Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Intel® Server System M50CYP2UR208 - dva 10nm Intel Xeony Ice Lake

"Optimized for Highest Per-core Scalable Performance" patrně znamená preferenci vyšších taktu na menším počtu jader, před větším počtem jader s menšími takty (výkonem/jádro). Je to patrně mířeno na řešení kde při core-based licencích SW v desítkách tisíc US$/core je vhodnější zvolit právě takto orientované procesory. Vystačení si s menším počtem rychlejších jader je z hlediska licenčních poplatků/maintanance výhodnější (rozdíl v ceně CPU je z hlediska TCO zanedbatelný). U AMD se ve stejné situaci mohou uplatnit 7Fxx modely.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

-Optimized for Highest Per-core Scalable Performance -> mne tu smrdi cim min vlaken vyssi takt

-AVX-512 -> doted nesjednocena vec, co posledne vim existuje jiz 8 typu jejich provedeni inu:

https://diit.cz/clanek/torvalds-avx-512-zemre-bolestivou-smrti-koduri-al...

-6TB RAM per CPU -> inu slibujeme vam co zatim ani vyrobce desky nevyrobil, tradice intelu

-Platforma podporuje 4-8 socketové systémy -> to jo ale jenom drazsi Platinum class

-Nutnost připlácet si za VROC modul pokud chcete mít Intelí SW RAID -> tohle je cisty fail!

Jednoduse koupit od AMD Epyca(Milan), dostanu vyssi vykon jak v single tak multi-threaded operacich, dale vyssi I/O vybavu, lepsi energetickou efektivitu, k tomu RAID, kdyz par tejdnu pockam na Milan(a) - X, i cache o ktere se intelu muze snit. Do tohohle intelího jiz davno zastaraleho a archaickeho(Ice Lake) bazmeku muze jit jen skutecny neznalec, vlezprdelka nebo cisty debil.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

mne tu smrdi cim min vlaken vyssi takt
> ano, tak to víceméně je + je to asi řešení licencování na fyzická jádra

AVX-512 -> doted nesjednocena vec, co posledne vim existuje jiz 8 typu jejich provedeni
> ano, ale mohou být firmy, které v tom něco aktivně vyvíjí a používají

Nutnost připlácet si za VROC modul pokud chcete mít Intelí SW RAID -> tohle je cisty fail!
> Tohle přišlo se Skylake-X, klidně by to mohlo být součástí chipsetu, ale Intel si za to nechává platit, ten levnější modul co umí RAID0/1/5 stojí tuším asi $50, ale musel bych se přesně podívat. Jinak nikdo nebrání použít SW RAID v Linuxu za pomoci mdadm, nebo použít nějakou SAS/NVMe RAID kartu s BBU a cache

Jinak ty Intel servery s Optane pamětí jsou zajímavým řešením na Oracle databáze, RAM je pořád dost drahá, ale pokud se osadí kupa Optane, lezou z toho zajímavé výsledky, když se do Optane nacpe cache té db, nebo třeba i celá db.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Super recenze :-)

Ale:
> propálil jsem nějakou tu naftu pro Grétu

Proc ji furt v Cechach tak resite? U nas v SE vubec nikoho nezajima :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tady ji tady nikdo neresi, je to jen nadsazka bezbrehe naivity... tak se s tim s srovnava kde co absurdniho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTW, prečo serverové CPU nemajú 1C turbo cca o toľko vyššie ako desktopové CPU, ale len cca o 0,4 GHz? Viem, že serverové CPU nevyužívajú 1 jadro (pri boote hádam áno), ale ide mi o princíp.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Předpoklad je podle mě ten, že prakticky vždy se použije více jak jedno jádro, takže by to asi postrádalo smyslu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

scasti kvoli dvovodu ako uvadza Karas, v podstate server vzdy ide na viac jadier.
druha vec je ze to turbo sa dizajnuje na optimalne vyzarovanie tepla. pri serverovom racku je kazdy stupen krok k prehriatiu a tym znizeniu vykonu. (thermal throttling prevention)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To fakt Ryzen 5900X za 14, má větší výkon než 2x xeony 5315Y za 2*35? Nehledě na tu šílenou spotřebu u intelu teda.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Serverový výkon je vždy dražší, ale v případě Intelu už to začíná být absurdní.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

SHINTEL MEGA FAILURE
AMD 4EVER

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Při tom, kam výrobci vyhnali ceny serverů, se nelze divit, že kromě velkých (Google, Amazon, ...) a středních (Seznam, ...) firem si vlastní servery začaly dělat i malé firmy. Vezmou slušný levný mainboard, do toho Ryzen s 8/12/16-ti jádry, ECC RAMku (nebo i obyčejnou) a takových mašin si za cenu plnotučného serveru postaví několik... a spolehlivost řeší redundancí a vysokou dostupností na vyšší úrovni. Metod na to je více než dost...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Servery jdou pořád sehnat za celkem normální ceny, ale pokud chcete hodně úložiště či RAM, tak si připlatíte. Možná více u některých OEM výrobců ála DELL, HPE, Lenovo a tak podobně, dost záleží na konkrétní konfiguraci.

Záleží asi dost co chcete provozovat, pokud máte potřebu provozovat třeba 200 virtuálních mašin, tak je nejspíš nebudete mít na nějakém běžném PC železe, které nejde zas tak dobře rozšířit, nebude mít nejspíš možnosti redundance třeba u zdroje(tuším, že SilverStone dělá nějaké redundantní zdroje v ATX formátu, celkem cool věc) a podpora UEFI/BIOSů a různých karet či OS může být občas ošemetná.

Ale na nějaký malý serveřík použít třeba ASRock Rack desku s Ryzenem, proč ne. Hodně záleží na use case.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže 5900X neumí Registered ECC paměti s vysokou kapacitou, neumí adresovat 1TB+ RAM, mám mnohem méně PCIe linek, nepodporuje Optane a není typicky na platformě co by poskytovala redundantní zdroje, IPMI, podporu výrobce atd.

Ano, je možné mít desku s AM4 socketem, podporou ECC a IPMI, dělá je třeba ASRock, ale jako platforma to není zcela srovnatelné.

Ale jinak ano, moc mně Ice Lake nenadchnul.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, ovšem je spousta nasazení, kde není potřeba ani hafo PCI linek, ani přemíra RAMky. Desktopové Ryzeny mají proti Intelím desktopovým i7 procesorům tu velkou výhodu, že nejsou ošizené, tj. jde o stejné čiplety jako v serverových EPYCích, tedy jsou "festově" udělané. U Intelu to není dobrá cesta, protože desktopové Intel procesory mají plno hazardních stavů, dělají mnohem více chyb než serverové Xeony, takže pro servrové nasazení jsou skutečně velmi nevhodné.
Při vhodném návrhu se lze obejít i bez IPMI, duálních zdrojů, ... prostě vší té servrové výbavičky, a nahradit to redundancí a vysokou dostupností, s prioritou cena/výkon. To samé se týká pak disků, jak SSD, tak HDD. Ovšem je velmi nutné hodně dobře vědět, co člověk dělá ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo ví, jak to s Optane bude, tato divize Intelu je ztrátová. Docela škoda, od té technologie jsem hodně očekával a nakonec to není tak dobré, jak mohlo být. Možná kdyby ty ceny nebyly tak přepálené, zákazníků mohlo být i řádově víc, pak by bylo i víc peněz na vývoj. Takto to zabili.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Se ke me dostal jeden Optane DIMM ... ale po prozkoumani konkretnich performance specifikaci, to vypada ze to cte maximalne kolem 7-8 GB/s (a zapisuje mene nez polovinu), coz da i consumer PCIe Gen4x4. Samozrejme o poctu prepisu je to nekde jinde.. ale je to silene promarnena sance kdyz uz to udelali do DIMM slotu.

Jinak je zajimavy ten rezim, kdy se pouziva nvdimm jako ram, a ramka pak slouzi jako L4 cache - v podstate je to takovy konstantni swapovaci mod, ktery resi transparenent HW z IMC (snad teda.. doufam ze k tomu neni potreba soucinnost OS).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do hi-end desktopu měly smysl i uživatelské varianty. Pokud byl člověk ochoten zaplatit 32 nebo 64 jader a fakt velkou kapacitu RAM, rozpustila by se v tom cenově i PCIe varianta Optane. Takto má větší smysl serverové SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Typicky se Optane DIMM neosazuje jeden, ale hned několik. Pak je ten výkon někde jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.