Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Recenze historických CD-ROM, DVD-ROM a CD-R vypalovaček

fakt super!!! Takovy clanek se jen tak nevidi a navic se i povedl... proste dokonalost sama (par chybek jsem nasel ale ne vecnych takze jde o...) . Jen trvalo dost dlouho nez jsem to prelouskal ale pripomelo mi to zacatky...... taky pamatuju te externi silenosti ale nikdy sem je nevlastnil jenom obcas pouzival :-(
Hlavne smekam pred tou silenou praci nez byl tenhle clanek vytvoren.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skvělý článek, děkuju! :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kupim cd player tesla mc 900

aj na dobierku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda že nikde není uveden datum výroby těch CD-R-RW-ROM :( To by bylo možná taky zajímavý

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento článek mě velmi potěšil, občas člověka, který se zabývá HW již delší dobu potkávají pocity nostalgie když vidí nějakej ten kousek poctivýho hardwaru, který ve svý době stál taky poctivý prachy :-) Sám vlastním vypalku Sony CDU-928E, na jejíž krabici je, že je to první EIDE vypalka, nevím, jestli je to prava, každopádně má taky caddy :-)) Nedávno jsem s ní opět pálil, když jsem potřeboval nutně vypálit CD v metčase mezi prodejem CD vypalky a instalací DVD vypalky, a byl jsem mile překvapen, že kvalitně vypálila na 52x speedový médium Gigamaster. Samozřejmě jen 2x speedem :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty CD-ROM mechaniky Mitsumi s podivným šuplíkem mám 2 někde doma, jenom netuším jestli fungujou, protože je nemám k čemu připojit. Taky vlastním 2-rychlostní Mitsumi vypalovačku IDE která ještě páli, neumí CD-RW číst ani psát, neumí DAO, a nejdivnější je, že neumí multisesion (ale to bude asi závada, prej to má umět). V práci máme ještě v jednom PC SCSI CD-ROM Pioneer 1x, ještě čte, je v PC 486SX 25MHz kterej řídí reklamní panel.
Vlastnil jsem (cca před 7 lety) taky IDE CD-ROM 2-speed s LCD displeyem a 6ti tlačítky (play, pause, stop, vpřed, vzad a vysunout), bohužel se na ní už nevešel JACK pro sluchátka :-), už ani nevím co to bylo za značku.
Mimochodem na aktuálních DVD-ROM Asus je obrovským písmem napsáno "16x Max"
Je to bezva článek, jen tak dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uznávám, že tím nikoho neohromím, ale doma pořád používám mojí první (a zatím poslední) vypalovačku ARTEC CD-RW4x4x24. Už sice zapomněla jak se dělá RW, ale jinak funguje (s Verbatimkama). Jinak pamatujete na "programovací jazyk" LOGO a na Karla?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super článek! Už dlouho jsem na internetu nezahlédl nějaký podobný text, napsaný tak srozumitelně, jasně a odborně. Díky.
Jinak opravdu oceňuji nápad takového "retro-textu". Fakt by se mi líbilo, kdyby měl někdo náladu a čas udělat něco podobného pro staré notebooky, telefony ("mobilní"), jehličkové tiskárny apod. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsem CD-Rom mechaniku Matshusita-kotobuki jeste s rozhrannim panasonic ( byly na sounblastrech nejstarsi 16 rady spolu s rozhrannim sony a mitsumi). Bula uzasna, dvourychlostni a je to cca 11 let. Prvni vypalovacku scsi externi Pinacle Micro, z roku 94, zbyl mi z ni jen krasny tmabe sedy futral na vlastně interní mechaliku. Byla samozrejme s caddy, uz dvourychlostní a to co vydrzela, nevydrzi uz asi zadna ze soucastnych chrastitek. Cenu CD-Romky si pamatuji, hola bez radice ( SB16 k tomu cca 4500 ) stala v te dobe 6500, Pinacle byl za 75 000. Po precteni clanku jsem nostalgicky zamackl slzu pri vzpomince na zacatky vypalovani a na cenu jednoho CD-R media 250 bez daně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kupim cd prehravac tesla mc 900

ponuknite

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

(Pozn. Martin: Ono je vůbec těžké uvěřit tomu, že v té době to bylo s tím čtení CD-DA vlastně celkem jedno, protože žádný (téměř) stolní CD přehrávač stejně vypálená CD nebral, nebo velmi špatně).vyp.Yamaha

Jak to, že nebral! Můj veterán Sony CDP-597 z roku 1992 bere CD-R v pohodě. Problémy mají staré CD přehravače s CD-RW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dávám sem snímky své historické mechaniky ze starého "notebooku" 486 jak jsem psal někde na začátku této diskuze. Myslím, že trumfne všechny ostatní z recenze omlouvám se za kvalitu snímků...
Při focení jsem objevil ještě jednu zajímavou věc ze spodu je malý přepínač s nápisem P / S na snímku to není moc vidět..nevíte někdo k čemu to mohlo být?
\image{pohled ze zadu}
\image{celkovy pohled}
\image{pohled z boku}
\image{ze spodu}
A nakonec obrázek celého "notebooku" - v pravo malá tiskárna od Kodaku externí disketovka, mechanika byla vlevo uprostřed kde je vidět část díry která po ní zbyla. Samotný počítač je vlastně jenom ta malá obrazovka která byla samozřejmě taky vyndavací i když baterky by teď už moc dlouho asi nevydržely. Klávesnice a myš nebyla až tak nutná stačila taková speciální tužka a monitor fungoval jako dotykový..
\image{cely "notebook"}

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

\image{}

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dobrý, moc dobrý počtení,
ta Philips vypalovačka vypadá jako solidní Svazarmovská práce. Není zespodu něco jako ZO 602 ? 
  :-)) 
jako druhý díl navrhuji soutěž o nejstarší tiskárnu ... jdu hledat Robotronku (50 kg)  a ALFI (takový ten bazmek z Merkuru s fixkou).
Držím palce,  Karel
 
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm tak to se nepovedlo nevite nekdo jas sem ty fotky poslat?nebo kde mam chybu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad 1x rychlost čtení stačí na přehrávání filmů: ano, pokud titul dodržuje specifikaci DVD-video formátu, tedy maximální datový tok 9,8 Mbps, který (přibližně) odpovídá 1x rychlosti pro DVD.
Ad staré mechaniky: první CD-ROM mechanika, se kterou jsem se setkal, byla kolem roku 1994 zde zmiňovaná Mitsumi, nevím už jestli 1x nebo 2x, měla vlastní kartu řadiče a s instalací byl trochu problém, protože kolidovalo IRQ se síťovou kartou. Pořídili jsme ji na úřad, kde jsem se tenkrát staral o počítače, kvůli softwaru ASPI, protože aktualizace z 52 disket každý druhý měsíc byla úmorná. :-))) Od té doby se tam vystřídali další tři počítačovníci a já už nevím, kde tento muzeální kousek skončil.
První DVD-ROM mechanika, kterou jsem měl (a stále mám), byla až v roce 2000. Značku a typ nevím, nikdy jsem ji ven nevytahoval, na faktuře byla napsána Toshiba, linux, který na tom stroji běží, ji identifikuje jako Sony DDU1211, na panelu není žádný nápis, takže kdoví... Formáty +R, +RW ani -RW na ní nepřečtu, pouze -R. Se čtením některých lisovaných a přitom nijak zvlášť poškozených CD-DA má problémy.
 
To webmaster: v poslední době nedokážu v Mozille (verze 1.4) napsat příspěvek do diskuse, vůbec se nedostanu do pole pro napsání příspěvku. Nevím, jestli pomůže upgrade na novější verzi, ale dřív jsem tento problém neměl. Nebylo by možné udělat volitelnou jednoduchou verzi formuláře bez všech javascriptových a DHTML vychytávek?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste jsem zapomel pridat dalsi perlicku, kterou vlastnim a jeste funguje v jedne starsi masine.
PD/CD ROM Teac rok vyroby 1996. Mimo CD cetl i zapisoval na media PD (bohuzel uz nevim co ta zkratka znamena :) 2rychlostni zapis, 4rychlostni cteni. V te dobe stal pokud si dobre pamatuju okolo 16 kKc. Ja to pak poridil za rok a pul ve  vyprodeji za 2 tiscice :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chválit WIFTa už nebudu, to by bylo nošení dřeva do lesa, ale chci se jen podělit o své zážitky. Inspirovali jste mně, vytáhnul jsem starou Yamahu 102, kterou jsem už dávno odložil (mezitím byla dlouho půjčená, ale kupodivu se vrátila) a ejhle, běžela jako zamlada. Mám jí v takové externí krabici s SCSI konektorem a tak je jednoduchý jí připojit, zvlášť když mám SCSI pořád ještě v PC kvůli (taky už historickému) scanneru. Opravdu stačilo XPčkám vnutit, že se jedná o CDROM zařízení a bylo to fakt PNP. Nero 6 si s ní pořád ještě rozumí. No sice jí asi zase uložím, možná i do originál krabice, ale bylo to milé. Na to, že jsem ji kupoval před nějakými sedmi nebo osmi lety novou za nějakých bratru 17.000 bych si ji měl víc vážit. Ale taková doba je vlastně hrozně krátká, kdoví, jak dopadnou zakrátko dnešní zařízení. Jak říkal Werich: budou se dívat z jejich novověku do jejich středověku a říkat "nonono, všiměte si, jak jsem tolerantní..."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen k čitelnosti nestandardních CD:
CD přehrávač Technics, typ nemám teď po ruce, zakoupen v 7/1989(!), dodnes plně funkční (po několikerém vyčištění a seřízení výkonu laseru), čte bez problémů CD-R, a to až do 90 minut (víc jsem nezkoušel, moje vypalovačka to neumí). Jen to CD-RW chybí ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krásně jsem si početl !!! Je to celkem dávno, když rodiče za 150 tisíc prodali barák po dědovi a mě tenkrát koupily u nové firmy Escom nadupanou mašinu za 59 klacků. Byla to 486SX na 25 se suprovim diskem 170MB, což byla BOMBA!. A pak to začlo - přestavba na 486DX4 100MHz, kdy jsem jen za CPU zaplatil 6300,- ve velkoobchodě. Pak super CD_ROMka Aztek 2x za 5400,- a pak YAMAHA CDR100 za 36000,-! To jsem ještě kupoval média Yamaha za nějakejch 420 kaček. Pak už začli Maxelky za 280,-. Dnes, když se dívám na ty zažloutlé faktury - je mi smutno - to bejvávaly časy !!!
 
Dík za pěkný počteníčko

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám dvourychlostní interní SCSI CD-ROM mechaniku z roku 1990, stála asi 20.000,-
Objednal jsem si jí k Apple VX, nepamatuji si, že by v té době na PC interní prodávala.
Disky se vkládají v ochraném pouzdru a ještě funguje :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahojte. Fajn článok. Človek nebyť Vás, by už aj zabudol, čo musel prežiť aby vypálil funkčné CD. Mám doma staručké SONY CDP-770, dvojitý 18 bit DA prevodník a 8 násobné prevzorkovanie. Páni to okrem CD-RW prečíta aj malého boha. Nebolo by škoda urobiť takýto nejaký test na domáce mechaniky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od:Christian Stieber (stieber@Informatik.TU-Muenchen.DE)Předmět:CDS-431 Anschluss, was Re: Sony CDROM SCSI 40pin -> 50 pin SCSI??    View this article only Diskusní skupina:comp.sys.amiga.hardwareDatum:1994-04-21 11:45:24 PST  
James Cassidy (cassidy@sugar.NeoSoft.COM) wrote:
: My Chinon-431 that I purchased from Xetec has an internal 40-pin connector: too.  Externally, it uses a DB-25 connector to tie to my SCSI port.: I am working on tracing the wiring, and will post it when I have checked: it (I'm making a 50-pin to 40-pin converter for a second 431 I picked: up cheap).
Chinon 40pin.                   SCSI 50pin.  1                               1  2                               2  3                               3  .                               .  .                               . 17                              17 18                              18 23                              31 24                              32 25                              35 26                              36 27                              37  .                               .  .                               . 39                              49 40                              50
Christian

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to WIFT:
na zapujceni by jsme se klidne mohli domluvit. Jen musim vyzkouset, jestli skutecne jeste umi zapisovat. V posledni dobe ta mechanika slouzi vylozene jen na cteni CD. Coz me pripomina, ze byval velky problem s typem medii. S nekterou znackou to jelo v pohode, s druhou jsem si neskrt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, u mojho zubara je presne tato MITSUMI funkcna v ACER 486tke.
Ma taku malu chybicku, co nacita tak to musim aspon 4x po sebe prekopirovat aby to bolo pouzitelne, lebo nacitava udaje ktore tam nie su. Konecne som mu vsak upgradoval stroj, cize ak sa toho bude chcet zbavit tak posluzim a poslem. A mam este v sufliku jednu 2x cdromku, ktora vsak jedneho dna chcipla a nejde, co je skoda lebo mala vystup na stereo jack a 4 tlacita (eject/stop, fw, bw, play/pause). Mozno by sa na nej dal este dostelovat laser, ale kedze nema klasicke ladenie potenciometrom na laseri, ale ma nejake 2 potenciometre na doske, neviem s tym hnut. Co sa tyka napalovaciek, pamatam si dobu ked som sa na INVEXe pytal ako to bude s IDE napalovackami a bolo mi povedane ze take nikdy nebudu, nakolko je IDE nespolahliva zbernica. Moja prva SCSI napalovacka bola YAMAHA CDR-200, avsak po pol roku odisla a tak som ju reklamoval, s tym ze 200vky boli nejake poruchove a tak sa dala hned CDR-400vka ktoru som asi po troch rokoch predal. Ta CDR-200 dokazala grabovat a napalovat audio, ale chybovost bola strasne velka a to uz nehovorim o tom ze robila chyby medzi stopami. A tiez nedokazala DAO (mozno to bolo softom, ale ta 400vka to v tom WINONCD zvladala). Ak by bol zaujem, mam este takto zle napalene audia, je to vcelku dobry test na cdrom, lebo tie stopy sa zle nacitavaju (akoby medzi stopami nebol kusok cd napaleny), skacu alebo priamo vyhodi ze tam nie je cd. Inak asi pred dvoma mesiacmi som daroval kamaratovy MITSUMI 2x, presne ta, co sa tu spominala, tiez nedokaze DAO.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak konecne se mi povedlo dat sem ty fotky pro vsechny kdo je chce videt jsou v Auditoria,Hardware,CD-ROM mechaniky a Toshiba

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedalo mi to a začal jsem prohledávat faktury:

24.4.1996 jsem si koupil Yamahu CDR-100 za 39040,- , Adaptec 2940 za 6954,- , software Easy CD Pro verze 1.0 za 10804,5 a scsi disk Seagate ST-51080N 1GB za 8283,8.
Byla to krásná sestavička celkem za 65000,- ,ještě teď vzpomínám se slzou v oku....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak pro zajímavost, mám doma ještě onen SCSI box s mechanikou Pinnacle RCD5040. Vypalovací část ještě funguje, tak jedno ze tří vypálených CDček vyjde OK. Čtecí část bez problémů. V roce 1995 to stálo kolem 35000 bez daně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Valda:
Ty komplet vysouvaci Mitsumi LU-005 jsem zatim videl jenom nefunkcni :-(. Jestli bys byl ochotnej, posli je CD-R serveru nebo primo WIFTovi. Ja se s nim domluvim a treba konecne napisu clanek o AT-BUS cederomkach (mam doma funkcni 2x Panasonic/Matsushita s (barevnym napisem Creative :-) ) a kopici zvukovek s AT-BUS radicema.
Ted to chce sehnat jeste cederomku se Sony interface (ma kratsi konektor nez IDE/Mitsumi/Panasonic). A pak s Philips LMSI, ale to jsem zblizka jeste nevidel. Ta mela konektor uplne kratouckej a radic byl jen samostatne. Teda existovalo par zvukovek s nim, ale nevidel jsem je ani na obrazku.
 
Mimochodem nostalogici, pomozte mi se sbirkou historickych zvukovek. Kdo mate doma stary Gravis Ultrasoundy, Turtle Beache, AdLiby, prvni 8bit SoundBlastery a podobne, prosim ovete se mi ! Kdyz se jich nebudete chtit zbavit, nevadi. Staci mi o nich jen par informaci. Uz doslova nekolik let marne shanim majitele Gravis UltraSoundu starsich revizi (rev 3.4 a starsi), ocesany GUS ACE, a hlavne kombo karty GUS Extreme/Synergy ViperMAX kombinujici GUS a ESS1688 na jedny desce :-(((
 
a k  PD/CD:
O PD/CD se toho moc zjistit neda a tak se nedivim, ze se tomu CDR server vyhyba jak upir cesneku, i kdyz technologii je hodne pribuzny DVD-RAM (a prvni DVD-RAM mechaniky Panasonic na PD umely vypalovat). Jednou jsem udelal seznam snad vsech PD mechanik Panasonic/Matsushita, NEC a Teac a snad bych ho doma nasel.
Mimochodem Teac (mozna to byl OEM od NECa) delal dve kombinovane PD + CD-R vypalovacky a  ty v seznamu rekorderu na tomhle serveru taky chybi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 kubik

tuhle CD mechaniku jsme meli na zakladni skole v serveru 486/dx2,50MHz, vkladani cd bylo opravdu bombove.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

KUPIM CD PREHRAVAC TESLA MC 900

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teda tak to me fakt mrzi ze jsem si teto souteze nevsimnul, nechci se vytahovat ale myslim ze bych ji s prehledem vyhral.Mam doma CD-ROM mechaniku SANYO PD1-02 je interni i externi zaroven. Je z takovyho kufru ktery slouzil jako notebook.Mechanika ma dokonce misto pro baterky takze ji muzete pouzit zaroven jako Discman a navic ma navrchu vlevo dole malicky LCD display kde se objevuji cisla skaldeb pokud v ni prehravate Audio cd.CD se do ni vkladaji zezhora!!!!
Az budu mit doma fotak tak udelam obrazky a poslu je na CDR.cz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Zett:
zkuste si představit, jaké slzy asi roní výrobci a distributoři, když si na ty ceny vzpomenou oni :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také díky za povedený článek. Se slzou v oku jsem vzpomněl na zlatá média (nejen Kodak, ale i Traxdata). A na chození po špičkách, když se vypalovalo - i od sítě jsme ono PC odpojovali - jó to byly časy :) Držím palce a jen tak dál...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky se pripojim. Mam tu plne funkcni velky cerny discman na sest tuzkovych baterek (na ktere hraje asi 20 min) od firmy HP. Ma bezna discmani tlacitka a taky display. A to nejlepsi na zaver: ma integrovany konektor SCSI-50 s terminaci. Pop pripojeni k pecku funguje jako docela pekna CD 8x ctecka. HP ho dodaval k mini-notebookum HP-800ct, ktere jsou dodnes neprekonatelne se svou vystrelovaci mysi na pantografu. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak bylo zmineno v clanku ze se mechanika (DVD) chlubila 2x ctenim a tys tam napsal ze se dnesni nechlubi tak dovol abych te opravil
Napriklad vsechny mechaniky od LG se chlubi svymi ryclostimi  treba u 4480B je to napsane a dokonce hodne velkym.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, smekám. To je skutečné dílo. Dík za perfektně pojatou recenzi něčeho co dnešním okenním mlaďáskům už vůbec nic neřekne.postamble();

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo a abych nezapomel, mam tu taky krasny interni (5.25") streamer na 60 MB pasky, ktery se pripojuje jako druha (pripadne pres rozkrokbocku jako treti) disketova mechanika. A taky je tak rychlej. Pri praci ale vydava naprosto bezkonkurencni zvuky. Je to narez.... Lezi uz alespon 8 let ve skrini, ale je stale funkcni. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fajn clanok dobre som sa pobavil
 ja mam teac 4ox zapis a som snim spokojny lebo uz toho napalil strasne moc a je super
a moj CD Prehravac Technics cita vsetko az na dvd :-)   RW R aj 99min CD - ukazkovy priklad mechaniky z 1992
 
a  este spominany teac W549E 48R 40W 12RW z Maja 2002 ma Buffer 8 Mb :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu skoda, ze tam nejsou ty datumy a hlavne puvodni porizovaci ceny. Kamos na zakladce mel vyplaovacku, tedy spis jeho otec, tehdy to byl tak rok 91-92 a pry se prodavala za vic nez 100kKc, doufam, ze sem to nepoplet, uz je to davno. Ja mam nejstarsi cd-rom jen asi 8let starou IDE Toshibu 4x, ale jeste se pouziva is kompem do ktereho sem ji kupoval (Pentium66)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc děkuj za parádnický článek! Skvělé počteníčko k čaji se snídaní! Fotografie ze svěrákem mne uzemnila! Kde jsou ty časy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Písmenka pro WIFTa:
C:\ disk, D:\ 1. Philips, E:\ 2. Philips, F:\ NEC, G:\ Toshiba CD, H:\ Yamaha, I:\ Creative DVD, J:\ Toshiba DVD, K:\ Hitachi
takže C: disk, D-H SCSI v pořadí podle ID, I: pri slave, J,K sekudár v pořadí master -> slave
 
Bylo to tak? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Panove skvele! Se zamacklou kroupou v oku jsem zase jednou vzpomnel na monochromaticke displeje (zelene, oranzove), 3 palcove diskety (Amstrad), jednojehlickovou tiskarnu BT 100... Kdo nezazil, neuveri...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlastnim externu CDrom Toshiba single speed, caddy system, rok vyroby je 1988, mam k nej aj radic(ISA), je to nejaka zvlastna verzia SCSI radica od firmi Apple, nijake ine SCSI zariadenie s tym radicom nefunguje. Radic je vyrobeny v roku 1987. Tu mechaniku mam z americkeho vylvyslanectna v bratislave kde vraj bola umiestnena na servery. Dalej mam stolny CDprehravac Sencor rok vyroby 1990 - pouzivam ho dodnes. Dalej vlastnin 2x CDROM Mistumi pripaja sa cez zvukovu karku SB AWE 32 - je asi z roku 1994.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekny clanek. Najednou me prpadla silna nostalgie :) Ale mam jednu poznamku: v pripade prvni CD-ROM mechaniky se neda tvrdit, ze jela na SCSI. Spousta prvnich jednorychlostnich a dvojrychlostnich CD-ROM mechanik mela vlstni radic. V podstate byly standartem tusim tri typy Panasonic, Mitsumi a Sony (nejsem si jist), ktere byly dokonce i na zvukovych kartach. Sam si vzpominam, ze moji prvni CD-ROM mechaniku z r. 1993 - dvourychlostni MITSUMI jsem mel pripojenou k SoundBlastru 2.0.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, starý dobrý časy,
má první cd-rom byla Mitsumi FX-001, která potřebovala vlastní řadič (moje kombo zvukovka ESS688+Yamaha OPL3 to nedala). Díky za bezva článek

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu pěkný a unikátní článek. Zamačkávám slzičku nostalgie, jelikož s takovými stroji jsem také začínal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vážení, tento článek naprosto, ale naprosto neodpovídá duchu a zaměření tohoto serveru. Považuji jeho zveřejnění za opravdu, ale opravdu nevhodné plýtvání nejen prostorem, který mohl být zcela jistě využit ke zveřejnění užitečnějších informací (jako například, proč digitální informace zapsaná na cd médiu není a nemůže být 100% opakovatelným a přesným vyjádřením něčeho tak komplexního a nahodilého, jako je audio signál - díky, Franto K.), ale i vaším/naším časem ... :-) :-DVážně, jinak pěkný článek, navozující příjemnou retro atmosféru, s čím že to člověk kdysi pracoval (a za co nekřesťansky i utrácel). Já sice takový hluboký pamětník nejsem, tím nemyslím věkem, ale spíš svým přístupem k technologiím - vždy spíše vyčkávám, než se něco pořádně ujme a posbírám o tom dostatek informací, teprv potom o tom začnu uvažovat (má to jednu výhodu - není to potom už tak drahé :-) ...). Mojí první cdromkou byla v práci Mitsumka Pohlavní Choroba, nebo-li tripl (3x speed), to už je nějakých cca 10 let, stále se používá a bez problémů načte i pálená média (i 90ky!). Doma jsem měl jako první Panasonic KX-R-581, což byla 4x, měla i digitální výstup, což nebylo úplně zvykem, tenkrát mne stála cca 4000,-, esli se dobře pamatuju. Ještě donedávna jsem ji používal na tiché přehrávání audia. Pak jsem měl (mám) ještě Mitsumku 8x a Arteka 40x - co k nim říci, než že stále spolehlivě fungují. Co se týče vypalovaček - v práci jsme začínali taky s nějakou Yamahou, myslím že 200 (tenkrát jsem se o to moc nestaral - hlavně chodit kolem po špičkách a modlit se, aby to proklatě drahé médium dopálila dobře), ani kde skončila, chudinka ... Doma stále používám TEAC CD-W-58E (8/8/32), který mám cca 4 roky a na který nedám dopustit - pálí jak slunce doslova na všechno, co tomu podstrčím, jak CD-R, tak i RW, obecně na všechna média, se kterými měli jiní problémy (nepočítaje perfektní grabování audia). Že je pomalejší, nevadí, mám ji v druhém kompu ("domácí server"), takže i nějaký burnprůf apod. mne nechává chladným. Abych se vyjádřil "netopýrsky", mám subjektivní pocit, že na placce vypálené v mém Týku je to vypálení tak nějak lépe vidět, než z ostatních vypalovaček, co jsem viděl ;-). Když už jsme u toho, pokud pro subjektivní hodnotitele purity audio signálu máme to hezké pojmenování "netopýr", pak pro subjektivní hodnotitele kvality pálení navrhuji "sova pálená", páč ta má jednak pořádně velké voči, aby posoudila kvalitu pitlandů, druhak to má v názvu. Koneckonců, a to je námět pro autory CDR serveru, proč ji nevzít za maskota a používat jí například i pro přidělování bodů (sov) při hodnocení/recenzích HW, SW apod. Někde přidělují krávy, vy byste mohli sovy ... :-D
Dík Wiftovi za počteníčko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty pismenka se nedaj moc uhodnout, v podstaet si myslim ze vyndousi si to nak rozumne setridej jen kdyz je instalujes na sestaveny stroj( po pripojeni vsech disku a cdromek), jinak je to asi podle poradi pripojovani.
Mam v pocitaci cdromku, dokupoval jsem vypalovacku, dostala vysi pismenko ac byla master a kdyz sem vyndousy preinstaloval taxe to prohodilo.
takze to je dost tezkej ukol...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli m k tomu neco prinuti, dokoncim svoje rozdelany recenze a napisu pokracovani.
Muzete se tesit na externi Apple singlespeed, par SCSI NECu, Creative AT-BUS a Goldstar AT-BUS s totalne nestandardnim radicem :-)
 
Jinak super clanek, jen mi strasnme chybi ten 3xCD menic Torisan/Sanyo nebo jiny podobny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si nevšiml, že jde o libovolnou značku. Já přihlásil jen LG a LogoStar :(
V jednom z předchozím zaměstnání jsem potkal single speed Mitsumi celou černou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I me se tento clanek libil, pamatuji si na prvni vypaloavcku pouze na jakousi Traxdata 2x2x24 pripojenou pres IDE. Byla tenkrat provozovana na Celeronu 266 s 32MB RAM a s 13GB !!! HDD. Ale Zdalo se mi, ze i tento pocitac mel s vypalovanim problemy. Proto mi prijde divne, jak se driv mohlo palit i na 80486. Nebo to bylo tim SCSI?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Permon:
máš pravdu....tu dvourychlostní mitsumi mám ještě doma.-)) a pořád funguje...to byla kvalitka...
 
jinak moc pěkná recenze.-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Permon: Ale však i o tom se v článku píše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Permon:
No, je škoda, že nikdo takovou mechaniku nepřihlásil - tedy přesněji řečeno - jestli ji přihlásil, nevzešla z toho jako nejstarší. Jednu Mitsumku s vlastním řadičem jsem taky vlastnil - byla Double Speed a pokud si dobře vzpomínám, četla s nevýslovným přehledem 99-minutová média (včetně bezproblémového seeku).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad hitachi a ten seek/access time.
jde o to, že to hitachi podporuje overlapped queuing (afaik). je to něco trochu podobného jako TCQ/NCQ/CQ u dnešních IDE/SATA/SCSI disků. ovšem musí to podporovat i řadič (a těch moc není - afaik jenom nějaký promisy a pacific digital) - takže proto vám to dělalo to co to dělalo :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Permon:
No, tak s PD mechanikama si právě teď hraju, někdy ve vzdáleném budoucnu na toto téma možná vyjde povídání (něco jako od PD k DVD-RAM, neboť PD je "pokrevní předchůdce" DVD-RAM). Zapůjčení další takovéhle PD mechaniky by mi v tom výrazně bodlo (už mám v ruce dvě, z toho jedna umí PD jen číst, na zápisu bohužel těžce tuhne).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji za velice pekny clanek. Clanek jsem precetl cely podrobne az do konce. Clanku se podarilo vratit me vzpominky k vecem ktere jsem jiz davno musel vypustit z hlavy. Preji hodne uspechu v dalsi praci!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje prvni CD-ROM mechanika byla taky Mitsumi, model LU-005, pokud si vzpominam singlespeed. Pochopitelne mela Mitsumi interface a mela uzasnej system vkladani cedecka - na mechaniku se muselo zatlacit, pak to cvaklo a vytahli jste celej vnitrek mechaniky. Pak bylo zapotrebi odklopit takovej dekl, vlozit cedecko, zaklopit dekl a streva mechaniky zatlacit zpatky.
Skoda ze se autorovi recenze nedostala do rukou - stalo by to natocit na video.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedním slovem: NÁDHERA!

2kubik, taky jsem mel tu super ide rozeviraci singlespeed Mitsumku, bohuzel uplne umrela a tak sla do vecnych lovist...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VX : tady šlo ale hlavně o to, abys tam měl štítek výrobce a datum..já měl jen štítek vyrobce ale bohužel tam nebylo datum.((( jinak bych tu mitsumku přihlásil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Tom:
Ta data výroby jsou v některém z předchozích článků, když dáš vyhledávat na CD-R serveru letní soutěž, možná najdeš výsledky (předběžné) a tam jsou ta data výroby uvedená. Ale je fakt, že napsat jsem to tam mohl... no, stalo se (nebo spíš "nestalo se" ;-)).

>> Petr:
Nejsem si úplně přesně jist, ale mám dost silný pocit, že ses netrefil. Pokud si dobře vzpomínám, bylo to obráceně, nejdřív byly ty IDE mechaniky a pak SCSI.
Ono to ovšem takty závisí na tom, v jakým pořadí se co instaluje, že ... asi si odeberu všechny mechaniky a zkusím to nechat všechno naráz nadetekovat znova ;-). Jen pro zajímavost :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFTovi velke diki a obdiv! mal som slzy na krajicku :) o napalovanie sa zaujimam odjakziva, taketo spominanie mi bolo velmi sympaticke. btw kamarat ma vo firme stale funkcnu Philips bednu. pametam sa ako som si chodil palit cdcka, ked medium stalo 500sk, uf. tiez som mal mitsumi 1x komplet vyskakovaciu. napalovacku prvu TEAC 4x SCSI (urcite vsetci poznate) za nekrestanske peniaze :) bohuzial (ako vecsina) som bol nuteny HW menit, nie odkladat, preto sa nic z toho nezachovalo, ale (ne)funguje u niekoho ineho. este raz vdaka za super citanie!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim, fakt good nostalgicky clanek:) Vsechna cest. Mam take jednu perlicku. Mam doma tusim z roku 1991 stolni prehravac CD disku TESLA MC 902. Kamarad ma to same ale jeste o nejake to cislo vetsi, tusim MC 91X nebo tak nejak. Tahle cerna kraska ma interni mechaniku PHILIPS a ta doted precte KAZDE vypalene CD s audiem. Byl jsem uplne prekvapeny. Zere proste vsecko. Teda krom CD-RW:-)A ma dokonce i koaxialni digitalni vystup, coz v te dobe asi bezne nebylo. S pozdravem Dave

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> mike:
S tím červeným textem jsi mě nejprve vyplašil, ale pak jsem to pochopil a musím uznat: dostal's mě :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super článek. Vzpoměl jsem si na to jak kamrád měl prvního Teaca za 16 000 a když mě vypaloval CD za 100 korun. Já sám mám Creativa co vypaluje maximálně 12 ryclostně na CD R a 10 rychlostně na CD RW z roku 2001 a dodnes běží jako hodinky a stál tehdy tolik co dnes běžná DVD vypalovačka. Media tehdy stála 35 až 40 korun a když se zlevnila na 29 korun byla to bomba. A má vubec první mechanika CD byl Samsung z roku 1999 a ten dodnes funguje a měl takovou zvláštní věc. Po nějaké době když byl otevřený automaticky zasouval šuplík. Aby se tam neprášilo? Opravdu nevím. A když měl kamarád první vypálené CD za 890 korun tak jsme na to koukali jako na zjevení. A můj CD přehrávač Philips AK 630 z roku 1992 běží dodnes a přečte vššcko co mu dáte až na RW media. A to měli třeba Aiwy problémy a byli o hodně mladší.
Jinak když si vzpomenu na první mechaniky CD u počítače Amiga. To byla nostalgie...a vůbec první podporu CD jsem viděl u počítače Comodore. Tam se vložilo CD s programem do obyčejného CD přehrávače propojeného přes audio výstup s počítačem, stisklo se play a nahrávala se data do počítače.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.