Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: HP ZBook Fury 15 G8, aneb konečně pořádná mobilní pracovní stanice?

Rozložení klávesnice mělo být jednoznačně mezi zápory, za to umístění power tlačítka by návrhář zasloužil půlmetrovou ocelovou tyčí přes držku. Pro mě je to věc na špici důvodů, proč se tomuhle produktu vyhnout.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To je asi údělem pracovních stanic, díky delší mu vývoji/uvedení často obnáší obsolete technologie a spoustu nápadů, které by jinak při časové tísni nevznikly.

Nakonec, uvedení ThrPro 5000 skoro 1,5 roku po Zen3-based Ryzenech je něčím podobným, jen díky neexistenci konkurence ze strany Intelu to AMD asi projde (kromě těch co si již počkají na SP4/Epyc Genoa).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No bohužel, tento nápad s vypínacím tlačítkem v rámci klávesnice není starý, ale nový, je od Generace 7 HP notebooků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, já bych tuhle klávesnici nedal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. Teď mi tu na stole sedí HP ZBook Firefly 15 G7 a je to napřesdržku.

- Klávesnice - Ano, dáme pryč Insert a nacpeme tam Power, párkrát jsem si takhle hezky uspal notebook při práci
- Klávesnice 2 - Insert je pod F10, nj, ale já používám F-klávesy a ne ty dementní multimediální, takže :-(
- Tělo - sice kovové, ale přehřívá se... ne - PŘEHŘÍVÁ SE! - tak je to správně. Používám chladící podložku, pokud nemám chuť na volská oka.
- Touchpad - koukám, že u Fury přibylo prostřední tlačítko, tahle bestie má dvě, což nechápu tak 10 let zpátky :-(

Naštěstí to jde za týden pryč.

Poslední workstation, které nestály za prd, byly W od Lenova a Mx800 od Dellu. Nevím, jak je na tom Lenovo teď s P14, ale aspoň v tom mají AMD, ne ty přímotopy od Intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Existují notebooky, které se při práci nepřehřívají. Akorát pokud požaduješ x86, tak dá práci takový najít, ale jsou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže na applech se pracovat nedá. To je hračka pro pozéry z youtube či instagramu. Pokud chceš opravdu pracovat, například v CADu, tak ti nic jiného než x86-64 nezbývá. Ostatně co nemůže M1 (nejen v laptopu) hodit na akcelerátory, to je na něm nepoužitelně pomalé (asi jako na každém mobilu).

A na "práci" se dá snadno sehnat lehký notebook s úspornými střevy, který se nepřehřívá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak v CADu skoro nikdo nedělá. Je tady milion oborů, kde pracuje řádově víc lidí a MacBook to bez problému zvládne (někde dokonce lépe než PC). Ale to není problém, od toho tu je konkurence, která tuhle niku pokryje - nikdo tě do Maca nenutí. M1 je rychlý i bez akcelerátorů, např. pro webové programátory je to jeden z nejrychlejších CPU na světě (JavaScript je pro kompilaci fakt debilní jazyk, takže potřebuješ extraširoký dekodér instrukcí a obrovský out-of-order buffer - parametry, které ti x86 nemůže nabídnout). Jsem rád, že pro tebe není problém si vybrat z x86 notebooků. PS: Ty pracuješ v CADu? Nebo je to nějaký argument typu "vy zase bijete černochy", co jsi někde pochytil?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

njn, debilní jazyk pro debilní "programátory" debilního obsahu.

Ano, jako PM s konstruktérským vhledem pracuji s Creo, SolidWorks a AutoCad. Debilní programy, pro debilní konstruktéry debilních výrobních linek. Děs běs. Jedinej ACAD na herní zelenozlé grafice akceleruje, u ostatních to tahá procesor, což je bída s nouzí.

Drtivá většina "pracujících" na notebooku nepotřebuje žádný výkon. Šulej si tabulky pro tabulky v office a nebo zadávají formuláře v korporátním webu. Taky je drtivá většina z nich zbytečnější, než páté kolo u vozu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Weboví programátoři si ten jazyk nevybrali. Ten vytvořil Netscape, z kterého se pak stal Firefox (a za obsah webů už tuplem nemůžou ;-)). Až v posledních letech už i Android, po iOS a desktopových OS, podporuje WebAssembly, takže až teď lze používat pro skriptování stránky jakýkoli jazyk (např. C++). Viděl jsem zkompilovaný do WebAssembly např. DosBox (na herních abandonware webech) a Quake 3 (jako ukázku) a běžící lokálně u uživatele (nezatěžuje server, neřešíš input lag - vše lokálně). Před příchodem WebAssembly to zachraňoval jedinej Microsoft v podobě alternativy Visual Basic Script a TypeScript.

Ty CADy nejsou problém Macu (a Linuxu atd) ani Intelu a AMD (výrobců GPU). To je spíš problém výrobců aplikací a jejich podpory jen toho jediného správného OS a na něm jen GPU té jediné správné značky (navíc s plným výkonem jen ve workstation variantě). Asi je to netrápí, jejich zákazníci to asi zkousnou. Pro srovnání: Pracuju ve firmě, která blokuje používat její CAD-like program (statika) na Macu (o Linuxu vůbec neví - pro linuxáky možná dobře), ani ve virtuálce. Zároveň nová verze programu je v C++ / Qt / OpenGL a v QtCreator IDE, takže sestavit pro další OS nemůže být snažší (solver je samostatný program, takže by klidně GUI aplikace mohla být prozatím Intel-only a běžet v emulaci x86, jen solver by měl i verzi pro ARM).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano všichni lidé kolem mně se živí prací v průmyslu a ACAD je opravdu ten nejhorší soft. Svět je mnohem dál. Dnes se jede komplet vše v 3D od stavebnictví po jakýkoliv průmysl i truhlář modeluje v 3D.
Na korporátní tabulky a smažení blbých příspěvků na soc. sítě a jiné nesmysli je fakt ten jablečný stroj fajn jinak asi na nic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, neotáčím 3D modelem, takže dělám "práci"?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pochopils

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co třeba ten, kdo aplikaci, kde ten 3D model otáčíš, naprogramoval. Ten se flákal? Nebo ten, kdo naprogramoval tento web nebo nakreslil jeho design?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, když děláš "práci" neznamená, že se flákáš. Jen, že se jedná o neužitečnou činnost, kterou kdyby jsi nedělal, tak se nic nezmění (vyjma zvýšení efektivity práce, protože o jedno slepé kolečko v soukolí méně). Navíc nikde netvrdím, že já dělám práci. Ona moje práce je totiž taky jen "práce" a to se proti nějakému koderskému teleti co "naprogramovalo" a "nakreslilo" tenhle web v užitečnosti (a náročnosti) nedá srovnávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi fakt bizár :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Napsat web to umí fakt každé děcko. Jinak ty co dělali navrhovali funkcionality pro původní 3D softy fakt nebyli z řad IT.
Jak se v tom začnou vrtat IT trdla tak z programu co rychle a skvěle fungoval se stane pomalá padavá ludra co je jedna bota za druhou. Hlavně že to mám barevnější ikonky. Používám jeden druh 3D softvéru 20 let a poslední dobou jsou nové verze jen o řešení vzhledu ,ale když se hrabeš v programu tak jádro je 15 let pořád stejné jen k němu nabalují balast okolo a to dost krkolomně. Do funkčního jádra se nikdo z těch moderních IT trdel neodváží.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, mám Legion s 5800H. Nepřehřívá se. Vypadá to, že gaming laptopy přebírají pole workstationů, Legiony, Omeny a Alienware začínám vidět v i v korporátech u lidí, kteří potřebují přenosnou workstation.

Chápu narážku na M1, ale problém je, že za cenu 1 Maxu jsou min 3 gaming laptopy s neskutečným rozšířením - je spousta paměťově náročných úloh, kde nestačí 32G - teď mi tu sedí Legion s 64G, kde běžné využívám 40-50G a v recenzi je zmíněná podpora 128G.

Mně se M1 líbí, konkurence je potřeba, ale dokud z toho bude Apple dělat předražené cetky pro hipstery, tak to konkurence nebude.

A kancelářským stačí na nesvatou trojici U-čková i5 s 16GB RAM. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Akorát já bych ho nevzal tyčí, ale nechal bych ho to do smrti používat. Vypínací tlačítko - zásadní problém (nejen kvůli náhodnému uspání či co to pod widlema dělá, ale i proto, že tam má být insert). Další problém - už zmíněný insert přístupný přes Fn (předpokládám) - kdo může tohle vymyslet? Jako BFU insert asi postrádat nebudou, ale tohle je proboha pracovní stanice. A celkově velikost těch funkčních (F1-12) kláves taky nic moc, o kurzorových klávesách nahoru/dolů nemluvě. Skoro to dělá dojem, jako by někdo z managorů dostal super nápad, že všechna tlačítka (krom touchpadu) se musí vejít na klávesnici a ta musí mít striktně obdélníkový tvar - představte si tu hrůzu, kdyby třeba kvůli těm šipkám z toho obdélníku něco trochu přesahovalo (jako např. u Thinkpadů).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> se musí vejít na klávesnici a ta musí mít striktně obdélníkový tvar

Bingo. obdelnikovy tvar bude jednodussi na vyrobu, a usetri se tim nejmin 3 centy na kus, a to se clovece vyplati. To same extra power button. Nejakej manager za to nejspis dostal poradnej bonus..

Jinak tohle dela HP na vsech laptopech (snad), uz dlouhe leta (alespon 5), a ja se jejich laptopum stejne dlouho vyhybam :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas s rozložením klávesnice, řešením je u mě externí 3DConnexion klávesnice.
Power tlačítko nicméně není taková tragédie, už cca rok používám loňský Zbook Fury 17 a zatím s tímto nebyl vůbec žádný problém. Ale dívné to je, ne že ne...
Otázkou je, jak stroj zapnout, kdyby kláveska "odešla" :)
Tuším, že je možné v BIOSu nastavit, aby pod F klávesami byly skutečně jen F klávesy, bez jakéhokoliv přepínání pomocí Fn klávesy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HP ZBook bol stroj s jednoznacne najhorsou klavesnicou, na ktorom som bol nuteny pisat. Nie je mi jasne, ako sa niekomu podarilo spravit tak velku a zaroven tak nepouzitelnu klavesnicu.

Displej bol na tom tiez znacny shit, ani o 15 rokov starsi Asus nemal tak zly displej. Vyzeral, ako keby ten laptop uz medzitym niekto vypral.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad displej - HP u ZBooku nabízí (nabízel) asi šest typů displeje, bylo možné si vybrat. Ten nejhorší je opravdu neskutečně mizerný, pomalý, vyblitý TN displej, na druhém konci je pak velmi solidní IPS s gamutem vhodným i pro grafickou práci (ten mám já a právě na grafiku jsem ho vybíral). Na stolní kalibrovaný to pochopitelně nemá, ale to, že i na cestách můžu leccos upravit a mám jistotu, že to v tisku vyleze dobře, je velké plus.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U testovaného kusu nabízí tohle:

15.6" diagonal, FHD (1920 x 1080), UWVA IPS, anti-glare, 250 nits, 45% NTSC
15.6" diagonal, FHD (1920 x 1080), UWVA IPS, anti-glare, 250 nits, 45% NTSC, for HD Webcam
15.6" diagonal, FHD (1920 x 1080), UWVA IPS, anti-glare, 250 nits, 45% NTSC, for HD IR Webcam
15.6" diagonal, FHD (1920 x 1080), UWVA IPS, anti-glare, 400 nits, 72% NTSC
15.6" diagonal, FHD (1920 x 1080), UWVA IPS, anti-glare, 400 nits, 72% NTSC, for HD IR Webcam
15.6" diagonal, FHD (1920 x 1080), UWVA IPS, anti-glare, 400 nits, 72% NTSC, for HD Webcam
15.6" diagonal, FHD (1920 x 1080), UWVA IPS, anti-glare, 1000 nits, 72% NTSC, HP Sure View Reflect integrated privacy screen
15.6" diagonal, FHD (1920 x 1080), UWVA IPS, anti-glare, 1000 nits, 72% NTSC, HP Sure View privacy screen, for HD Webcam
15.6" diagonal, FHD (1920 x 1080), UWVA IPS, anti-glare, 1000 nits, 72% NTSC, HP Sure View privacy screen, for HD IR Webcam
15.6" diagonal, 4K UHD (3840 x 2160), 120 Hz, UWVA IPS, anti-glare, 600 nits, 100% DCI-P3, Next Gen HP DreamColor
15.6" diagonal, 4K UHD (3840 x 2160), 120 Hz, UWVA IPS, anti-glare, 600 nits, 100% DCI-P3, Next Gen HP DreamColor, for HD Webcam
15.6" diagonal, 4K UHD (3840 x 2160), 120 Hz, UWVA IPS, anti-glare, 600 nits, 100% DCI-P3, Next Gen HP DreamColor, for IR Webcam
15.6" diagonal, 4K UHD (3840 x 2160), touch, UWVA IPS, Corning® Gorilla® Glass 5, 600 nits, 100% DCI-P3
15.6" diagonal, 4K UHD (3840 x 2160), touch, UWVA IPS, Corning® Gorilla® Glass 5, 600 nits, 100% DCI-P3, for HD IR Webcam

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne. Citat recenziu zacinam pohladom na klavesnicu a v tomto pripade aj koncim.

"Ale jen relativně, opět zde máme legrácku jako třeba zapínací tlačítko vedle klávesy Delete a podivně zmenšené kurzorové klávesy." - no go

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že u té A3000 nebyla využita možnost osazení 12GB VRAM, těch 6GB je dnes pro GPGPU vcelku málo (důvodem asi bylo omezit dilema pri zvazovani drazsiho A4000M/8GB modelu).
https://www.videocardbenchmark.net/gpu.php?gpu=RTX+A3000+12GB+Laptop+GPU...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi počítají s tím, že kdo chce více VRAM, tak si prostě připlatí za vyšší model. Navíc NVIDIA teď představila nové mobilní grafiky + předpokládám, že HP si přichystá Alder Lake based ZBooky.

Grafiky co nabízí v tomto ZBooku jsou:

NVIDIA® T1200 Graphics (4 GB GDDR6)
NVIDIA RTX™ A2000 Graphics (4 GB GDDR6)
AMD Radeon™ Pro W6600M (8 GB GDDR6)
NVIDIA RTX™ A3000 Graphics (6 GB GDDR6)
NVIDIA RTX™ A4000 Graphics (8 GB GDDR6)
NVIDIA RTX™ A5000 Graphics (16 GB GDDR6)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám ZBook 15 G6 (žádný Fury či Firefly) a je to celé takové korporátní.

Něco úplně super (tělo je fakt bytelné, jeden z nejlepších noťasů, co jsem kdy měl), výkon je solidní (ale na dlouhodobou zátěž stejně nic moc, protože topí a hučí, ale dobrá, je to prostě noťas), konektivita parádní (miluju thunderbolt a stanici připojenou přes něj).

Klávesnice je na práci celkem příjemná, až na pár "drobností". Mám skoro stejnou klávesnici, jenom má vypínací tlačítko mimo. Vlevo nahoře, nelze ho zmáčnout náhodně při práci. Proč tomu tak není u novějšího modelu? Ale insert stejně nemám (ale můžu si tam zavěsit hovor... hmmm... super věc, to nemůžu říct). Šipky jsou úplně na prd, funkční klávesy jsou mrňavé a nejsou v blocích. Nakonec tedy stejně mám věčně externí. I když si noťas vezu s sebou, beru radši i klávesnici, abych mohl pracovat rychle.

A pak tam jsou drobnosti, které serou a serou každý den. Třeba snímač otisku, který funguje jenom při úplňku, při vlhkosti prstu přesně 37,685 %, teplotě 36,86 °C a položeným na Ångström přesně. Veškerý HP software je k zlosti, stahování aktuálních ovladačů se hádá s balastem od intelu. Připojení originálního docku od HP je fajn, sice to není zacvakávací stanice, jako dříve, ale jeden kabel s dvojkonektorem taky ujde. Jenom to občas nefunguje. Jeden monitor zhasíná. Někdy. Na vteřinu či dvě. Na jednom portu. Monitor pochopitelně ok, vyzkoušeno hned několik. Dock vyměněn. Furt stejný. Prostě občas jeden ze dvou monitorů na vteřinu zhasne. Lze na pár hodin nebo dva dny vyřešit tím, že docku i monitorům na chvíli úplně vypnu napájení.

Blbý na tom je, že nemůžu furt najít noťas, který by mi opravdu plně vyhovoval. Výkonný (rád bych Ryzen, hodilo by se to), s širokou konektivitou a s thunderboltem (prostě připojím malý dock jedním kabelem a mám tam všechno - tohle je fakt návykové a hodně, hodně dobré), s dobrou klávesnicí, dobrým displejem... Vždycky je tam něco. Se ZBookem jsem zatím v zásadě spokojen, ale že bych byl přesvědčen, že do toho půjdu znovu, to se úplně říct nedá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud v docku nepotřebuješ externí GPU, tak stačí skoro jakýkoli USB-C dock* a nepotřebuješ Thunderbolt.

*) Některé větví výstupy na monitor z tvého notebooku, některé přidávají další "displeje" přes DisplayLink (kopíruje obraz virtuálního displeje kresleného na tvém notebooku).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To s tym nahodnym zhasinanim monitorov som mal tiez, bolo to k zlosti, pretoze sa to zacalo diat presne vtedy, ked clovek nemohol ten jeden monitor ozeliet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo tyhle jsme měli u klienta v korporátu - běželo na tom Ubuntu, takže jsme si radostí Widlí neužívali, ale souhlasím, že novější generace jsou horší než tohle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Blbý na tom je, že nemůžu furt najít noťas, který by mi opravdu plně vyhovoval. Výkonný (rád bych Ryzen, hodilo by se to), s širokou konektivitou a s thunderboltem (prostě připojím malý dock jedním kabelem a mám tam všechno - tohle je fakt návykové a hodně, hodně dobré)

Třeba ty Legiony nejsou špatný, je v tom H-čkový AMD, klávesnice je Lenovo (i když ne úplně jako ThinkPad) a dokuju to přes USB-C ThinkPad dock (plus tyhle stroje mají vlastní externí zdroj, protože dockina by to fakt neutáhla)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel AMD stroje s Thunderboltem zatím nejsou, ale přijde mi, že většinou stačí USB-C co v sobě nese aspoň DisplayPort. Takže pak člověk připojí jen napájecí adaptér + to Céčko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, stačí, já to mám k 49" přes Think Dockinu a jede to fajn.

TB bude u AMD od USB4, jestli je to pořád v plánu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rodina 6xx0H snad zvedne konektivitu z CPU k dGPU na 8x 4.0, ale Intelovy xxxxxH mají k dGPU 16x 4.0 již minimálně dvě generace. Při GPGPU s velkými objemy dat je to ze strany AMD zbytečné úzkým hrdlem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano Ryzeny 6000 mají PCIe čtvrté generace, Intel to má u jedenácté generace omezené na šestnáct Gen4, pak to má ještě čtyři Gen3 na připojení PCH.

Každopádně dost pochybuji, že se nějaké mobilní WS s Ryzeny objeví, vzhledem k nedostatku CPU minulých generací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den
nedávno jsem si jako zálohu na práci koupil toto, klidně vám to pošlu a udělejte si z toho recenzi ještě jsem to ani nevyndal z krabice neb není nutně potřeba.
ASUS ROG Strix G17 G713RM-KH005W
Herní notebook - AMD Ryzen 7 6800H, 17.3" IPS antireflexní 1920 × 1080 360Hz, RAM 16GB DDR5, NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB, SSD 512GB, podsvícená RGB klávesnice , USB 3.2 Gen 1, USB-C, WiFi 6, Hmotnost 2,9 kg, Windows 11 Home

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zní zajímavě, jste z Prahy? Nejlepší bude se domluvit přes email, napište mi prosím na: hadik[at]shinra(dot)cz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyto stroje jsem přestal používat neb se u toho nedalo moc dělat, větráky řvali jak blázen u nového kusu. .Jsem se mohl vzteknout notebok za 90 000Kč týden starý a oni mi výměnou za můj nový dají omlácenou a půl roku někde používanou mašinu a nechápou kde je problém. To je servis HP.
Tuhle samou prasárnu mi HP udělalo i u plotru , měl naběháno pár stovek A0 a klekla v záruce tisková hlava. Jako adekvátní náhradu mi přivezli na výměnu mašinu co snad makal někde v copycentru najeto desítky tisíc A0,vlastně vylétaná ludra těsně před zdechnutím.
Přirovnal bych to ,že když si koupíte nové auto a půjdete do servisu ,že vám u vašeho nového auta nejde topení tak by vám dal autoservis náhradou sice to samé auto ,ale s najetými 100 000Km a proseděnou sedačkou a ohmataným volantem .

Od těch dob kupuji na práci jen herní modely noteboků a mám to levněji a kupodivu i výkonnější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Herní notebooky mi přijde mají i lepší (tišší) chlazení. Přecijen domácího uživatele si musí hýčkat, kdežto pracovní notebook někdo dostane přidělen a obvykle si nemůže vybírat. Vidím, že cena není problém, takže můžou být v hledáčku i MacBooky (tichý a výkonný včetně GPU - ta navíc s enormním množství VRAM). Další možnost je pracovat vzdáleně, ale není to pro každého (kamarádka stříhá a kóduje videa na desktopu schovaného na chodbě, aby ji nehučel; doma streamujeme některé náročné hry s racku určeného pro počítání AI, přineseného z bráchovi práce).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To záleží, mnoho herních notebooků má často hlučnější chlazení, ale i vyšší výkon, než business class stroje. Takže může mít smysl to ručně poladit, bohužel trend lehkých a tenkých notebooků proniká i do sféry herních strojů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo herní notebooky jsou opravdu lepší než pracovní, jenže to nejde používat s GPGPU a podobnými věcmi protože výrobci takových programů spolu v holportu sec zeleným zlem úmyslně brutálně snižují akcelerační výkon (pokud ho vůbec připustí) tak, že high-end herní grafika dává zlomkový výkon low-end pracovní grafiky, která má přitom výpočetní výkon desetinový. Takže si koupíš herní notebook s grafikou a jede ti to jako, by tam nebyla. Děs běs.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě že se objevuje konkurence, která tě tolik neojebává. Čím dál více knihoven dostává jejich podporu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U těch herních může být dost problém záruka.

Prostě pět let on-site NBD vs max dva roky posílání na měsíc někam do chobotu, to je masivní rozdíl. A teď si představte mít třeba 100 takových strojů. Jasně dá se to řešit tak, že máte třeba 1-3 kusy ve skříni a přehodíte SSD do záložního.

Další problém může být podpora z hlediska ovladačů, BIOSů a nových operačních systémů. Případně různé trable s USB-C dokovacími stanicemi a našly by se i další věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NBD zajímá solitéry a firmy o max. pěti lidech. Jinak je lepší mít rezervní stroj a jede se s online zálohou na servery. A v korporátech je to už zcela jasné.

Ona totiž NBD záruka není žádné terno. Notebook se ti rozbije ráno, týpek přijede ve tři odpoledne druhý den, dá ti ošmatlanou, vyježděnou vykopávku, pokud může přehodit jen SSD tak to tak nějak zpytlíkuje, aby jel systém, ale negarantuje, že ti pojede Creo, to je na tobě nebo tvém IT oddělení. A na opravu/náhradu čekáš klidně i ten měsíc. V lepším případě, pokud máš vyšší verzi služby a identický NTB je servisním skladem, tak ti klidně přiveze ten, ale opět, zprovoznění jde po úroveň systému jak vyšel z výroby, programy třetích stran jsou ve všech verzích NBD tabu. A věř mi, že čím je dražší program (bavíme se o licencích za 200-500 tisíc) tak tím je "citlivější" na jakékoliv drobné změny HW.
A i když všechno nakrásně klapne a ty máš funkční stroj už druhý den dopoledne (po 12 pracovních hodinách), tak tento čas je docela nákladný. Dobrý kreslič stojí 800 korun na hodinu, dobrý konstruktér 3x tolik. Takže se bavíme o prostojích za 10-30 tisíc korun. Které se násobí, když je projekt ve skluzu, u kterého se počítá už ne každý den, ale každá hodina (bohužel v ČR naprosto běžné).

Zatímco NTB ve skříni, který podstupuje každý rok stejné upgready těch programů stejně jako aktivní stroje - vytáhnu, přihlásím a jedu. 20-30 minut po selhání primárního stroje.

Problémy s dokovačkami bývají, když to není od stejné firmy, jako je notebook a nebo je herní notebook levný. On je totiž dost zásadní rozdíl mezi běžným a prémiovým herním strojem. Ten prémiový je co se týče kvality na úrovni pracovních strojů. Tedy zpracování, kompatibilita, ovladače i podpora.

Když vynechám korporáty (kde se celé IT řídí dle úplatků, které obdrží vedení, nikoliv potřeb firmy), tak střední a velké podniky jedou systém kdy pro provozně nedůležité pozice (vedení, prodej, marketing, vedení projektů, office...) volí NBD a uniformní notebooky a pro provozně důležité pozice (konstrukce, výroba, montáž, řízení...) se volí záložní stroje a specifické notebooky. Na skrblictví majitelů pak záleží, jestli se pořídí předražené pracovní notebooky nebo cenově efektivnější herní notebooky.
Bohužel, ne vždy majitelé přemýšlí mozkem. Zažil jsem ve firmě, že můj dobrý nápad, vybavit montážní čety odolnými tablety, vyřešil majitel nákupem iPadů, protože mu debil za applu nakukal, že však jsou vodě odolné. No šponám, olejům a jiné chemii moc odolné nebyly :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím nesouhlasím, je to užitečné i ve firmě co má třeba sto lidí.

Rezervní zařízení je základ, ale ta možnost mít rychle opravený notebook/stanici je relevantní.

Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by technik řešil reinstall OS, většinou provedu nějakou diagnostiku, pošlu výrobci detaily a technik dorazí s dílem, v případě RAM nebo SSD často pošlou jen tu komponentu.

Většinou si vystačím s basic on-site NBD, na těch pět let je to celkem fajn z hlediska klidu v duši ohledně náhradních dílů.

S tím, že by výrobce přivezl úplně jiný ntb, s tím jsem se nesetkal, snad jen s tím, že si chtěli vzít notebook k sobě na pozorování a detailnější diagnostiku.

"Zatímco NTB ve skříni, který podstupuje každý rok stejné upgready těch programů stejně jako aktivní stroje - vytáhnu, přihlásím a jedu. 20-30 minut po selhání primárního stroje."

Tady může být nabíhačka s licencema, pokud je to nějaký drahý produkt. Obvzlášť pokud to jsou nějaké licence co jsou per-user a řeší se jejich aktivace online a nějak více fixně na danou stanici, ale netuším jak to je u CAD-like věcí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máš ve firmě 100 počítačů, tak máš dedikované IT oddělení a to vč. HW sekce. NBD neřešíš, protože ti ho řeší IT oddělení pomocí standardizovaných PC/NTB, kterých má vždy pár v záloze. Pokud to řešíš skrze NBD, nevedeš to dobře. Tím bych tuhle debatu uzavřel.

Co se týče jestli technik NBD záruky dělá nebo nedělá reinstal OS. Podle smluv NBD máš nárok na to, aby zařízení bylo použitelné jako po koupi. Tj. pokud máš koupený NTB s předinstalovaným OS a Office, máš nárok na to, aby jsi takto připravený stroj měl i po provedení servisního zásahu. Pokud je to možné vyřešit výměnou disku, pak samozřejmě nic neinstaluje. Ale pokud je vadný právě ten disk, tak to nainstalovat musí (samozřejmě to opajcne z image, takže pojem instalace je zde pouze terminus technicus). Ovšem pouze po výše zmíněné programy po koupi. Tedy, pokud tam máš další programy, které instaloval, aktivoval a konfiguroval někdo jiný než výrobce či prodejce PC/NTB, tak ty samozřejmě neinstaluje ani neřeší, jestli po přehození disku fungují (obvykle ne, kvůli ochraně DRM a musí se znovu aktivovat).

Tedy nevím kolik počítačů máš ve správě, ale pokud je to v řádu jednotek, a zároveň jejich programové vybavení je v podstatě jen OS a Office, pak NBD chápu.

Servisák náhradní NTB přiveze téměř vždy, když není možné NTB spustit (tj. není možná on-line diagnostika) a zároveň výměna desky vyžaduje kompletní rozborku. Jsou placeni od hodiny, a fakt se nemůže s nějakým subnotebookem crcat hodinu, než ho rozebere a složí. Když jedou na konkrétní závadu, tak si převeze jen díl, co potřebuje. Toliko moje zkušenost.

Ano, licence je třeba mít pořešené s dodavatelem. Je naprosto běžné, že tito dovolují dvojitou instalaci, jednotný běh skrze ověření přes cloud. Vyžaduje to sice předplatné, ale většina velkých jmen jako správní vydřiduši už na systém výhradně předplatného přešli, takže to máš vlastně jedno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V korporátu s tísíci lidmi vyžívaj NBD, co jsem teď ptal. Tím bych tuhle debatu uzavřel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, proto jsem napsal, že to nevedou dobře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A u vás to vedete dobře? No offense.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ve většině firem co jsem dělal to vedli (relativně) dobře, tj. neplatili za stejnou věc dvakrát. A byly to firmy malé, střední i velké korporáty. A v aktuální firmě co dělám, jedou režim hybridní. Tj. pro pracovníky mimo centrálu, kteří jsou daleko (office mimo město nebo jsou obchodní zástupci), je u NTB zaplacen NBD s působností po celé Evropě, a centrálu si obsluhuje IT oddělení s rezervními stroji a svozem vadných zařízení dealerem jednou za týden. Kritické stroje pro Gold a Platinum režim on-site podpory (SLA) pak mají speciální režim, kdy dodavatel zajištuje on-site servis v řádu minut až hodin (a opět, má sklady s náhradním HW přímo u nás na centrále).

Nic se neplatí dvakrát (tuneluje se na úrovni managementu jinak, ale to tu nebudu ze zřejmých důvodů rozebírat).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň že tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou devadesátý léta, aby IT oddělení řešilo notebooky tak, že telefonují na výrobce: "Máte to rozbitý, přijeďte si to spravit."

Držím samozřejmě nějaké rezervní ntbs + flotila je pod NBD, když se něco pokazí, tak to v první linii řeším já a pak se to v rámci NDB nechá fixnout. A potom zařízení swapnu uživateli zpět, pokud je to vůbec třeba.

IMHO je to výhodnější, obzvlášť, pokud se objeví nějaké modely/generace, kde často odchází desky nebo jiné komponenty, to by se pak kupování ntbs co mají 1-2 roky záruku prodražilo. Nebo nafukující baterie.

Jinak tovární image vůbec nepoužívám, mám vlastní a liší se ta výbava per oddělení. A pokud selže SSD, tak prostě obnovím ze zálohy na jiné, uživateli to vrátím(to je za hodinu hotové cca) a to původní SSD vyreklamuju u výrobce pokud je v záruce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě ale platíte za NBD zbytečně. Tohle se řeší flotilově, tj. periodickým svozem HW či rovnou (při hodně velkých zákaznicích) odpisem z operačního účtu (a vadný hardware letí do sběrného dvora nebo ho odkupují repas firmy). V podstatě tam dubluješ NBD záruku tvým IT oddělením (proto máš vlastní image. Firma o 5-10 lidech nemá IT technika a obvykle tedy nemá vlastní image, které pak musí mít servisní technik). Peníze letí v luft, ale je mi jasný, že ty jsi ty smlouvy nepodepisoval, to nějaký manažer nad tebou (a můžeme jen hádat, co z toho měl).
Taky jsem už o takových "řešeních" slyšel, naštěstí ve firmách, kde jsem dělal, nepotkal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

za mňa bronz OK. Dobra kvalita spracovania od G2 po G8, máme zopár desiatok kusov na firme a na RMA končí tak 1kus za 2 roky. Rozšírená on-site záruka za 160EUR na 5 rokov je super. Na väčšinu konfigurácii G8 stačí aj 120W dock, čo sa pripája iba cez jeden USB-C. Dock má power button, kto nechce nemusí notebook ani otvárať.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za tu cenu je notebook mizerný, jediným plusem jsou volné sloty pro pamět a disky.
Tohle si budou kupovat jenom russové kvůli Z logu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už se k nám dostaly také, ale dokonce varianta s RTX A5000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.