Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: HP Z8 G4 Workstation – dva Xeony 6244 Gold a dvě RTX 5000 v akci

Mna na tomto PC zarazil zdroj a v nom 2 nekvalitne kondenzatory a jeden na uplne nevhodnom mieste hned vedla dvoch chladicov.
Zaujimalo by ma preco ich tam pouzili. O ten pri ventilatore sa nebojim a aj ked je smejd tak vydrzi velmi dlho(prezije ten PC). Rozdiel v cene medzi kvalitnymi by bol zanedbatelny (par centov).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ekologie... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na kapacity jsem taky koukal, ale kromě těch chemiconů a rubyconu (ten černej pod vstupní filtrací) ostatní moc nepoznám. Ten zelenej s křížkem na čepce je možná samxon, to šunt tedy být nemusí a ten zelenej v zadu, těžko říct. Vstupní se přečíst nedaj.

Mě tam spíš zaujala jiná věc, ten "obří" chladič na vstupu (PFC?) a těch pár pidi chladičů na primáru a sekundáru. I když by byla účinnost kolem 94%, tak při těch 700W to dělá 42W. Sice tam jsou blowery, ale i tak.

Nicméně, je to od delty, HP si to nevyrábí, takže kvalita je taková, jakou si objednal zadavatel. A delta umí vyrábět kvalitní zdroje... stejně jako ty mizerné/horší. Líbí se mi ten jednoduchý návrh, když to má vyrábí jen jedno napětí, resp. dvě, ale to je řekněme společné s interním zdrojem pro logiku, takže by tam stejně musel být.

Kdyby se filozofie ze serverů přesunula i do PC, čili 24V silná větev a nějaké drobky okolo na bižuterii, tak by to kabelům a konektorům jen pomohlo. Když už nám GK papá 200W v mainstreamu a CPU se nám taky šroubujou nahoru. Záporná napětí už prakticky taky nepoužíváme, takže mimo +5 a +12V toho moc potřeba není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase je třeba vzít v potaz to, že z těch 12V se na GPU vyrábí výrazně nižší napětí, klidně pod jeden Volt, ale tečou tam velké proudy. Nejsem si jist, zda by ta konverze z 24V třeba na 0,9V nevyrobila ještě více tepla, ale nejsem na tohle specialista.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že ne. Minimálně se omezí ztráty a přes prvky neteče takovej proud. Že se z toho vyrábí 1V a méně vím, proto se kvůli těm velkým proudům pomalu upustilo od napájení z 5V a podobně, protože by bylo potřeba hodně mědi a mamutí konektory.

Co to ovšem může zvýšit, tak zvlnení. Mám tu SMPS zdroj jak v DMC tak FCM a když zvednu rozdíl Vin/Vout, vzrostou špičky ze spínání. Bez filtrů je to velký špatný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch 5V se používá poměrně sporadicky, typicky USB2.0 porty a nějaká nežravá logika, u plotnových disků se tím taky krmí logika, motor je z 12V. 5V teda ještě používají některé M.2 disky, ale většina přešla na 3,3V. Co občas koukám na sílu těch 5V větví, tak mi přijde, že to nemůže stačit na všechny ty USB porty co mají dodávat 15W každý :D Snad s tím výrobci desek počítají, ale těžko říct.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z hlavy si nepamatuju co třeba můj seasonic x-650 dodá, ale když tak googlím, vidím tam 5VSB 3A (stačí na natloukání telefonu a drobotinu na desce). Potom je tam 3.3V a 5V po 25A, to je docela dost. Na 12V 54A.

Co se z čeho tahá, to tak nějak vím, těch 5V jsem zmínil, protože jestli se nepletu, dříve (období před P4 érou) se většina tahala právě z 5V, zejména v PC-XT a podobně. Servery už nějakou dobu jedou na 24V, jestli už nenasadili ještě vyšší hladinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> protože jestli se nepletu, dříve (období před P4 érou) se většina tahala právě z 5V

Nepletes se. Mam jeste doma jeden zdroj z te ery, a i kdyz ne moc vykonny (tusim 150 nebo 200W), tak IIRC kolem 90% vykonu dodava na 5V vetvi.

Problem s tim napadem 12 -> 24 je, ze to nejspis nestoji za to. Ten prinos by byl par jednotek procent v ucinnosti a nejaky usetreny material na kabelech; na druhe strane bys musel resit kompatibilitu s vsemi existujicimi 12V komponenty. Tudiz bys musel mit zdroj ktery generuje tri napeti s vysokym vykonem a ucinnosti (5/12/24; zaporne apod nepocitam). Krome soucastek navic, bys taky musel pouzit vic materialu na kabelu, protoze potrebujes nove nekompatibilni kabely - nechces aby si uzivatel nahodou zapojil 24V kabel do 12V zarizeni, ze. Mnohem jednodussi je pridat par dalsich 12V kabelu, at uz EPS nebo PCIe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je asi fakt, ale myslím si, že z hlediska budocna, pokud by se vyšroubovala spotřeba CPU nad 150W, by to nebylo odvěci. Jen bych se vyprdnul na zpětnou kompatibilitu a udělal zkrátka 24V mobo a nové 24V GK. Nebo tam mít nějaké univerzální zdroje s tím, že bude nižší účinnost u těhlech univerzálních kusech HW.

Že by to bylo málo, toť otázka. Proud spadne na polovic že, sice těch kabelů není mnoho a měď tak drahá taktéž není, ale ušetří to nějaké místo a zvedne to lehce účinnost. Zdroje, které by generovali jen 24V, by měli jednoznačně také vyšší účinnost. Bylo by to takové, prd k prdu se sečte. Největší problém by byla ta zpětná kompatibilita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

těch pár dolarů na každém kusu dokáže udělat ve výsledku pěkný rozdíl v zisku (ale korporátní manažmentu je většinou jedno jestli je to stroj za milion nebo 5 tisíc :D vidí jen ty své tabulky a grafy )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja nvm,ale mit 100 000kc na procesor,tak si radsi vemu 3990x a nebo EPYC,vubec nechapu tu cenu 8mi jadra :O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V korporátu se na to takhle moc nekouká. Prostě se bere HW od DY, tak se koukne do nabídky, z dřívějška se ví, že cokoli začíná "Z" je WS, takže se jde po "jistém". Akorát "kancl" desktopy jsou komplet AMD, ntb zase na intelu (prej tam byl problém s RS232 v případě AMD HW). A v těhlech kolejí se jede roky.

Jinak HW je to hezkej, ba "majestátní", jenže strčí to do kapsy "mainstream" od AMD za méně jak čtvrtinu. Osobně, ta moje "homemade" WS z X99 e WS od aušusu je taky hezkej HW, jen to nepůsobí takovým "WOW" efektem, kdy to při postu zobrazí magické logo HP a roztočí ventilátory na plno, než se zavede ACPI :) (jen to "nudně" rozbliká LEDky na desce a post displáž, ventilátory si tiše ševelí, nemají důvod dělat jinak).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

;D

https://pbs.twimg.com/media/DYRRNyYW0AAuTvv.jpg:large

Kazdopadne verim ze v Linuxu by to takova traga byt nemusela.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tož něco takového bych momentálně i využil (v práci a kupodivu i doma). Ale když už bych to pořizoval tak v dnešní době určitě ne s méně jádrovým a pomalejším intelem.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A žravějším. Přece jenom žijeme v době ekoteroristické.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"+ vysoká kvalita zpracování, solidní plechy, vše dobře drží, lícuje, nikde nic nevrže"

starší generace se mi v bytelnosti "plechů" líbila víc :) viz. ten masivní access panel https://youtu.be/PQAPNXAAezs?t=67 >>> dnes už věchno šidí i prémiovou třídu a levnější bedny dělají z recyklovaných plechovek :) (nédavno jsem držel jeden obyč desktop od HP v ruce a to bylo jak "máslo" :) )

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Něco na tom bude :D Já už ťuknul roh u access panelu na novém kusu :D Je to trochu downgrade na úroveň cca. Z4 no :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem ještě v minulém zaměstnání vedle sebe jak 420, 440, tak i 840 a 880, Z8 se mihla jen chodbou, když to táhli na instalaci. Ještě se tam mihly Z4, ty jsem si i ošahal. Celkově od 840 včetně se mi dizjan líbil, ty 4xx mají tenčí plechy a jsou takové "desktopové", co se týče plechu.

Ovšem u těch teplot, tam se moc nedivím (ty chladiče snad větší neosazujou), ve firmě byly myslím dokonce ty Z4 v 4C konfiguraci s nejnižšími quadry a jen 16GB paměti (nechápu smysl nákupu WS s takovým konfigem). Vím že to stálo moc. Klávesnice a myš byly stejné i u těch 4xx, zabaleno hezky. Celkově se mi to líbilo, ale je to takovej HP barebone, čili zdroj je speciální a limitují to ještě ty všemožné kryty.

Nehledět na peníze, je to hezkej HW (pohledem nerda). Druhá věc je to intel železo :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nejsem si jisty, ale myslím, že tam cpali i nějaké lepší nebo vodníky, ale to je vše na přání zákazníka .. (když tak to někdo může ověřit na jejich shopu )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, některé WS mají možnost vody (HP Z800), ale zrovna Z8 (i dle ofiko PDF specu) nic takového nemá

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No u nás nejsou z4 s nejnižšími quadry, ale i tak mě překvapil skok z Xeonů ve 440kách na HEDT .. máme v tom myslím i7-7800X .. Nově (v průmyslu se všechno hýbe pomaleji díky nákupu a dalším věcem ) máme i Z2 a tam je dokonce i7 -8700 ... krom pci linek očekávám, že na tom výkonově budou podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ono je celkem smutné, že na chodbě se válely dvě Z840, nové, prakticky nevybalené a nepoužité. Tím že se to nakoupilo, nepoužilo a propadla záruka, tak se to nasadit do vývoje/TH nemůže, protože všechno mimo záruku se vyměňuje za nové, klidně identické železo (výkonem i architekturou), důležité je, že je to v záruce.

Takže o hospodaření korporátu taky něco malinko vím a je to takové smutné. A přijde mi naprosto nelogické kupovat Z4 v nejnižším konfigu, když se dá koupit řekněme "plně" vybavenej desktop, kterej sice nemá ECC, ale upřímně, když vím jak tam probíhá jen to samotné zálohování... :D Zkrátka, ty WS tam jsou snad jen pro parádu a že je to WS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je to všecko leasing o stejné době trvání jako záruka ( 3 roky) ... to co tu píšete by tudíž znamenalo dvojitý průser, protože by se za to leasingovce muselo znovu zaplatit.
A ano .. korporát je sranda ... vedeme tu i elitebooky a elitedesky do kanceláří ... Z4G4 (nyní možná Z2G4) se běžně používají i v tom případě, že nestačí elitedesk tower (což je velmi často, protože je to krám s asi 200 nebo 250W zdrojem. Zbooky 15 se vydávají jakmile z jakéhokoliv důvodu nestačí Elitebook a to klidně i že uživatel otevírá moc náročné excel soubory (není to tak těžké ten U-čkový procesor zavařit souborem o x tisících buňkách) atd -- prostě korporát

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tyhle mašiny ještě leasing nebyly, to jsou až ty nové. Proto to tam takhle hezky shnilo.

Přidělování HW je taky veselé, jsou tam templaty a musí to být nějak smysluplně zdůvodněno. Přijde mi dost smutné, že se HP Compaq pro 6305 DT nahradilo buď 705 G1/G2/G3 (něco dokonce v té užší DT verzi) a nebo nově za 705 G4 SFF. Vtip je ten, že všechny uvedené "kancl desktopy" mají 2C APU (od A4-5300 přes 6300 které byly v těch 705 myslím, až po A6-8570 - 2C excavator), 8GB RAM a 500GB HDD. Prakticky za 10 let inovace nula, takže ty kancl mašiny jsou furt stejně líné stroje. Fakt tomu nerozumím :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takové věci se tu nepoužívají. Byl tu myslím Compaq pro 6300 , ale pak byl nahrazen Elitedeskem 800 SFF a teď už jsme u G4 .. je v tom šestijádrová i5 osmé generace a nejsem si stoprocentně jist, ale myslím že to není ani T ani S ale poctivá 65W verze, Skoro určitě se tu ještě někde používají tenké klienty, ale to není pod mojí správou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo :D dokonce používáme i variantu 800G4 SFF s volitelným HDMI a wi-fi anténou jako klienty pro Intel Unite :D Přijde mi to na to zbytečně moc našláplé, ale stejně je myslím potřeba zařízení s Intel vPro, tak to asi nikoho nezajímá :D Popravdě nemám tušení jak moc Intel Unite vytěžuje klient vs. kolik toho dělá server.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já když byl zvědavej a ptal se, tak jak jsem řekl, AMD v ntb nepoužívají kvůli sériovému portu, jinak by to bylo asi stejné jako desktopy, které jsou pjur AMD kromě WS, tam jsou logicky intely.

Klientů tam bylo minimum, HP T520 a některé infotabule jsou řízené "NUC"y od GA, ale k tomu jsem nečuchnul, běžel tam nějakej linux. Pak tam bylo ještě pár strojů jako "tablet", což byl dotykový panel připojený právě k tomu "office" desktopu, který měl akorát "zmizelý" office a vypnutej autologon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám tu v práci i výkonnější varianty .. např (2 x RTX6000) 256 GB RAM a 2x 1TB NVME M.2 SSD. Cpu jsou v tom myslím stejná. Jako je to slušná mašina no.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A taky je ta horní RTX 6000 přidušená? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vypadá to úplně stejně. Mohli to tedy udělat lepší .. dát tam 3-slotový NVlink bridge atd .. Měl jsem tu čest i s Z840 s 2x Quadro P6000 .. vypadalo to podobně až na ty celkově masivnější plechy bez zkoseného designu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako někdo, kdo občas pracuje s těmito stroji ve stovkách (spíše u z4 to jsou stovky) mě silně štve, že ten nový zkosený design téměř znemožňuje štosovat tyto stroje na sebe vertikálně. Byl jsem zvyklý dát na europaletu 12ks Z440 vertikálně - proklad a dvakrát opakovat ... tyto stroje takto nedrží a je potřeba je horizontálně položit po 4 ks a na každé takové 4ks proklad, jelikož HP bedny se snadno škrábou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

yop, slusna masina pri 300W (papier znesie vsetko) procesoroch CB20 7808b pricom pricom jeden ryzen 3950x 105W ma 9166b :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je možné jenom v IT a korporátu. Kdybyste tu cenu Intelu aplikovali na něco v automotive a nabízeli jste něco dražšího a ve všech ohledech horšího, tak by vás poslali k šípku. V IT to ovšem jde - tam je vše tak nějak virtuální/mimo realitu.

Jako přednášky o šetření v korporátu - bože, pořád stejný prázdný keci a potom se peníze vylijí do kanálu-intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nutně potřebuješ 100 aut s určitými vlastnostmi (jinak tolik nevyděláš) co si koupíš 100 horších se snadnější údržbou a nebo 50 lepších s vědomím, že vyděláš o 100 mega míň? :) uvědom si, že AMD je proti Intelu drobek a ani Intel nestíhá pokrýt poptávku po HW ..

btw jsou společnosti, které odebírají sestavy po tisících týdně a teď jim řekni "sorry jako nemáme.." a nebo to mohou spatlat z xx SW,HW konfigurací najmout na správu více specialistů atd. atd. :) toliko k výlévání peněz do kanálu ..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to o definici slova „nutně". To se tak jednou „nutně" koupí služební auto, které se pak s obrovskou ztrátou za pár let prodá (manažer co rozhodoval byl mimoň) a to i přesto, že by šlo investovat do velice potřebného vybavení firmy. To vybavení by stálo sotva třetinu toho auta a mělo násobně delší firemní život.

AMD není u vícejádrových (10+) CPU drobek, protože je chytře skládá. Nebál bych se vsadit, že kdyby přišla velká poptávka po minimálně 16 jádrových workstationech/serverech, tak se AMD Intelu přiblíží (v možném objemu dodávky) a to za nižší cenu. GF a TSMC by neprotestovali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- jestli vozidlo považujeme za pracovní nástroj, bez kterého ty zisky nebudou, tak definice "nutně" je celkem jasná :)
- pro manažery se většinou nekupují WS ani obyčejná vozidla atd., ale něco reprezentativního klidně v "socka" edici a tam bych klidně viděl nějaký Ryzen, protože jde o design a výkon je druhořadý ;)
- vidíš to hodně zjednodušeně :) AMD ty objemy nemá kde brát a navíc i přes příslib TMSC pro budoucí období je v objemech pořád trpaslík :)
- imho to co si nasmlouvali navíc, padne většinou na obří APU pro konzole a tam musí být +-100% spolehlivost dodávek toho co si nasmlouvali
- je jedno o kolik je HW lepší či levnější, ale konečná cena není určená jen tím a navíc AMD není ve všem nejlepší :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle obrazku mam pocit, ze tuhle hruzu mam v praci. Hruzu proto, ze zapinaci tlacitko neni barevne a hmatove odliseno, takze tvurce proklinam kazde rano pri zapinani. A nefunguji mi v nem spolehlive nekolikatery sluchatka s 3,5 jackem, takze musim mit USBckova.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je fakt, že poslepu se to dělá blbě (vidět je, když není tma :D)
btw v zadu na I/O panelu máš taky spínač :D :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam to pod stolem, takze zezadu jeste horsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jen zamkni a nevypínej nikdy, jen to jednou za měsíc otoč kvůli updatům ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

když to uspí bude to blikat a trefit to v mezičase chce rychlé reakce :))))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obcas musim parkrat za den restartovat kvuli SW. Jinak tohle par lidi dela (bez reseni updatu) a vetsinou jsou s tim akorat problemy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já takhle provozuju skládačku s 1900X, předtím jsem měl FX-8350 a to jelo víceméně 24/7 po dobu šesti let :D Od W10 si vždy pauznu WU na měsíc, updatuju + reboot. A je to docela v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poznámka ohledně češtiny:
„Díky něčemu“ vyjadřuje pozitivní vliv: „Díky nemoci jsem se vyhnul nepříjemné práci“ nebo „Díky ceně procesorů Intelu to nebude mít každá socka“.

Negativní vliv vyjadřuje „kvůli něčemu“ nebo „vinou něčeho“.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nezáleží na úhlu pohledu ? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

za ty prachy teda nic moc. Jak někdo nadhodil, hlavně ultradrahé procesory. Potom překvapí pouze Gb síť, za ty peníze by měl být minimum 5Gb. Zdroj také nic extra. Suma sumárum za ty peníze docela odrb...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty dva gigabity jsou celkem standard, pokud chcete lepší, necháte si tam namontovat nějakou 10GbE nebo SFP+ kartu, 2,5 a 5Gb/s se zatím bohužel moc neprosazuje, nicméně ta stanice má dostatek PCIe slotů a linek pro nějaké přídavné karty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu si pomoct, ale na mne ta sestava působí doslova jako dinosaurus ... je zajímavé zhodnotit výkon stroje za 400 tisíc, který přitom v řadě aplikací bude konkurentem procesoru, který si dnes v klidu dáte do domácí sestavy.
Dřív se podobné testy také dělaly, tehdy ale šlo třeba o 5 let starou dříve super drahou stanici versus současný mainstream. Co je děsivé je fakt, že toto Intel a jeho partneři prodávají jako aktuální produkt.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mě se to hodnotilo dost komplikovaně a zmiňuji to i několikrát v článku, ty konfigurace se mohou fakt dost lišit. Podle mě by mohlo být zajímavé, kdyby tam byly Xeony Gold 6252, to jsou 24C/48T CPU a jen asi o $600 dražší, než ty 6244. Jenže co koukám na Turbo boost, tak při využití všech jader klesá na 2,8GHz, takže v AVX2 to možná budou rovnou 2? :D

Nebo dva Xeony Gold 6269Y, ty mají zdá se mít boost všech 22 jader až 3,2GHz, jenže mají 240W TDP...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Super test, neplánuješ aj odskúšať TR3? Keby ti ho volakdo požičal, by to bolo super

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych rád, desky jsou, ale samplíky těch CPU jsou úplný jednorožec. Ale třeba se někdy poštěstí :)

Nicméně asi mi tu projede rukama Supermicro server s AMD EPYC 7452, tak to asi pár testy projedu, než poputuje do datacentra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle jsem zvědavej, jinak jsem si říkal, co se stalo, že mnohopese nic nenapsal, naštěstí jen marodil. Bylo to tu takové chudší :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle segmentu se moc neorientuju, dělá nějaký velký výrobce (Dell, HP...) takovéto stanice i s EPYCem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím jen, že Gigabyte, Supermicro, ASUS a ASRock mají celkem zajímavé desky pro EPYC co mají server grade fičury a můžete si to poskládat dle chuti, Silverstone dělá i redundantní zdroje co jsou v normální ATX velikosti.

TR/EPYC stanice od OEM partnerů, zatím jsem žádné neviděl, ale rozeslal jsem vendorům dotazy, tak uvidíme.

Gigabyte MZ32-AR0 - https://www.gigabyte.com/Server-Motherboard/MZ32-AR0-rev-10#ov

Gigabyte W291-Z00 - https://www.gigabyte.com/Tower-Server/W291-Z00-rev-A00#ov
Hmmm to je tower server, co by asi klidně mohl sloužit i jako WS ;)

ASRock má hlavně různé desky a servery: https://www.asrockrack.com/general/products.asp#AMD

ASUS zdá se dělá WS jen s Intel CPU a má na EPYC jen tuto desku: https://www.asus.com/cz/Commercial-Servers-Workstations/KNPA-U16/

Ale taky má zajímavou X570 WS-Ace desku, která má IPMI a oficiální ECC podporu, na socket AM4 s X570 je snad myslím zatím jediná, IPMI a ECC u AM4 pak umí jen ASRock s X470 chipsetem. A ano, ta ASUSka na recenzi dorazí taky :)

Supermicro má hlavně desky, serverové i namontovatelné do desktopu: https://www.supermicro.com/en/products/motherboards/server-boards

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Udělal jsem pár stejných testíků na R9 3950X:

CPU-Z 17.01: 10952 / 559
CPU-Z 19.01: 3687 / 186
CPU-Z 19.01 AVX2: 9966 / 560
ffmpeg: 3:34
7-Zip 19.00: 70011 / 1839698 / 129752
Cinebench R20: 531 / 9077
Blender 2.81a BMW: 1:34
Blender 2.81a classroom: 3:52

Takže s výjimkou CPU-Z AVX2 testu se dvojice Xeonů Gold na 16C/32T by AMD moc nechytá. ;-)

Jo a pro x265 kompresi by bylo dobré změnit testovací zdroj na 4K video. Rekomprese u fullHD zatíží CPU tak kolem 60%, ale u 4K běžně i 100%.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky za ty výsledky, celkem fajn srovnání.

Mám pocit, že ta x265 knihovna umí použít maximálně 16 CPU vláken + to používám z toho důvodu, abych se nezbláznil, když to pouštím na starších CPU, kde to může trvat klidně hodiny. Ale asi bych mohl přihodit i variantu s nějakým větším videem pro HEDT/server stroje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No takhle k tomu x265: frame-threads jde nastavit až na 16, ale to není prý rozumné a sám nechávám na automatiku, což pro 16C32T nastaví na 5 (předtím jsem měl 8C8T a tam to automatika nastavila na 3). Ale pak je tam ještě numa-pools (32, dříve 8), které se využívají pro wpp (Wavefront Parallel Processing), takže x265 umí škálovat mnohem víc, než 16 vláken. Ale problém je, že do 1080p se vejde maximálně 17 top level coding units (CTU) o největší velikosti 64x64. A dále jsou tam ty in-loop filtry, které také musí mít již celé řádky hotové, což dále paralelní zpracování omezuje. Ale zato 2160p video má 34 CTU pro makrobloky 64x64 a tak to paralelně funguje líp. A jak jsem experimentálně ověřil, 1080p video můj CPU plně nevytíží, ale 2160p ano, a asi tam bude ještě i rezerva v onom kodeku.

Mimochodem, jak mi tu nedávno někdo psal, že se vícejádra nedají používat, chce-li člověk kvalitu, tak tomu tak není. S větší paralelizací se kvalita x265 už nezhoršuje. Několikrát jsem si ověřil na dlouhých videích, že výsledek z 8C8T i 16C32T je binárně identický (liší se jen hlavičky). Takže není důvod se vícejádrům pro kvalitní encody vyhýbat. Ok, bez WPP by to asi nepatrně lepší bylo, ale to za 3-5x pomalejší encode nestojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu hodnotit procesory apod., ale jedno se HP musí uznat. Mají dobře udělané bedny. Mám tu pod stolem 10 let starou HP xw8600 workstation a je docela radost se v tom občas hrabat. Šroubovák člověk potřebuje snad jen na demontáž chladiče procesoru, jinak je skoro všechno řešeno západkami. Navíc při plné výbavě (2x Xeon X5492, 4x HDD, 2x SSD, 1x grafika, HDD šuplík, DVD-RW a 10 větráků) ta kysna váží asi 20 kg, takže je doslova těžké ji ukrást. Nemá držadla. :)

Je to velice kvalitní stroj a dá se na něj vždy spolehnout. Nepamatuju se kdy naposledy mi spadl systém (W7), ale už je to dlouho. Prostě profesionální pracovní stanice. (Můj předchozí Phenom II 955 se občas v zátěži samovolně restartoval, asi jsem poddimenzoval zdroj.)

Nevýhodou je šílená spotřeba v klidu: téměř 300 W a nezanedbatelné hučení větráků. Největší díl spotřeby podle mně padá na vrub DDR2 ECC Registered DRAM. Mají přímo nad sebou velký větrák, táhne z nich hic a nedá se jejich plechových chladičů ani dotknout jak pálí. Odhaduju je na cca 100W. Brutální. Aspoň mi to teď v zimě příjemně vytopí obývák... :)

Chtěl bych tam vyměnit desku za nějaký pěkný Ryzen 39xx, ale obávám se, že tam asi standardní ATX deska nebude pasovat. Všechno, co HP dělá, tak je obvykle dělané na míru. Vypadá to na kompletní upgrade prakticky všeho od zdroje až po M.2 SSD. Už je na čase.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám obdobné zkušenosti s pracovními stanicemi DELL. Moc pěkně uvnitř udělané, snadná výměna téměř čehokoli, u výkonnějších modelů dlouho bývaly i tunelu pro správné airflow, ale to vše za cenu toho, že to bylo dělané na míru - tedy když už mi nevyhovovalo Quadro a měnil jsem za "tuctovku" z obchodu, musel jsem část plastů odstranit (to byla tak trochu pirátská akce, protože firma o upgradu grafiky nechtěla slyšet a kupoval jsem si to za své, ale nakonec to proplatili; občas sranda s korporátem).

A bohužel nabídka komponent byla vždy tak o generaci pozadu oproti tomu, co jsem si sám kupoval domů. Takže v práci jsem měl vždy drahý moc pěkně udělaný DELL, doma jsem měl za polovinu ceny výrazně výkonnější a tišší skládačku. Stabilita byla v obou případech stejná.

Naposledy jsem se ale už i v práci šprajcnul, že další DELL za stovku (i po šílených slevách) už fakt nechci a že obětuju i NBD (stejně dělám dost často z domova, tak v případě závady prostě budu doma víc). Firma se chvíli cukala, že je divný, že nechci značkovou stanici, ještě nabízeli přechod na HP, ale nakonec jsem si to prosadil. Oželel jsem hezké provedení vnitřností, spoustu hluku a nižší výkon. Jsem prostě cvok. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takový PC bych zapínal jen v zimě, i když mám rád i starý HW. BTW běžná DDR3 8GB modul žere cca 1,2W dle výrobce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smazáno: duplikát

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Určený pro zahraničí, nebo vyrobený v cizině. Proč? Ta klávesnice bez českých polepů. Ty se "doupravují" v Černé za Bory a není tak důvod je k produkci PCE, nebo KH Foxu nedat (pokud to - jak říkám není pro jiný trh).
2) Zdroje a MB jsou u HP klasicky OEM vyrobeno pro HP (MB - Pegatron, Inventec, vrcholem desktopu je pak lowend MSI). Na worky se pak používají ještě spešl "čajna" věci, od kterých měli v RMA PCE spešl "čajňana" na posuzování problémů - jinej na to sáhnout nesměl.
3) BIOS je klasika, jen je třeba se u HP připravit na časté updaty a updaty updatů. Nevím jak je to u koncáků, ale jako Repair jsem viděl nový čísla BIOSů snad ob týden (chyby a funkčnost - nikoli kvůli "zlepšení uživatelských zážitků" ;)))
4) Jinak jak už je v diskuzi zmíněno - ano, plechařinu FOXCONN (nikoli HP) umí ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"4) Jinak jak už je v diskuzi zmíněno - ano, plechařinu FOXCONN (nikoli HP) umí ;)"

to už dávno neplatí vše jde do kytek když se podívám na masivní "bendu" a bočnice u starší generace vs ta nová = nic moc a jak jsem zmínil výš ty nové pro desktop jsou jak z recyklovaných plechovek (hrozně měkké)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to postupné "plechovkovatění" pokračuje léta letoucí. I já když tam viděl průběh několika generací šásek, jasně viděl upadající kvalitu. To prostě beru jako axiom. Na druhou stranu, jsou i horší papundekly...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1) netuším, co jsem pochopil tenhle kus je nějaký předváděcí sample co různě putuje po Evropě, takže je možné, že je vyrobený v cizině, český zákazník by určitě dostal české popisky klávesnice, nicméně to nevnímám jako nějaký zásadní problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravte si názov CPU vo vete "HP Z8 G4 WS je žhavou novinkou na poli pracovních stanic s procesory Intel Casdade Lake." :)

Inak výborná recenzia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.