnosti ale aj v kancloch. Ano je tam 7zip, ale to na skoro ziadnom stroji kde pridem nenajdem. Ak idem niekde na servis a je tam winrar spustim ALT+B a testnem ten stroj, na rychly benchmark to staci a je to nainstalovane skoro na kazdom stroji. Tam kde nie je ani winrar, nebude naistalovany ani 7zip ani CPU-Z ani AIDA ani nic a ten stroj je bud stara sunka, alebo speci stroj napr. s linuxom, kde ja uz nechodim. A navyse nie kazdy vam dovoli alebo je ochotny naistalovat "nejaky program", ktory nepozna. Brani tomu nieco? Je to shareware, tak si myslim, ze by to slo.
Dakujem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AutorWinRARu je zřejmě milionář. Jinak nechápu, co ty BFU na tom WRARu vidí, že za něj tak ochotně platí?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono víme, jak to s tím WinRarem je. Na druhou stranu, já jsem si ho fakt koupil a tím nemyslím "věčný výprodej ala keygen", ale ofiko. Po těch letech těch pár stovek za něco, co používám celkem často i dám. Nikdy to neexpiruje, neprudí to a starají se o to, takže proč ne. Stejně jako i další relativně "malé a jednoduché" programy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nevím, můžu to zvážit, ale osobně moc WinRAR nepotkávám, 7-Zip se mi jeví jako vhodnější, protože je to open source.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Open source alebo shareware, je to jedno, ma to vstavany benchmark. U BFU najdem winrar, 7zip len u nadsencov. Ked chcem rychlo testnut, co za zazracny stroj to kupili, pustim winrar alt+b a za par sekund mam vysledok, netreba na to cakat dlho. Ked moje stare notebookove dvojjadro da 1550kb/s, tak na to aby som si porovnal ryzenacke 6 a 8 jadra som si to musel vyguglit, vid. https://www.techspot.com/review/1871-amd-ryzen-3600/ . Keby ste to mali vy, nemam dovod ist citat recenzie inde.
BTW, ktory z tych programov, ktore pouzivate ako benchmark bude najcastejsie pouzity na nejakom pc? Podla mna ten, ktory nie je len benchmarkom, ale na nieco sluzi. Takze to bude bud winrar, 7zip alebo nieco na konverziu videa. Ten kto bude mat nainstalovany nejaky benchmark, uz nebude amater a urcite bude dobre vediet co za procesor si to kupil.
U ostatnych ludi je to o nahode, poznam x pripadov ked ludia sa ma spytaju, ze aky si maju kupit NB a ja im poviem, ze to sa neda zhrnut do 2 minut pred domom, ale si k tomu treba sadnut a vybrat si podla viacerych parametrov. O par dni sa mi ozvu, ze ci by som k nim nemohol skocit nastavit windows. Ked pridem, zistujem aky najlacnejsi sunt si to vybrali v hypermarkete (intel atom). Medzitym na NB uz deti postahovali hry a blbosti. Ked som na takom NB skustil winrar zistil som, ze kupili NB s takym vykonom ako ma moj 10 rocny NB. Potom je radost na takom stroji postahovat a nainstalovat updaty windowsu a ostatneho softveru. Naposledy cista instalacia win10 aj s instalovanim updateov trvala skoro tri dni (nie v kuse a nie v noci).
Takze ak dojde k tomu, ze niekde treba preinstalovat windows, treba odzalohovat nejake fotky a dokumenty, tak velmi rad siahnem po winrare. Nie ze by to iste nedokazal aj 7zip ale winrar dokaze archiv ochranit este samoopravnym kodom (recovery record), a to sa hodi, ked mate k dispozicii len usb kluc mizernej kvality.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Né že bych chtěl rejpat, ale jestliže tedy BFU chce testovat výkon winrarem/7zipem a je to BFU, tak pravděpodobně ani nepoleze na diit, ale skončí někde trochu jinde (i když vyloužit to nemůžeme, ale tak nějak vím, jak to vypadá a diit tam nikdy nefigurovalo). Takže je to pak celé zbytečné.

Na druhou stranu, kdyby se tam ten winrar zjevil, nezlobil bych se (winrar mi sedí víc jak OS varianta - 7zip). Většinou se snažím volit OS SW, ale zde to prostě vyhraje :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nemuzete koupit beznym v e-shopu CPU a pak jej po dvou trech mesicich prodat v bazaru? Kolik byste na tom ztratili.... 2-3 tisice u toho 12-ti jadra? Nedostupnost je vymluva, lidi jej po mesici cekani maji uz davno doma.

Nezlobte se na mne kluci, ale pokud vase redakce nema penize ani na tohle, tak je neco spatne, ne?
Minule mi tu nadali ze prumerny programator ma plat mnohem vetsi nez usmolenych 85 tis hrubeho.... tak nevim kde je chyba.

Mame udelat sbirku abysme si mohli precist kvalitni recenze?
Kdyby dal kazdy 10,- Kc a bylo by nas 300 tak bychom mohli pro vas zaridit i ten 3900X.
Fakt se tu bavime o trech litrech? Se muzete prejmenovat na Deep in Social :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zaujalo mě to skóre ve WotEncore (a taky Unigine, možná i jinde), proč to tak lítá (o 10% v Ultra) mezi modely, jde to nějak logicky vysvětlit? Předpokládám všude byl stejnej BIOS a RAMky a ovladače či ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BIOS všude stejný není a paměti také ne. Trochu se občas liší i verze ovladačů a ambient teplota, nicméně ten test pouštím asi 10x aby byl nějaký konzistentní výsledek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Karáš, chcel by som sa spýtať, keď testuješ CPU, robíš to s defaultným AMD coolerom? Ja ho používam, ale premýšľam o výmene(max cpu teplotu mám 86 stupňov - R7 3700X), len neviem, za aký. zase 80+€ za Noctua sa mi nechce dávať...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to zmíněno v každém článku, tentokrát jsem použil Arctic Freezer 34 eSports DUO. Skvělý poměr cena/výkon má SilentiumPC Fera 3 například. 86°C na 3700X se mi jeví jako docela hodně, na jaké otáčky jede ten ventilátor?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

snad to zobrazi, mam to na pctuning fore
https://pctforum.tyden.cz/download/file.php?id=26003

po cca polhodine Vermintide 2 DX12

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pan redaktor.
Dovolím si Vás opraviť.

1. Táto doska má inú vrm https://www.kitguru.net/components/motherboard/matthew-wilson/computex-2....

2. Táto doska je šesť vrstvová a elite je štvor vrstvová.

Je smutné že takéto dôležité informácie neviete.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1. Špatně jsem tu větu napsal a omylem tak vytvořil mystifikaci, chtěl jsem tím primárně říci, že deska má také 12+2 konfiguraci, resp. 6+1 s doublery, nicméně ano, součástky jsou jiné.

2. Vrstvy jsem myslím v článku vůbec nezmiňoval?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

IR 3553 40A je plnohodnotný mosfet nie? Mám x470 Gaming 7 Wifi a taktiež má IR 3553 10+2, žeby tam bola delička tiež?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.tweaktown.com/reviews/8605/gigabyte-x470-aorus-gaming-7-wifi...

Strana 3

VRM je v 10 + 2 fázovej konfigurácii a používa medzinárodný usmerňovač IR35201 digitálny PWM v 5 + 2 fázovej konfigurácii, ktorý sa potom zdvojnásobí na 10 + 2 fázovú konfiguráciu. SoC dostane posledné dve fázy a dostane dve plne integrované PowIRstages IR3556 50A. Fázy CPU VCore pozostávajú z desiatich 40A IR3553 PowIRstages. Induktory sú dimenzované na prúd vyšší ako 70 A. VRM je veľmi dobre vybavený

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže praktický dopad rozdílů mezi VRM se nikdy nedozvíme, protože 65W 3700X rozjedeš úplně na každé desce. A redakce DIIT není schopná otestovat 12-ti jádro, protože by to redaktor musel koupit ze svého. To je jako kdyby ti ve Škodě Auto řekli, že budeš makat u automatické montážní linky, ale musíš si tu linku sám zaplatit :) Totálně unreal v 21. století. Kdyby nějaký studentský fan web jako DD neměl prachy tak to chápu. Ale toto je fakt tragedie :(

Ve výsledku je to pro Karáše hromada zbytečných benchmarků a pro čtenáře je to stejně úplně k ničemu, protože se nedozvíš jestli na tom za 3 roky rozjedeš 16-ti jádro z bazaru. Stejně musíš prolézt zahraniční recenze...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Roland: Diky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu se vyjadřovat ke konkrétnímu modelu v tomto článku, ale obecně ke všem deskám. Mám čerstvou zkušenost, kdy mi pod ruky přišlo plačící dětsko s tím že si koupilo nový střeva Ryzen5 2600X a neumí to poskládat.
OK no problem.
Aha počkej máš k tomu manuál?
fajn....
# takže, všeobecně k základním deskám, proč nějakej idiot strká kontakty, reset, speaker, power button, HDD LED a power LED vpravo dolů, když většina počítačů má tlačítko zapínání uprostřed nebo nahoře? Kdo má v malé bedně došáhnout dolů? Jak tam mám dát prsty přes všechny ty komponenty, GPU a HDD? Proč zavádí nějaký nový systém společného uzemňovacího kolíku a musím tak osazovat nějakej debilní můstek pro klasické staré bedny? To jsou výrobci opravdu takový nýmandi, že šetří i na takové pičovině jako jsou dva drátky mínus každej pro jinou LEDku ? Do podobného místa nějaký inteligent mezi ty sata konektory umístil i reset biosu, fakt super.
# Dále osazují boční SATA konektory, jako nevím, někomu to může vyhovovat, ale mě to příjde jako demence, protože opět přístup nula nula nic, podle mě upevnění kolmo na desku je přehlednější. Chybí popisy na základce, musíte mrknout do manuálu co je SATA 1 2 3 4 5 6... když v tom chcete mít pořádek.
# proč jsou konektory pro CPU FAN 1 oddělené od konektorů pro vodní chlazení? To nemůže být úhledně na jednom místě ? SYS FAN rozházený po celé desce neřeším, to nemá cenu.
# proč nejsou šroubky pro m2 disky zašroubované v desce už z výroby, proč jej dostávám v plastovém pytlíku zvlášť ? Co na to gréta?
# je sice super že konečně M2 slot odsunuli od CPU a GPU někam dolů, ale k čemu to je, když je opět zase v blízkosti chladiče severního můstku, který zrovna studený dvakrát není ?
# dále nechápu přetrvávávající demenci v podobě lpění na speakru a zvukové diagnostice která je k ničemu? Tady musím vypíchnout, že ta moje asrock z170 s digitálním displayjem je luxus, který napíše konkrétní chybu v dvouciferném kódu. Já chápu že jde o cenu, ale opravdu je diodový panel taková položka, ? Fakt 18Kč je tak moc?
______________
A teď vyvrcholení:
###### Systém uchycení nového RYZENu je opravdu buranský kreténismus nejhoršího kalibru co jsem kdy zažil. Jako aby mě donutili rozdělat i zadní stranu bedny abych mohl tlačit proti pružinám jak z teréňáku proti tenkýmu mainboardu, který se prohýbá, protože je tenčí než základ SkyLaku, je fakt makačka. Na jednu stranu se bojíte aby se to nerozbilo a nechce na to tlačit víc než musíte, na druhou stranu bojujete s pružinou, která ještě při otáčení vydává fakt děsivé zvuky a ještě se musíte trefit závitem do matice backplate, protože ten šroubek má vůli. No to je fail. Jako nasazoval jsem spoustu chladičů a všechny byly udělány tak aby se chladič sám srovnal a rovnoměrně tlačil na CPU. Tady u tohoto šroubovacího mechanismu je to prostě buranství, prasárna, hnus, tyčkovou po hlavě bych přetáhl kreténa kterej toto vymyslel.

V BIOSU teplotu procesoru 57°C s tímto boxovaným chladičem nemíním komentovat... špatně to nainstalované není, protože podobnou teplotu měl i chladič, takže jsem ho tam špatně nedal.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

neboj sa, o cca 10 rokov bude z teba IT guru

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys nebyl takový mamlas s levýma rukama, zjistil bys, že ty kontakty na rohu desky je nejlepší zapojit ještě než deska jde do skříně. Položit na kraj bedny, zapojit ledky a spínače a potom teprve dávat na sloupky.
K chladiči se nevyjadřuji, protože to už je fakt moc...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Promiňte, ale omlouváte výrobce desky, to je podle mě nepřijatelné chování.
Vyjádřil jste se k jedné věci a ostatní jste zahodil.
Nejste o nic lepší.
šroubovací chladiče s pružinama jako kráva nevidím jako řešení 21.století.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

šroubovací s pružinama jsou snad všechny lepší chladiče - má to velice dobré mechanické vlastnosti (a já osobně s tím problém nemám, montuje se mi to bez problémů). Rozmístění konektorů po desce záleží na tom, kam to při návrhu vyjde - routing vodivých tras není zas taková sranda. - io konektory dole jsou ale standardní a nedělá to problémy. Jinak přístupnost hodně záleží na skříni - třeba zrovna ty otočené SATA konektory jsou fajn, protože v inteligentní skříni se k nim dá dostat z druhé strany a pak se dobře zapojují. Jinak nechtěl bych Vás vidět jak zapojujete ITX desku v miniITX skříni :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nenávidím miniITX základky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A to je to "dětsko", co chtělo X860K a DDR3?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sestavil jsem mu ryzen 2200 za 3500,-Kč a rodiče mu řekli, že ať zapomene. Takže tak. Chlast je pro fotra důležitější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Njn asi by v kejsu muselo být pivní chlazení :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Crho. Funguje to takhle prakticky celou dobu, mohl bych ti oponovat boxovými chladiči od intelu a jejich uchycením - kdo vymyslel takový super systém, kde stačí jen lehce zatlačit(při zasouvání do otvorů v desce) jednou půlkou toho trnu o desku a trn se ulomí?
Některé chladiče mají takový super systém, pokud jsi za ty roky nezaregistroval, že musíš odmontovat základní upevnění z desky, hodit na ni uchycení od výrobce daného chladiče a teprve pak tam můžeš montovat - ano, přes tebou vychvalované šroubky s pružinkami - samotný chladič. Tohle ti nevadí? Vůbec jsi nezmínil výrobce a model daného chlazení, co jsi tam montoval, tak proč bych se k tomu měl vyjadřovat?
A, teď se podrž, Levoruká Lopato, chladič se v drtivé většině případů montuje na základní desku v moment, kdy ještě není v casu. Pokud už tam je - není snad problém tu minutu na odšroubování 9 šroubků vynaložit a ulehčit si tak práci a předejít škodám.

A omlouvat výrobce? To ani není třeba snad, každý výrobce case počítá s totožným umístěním těchto prvků, pokud se bavíme o pinech pro ledky/pwr/res, tak nač to řešit? Naopak mi to připadá ideální - dá se to snadno schovat, natáhneš to pod deskou a zapojíš.
To už vůbec nezmiňuji tuhle věc.. https://event.asus.com/2013/mb/pc_diy_guide/images/06_01_1.jpg

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak, nevím jestli to mají všechny desky i v kategorii low-endu, ale minimálně jsem to u mainstreamu a hi-endu u aušusu měl naprosto všude. Už kdysi dávno jsem nad takovým mezikusem přemýšlel, ale nakonec lenost vyhrála, protože jsem se v tom často nehrabal a tehdy bylo ještě v kysně dost místa a všechno bylo doslova "obří".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty, fakt není nic jednoduššího, než opravdu věnovat tu minutu na odšroubování desky i v tomto případě, povytáhnutí a následné zapojení :D To jen tady ta lopata má asi rozklepané ruce a je obouručně levoruký, že si na to stěžuje. Ale jde to i s pinzetou/dobrými kleštěmi od dýmky(vyzkoušeno, když i já jsem byl línej šroubovat desku ven :-D ). Pak už jen mít oči v pořádku a vidět ty popisky, které tam někdy opravdu dělají fakt zajímavé. Mezikus jsem měl u obou ROG desek co mám a pro většinu lidí to problém nepředstavovalo, teda pokud to nemontovali po bouřlivé noci :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale járo, klid.
Ty "pinoviště" v pravo dole jsou klasika, protože většinou to tlačítko je ve předu a výrobce nemůže předvídat, kde je umístěno. Bylo by asi lepší, kdyby se nacházelo někde uprostřed, jenže pokud se nemýlím, většinou potřebné vývody lezou z chipsetu a byl by asi horší routing. Navíc to tak bylo snad od dob 386/486, mám tu i 286 desky, které to tak mají, takže jde o nepsaný standard.
Chladič, s neboxovými jen dobré zkušenosti, staré sockety ala S7/370/462 byly peklo, protože některé spony měly velký přítlak a hrozilo sklouznutí šroubováku a vryp do desky (pokud tam nebyla páčka, což u těch s větším přítlakem fakt nehrozilo). U 478 intel vymyslel dvě plastové packy, to celkem fungovalo a bylo to i robustní, aby to u 775 celé překopal na systém zobáčků a trnů - fakt nejhorší systém co jsem kdy potkal, navíc některé desky to tak extrémně prohýbalo, že jsem byl nucen užít "DoDo" řešení (pamatuji si, Pentium D s box chladičem v nějaké GA desce, nešlo to ani zacvaknout a oblouk tam byl fakt velkej). Za to 939 a následně AM2 a dál, naprostá pohoda a jednoduchost, robustní jako 478.
Dneska je to dost individuální, ale jak píšu, s nebox chladiči jsem neměl nikdy problém. Spíš si říkám, kdyby vystřelil ten hodně našponovanej drát, co drží ventilátor na chladiči, nevodivej asi nebude.

Kvalita box a nebox chladičů, tady není co řešit. U starých pentií 1 to ještě šlo, u těch PIII v S370 s jádry coppermine už to bylo občas na zvážení (na 1,4GHz tuleni jsem měl titana, frčelo to bez loadu i pasivně, se zátěží se to točilo rychlostí tak, aby se neřeklo). Pak se ta spotřeba šroubovala jen nahoru a box chladiče seděli spíš k low-endu až mainstreamu, ale i tam už to bylo někdy takové hraniční (zejména z pohledu hlučnosti).

Uhlové sata konektory, super věc, pokud nemáme papírovou kysnu za pár stovek, nebo 20 let starou ATX potvoru. Vypadá to kultivovaněji a sedí to hezky k otvorům zadního panelu, na který se připevní deska. Není co dodat. K číslování sata konektorů, tam souhlasím. Nějaké vélké číslice by mohly být alespoň nalepené, nebo něco takového, zatím jsem to snad nikde nepotkal a luštit na přeplněné hi-end desce, jestli to tam náhodou někde není titěrným fontem vytištěno, to fakt nejde :)

Zažiješ (možná) i horší věci ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.