Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: HyperX Fury RGB 2x8GB DDR4-3200 – KHX432C16FB3AK2/16

> XMP profily má tento kit rovnou dva, jeden pro 3200 MT/s a druhý nabídne nižší propustnost 3000 MT/s, ale také nižší latence.

Ciste technicky, vyjadrene v ns nejsou nizsi, jsou stejne - 15 cyklu na 3000 i 16 cyklu na 3200 vychazi na 10 ns. Vzhledem k tomu ze latence je stejna ale prenos (o fous) rychlejsi, nema smysl to provozovat na 3000 (jedine ze ma clovek CPU co nezvlada 3200).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

V clanku jsem nenasel informaci o teplote pameti pri zapnutem a vypnutem RGB. Myslim, ze od doby legendarniho HyperX RGB SSD by melo byt soucasti testu i porovnani teplot, abychom pak po koupi nezjistili, ze to topi vic jak procesor!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty teploty byly celkem standardní, okolo nějakých 50°C, navíc jsou ty paměti částečně ofukované, takže mi nepřišlo zajímavé to nějak detailně zkoumat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tedy wow .... recenzovat RAM paměti jsem považoval za zbytečné už někdy před 10 lety ... ale což, Honza Stach to taky pro partnery dělá běžně. Karáši, navrhoval bych slovo recenze nahradit v nadpisu slovem reklama, bylo by to tak vůči čtenářům korektnější. Ostatně o mizivém až nulovém vlivu přetaktování RAM na výkon celého stroje toho byly napsány už hromady.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Technicky zdatní ví a myslím si, že takových je tu víc než dost. Tohle je takovej ošklivej rejp :)

A k pamětem, víme, co ryzenům chutná, takže to nevidím jako úplně zbytečné. Prostě "rychlej" test s omáčkou. Věřím, že ten test zabral taky nějakou dobu, než našel stabilní parametry, takže by nebylo moc korektní do někoho šít, že je to reklama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Našel stabilní parametry u jednoho konkrétního kitu RAM vyrobeného v konkrétní době, s konkrétními čipy konkrétní výrobní série. To otestoval na konkrétní desce s konkrétním procesorem a BIOS/AGESA. Ten "test" má poměrně přesné parametry a proto rychle zastará. A bez ohledu na to, jestli to označíš jako rejp, vliv takto jemných nuancí v nastavení na výkon celé sestavy v reálných testech (H.265, Blender, ...) je v podstatě zanedbatelný. Jinak Karáše zde beru jako schopného autora, co se vyzná a umí psát (narozdíl od Kjutla).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Za mě máš pravdu, že recenze je trochu podivná, já jsem z ní vyčetl, že tyhle paměti někdo vyzkoušel v nějakých +/- standardních podmínkách a nic divného se nestalo. Což je fajn.
A potud mi přijde i užitečná, pokud někomu vyskočí v google vyhledávání, ale stříbrné ocenění moc nechápu, resp. možná nerozumím principu ocenění na Diit.cz.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud je to tak, budiž. Je pravda, že na zvláštní recenzi by to asi nevydalo, na druhou stranu, jestli to křečkuje delší dobu a něco mu vypadlo... buď tak jako tak, je to tu a můžeme to číst či nemusíme :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano a mezi pneumatikami taky nejsou rozdíly...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já se té recenzi začal divit už v momentě, kdy jsem se dozvěděl, že to má LEDky. U pamětí fakt kruciální vlastnost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale hlavně nejsou žůžový...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Precetl jsem jenom perex, zbytek prejel posuvnikem ..... chtel jsem napsat, jak muze dnes nekdo myslet testovani pameti (pokud nejde treba o ryclost flash disku) vazne a ze jde jen o reklamu ...... rikal jsem si, ze to nekoho muselo trknout, tak jsem rychle proletel diskuzi a hele vrchni linuxovy demagog Jezek me nejak automaticky i po tech letech trknul do oci:o) A nevim cim to (mozna starne on nebo ja .... nebo ma proste jen pro jednou naprostou pravdu:o) .... ale asi po deseti letech, je to snad poprve, co musim s Jezkem plne souhlasit:o) Jako uz jenom peechovina v podobe LED osvetlenych RAM, ktere jsou schovane kdesi v utrobach pocitace, je v dnesni dobe usmevna ....... ale napsat o tom tak dlouhou "recenzi" je fakt solidni porucha:o)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I kdyz clovek RAMky podle "recenzi" nevybira, za me + ze se snazi pouzivat spravne jednotky (MT/s) a taky ta zminka o variante bez RGB LED.

Obecne asi chybi pro uzivatele vsech kategorii nejaky flowchart, jak vybirat moderni komponenty - treba vliv pouziti 4 dimm namisto 2 (snizeni frekvence), ktere desky/cpu v consumer maj ECC, ktere desky umi rozdelit PCIe a tak pouzit pasivni desku s vicero SSD (byl jsem prekvapen u teto moznosti v Z370 biosu - samozrejme u intelu je omezeni PEG na 8/4/4, takze poznamka psala spravne ze 2 az 3 disky max). Atd..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten flowchart může být trolovací z důvodu různých procesorů, jejich kvality paměťových řadičů, desek, BIOSů, mikrokódů a pamětí samotných. 4 DIMMy často nabídnou trochu lepší výkon, protože můžete sahat do více míst najednou, ale je to náročnější pro paměťový řadič.

ECC je kapitola sama o sobě, na obyčejných deskách jsou s tím často celkem problémy. Co se týče dělení PCIe linek, tak Ryzeny podporují ten primární slot přepnout do x4x4x4x4 režimu a dají se tam použít takové ty quad NVMe karty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja to jeste v manualu sve desky mel ten diagram tusim. Ono ale samozrejme taky zalezi na tom, jestli se to k necemu vyplati. Je samozre hezke mit plnotucne 4 M.2 disky, ale v realu je to vlastne naprosto k nicemu a vubec nevadi, ze se deli o linky jeste se SATA atd. Kupovat kvuli tomu nejaky 4000 pinovy xeon je nesmysl. x16 pro GPU je primo napojeno na CPU, stejne jako pameti a zbytek pres DMI je uz vlastne fuk. Je to asi jako testovat pameti (LOL) .... nebo SSD disky nejakym nesmyslnym zapisem a ze se zpomali, kdyz ho chcete naraz zaplnit cely (OMG, k cemu jsou takove testy?) ...... dnes uz dobrych deset let plati, ze nejlepsi disk je SSD .... a dobrych 5 let plati, ze se ani neda narazit na spatny kousek a jediny parametr pro vyber je velikost a rozhrani .... kde se vlastne musite rozhodnout, jestli mate v pocitaci volny M.2 nebo nemate a zda chcete 1TB nebo vic. Pak uz je to jen o pomeru velikost/cena, kde je to dnes vlastne taky no-brainer v podobe intelu 660p. To same je u pameti ..... dnes fakticky pouze DDR4, vyberu si velikost, tak abych osadil vsechny kanaly na desce a seradim podle ceny a pripadne pokud je pri stejne frekvence nizsi latence a je jen o malo drazsi, tak pro ten "pocit" vyberu treba drazsi .... a muzu vlastne pokracovat .... CPU se vybira podle TDP a co nejmensiho poctu jader (protoze bude mit tim padem logicky vetsi frekvence na jadro, kde jednovlaknove zpracovani je to o co u CPU bezi), pak si vyberu jestli chci treba iGPU a zase setridim podle ceny. AES a vsechno potrebne maji dnes vsechny CPU, takze pokud nechci nejak urychlovat virtualizaci (kde je to urychleni stejne sporne), tak stejnou paradu udelaji pentia, ryzeny atd ..... desku vyberu podle CPU a jak jsem bohuzel zjistil i podle podpory TPM (vubec nerozumim tomu, ze to dnes neni naprostym standardem!), jinak je to zase fuk. Samozrejme je vhodne si zvolit format, kde vlastne jedinym parametrem je plnotucny PCI, pokud chci GPU, ale to uz maji dnes i miniITX desky. A taky pripadne pocet a typ grafickych konektoru a treba i nesmysly jako ac wifi se muzou hodit je mit na desce, kdyz je to priplatek par korun. Nakonec si vyberu krabici do ktere to poskladam, aby se to tam veslo s chladicem (ktery je v drtive vetsine dodavan s CPU a je to v podstate nejlepsi reseni), cim mensi, tim samozrejme lepsi. Co se tyce velkych prosklenych krabic a ruznych chladicu a onanii v podobe pretaktovani, tak to ani nebudu zminovat, byt o tom je vlastne cely ten tristni clanek o LCD ramkach:o) Jedine, co bych dnes asi nevedel, je jakou vybrat GPU, protoze v tom aby se prase vyznalo ..... takze pokud clovek nechce vyslovene hrat hry, tak idealem je iGPU ..... treba adobe premier ani nic jineho nez iGPU v intelu pouzit neumi pro HW urychleni, takze asi tak:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reakce na danieel. Mrkněte na Buildzoidův kanál. Dá se z toho vytáhnout pár užitečných informací. Já díky tomu testoval jen pár variant PBO.

https://www.youtube.com/channel/UCrwObTfqv8u1KO7Fgk-FXHQ/videos

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dvě jsou cl16 a třetí cl18. Pak už tam budou podobné drobnosti mezi temi, co mají stejné CL.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cl16 a cl18 som si vsimol, ale vzhladom na to ze predator a !nove! fury maju fakticky iidenticke parametre, tak moja otazka znie ze ci nahodou z predatora sa nestava lowend a davaju rovnake cipy ako do predatora dnes do fury... a predator dostane nove menej nanometrove silikony

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Predatory mají typicky robustnější chladiče, takže se tam může "rozpustit" více tepla. Také mám zkušenost, že mají trochu lepší čipy, byť jsou stejné. U Predátorů mám zkušenost, že je snadnější nastavit vyšší frekvenci bez nějakého extra ladění, Fury je spíše lehce nižší řada a musí se to více ladit.

Ale je to jen moje anekdotická zkušenost, je možné, že globálně je to úplně stejné a můžete třeba narazit i na dobré Fury.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rozdiel chladicov na ramkach mi pripada skor ako zalezitost imidzu.. nemyslim ze je tam nejaka zasadna zmena ak mas par vycnelkov navyse. daleko dramatickejsiu zmenu urobi chladic na procesore, ak tlaci vzduch na plochuprocesora z hora a rozlieva sa do okolia vs, tower ktory to vyzene rovno z bedne von... prva varianta je lepsia pre ram a napatove regulatory

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.