Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: HP ZBook Firefly 14 G9, aneb dvě P jádra stačí každému

Z?! Hlásím to Fialovi, hlášení prý není bonzování.

A teď vážně. Vyrovnání se 6-8 velkým jádrům jsem nečekal. 2p+8e zabírají plochu cca jako 4p (něco málo přes). Samozřejmě blbá spotřeba, jenže to je dočasný a již dnes z větší části zbytečný problém vystreslého Pata, co žene frekvence zbytečně vysoko a bojí se lidem dodat čistokrevných 10 až 16e, protože by pak sám prodal méně 4p až 8p.

"P-Cores se tak podtaktují na 400 MHz a E-Cores na 1100 MHz"
Hraní téhle komedie mě vždycky dostane. To je to co z toho notebooku zbyde po pár letech nečištění a degradování pasty.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

HP to Z a značku ZBook používá značně delší dobu, než nájezdníci z kmene homo sověticus.

Co se týče toho vyrovnání, testuju teď ještě nějaké herní notebooky a je zajímavé, že v některých situacích podává trochu lepší výkon Core i7-12650H oproti Core i7-12700H a to i se stejným limitem, vtip je v tom, že 12650H má o něco méně E-jader a P-jádra mohou více boostovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Už tady byla diskuze s No-xem na téma "jsou nastavené frekvence více neefektivní u p-jader nebo e-jader?" a dopadlo to nejasně. Dokud si nepůjde svobodně hrát s volty a frekvencí obou jader zvlášť (jiné stroje a/nebo vypínání e/p), tak se to nedozvíme. I když si v budoucnu asi koupím (nebo se nějak dostanu) levný notebook jen s Atomem, tak u něj na 99 % nastavím leda tak logo při bootování.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tam to nie je o tom dovol si nastavit volty aby si zistil co je efektivnejsie.
Je to jednoduche (lebo 95% uzivatelov ani nevie co je to frekvencia) staci len porovnat jedno s druhym v normalnom (od vyrobcu) mode.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže výrobce může to optimum překročit s malými jádry více než s velkými to jejich frekvenční optimum, protože i v tomto stavu tolik nežerou. To je můj odhad, že e-jádra jsou víc mimo frekvenční optimum než velká jádra mimo to své, protože s velkými jádry by spotřeba stoupla až moc vysoko. U velkých jader frekvence zastaví spotřeba blíže sweet spotu, zatímco u malých je zastaví až úplný extrémní frekvenční strop.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je jedno jak dlouho to kdo používá, svastiku taky nevymysleli nacisti a na notebook bych si ji nedal. Marketingově je to prostě fail. Ale třeba se budou dát sehnat levně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A v kolika zemích to zetko budou řešit? Zkus si najít zprávy z nějakých asijských nebo jihoamerických zemí a hned budeš mít pocit infiltrace ruské propagandy, jenže to není propaganda, ale spíš normální vnímání konfliktu, který není černobílý. To jen u nás je jasno černobíle a lidi se bojí v diskuzi na idnesu samostatně zmínit, že v lázních viděli neonacisticky potetované ukrajince, tak pro jistotu a pocit bezpečí ještě úplně mimo kontext příspěvku dodají, že RuSSko a Putler a samozřejmě atomovku na Rusko - úplná autocenzura a paranoia. A že by většina amíků-kanaďanů měla zetkovou fóbii, to taky pochybuju, pro ně je to neosobní konflikt někde v prdelistánu. Navíc jsem už viděl ruský náklaďák co měl vepředu bíle ABCDEFGHIJKL....a kvůli pár pošahancům Zorra taky nepředělají.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"pocit infiltrace ruské propagandy"

Jejich propaganda fungovala všude kde mohla, nehledě na to, že mnohé ty země jsou přátelské nebo svým způsobem nakloněné Rusku/Číně, viz. co se třeba teď děje v Brazílii.

Ten koflikt je prostě o tom, že imperiální rusák si chtěl vzít něco, co jim nepatří. Nijak se za posledních pár set let nezměnili.

Co se týče nacistů, Rusko má největší množství neo-nacistů, jsou i otevřeně ve Wagnerovi a dalších složkách i na docela vysokých postech. Shitposting ukrajinců na telegramu, kde někdo hodí swastiku nebo černé slunce na UA vlajku neberu upřímně jako důkaz, že se tam potulují nacisti na každém rohu. Z jiného úhlu pohledu se jim nedivím, pokud se mně snaží vyhladit skrze hladomor sověti po dlouhou dobu, asi jim nepůjdu úplně na ruku...

Rusko je navíc jednička v korupci, mají nejvíce nakažených HIV, epidemie alkoholismu, krokodila a mnoho a mnoho dalšího. Posílají muslimské bojovníky a vězně znásilňovat a vraždit civilisty, zatímco užiteční idioti hýkají o tom, jak je Rusko hrozně based a zachrání Evropu před fašisty/globohomo/s´jovým mlékem.

Jejich propaganda na Rusko-1 je taky šílená, výhružky nukleárním holocaustem celému světu už nikdo nebere vážně, ale jasně, je to propaganda spíše pro jejich lidi a cílem je zmást natolik, že nebudou důvěřovat ničemu.

Na Telegramových kanálech co provozuje rusko-čínská strana se banuje velmi masivně, pro diskuzi tam není místo, kdokoliv kdo nesouhlasí 100% s rusáky dostává ban, je NATO shill. Na Ukrajinských se shitpostuje a objevují se tam proruští shillové, různě se s nimi interaguje a typicky se nebanuje, oni totiž někdy odejdou i sami :D

Ale je konec, NATO tam posílá vlastní vojáky, všichni Ukrajinci jsou mrtví a tak je oživili z mrtvých v bio-laboratořích financovaných Pfizerem. Ale i to nebude stačit, zítra vyhraje volby Pávek a v neděli můžeme pokecat v zákopech u Bakmutu. V Německu probíhá válka mezi Aldi Nord a Aldi Süd.

It's over.

Každopádně mimo nějaké fóry, Rusko mohla být neironicky velmoc, má zdroje, prostor, dostatek lidí. Ale kultura a lidi tam prakticky pořádně neexistuje, lidi tam moc budoucnost nevidí a kdo může, ten uteče.

Ale Putin je fakt master strategist, už zítra budou v Lisabonu!

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Děláš z Američanů neexistující entitu. To oni dávají do propagandy a ovlivňování jiných zemí nejvíce, protože na to mají zdroje. Videa s mučenými ruskými vojáky a civilisty nedoporučuji, jen zmiňuji, že jednoznačně existují ve velkém počtu. Oni jsou to takoví úchyláci a blbci, že si to natáčejí často i se svými ksichty a nezměněným hlasem. Vede je od reality odtržený idiot co vypálí raketu na Polsko a čeká rozpoutání 3. světové. Naštěstí se dočká jen mezinárodního trapasu, kdy jeho verzi popřou i jeho spojenci/loutkovodiči.

Kultura v Rusku je určitě na vyšší úrovni než např. v plochých USA. Když sleduji moderní české filmy-seriály-hudbu, tak i u nás je nižší. Drogy v USA na prvním místě globálně a to se k tomu musí připočítat psychofarmaka, syntetické opiáty a jiné oblbováky, tak no comment. Tam čističky vody musí fungovat se speciální technologií. Je to laciná argumentace pro odsouzení jakékoliv země, ale když si s tím začal, tak proč nenastavit zrcadlo. Jediné globální impérium je USA, shodnou se na tom USA-Čína-Rusko, tak to budeme považovat za fakt. Historicky jsou některá ukrajinská území původně ruská, holt v SSSR nepočítali s rozpadem a s nástupem banderovců navrátivších se z nuceného exilu z Kanady a USA, kteří začnou prudit proti všemu ruskému, tudíž i mnoha obyvatelům Ukrajiny.

Biolaboratoře na Ukrajině jsou potvrzeny Viktorkou "fucktheEU" Nulandovic a nakonec se potvrdil původ covidu z čínské laboratoře financované USA. Konspirační teoretici zase předběhli dobu asi tak o rok.
Z Ruska už několik desetiletí utíká kdo může a stejně je tam stále přes 100 milionů lidí - to budou asi všechno vozíčkáři. Z Ukrajiny a přiblble antiruského a antičínského pobaltí lidi utíkají více a to už před invazí. Cenzura a manipulace na facebooku a youtube občas postihne i normální známé osobnosti za naprosté kraviny.

Není to černobílé.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Historicky jsou některá ukrajinská území původně ruská"
To by sme si aj my Slováci mali teda zobrať späť Zakarpatsko.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Musim suhlasit. Rusko je velka krajina, ktora ma potencial materialny aj personalny, ale za poslednych 100+ rokov nema stastie na rozumnych vodcov (Lenin, Stalin, Breznev, ... az po Putina - vsetko jeden hyd, mozno Gorbachev by sa dal hodnotit pozitivne), ktori by ju budovali a spolocnost niekam posunuli.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ne za posledních 100 let, ale už od mongolského vpádu. Polovina carů byli idioti, otco a syno vrazi. A z toho ještě rusáci upřednostňují ty, co ukradli co nejvíc území, těm pak říkají "velký". Byť to třeba v případě Kateřiny ani nebyla Ruska, ale Němka. Car, který se aspoň pokoušel o reformy, byl zavražděn.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Děláš chybu v tom, že aplikuješ soudobou morálku na historické osobnosti. Zkus zabrousit ve svém studiu historie do západní evropy a určitě tam najdeš řadu podobných případů. Dokonce i s přídomkem veliký.

Občas mám ale pocit, že jediné co se od středověku změnilo je to, že jsme se naučili lépe skrývat temné stránky lidské duše. Když se pak někdo prořekne, je to docela šokující. Jako třeba Madeleine Albright, která nonšalantně glosovala smrt půl miliónu iráckých děti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"A teď vážně. Vyrovnání se 6-8 velkým jádrům jsem nečekal"
.. ono ty testy trochu matou, protoze ten MT vyuziva cely potencial. V momente, kdyby jsi treba sel na 4T vytizeni, tak ty 6P+Xe kombinace budou mit navrh. Pravdepodobne v rosahu 3-6T, budou tu 2+8 kombinaci valcovat. Samzorejme zalezi, jak dobry/tupy je taky scheduler ve vidlich..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud notebook s 51Wh baterií vydrží 9,5 hodiny při office použití, je nesmysl, aby měl spotřebu 15 W v idle. Jedno z těch čísel je blbě. Tipnul bych si, že to poslední, protože první je technický parametr, seknout se v měření času je dost nereálné, takže mi vychází, že při měření spotřeby v idle nebyl notebook v idle, ale třeba současně dobíjel baterku nebo kutil něco dalšího.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V idle je to měřeno se zapojeným adaptérem na zásuvkovém Wattmetru, jas displeje je nastaven na 100%, CPU zcela nespí (tuším že v tom HP Modern Standby power profilu nebylo minimum u CPU 0-5% ale nějak více), nespí zcela PCIe sběrnice. Baterie byla nabitá, to si hlídám.

Při provozu na baterie byl průměrný oběd okolo 5W, občas to padlo níže, občas výše podle toho, jak to zrovna vykonávalo JavaScript ve Firefoxu.

Jednoduše tam byl agresivnější power limit při zapojeném adaptéru, tj. preferovaný vyšší výkon a méně uspávání.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť je to O5 a Radeček, modla napadena, DEFCON 1!
Tim chci říct, že netřeba nějakého vysvětlování, stejně bude všechno špatně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápu, že vám vymytým mozkům nepřijde divné, že při office práci žere notebook 5 W, kdežto v idle 15 W, a ještě vás pohoršuje, když si na to někdo dovolí upozornit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jenže jedno je při provozu na baterie a to druhé není.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hele Karáši, tady udávájí idle mezi 4 až 7W, což je takové lépe sedící realitě.
https://www.notebookcheck.net/HP-ZBook-Firefly-14-G9-laptop-in-review-In...
Radek má pravdu v tom, že Tvůj údaj je nelogický v té souvislosti s výdrží. Nemusí být kompletně špatný, tu spotřebu může dělat třeba display, ale pak to idle není moc vypovídající.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je možné, že došlo k nějaké chybě při měření, možná něco běželo na pozadí a nevšiml jsem si toho.

A znovu, power management při připojeném adaptéru se liší oproti provozou na baterie, displej asi extra 10W neudělá, ale třeba 2W ano.

Bohužel to nemám jak ověřit, jelikož notebook jsem vrátil.

Ona ta spotřeba v idle je do jisté míry skoro k ničemu, protože jsou situace, kdy se pustí třeba ve woknech nějaké údržbové procesy, aktualizace, uživatel něco sosá na pozadí, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přibalený adaptér bude mít mizernou účinnost.
Můj odhad je že notebook žere 10W a 5W sežere adaptér.
Se pozná tak, že se zahřívá.
Se divím že EU neprosadila štítkování notebookvých adaptérů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže je to chyba mezi klávesnicí a židlí? Recenzent měřil spotřebu v idle v režimu High Performance? Pravděpodobně ano. Pro srovnání jsem si změřil spotřebu v idle u mého 5 let starého herního notebooku s i7 8750H, který není optimalizovaný pro nízkou spotřebu a dlouhou výdrž. V režimu balanced si bral ze zásuvky 13W, v režimu power saver 12 W, v režimu high performance 18W.

Divných hodnot je v recenzi povícero, např o graf výše teploty GPU a SSD přes 50 stupňů nevypovídají o tom, že by systém byl idle.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V idle se to chladí pasivně a netuším co tam HP cpe za pastu + ten chladič není nijak velký.

I můj starý ThinkPad W530 má v idle na CPU 50+ °C na CPU, ventilátor se mi roztáčí až od cca 65°C. Tady se roztáčí více.

Teplota NVMe disku je u ZBooku vyšší, protože ten řadič nemá přímo na sobě žádný chladič, takže se více hřeje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Změn paradigmatu není nikdy dost ... :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mám nafasovanou nejspíš obdobu tohohle stroje, akorát od Asusu. Taky 8E + 2P a k tomu Win11. Nějak jsem zatím nepozoroval, že by tomu stroji něco výkonově scházelo pro to "uživatelské používání", na které ho mám. Je to tichý, rychlý, nijak zvlášť teplý a zatím jsem to ani nepotřeboval nabíjet. A že by 4P bylo třeba svižnější v benchmarcích? Co je mi do toho, tohle funguje zcela OK, i kdyby nakrásně většinu doby vše běželo na těch "osmi atomech" a P jádra se pouštěla jenom tu a tam.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ses nějak rychle vzdal své víry v Socka PC.
Kacíři.

Mám NTB z roku 2016. 2C/2T atom. (+/- autobus asi tak 1/6 výkonu toho 2P+8E).
Je to tiché (absolutně protože pasiv), nijak zvlášť teplé, nijak zvlášť rychlé, ale na konzumaci obsahu a hry o náročnosti "Plants vs Zombies" je to stále dostačující.
Ti, kterým výkon postačuje, nepotřebujou nějakou paradigmu, natož její změnu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nevzdal, ten stroj jsem nafasoval. Stál mě závratných 0 Kč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

..cili zaplatil jej nekdo jiny ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak na nějakou běžnou kancl práci je v pohodě i můj starý ThinkPad W530 z roku 2012 (Core i7-3840QM s tekutým kovem, 4x8GB DDR3-1866 CL10, Quadro K2000M), poslední pořádně vybavený ThinkPad a poslední ThinkPad v 15,6" provedení co má klávesnici bez numerického bloku. Nejslabším článkem je tam ta NVIDIA, ale je to celkem v pohodě.

Jde cítit, že i brouzdání po Internetu je trochu línější a když mi běží zálohování, tak to sežere všechna jádra, ale na obyčejnou kancelářskou práci je to pořád relativně OK. Na nějaké chrochtání s virtuály, dockerem a něco náročnějšího už fakt ne.

Jinak tenhle ZBook by mohl být zlepšený i jen tím, že by měl v balení 95W USB-C adaptér + zajištěný napájecí limit pro CPU i GPU najednou.

Jelikož je to mobilní pracovní stanice, tak by to opravdu mělo držet výkon i při kombinované zátěži. No a pak taky i ten RJ45 by bodnul, klidně za cenu extra 2mm tloušťky.

A co se týče využívání jader, přišlo mi, že se typicky preferují spíš ta P jádra a E jádra většinu času spí. Ale asi záleží na scheduleru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> A co se týče využívání jader, přišlo mi, že se typicky preferují spíš ta P jádra a E jádra většinu času spí. Ale asi záleží na scheduleru.

Intel i Microsoft to preferují, říkají tomu "rush to sleep" (nebo tak nějak podobně).

Jde o to, že zapnutý křemík má vždy nějakou baseline spotřebu. To co stojí zpracování instrukcí je nad rámec. Čím rychleji se práce udělá, o to dříve může jádro přejít do C stavu, kde žere nejmíň. Z tohoto pohledu jsou P jádra efektivnější než E.

Software může označit vlákna, která chce na E jádrech, ale pokud nemá co paralelně provádět na P, je to pro efektivitu kontraproduktivní.

Zde taky vzniká velká bolístka stávajícího SW u těchto procesorů. SW vidí 12 HW vláken, rozdělí práci na 12 částí, rozdá ji, a čeká až všichni skončí. U asymetrických CPU se pak zbytečně čeká na E jádra nebo na SMT vlákna, a výkon SW trpí, zatímco Task Manager ukazuje že nevyužívá celých 100%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Davide diky za postrehy.
Možno aj by ste si našiel troška času dajte na zvazenie či by ste nevedel spraviť nejakú uzivatelsku recenziu (blog) a la "socka" notebook rozm. "darovanemu koňovi na zuby nepozeraj" kedze Vás stál závratných 0 Kč.

Predsa len by to pomohlo tomuto nielen tomuto webu (a nech to dopadne akokoľvek!) lebo to bude hlavne bez fanATIckeho pohľadu tydiitov, tombotrollov a spol.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, co od toho očekáváš. Uživatelská recenze, která není kritická nebo alespoň komparativní, je k ničemu.
Když funguju bez omezení na i5 z roku 2014, tak jakýkoliv současný procesor můžu vychválit, jak je rychlý atd. Ve skutečnosti o moc více práce stejně neudělám, protože ta je na výkonu procesoru závislá minimálně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je právě ten omyl. Jasně že ti takový článek neřekne, jaké je porovnání výkonu s konkurenčními produkty, ale pokud tě jako uživatele zajímá to, jesli na tom W11 běží plynule, Chrome nekucká a díky NVMe SSD nečekáš na nic, pak se hlavně můžeme bavit o tom skutečně podstatném (což GFLOPS fakt nejsou), tedy o kvlaitě klávesnice, touchpadu, displeje či konektorové výbavě a výdrži akumulátoru v nějakém typickém scénáři provozu. Z měření výkonu jsem osobně už vyrostl. Když kupuju CPU, beru vhodně posazený model oblíbeného výrobce, když kupuju GPU, tak stejně tak. Totéž platí pro RAM, SSD, PSU, keyb, mouse, repro atd.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je "normou" to, ze se nic "nekucka" a bezi to plynule "ve vidlich" tak se mzuem rovnou na vsechny testy vyprdnpout ;) Ono jeste aby Top Intel CPU v TDP 15W s posunutyn limitem na 35W se "cukal" ve vidlich..to by to z Intelem bylo hur, nez s AMD za dob bulldozeru..
Ja nevim Davide, nad tvym zjednodusenym 'nadhledem' zustava nekdy rozum opravdu stat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, no já už tady skoro 5 a půl roku nejsem "na výplatnici" a času momentálně není nazbyt. Ale jestli nasbírám nějaké zajímavé zkušenosti, tak se možná podělím. Ale počítej, že zdejším AMD-fans možná popraskají cévky a zase schytám hromadu mínusů. Každopádně až časem, mám ten stroj asi týden a povětšinou nemám vůbec potřebu jej vytahovat, víceméně jen když něco řeším v MS věcech (což mi připomíná, že bych už měl odpojit to dualbootový SSD s W10, co mám ve svém linuxovém stroji, když i všechny ty Skyrimy a Fallouty běží přes Steam/Proton jako víno).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To sa akože chválite, že vlastne nepotrebujete na PC ani nič moc robiť a stačila by vám kalkulačka Casio? No to sa potom tie porovnania fakt blbo robia, keď nevidíte zmysel výkonnejšieho počítača. Len čo povedať človeku, ktorý si nasníma z dronu stotisíce až miilóny bodov do 10 MB súboru a potom importuje mračno bodov do Autodesk Civil3D? Robil v bežnom NB s Intelom tuším 8. generácie. Nechcite vedieť čo to urobí, keď dostal do ruky HP Zbook Power G9 s i7-12700H a RTX A1000/4GB.
Chápem, že poviete, že každému to, čo potrebuje, ale ako ináč to zistiť, ak vaša recenzia má vyzdvihovať dobrú klávesnicu, výdrž batérie a podobne, ktoré o výkone nič nehovoria? Niektorých aj zaujíma surový výkon.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

exemplarni priklad cernobileho dogmatika bez znalosti, chce kazat o fanatizmu..
Opet jsi pbavil ..
..kdyz nemas co rict, je lepsi mlcet. Pokud nedokazes mlcet, je lepsi varianta aspon ze sebe nedelat blba..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zhruba od poloviny roku 2022 používám každý den korporátní laptop HP Zbook Firefly G8 14" v konfiguraci: Intel Core i7 1185G7 Tiger Lake-U (28W TDP, 4c/8t), 2x 16GB DDR4 3200Mhz (Dual Channel), iGPU Intel Iris Xe Graphics (96U - nejvýkonnější varianta), dGPU Nividia T500 4GB GDDR6, SSD 1TB NVMe 4x 16.0 GT/s. Displej mám v úplně stejné specifikaci jako v recenzi, každopádně moduly RAM nejsou ve slotech, ale připájené k desce.

V porovnání s 3+ roky starým HP Elitebook 840 G5 v konfiguraci: Intel Core i7 8650U Kaby Lake-R (15W TDP, 4c/8t), 2x 16GB DDR4 2666Hhz, iGPU Intel UHD Graphic 620, dGPU AMD RX 540X 2GB GDDR5, SSD 1TB NVMe 4x 8.0 GT/s, který jsem používal denně je to značný výkonnostní rozdíl.

Oba notebooky používám s Windows 11 Pro (Elitebook), respektive Enterprise (Firefly). Co mě jako uživatele příjemně překvapilo u Firefly G8 je 2x vyšší výkon CPU v Single Thread (dle CPU-Z), a již v recenzi zmíněný HDMI 2.0, což je proti "elitnímu" Elitebooku značný rozdíl, neboť zde HP osadilo (a za to bych nejraději HP poslal do pekla) jen HDMI 1.4b, což je na zabití, protože spousty home office pracujicích má doma jeden 4K LCD s HDMI 2.0, a věřte mi, že pracovat v nativním rozlišení LCD s 30hz opravdu nechcete: odezva byla strašná, na tom se nedá reálně pracovat, musel jsem snížit rozlišení na QHD ale to zase bylo pro změnu rozmazané, každopádně plynulé.
Co na tom, že i UHD Graphic zvládne 60Hz ve 4K, když to HP zabije u Elitebooku levnějším HDMI 1.4 (Firefly HDMI 2.0). Trvalo mě cca rok, než mě (a z mého okolí vím, že zdaleka nejen mě) došlo proč 4K připojený přes HDMI neumí 60Hz ve 4K. Jasně, že Elitebook má Thunderbolt port, jenže já (a zdaleka nejen já) zkrátka neměl tušení o redukci.

V čem je naopak Elitebook výrazně lepší je displej s vyšší jasem (500 nits), vidět to jde na první pohled a musel jsem si chvíli zvykat na "horší" displej u Firefly. Je zajímavé, že u Windows 10 byl jas značně omezený softwarově, u Windows 11 jde zvýšit mnohem více na obou noteboocích, což je u práce v prosvětlení místnosti velké plus. V přímém porovnání vedle sebe ovšem stále vede Elitebook a jeho lepší displej.

V čem je ovšem výrazně lepší Firefly je chlazení. Elitebook má 1x heatpipe pro CPU a dGPU + 1x ventilátor, zatímco Firefly má 2x heatpipes pro CPU a dGPU + 1x ventilátor. Na první pohled jsou oba notebooky zhruba stejně tenké, ale Elitebook nestíhá uchladit výkonnou i7 a poměrně žravou RX 540X (50W TDP) současně v dlouhodobé zátěži.
V praxi tzn., že i přes poměrně solidní papírový výkon dGPU The Witcher 3 (před next-gen update) je schopen v úvodní lokaci začít v rozlišení 1360x768 a medium detailech běžet okolo 40 fps ale zhruba po 10 sec. - 1 min. spadne frekvence core dGPU z 1000Mhz na 300Mhz i níže, zatímco VRAM drží svých 1500Mhz, což znamená propad na nehratelných 15 i méně fps. To platí i pro jiné starší ale stále náročné hry. Nemluvě o tom, že chlazení podtaktovává výkonnou i7 téměř každou chvíli. U toho CPU by krátkodobé propady nevadily, problém to je především u dGPU od AMD. :(
Na TES Skyrim Special Edition (DX11) v rozlišení 1360x768 mohu rovnou zapomenout, řešením bylo nainstalovat starší TES Skyrim (DX9), který poté běží na plných detailech skoro stejně jako TES Skyrim SE na Firefly.

A teď zpět k HP Zbook Firefly G8, protože tahle korporátní mobilní pracovní stanice na mě udělala za půl roku dennodenního užívání solidní dojem. Jednak tu máme 2x Thunderbolt port, dále HDMI 2.0 ale především dobře vyřešené chlazení. Jasně i zde se výkonná i7 krátkodobě podtaktovává, vem to čert, téměř to nepoznáte, ale hlavně iGPU i dGPU běží obě na max. výkon a to se ve hrách počítá. Samozřejmě, že bych raději v korporátním laptoptu viděl Ryzen s 8c/16t a výkonnější iGPU, než Intel CPU ale bohužel musím si nechat zajít chuť. Snad příště.
Mám doma i pekelně drahou univerzální HP dokinu s 140W napájecím adaptérem s Thunderboletem, no to by mě zajímalo zdali pak bude mít Firefly vyšší výkon, než při použití dodávaného adaptéru, ale moc tomu nevěřím.

HP má možnost v BIOS vypnout dedikovanou T500 GPU od Nvidia, takže jsem otestoval iGPU a mé (amatérské) pozorování jsou:

The Witcher 3 (verze před next-gen updatem)
DX11
1366*768
Present - Nejlepší, ale s kompletně vypnutým Nvidia HairWorks a volby Kvalita stínů/krajiny/vody/trávy snížené z Nejvyšší na Vyšší
Postprocessing - Střední

V úvodních scénách s výhledem a pevnost, údolí, hory, atd. MSI Afterburner ukazuje okolo 27-30 fps podle toho kde se zrovna divám. Na nádvoří se zaklínači a Ciri okolo 25 fps.
Stejný present v Bělosadu a okolí okolo 25-35 fps dle scény. To není zlé, stačí stáhnou pár detailů a pod 30 fps hra nespadne.

CPU odebírá ve hře okolo 20W, krátkodobý max. TDP limit je 25W. Platí pro všechny testované hry.

TES Skyrim
DX11
1920*1080
Antialiasing: TAA (best quality)
Hra sama nabízí Ultra nastavení, nechávám volbu hry

V úvodní scéně kdy se projíždí lesem se fps pohybují mezi 22-33, po příblízení k první osadě klesají místy i k 18 ale zvyšují se při průjezdu bránou a osadou k 27-30! V samotné osadě okolo 25-30 dle toho kde se dívám. Občas prodad pod 20 fps při ryhlém otočení z místa na místo.
Při snížení rozlíšení z FHD na 1366*768 úvodní scéna mezi 30-40 fps, výjimečně propad těsně pod 30, při příblížení a na dohled osady fps mezi 21-25, v osadě mezi 32-45 fps dle scény a kde se dívám, s občasným propadem těsně pod 30.
Jinými slovy stačilo by snížit nebo vypnout Antialiasing na hra bude naprosto plynulá.

Cyberpunk 2077
DX12
1366*768
Present - Steamdeck
AMD FidelityFX Super Resolution 2.1 Auto (by default)

Integrovaný benchmark ukazuje okolo 18-22 fps v baru, venku v boční ulici okolo 24-30, a na náměstí 18-29.
Výsledky jsou: průměrné fps 22,4, min fps 16,1, max. 32,1

1280*720
Present - Steamdeck
AMD FidelityFX Super Resolution 2.1 Auto (by default)
pozn. Steamdeck má nativně 1280*800 ale ve hře nešlo toto rozlišení zvolit

Integrovaný benchmark ukazuje prakticky stejné jako v rozlišením výše, tzn. 18-22 fps v baru, venku v boční ulici okolo 24-30, a na náměstí 18-29.
Výsledky jsou: průměrné fps 24,3 min fps 16, max. 36

1366*768
Present - Medium
AMD FidelityFX Super Resolution 2.1 Auto (by default)

Integrovaný benchmark ukazuje okolo 19-23 fps v baru, venku v boční ulici okolo 27-32, a na náměstí 16-29.
Výsledky jsou: průměrné fps 24,1, min fps 13, max. 49,9

1366*768
Present - Medium
AMD FidelityFX Super Resolution 2.1 Performance

Integrovaný benchmark ukazuje okolo 24-31 fps v baru, venku v boční ulici okolo 34-40, a na náměstí 23-37.
Výsledky jsou: průměrné fps 31,1, min fps 21,3, max. 44,7

1366*768
Present - low
AMD FidelityFX Super Resolution 2.1 Auto (by default)

Integrovaný benchmark ukazuje okolo 21-26 fps v baru, venku v boční ulici okolo 30-34, a na náměstí 21-36.
Výsledky jsou: průměrné fps 27,5, min fps 17, max. 42

1280*720
Present - Medium
AMD FidelityFX Super Resolution 2.1 Auto (by default)

Integrovaný benchmark ukazuje okolo 20-25 fps v baru, venku v boční ulici okolo 28-32, a na náměstí 20-30.
Výsledky jsou: průměrné fps 26,2, min fps 18, max. 38

WRC10 na trati v Portugalsku, první stage co hra nabídne
DX12
1366*768
Physic simulation sync - High
Graphic - High
Post Process - High

Na startu 29-30, většinu stage 30-32, místy propad na 27 fps, u cíle kde je mraky diváků propady až k 21 fps. Trochu by si člověk pohrál s Post Processingem a stabilních 30 fps by neměl být problém ani v této nepříliš dobře optimalizované rally.

Falcon BMS 4.36U3 (náročný letecký simulátor s dynamickou kampaní)

DX11
1920*1080
AF 8x
Všechny volby by default na maximum

Dynamická kampaň začátek kdy je ve vzduchu i na zemi nejvíce pohybu. Na runway v Soulu okolo 18-29 fps.
Těsně po startu v blízkosti letiště kde je mraky budov a nedalekých mrakodrapů městské zástavby při pohledech z kokpitu okolo 22 fps. Později nad městem při letu k steerpointu 30+ fps.

Úctyhodný výkon na relativně slabou Intel Iris Xe Graphics (s 96 EUs) iGPU.

Na laptop o tloušťce menší než Steamdeck, a se starším HW (jen 11th generation of CPU) Intel udělal docela slušný pokrok s Tiger Lake a jejich integrované iGPU Intel Iris XE Graphics je použitelné na hraní starších ale stále docela dost náročných her, a překvapivě to rozjelo i Cyberpunk 2077, za což Intel vděčí především otevřenému standardu AMD FSR 2.0, bez něj by byla Intel iGPU úplně bez šance!

Samozřejmě dedikovaná GPU je na tom značně lépe, viz:
The Witcher 3 (next-gen update) s posledními dostupnými Nvidia drivers pro T500.
DX12
1366*768
Present: FSR 2.0 - Kvalita, Dynamické škálování rozlišení vypnuto, Nvidia HairWorks zapnuta (4x), ostatní detaily Zapnuto a zbytek všech voleb na Nejlepší.

Výsledek je okolo 25 fps v Bělosadu a okolí, stačilo by snížit pár detailů a docílit plynulých 30 fps je možné. To platí ostatně i pro Cyberpunk 2077, opět díky AMD FSR 2.0 technologii. Docela věřím, že i Intel Iris XE Graphics by zvládla TW3 s next-gen updatem, někdy to vyzkouším.

EDIT: samozřejmě korporátní Firefly G8 má trackpoint, který stejně jako na Dell laptopech nepoužívám. Není nad připojenou myš, ale uznávám v nouzi je to použitelné. :)
RJ45 adaptér u téhle rychlé wifi co má Firefly G8 fakt není potřeba.

EDIT 2: z mých zkušeností je úplně jedno zdali tam mám nynější Windows 11, nebo dřívější Windows 10. Pokud pomineme security features W11, tak hry co jsem na tom testoval beží úplně stejně dobře v obou OS, tudíž není důvod zůstavat u W10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musím se opravit. Displej u Firefly G8 mám 1920x1080, 400 nits, sRGB pokrytí 100%. Za mě je to lepší varianta, než 1920x1200, ačkoliv pro práci to bude výhodou, méně pro hry v nativním rozlišení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teda, musím říct že mě překvapuje, jak dobře si v CPU i GPU části vede ve srovnání moje 5600H vykopávka. Stála před čtvrt rokem 20kKč, má OLED 15,6" 120hz 2880x1620, a ačkoli jsem ji kupoval kvůli displeji a ne výkonu, tak dosahuje 80-90% profesionální Intel pracovní stanice za skoro trojnásobek...

Ano, je to H-čkový procesor, ale váha je 1,8kg; a těch 300g rozdílu jde spíše za větším displejem a baterkou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je nějaký ten ASUS Vivobook M1503 nebo tak něco, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vivobook S 15 M3502Q. Ty Vivobooky bez S v nazvu jsou uz trochu prilis plastove, nepodporuji USB-C PD a tak. Tohle sice neni business class, ale build je slusny. Normalne stoji trosku pres tech 20k, byl zrovna v nejake akci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tie HP klavesnice. Stale horsie a horsie.

8440p mal klavesnicu dokonalu, potom prisli kompaktne klavesnice na styl macbooku, ktore boli o trochu horsie a toto je uz moc. Power vedla delete, tie sipky s PgUp/Dn ... to by som uz asi nedal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

BTW, nebolo by zlé upozorniť, že nový typ testu cez ffmpeg zožerie niečo cez 16 GB RAM. Nemám swap, tak test padol a nebolo mi jasné prečo. Stačilo nejaké app ukončiť a potom test prešiel. Plus bolo by fajn uvádzať aj v grafoch aj DT CPU. Len pre porovnanie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak na situaci s vypnutým swapáčem připravený nejsem :)

Doporučují to mít nastavené aspoň 16MB aby fungovalo vytváření Minidumpů.

Primárně mi jde o srovnání notebooků, ale asi bych tam mohl nějaké desktopové CPU přihodit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.